Dodaj do ulubionych

Niejadek 13 miesięcy

17.09.15, 13:06
Witam! Moja córka ma prawie 13 miesięcy i jest strasznym niejadkiem w zasadzie od samego początku. Najlepiej tylko mleko z piersi. W tej chwili schemat jedzenia wygląda tak:
noc i rano pierś do woli
ok. 9-10 śniadanie- kanapka, kaszka, placuszki, naleśniki- często zje tylko parę kęsów albo w ogóle
12-13 drugie śniadanie- owoc, serek, jogurt
15 obiad- zupka z warzywami, kaszą, makaronem lub ryżem w niej mięso różnego rodzaju- zjada małą porcję, zupki są gęste, ilościowo to wydaje mi się że ok. 100ml, ale różnie bywa
17-18 pierś
19- kolacja- kaszka, ostatnio odmawia
21-22 pierś
Córka od urodzenia jest bardzo drobna, ale waży obecnie 7300kg :/, lekarze ciągle się mnie czepiają, że to za mało. Miała robioną morfo kilka dni temu i wszystko w normie. My z mężem również drobni. Oboje w dzieciństwie niejadki.
Proszę o poradę czy doszukiwać się dalej w dziecku chorobliwego wytłumaczenia czy raczej taka uroda i dać sobie spokój.
Martwię mnie tylko te niewielkie porcje zjadane.
Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: Niejadek 13 miesięcy 17.09.15, 14:29
      Skoro morfologia,ok ipdejrzewam że nie choruje (?) to raczej taka jej uroda. A i dopóki będzie na piersi to nie liczyłabym że ruszy z jedzeniem - 13 miesięczniak to już nieco kumate dziecko i kojarzy że nawet jak nie zje to i tak dostanie pierś więc po,co wogóle próbować :)
      • megulenka Re: Niejadek 13 miesięcy 17.09.15, 20:21
        No właśnie problem w tym, że od pewnego czasu dosyć często łapie infekcje. Odstawiłam pierś w dzień, ale nic to nie dało. Je jak wróbelek.
        Odstawienie w nocy będzie bardzo trudne, bo to cycoholik.
        • carmelita81 Re: Niejadek 13 miesięcy 18.09.15, 12:54
          Skoro,choruje to jednak bym powalczyła z tym jedzeniem. Jakieś kolorowe dania? A może talerzyk i sztućce z postaciami z bajek? Może coś sie spodoba i zachęci do jedzenia.
          Z mojego doświadczenia to tylko,tyle że moje dziecie uwielbia jeść z tatą - wtedy próbuje wszystko jak,leci i dzięki temu nauczyło sie jeść sporo nowych rzeczy.
          A z doświadczenia mojej przyjaciółki - jej dziecie ruszyło z jedzeniem jak zupełnie odstawiła je od piersi(co nie znaczy że do tego namawiam oczywiście)
    • ela.dzi Re: Niejadek 13 miesięcy 22.09.15, 07:37
      Ona i tak je więcej niż mój syn w tym wieku. Jeśli hemoglobina w normie, to obstawiam, że taka jej uroda i daj dziecku spokój. A po kim ma być klopsikiem ?

Jeśli tylko jest możliwość, to polecam, żeby ktoś inny był przy posiłkach niż mama. Mama = mleko. Syn dopiero w żłobku zaczął jeść, a wcześniej jak mama znikała w porze posiłku.
      • megulenka Re: Niejadek 13 miesięcy 29.09.15, 17:00
        Ona tyle je niezależnie od tego czy jestem ja czy mnie nie ma, a nawet zjada więcej jak jestem. Generalnie nie martwię się, że jest drobna i malutka, ale zastanawiam się czym ona żyje :). W tej chwili odstawiam od piersi, więc i mleko odejdzie. Całkiem mi zmizernieje?
        • ela.dzi Re: Niejadek 13 miesięcy 01.10.15, 09:31
          Na pewno się nie zagłodzi.
        • megulenka Re: Niejadek 13 miesięcy 01.10.15, 13:37
          Pytanie, czy jak odstawie całkowicie pierś, wystarczą jakieś posiłki z nabiałem typu jogurt, twarożek? Czy mam wmuszać w nią mm?
          • paulina-dietetyka-medyczna.pl Re: Niejadek 13 miesięcy 21.10.15, 20:10
            Kochane mamy i tatusiowie, jeżeli macie problemy z dietą swojej pociechy zapraszam na dietetyka-medyczna.pl/ Chętnie odpowiem na wszystkie pytania. Pozdrawiam serdecznie, Paulina

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka