Dodaj do ulubionych

Konkurs WOS - gimnazjum

20.05.09, 09:00
Czy wiecie gdzie są dostępne informacje na temat konkursu z WOS w
gimnazjum? Na stronie kuratorium nie mogłam znaleźć

Dzięki
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 09:55
      wiemy

www.ceo.org.pl/portal/b_koss_kwoie
      • menodo Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 10:31
        Moje dziecko startowalo w tym roku i jest finalistka (w 3 etapie trzeba miec 70
        - 90 proc., laureaci - powyzej_. Na tej stronie ceo jest sporo informacji.
        Sensowny nauczyciel wosu moze bardzo dobrze przygotowac dziecko - jesli zechce.
        Moje nie mialo tego szczescia, wiec duzo w tym bylo miotania, stresu i
        zaleglosci z innych przedmiotow; final byl tydzien przed egzaminem gimnazjalnym.
        Wazna jest praca, ktora trzeba przygotowac do II etapu. Trzeba ja naprawde
        dobrze przygotowac, bo dostaje sie za nia 50 proc. mozliwych punktow; drugie 50
        za test - a do III etapu przechodzi sie powyzej 90 proc.
        W III etapie znow jest test i chyba 3 problemy do rozwiazania.Moje dziecko
        stracilo kontrole nad czasem i wyszlo splakane, bo nie zdazylo, no ale reszte
        widocznie mialo Ok.
        Ogolnie uwazam, ze to bardzo fajny konkurs, interdyscyplinarny i rozwijajacy. Z
        tym ze jak mowie - wazny jest nauczyciel przygotowujacy, aby dziecko wiedzialo
        mniej wiecej czego i w jaki sposob ma sie uczyc. Sa szkoly, ktore na ten konkurs
        wystawiaja cale druzyny "zawodowcow".Samemu - jak widac - tez sie mozna
        przygotowac, ale koszt tego jest ogromny. Nie jestem pewna czy mojemu dziecku -
        poza jakims rodzajem moralnej satysfakcji - oplacal sie ten wysilek.
        • joa66 Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 10:43
          Dzięki. Syn wspomniał, że może w przyszłym roku wziąłby udział
          (czyli w II klasie). W tym roku brał udział w konkursie
          historycznym, ale zabrakło mu punktów do przejścia do 3 etapu.
          • Gość: agatka_s Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.aster.pl 20.05.09, 11:02
            Mój syn (1 kl) brał udział, i nawet uważam że nieźle mu poszło, jak
            na to że to była pierwsza klasa i WOS uczony de facto od 2
            miesięcy. W drugim etapie niewile mu zabrakło, bo miał 82%, a co
            najciekawsze był drugi z całego gimnazjum (czyli i drugo i
            trzecioklasistów), które wystawiło silną reprezentacę ale nikomu się
            nie udało przejść, najlepsza osoba z chyba 20 z całej szkoły to
            miała 84%.

Mój syn odwrotnie niż córka menodo kompletnie się nie przejmował,
            wystartował z tzw "biegu" i oprócz czasu poswięconego na pisanie
            pracy, to nie wiele co robił, głównie chodziło aby sprawdzić "co
            to ?". Nauczyciel nic nie zrobił-tzn wysłał mailem listę lektur (o
            sorry konstytucje syn jeszcze czytał), i zrecenzował pracę
            (recenczja była że praca jest bardzo dobra i kilka wskazówek
            dotyczących jakiś dodatkowych elementów).

W 2 klasie syn chce podejść do sprawy ciut poważniej, bo mu się
            konkurs spodobał a chyba szczególnie to, że mu w sumie niewiele
            brakowało.

Mnie konkurs też się podoba !!! Uważam że idea pisania pracy w domu
            jest bardzo fajna.
            • joa66 Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 11:18
              I faktycznie były tam elementy ekonomii?
              • menodo Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 11:50
                Tak, bo to sie nazywa Konkurs Wiedzy Obywatelskiej i Ekonomicznej.
                Troche ekonomii, troche polityki, prawa, administracji, socjologii, spraw
                spolecznych.
            • Gość: agatka_s Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.aster.pl 20.05.09, 11:30
              Tak

Nie wiem dokładnie, ale pamiętam że opoowiadał mieli zanalizować
              jakieś przedsięwzięcie biznesowe. Jakoś chyba zaplanować budżet,
              coś z wydatkami na reklamę czy biznes plan. Nie chciałabym Cię
              wprowadzać w błąd. Było też o giełdzie, chyba coś o kursach walut.

To akurat mojemu synowi bardzo leży, bo on o zarabianiu pieniędzy to
              dużo wie i teoretycznie i praktycznie!!! (to jest właśnie ten
              problem-rozrzut zainteresowań od silników , mieszanek paliw i całej
              fizyki, chemii do giełdy i banków i polityki , co z tego
              skleić ????;-). "Poległ" na pytaniach dotyczących ustroju,
              samorzadu i takich stricte WOS.
              • joa66 Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 11:46
                Mój syn bardziej interesuje się WOS , polityką, historią i takie
                nastawienie ma jego nauczyciel. Wątpię, żeby robili coś z tematów
                ekonomicznych...

Jeszcze jedno pytanie dotyczące projektu - czy były tematy do wyboru
                czy tylko jeden temat?
                • Gość: agatka_s Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.aster.pl 20.05.09, 11:59
                  Było kilka propozycji tematów, choć w zasadzie to lepiej powiedzieć
                  problemów-bo to chodzi o przedstawienie jakiegoś problemu i
                  przedstawienie różnych sposobów jego rozwiązania (z różnych stron),
                  i na końcu swojego własnego rozwiązania. Ale jast też zdanie "albo
                  inny problem, który zanalizuje uczeń".

Mój syn pisał "jak zwiększyć frekwencję w nadchodzących wyborach do
                  PE"-nawet mu pomagałam przez forum, bo biedak nie dawał sobie rady z
                  przeprowadzeniem "badań opinii publicznej", stał przy metrze i mimo
                  że stał kilka dni chyba tylko kilkoro studentów mu odpowiedziało.
                  Ja na forum zebrałam odpowiedzi dużo szybciej.

Jak chcesz, (a mój syn się zgodzi), to ci mogę podesłać i samą pracę
                  i pozostałe tematy, na maila.
                  • joa66 Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 12:02
                    Dzięki. Będę wdzięczna zwłaszcza za tematy.
                    • agatka_s problemy to masz tu 20.05.09, 12:06
                      www.ceo.org.pl/portal/b_koss_kwoie_doc?docId=48795
                      • joa66 Re: problemy to masz tu 20.05.09, 12:09
                        Dziękuję.
                  • menodo Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 13:28
                    Tematy mozna tez sobie samemu wybrac. Moja corka pisala o swoich doswiadczeniach
                    z wymiany mlodziezy polsko-niemieckiej. Dostala max punktow. Zawdziecza to
                    przede wszystkim sobie, ale trzeba bylo jej pomoc w obliczaniu wynikow ankiety,
                    podsuwac literature do backgroundu - bo skad gimnazjalista ma to umiec i
                    wiedziec jesli jest totalnie olany przez nauczyciela?
                    W tej pracy bardzo wazne jest to, aby dokladnie przestrzegac kryteriow jej
                    oceniania. Sa podane na stronie ceo. Moja corka przeszla szybki kurs socjologii,
                    bardzo fajne to dla niej bylo i rozwijajace. Najtrudniejszy byl dla niej "wywiad
                    z ekspertem" - bo jak sama powiedziala jedyny jaki dotychczas robila to
                    "fikcyjny" - na polski w podstawowce- ze Stasiem i Nel:) Ale niezle jej poszlo,
                    bo osoba z ktora rozmawiala bardzo powaznie ja potraktowala - jak ekspert
                    eksperta:)
                    Tez chetnie pokaze te prace, ale jest w komputerze mojej corki, wiec za jakis czas.
            • menodo Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 11:37
              Moja corka po raz pierwszy startowala w tym konkursie, wiec nie miala zadnych
              doswiadczen.Do tego jeszcze w polonistycznym i dziejow oreza - i tez jej
              niewiele brakowalo do 3 etapu.
              Ale 3 klasa to juz jest zupelnie inna sytuacja emocjonalna dziecka - widmo
              testow, u wiekszosci zaczyna sie parcie na koncowe szostki, mili dotad
              nauczyciele nagle pokazuja swoje drugie oblicze. Jesli angazujesz sie w konkurs
              to nie angazujesz sie tak jak inni w stopnie, jesli masz porazke w konkursie -
              masz dwie porazki, bo padasz na fizyce albo nie zrobisz plakatu na geografie.
              Pisanie pracy jest fajne, ale kiedy ja piszesz - nie piszesz czego innego.
              Goraco zrobilo sie po II etapie - bo pojawila sie szansa na sukces...A tu test
              probny i znow sie czujesz debilem z chemii.
              Kiedy masz III etap konkursu - tego dnia jest poprawa z chemii, ktora ci
              przepada, bo twoje konkursy to twoja prywatna sprawa itd.

Wiec najlepszy moment na konkursy to I i II klasa. Duzo zalezy od szkoly - na
              ile wspiera dzieci i merytorycznie, i moralnie. Nie jest przypadkiem, ze jedne
              szkoly maja duzo olimpijczykow, a inne wcale albo taka jedna sierote jak moja
              corka. Zeby bylo smiesznie to nauczycielka wosu zaproponowala mojej corce 3 na
              koniec, ale psycholog szkolny pokazal jej stosowne przepisy... Teraz idzie na
              wielka gale - sama - kiedy inne dzieci z nauczycielami. Nie chce mi sie juz o
              tym, bo mi sie slabo od tego robi.

• Gość: agatka_s Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.aster.pl 20.05.09, 11:53
                Jak tak piszesz to wynika że ta szkoła to nie za fajna jakaś !!!
                Jakoś tak smutno to wszystko wygląda, chyba córka się cieszy że ju7ż
                kończy, co ?

U mojego syna (i tak "wszyscy" wiedzą że chodzi o gimnazjum Reytana)
                jest kompletnie inaczej. Jasne że jest "jakiś" nacisk aby dzieciaki
                mobilizować, ale nauczyciele są bardzo przyjaźni, i absolutnie nie
                ma jakiś takich patologicznych zagrywek. Nauczyciele mają różne
                sposoby na motywowanie, ale musze powiedzieć że wyglada to całkiem
                przejrzysto i jest sporo czasu na to aby oceny poprawić.

