Dodaj do ulubionych

Nieregularne cykle

27.11.16, 18:58
Witam.
Mam pewien problem, z którym borykam się już od dłuższego czasu. Otóż, od momentu odchudzania i restrykcyjnej diety w wieku dojrzewania tj.16 l. zaczęłam mieć duże problemy z miesiączka. Problem polega na tym, że mój cykl zazwyczaj trwa ponad 60 dni. Często zdarza się, że jest to nawet 100 i nawet więcej dni. Obecnie mam 23 lata i mieszkam w Niemczech. We wrześniu tego roku podczas mojej ostatniej miesiączki byłam u ginekologa aby skonsultować mój problem. Ten zlecił mi badania by wykluczyć cukrzycę i niedoczynność/nadczynność tarczycy. Sam też pobrał mi krew by zbadać poziom poszczególnych hormonów i zbadał jajniki. 10 listopada byłam skonsultować wyniki, wciąż od poprzedniego razu nie mając miesiączki. Podczas konsultacji okazało się, że wyniki mam wzorowe i nie ma nic co mogłoby w taki sposób zaburzać mój cykl. Przepisał mi więc tabletki o nazwie chlormadinon fem 2 mg, które przyjmowałam przez 12 dni, po których miał przyjść okres. Pierwszego i drugiego dnia po tej 12 - to dniowej kuracji nie miałam okresu jednak na wkładce higienicznej pojawiała się plamka brązowego śluzu. Trzeciego dnia - czyli dzisiaj wkładka czysta. Nie używam nawet podpasek bo są zbędne. Śluz jednak pojawia się na papierze podczas podcierania. Uznałam te plamienia za swego rodzaju okres, który miał nadejść po zażyciu tabletek. Lekarz przepisał mi te kuracje na 3 wywoływane cykle. Obecnie ich nie zarzywam. 16 dnia od pierwszego dnia miesiączki powinnam zacząć ponownie przyjmować przez 12 dni tetabletki by wywołać kolejną miesiączkę. Co nadejdzie za ok 2 tyg.
Objawy jakie miałam po przyjmowaniu tabletek to :
- mdłości
- brak apetytu na przemian z zachciankami
- zatrzymanie wody
- zmienne nastroje - często płacz z niezrozumiałych przyczyn.

Jest to dla mnie o tyle ważny problem gdyż borykam się od ok 2 lat z regularnym nabieraniem kg. Przez te 2 lata przybyło mi ok 20 kg. Nie jest to spowodowane zła dieta, gdyż zdrowo się odzywiam. Zgodnie z piramida żywienia, ilości posiłków również spozywam małe i częste. Nie wiem już gdzie szukać problemu. Piszę tu bo może któraś z kobiet borykała się już z takim problemem? Lub wie jak sobie z nim poradzić?
Proszę tylko o odpowiedzi, które wnoszą coś do tematu.

Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka