Dodaj do ulubionych

Wegetariańskie niemowlę

28.10.11, 22:08
Witam! Moja córeczka ma niespełna 7 miesięcy, jest karmiona piersią na żądanie. Powoli i z trudem udaje się wprowadzać inne posiłki. Córeczka preferuje owoce i na razie trudno skłonić ją do zjedzenia czegoś innego, ale nie poddaję się w próbach.
Jest w 25 centylu wagi i 75 wzrostu.
Jestem wegetarianką, córkę również chcę wychować na takiej diecie.
Jak skomponować jej dietę, żeby mimo swojego "niejadkowania" nie zabrakło jej niezbędnych składników, w tym żelaza?
Obserwuj wątek
    • siu-lka Re: Wegetariańskie niemowlę 29.10.11, 20:28
      Jak ma niespełna 7 miesięcy to nie martw sie, że je mało nowych rzeczy. Musi sie nauczyć i przekonać do tego. Każdy dzidzius ma swoje tempo. Zajrzyj na wegedzieciak.pl, choć pewnie znasz ta stronę. Tam, w działach niemowlę i zdrowie dziecka, jest ładnie napisane jak karmić wegetarianskie dziecko.
      • malamuszelka Re: Wegetariańskie niemowlę 30.10.11, 23:08
        Dzięki za odpowiedź. Tak, znam tę stronę, ale rozszerzanie diety, które tam znalazłam pochodzi z jakiegoś ogólnego schematu. No i druga sprawa jest taka, że wolałabym jednak uzyskać podpowiedzi eksperta, o którego w mojej okolicy trudno...
        • mad_die Re: Wegetariańskie niemowlę 31.10.11, 22:04
          No bo schematy sa ogólne, a Ty musisz ten schemat dopasować do dziecka swojego.
          A tu, na tym forum, pani ekspert może Ci tylko doradzić podanie deserku Hippa lub zupki Hippa... cóż, forum eksperckie...
    • maryblade Re: Wegetariańskie niemowlę 30.10.11, 23:14
      Polecam książkę "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" Żak-Cyran Tam opisane są schematy co w którym miesiącu, ciekawe przepisy i porady ile jakich składników powinno jeśc wege dziecko :)
      • malamuszelka Re: Wegetariańskie niemowlę 31.10.11, 22:08
        Dzięki! Lecę szukać w sieci tej książki.
    • agnieszka.lelen Re: Wegetariańskie niemowlę 01.11.11, 00:17
      Zależy jaką dietę Pani stosuje - czy i co poza produktami roślinnymi dopuszcza Pani do jedzenia - nabiał? jaja? Jadłospis dziecka trzeba dośc precyzyjnie ustalic gdyż dieta wegetariańska sprzyja niedoborom żelaza, wapnia, witamin D3, B2 i B12. Skoro nie udaje się wprowadzic produktów uzupełniających należy jak najefektywniej karmic piersią no i próbowac wytrwale wprowadzac warzywa (w tym warzywa zielone, fasolę, groszek, soczewicę, nasiona dyni itp.), różne produkty zbożowe (kasza jaglana, płatki owsiane, musli) i jaja.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka