joa66 29.04.10, 09:58 Czemu służy ten test, kiedy będzie brany pod uwagę przy rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: Test z języka obcego 29.04.10, 10:01 Ma byc to podobno proba przed wprowadzeniem egzaminu, ktory się będzie liczył - czyli po prostu ten test bada poziom nauczania jezyka. Teoretycznie przynajmniej... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Test z języka obcego 29.04.10, 10:10 A wiadomo od kiedy będzie się liczył w rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Test z języka obcego 29.04.10, 10:15 Chyba jeszcze nie. Bardzo trudny problem, bo najpierw trzeba by doprowadzić do tego, aby szkoły uczyły języka, a potem dopiero rozliczać z tej wiedzy gimnazjalistów. Trzeba pamiętac, ze ten egzamin pisza wszyscy, także uczniowie wiejskich gimnazjów, gdzie nauka języka często jest, delikatnie mowiąc - symboliczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Test z języka obcego 29.04.10, 10:15 Ponoć od 2012, czyli od rocznika obecnych I-klasistów, tych "zreformowanych". Ale głowy nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Test z języka obcego 29.04.10, 10:19 Słyszałam też, że od 2012 egzamin ma być na dwóch poziomach - tzn. bardziej zaawansowany dla tych, którzy uczą się języka od podstawówki i podstawowy dla tych, którzy zaczęli się uczyć w gimnazjum. Dla mnie trochę dziwne, bo czasem fakt nauki języka w podstawówce ma się nijak do poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Test z języka obcego 29.04.10, 10:19 Myślę, ze się nie odważą. To zamkniecie drogi do liceum wielu niezamożnym dzieciom z mniejszych miejscowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Test z języka obcego IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 10:16 Mysle, ze niepredko. To nadal wersja pilotazowa - a ubiegloroczne wyniki pokazaly, ze rozklad wynikow nie jest zblizony do normalnego. Przepasc miedzy "miastem a wsia"jest tak ogromna, ze egzamin z jezyka nie daje zadnych szans sporej czesci populacji gimnazjalistow. Z kolei w duzym miastach zwyczajnie nie roznicuje - w klasie mojej corki nawet najslabsi uczniowie mieli powyzej 40 punktow, a w gimnazjach dwujezycznych malo kto mial 48 punktow... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Test z języka obcego 29.04.10, 11:04 na razie brany jest pod uwagę przy rekrutacji do klas językowych. Syn wybrał jedną ze szkół z taką właśnie klasą i w karcie rekrutacyjnej jest miejsce na wynik z testu językowego. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Test z języka obcego 29.04.10, 11:09 Czy to dotyczy wszystkich województw? Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Test z języka obcego 29.04.10, 11:16 Na pewno nie, nie słyszałam o żadnej szkole w moim regionie, która uwzględniałaby w rekrutacji wynik z egzaminu językowego. W ogóle podejrzewam, że dotyczy to jakichś konkretnych szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Test z języka obcego 29.04.10, 12:21 podejrzewam, ze dotyczy to wyłącznie określonych szkół i jest to ich prywatny wymóg. Odpowiedz Link Zgłoś
tukata Re: Test z języka obcego 29.04.10, 11:58 To ja namieszam i powiem, że słyszałam, że od przyszłego roku, tj 2011 ma byc uwzględniany przy rekrutacji do liceum. Takie informacje były podawane w gazetach, wtedy kiedy był wprowadzany test, czyli w zeszłym roku. Na dzień dzisiejszy nie mam potwierdzenia tych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb tak na szybko wrażenia syna 29.04.10, 12:16 test prosty, łatwiejszy niż wszystkie próbne, liczy na bardzo dużą ilość punktów. Odpowiedzi jeszcze nie sprawdzał. Jest w klasie podzielonej na grupy - w tej bardziej zaawansowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja a może ktos sie orientuje IP: 195.150.83.* 29.04.10, 13:30 czy dowolnie można wybrać język, z tych nauczanych w szkole, czy też preferencje ma wiodący? Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: a może ktos sie orientuje 29.04.10, 14:52 Z informacji przeczytanych: "Uczniowie wybierają język, którego uczą się w szkole jako przedmiotu obowiązkowego. Mogą wybrać spośród sześciu: angielskiego, francuskiego, hiszpańskiego, niemieckiego, rosyjskiego i włoskiego. W przypadku gdy uczeń uczy się w szkole więcej niż jednego języka obcego nowożytnego, jego rodzice (prawni opiekunowie) składają u dyrektora szkoły pisemną deklarację o przystąpieniu ucznia do egzaminu gimnazjalnego z jednego z tych języków. Deklarację muszą złożyć do 20 września! " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: a może ktos sie orientuje IP: 195.150.83.* 30.04.10, 09:39 Bardzo dziękuję za informacje. >Deklarację muszą > złożyć do 20 września! " To jest chore. Ciekawe skąd pochodzi cytat (czy to odgórne zalecenie, czy decyzja konkretnej szkoły?). Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: a może ktos sie orientuje 30.04.10, 10:59 Cytat jest akurat ze strony edukacja.gazeta.pl, ale stosowne informacje można znaleźć na stronie CKE, np.: www.cke.edu.pl/images/stories/Inf_gimn_08/rosyjski.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba cel testu z języka w/g MEN 07.05.10, 09:50 Cele MEN- ogólnie rzecz ujmując- skłonienie szkół do porządnego nauczania, bo w językach jest naprawde kiepsko. 2. dodatkowe narzędzie rekrutacji dla szkół średnich. 3. dyscyplinowanie uczniów do nauki języka wczesniej niz "do matury". Odpowiedz Link Zgłoś