Nie tylko nie straszą 3 klasą a nawet więcej nauczyciele niejako
                oficjalnie obiecują że w 1 i 2 klasie będą bardzo ostrzy (i są bo
                wewnętrzny system oceniania jest tak skonstruowany), ale za to w 3
                klasie będą pomagać aby stopnie były niekrzywdzące w stosunku do
                uczniów z innych szkół, obiecują że będą pomagać aby dzieciaki
                podostawały się do dobrych szkół (to akurat było powiedziane do
                rodziców !!). Tak samo u nas traktowane są konkursy, zachęca się
                wszystkich i stwarza się szanse, ale to nie jest jakiś cyrk z tymi
                konkursami-raczej jest to sposób na zdobycie dodatkowych punktów w
                rekrutacji, stąd nie ma jakiegoś podporządkowania życia szkoły
                konkursom (chyba że ktoś ma taki autentyczny talent, jak kolega syna
                z 1 kl który już w 1 klasie został laureatem z matematyki, ale to
                jest absolutny wyjątek, naprawde wybitny talent).
                • menodo Re: Konkurs WOS - gimnazjum 20.05.09, 13:49
                  Hehe, cieszy sie, ze bo widzi swiatlo w tunelu piekla, przez ktore nadal przechodzi.
                  To gimnazjum bylo nasza wspolna porazka.
                  Ale sama chciala tam pojsc, bo bylo milo na spotkaniu dla kandydatow, bo
                  obietnica klasy dwujezycznej, bo kolezanki, ktore tez zrezygnowaly z Twardych,
                  Batorych i Zmichowskich zeby byc razem; bo stosunkowo blisko domu etc.
                  Jedyna korzysc z tej szkoly to naprawde madra polonistka i doswiadczenia mojej
                  corki z dziecmi "rejonowymi". Jak mowi - potrafi rozmawiac w wielu jezykach:),
                  dresiarze przepuszczaja ja przez drzwi i gratuluja sukcesu w wosie a ich
                  dziewczyny czuja przed nia przed respekt i ogolnie jest "nietykalna":)
                  Taka niby szkola zycia, ale wlasciwie - po co jej szkola takiego zycia?
    • Gość: Rafał Belka Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.chello.pl 09.01.10, 12:30
      Ponieważ zauważyłem, że część z was narzeka na przygotowania do KWOiE, polecam
      publikację "Pomocnik Olimpijczyka" ułatwiającą (w zamierzeniu autorów)
      przygotowania do Konkursu. Dostępna jest do pobrania m.in. ze strony CEO
      www.ceo.org.pl/portal/b_koss_kwoie_doc?docId=53622 lub edutuba
      edutuba.pl/strona.php?p=1&tag=324
      Zwracam również uwagę na działanie inicjatywy MKOL (Międzyszkolne Kluby
      Olimpijskie) w ramach której do KWOiE uczniów przygotowują osoby, które są
      finalistami i laureatami Konkursu.
      • Gość: menodo Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.10, 11:06
        Mile sa te inicjatywy, ale nie sadze, aby doprowadzily do "wyrownania szans"
        pomiedzy dziecmi, ktore startuja z dobrych vs zlych szkol. W przypadku mojego
        dziecka kluczowe okazaly sie "zasoby rodzinne" - moim zdaniem bez wsparcia
        doswiadczonych w temacie osob doroslych gimnazjalista nie jest w stanie napisac
        pracy na 50 pkt. W dobrych szkolach moga to byc nauczyciele, w zlych - rodzice.
        Przykre, kiedy uzdolnione dziecko pozostawione jest samemu sobie, a tak sie
        zdarzylo w szkole mojej corki.
        • joa66 Re: Konkurs WOS - gimnazjum 12.01.10, 22:27
          menodo- pamiętasz jak długa ta praca pisemna była (musiała być)?
          • Gość: menodo Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.10, 11:03
            Objetosc nie ma chyba znaczenia. Najwazniejsze, zeby praca zawierala wszystkie
            elementy - wg. podanych kryteriow jej ocenianiania.
            Masz to w linku ponizej plus najlepsze ubiegloroczne prace.
            Moja corka napisala na Ok. 20 stron i byl to dla niej wielki wysilek.

www.ceo.org.pl/portal/b_koss_kwoie_mazowieckie_doc?docId=52374
            • joa66 Re: Konkurs WOS - gimnazjum 13.01.10, 21:14
              Dzięki za linka:)
            • Gość: Rafał Belka Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.chello.pl 19.01.10, 18:04
              Przeglądanie prac z poprzednich roczników to świetny pomysł (do powyższego linku
              mogę dodać jeszcze
              www.ceo.org.pl/portal/b_koss_kwoie_poprzednie_edycje_kwoie
              pod którym można znaleźć prace z jeszcze wcześniejszych edycji KWOiE).

Poza tym polecam poradniki o pisaniu pracy na II etap KWOiE:
              Jak napisać pracę
              konkursową?
              ,
              Jak przygotować
              ankietę?
              ,
              Jak przygotować
              wywiad?

Wszystkie te materiały (jak i wiele innych) dostępne są na
              www.edutuba.pl.
        • Gość: Rafał Belka Re: Konkurs WOS - gimnazjum IP: *.chello.pl 19.01.10, 18:06
          Zawsze warto spróbować - bez tego z pewnością nic się nie zmieni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka