Dodaj do ulubionych

4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?!

14.08.15, 14:12
No właśnie... Synek ma 4 miesiące, kp, jest dużym chłopcem, a mimo tego pediatra na ostatniej wizycie zaleciła rozpoczęcie podawania słoiczków... Cytuję: "Ma już skończone 17 tygodni, więc wtedy już zaleca się wprowadzanie słoiczków - warzywa i owoce." No szok. Przecież on jest na cycku, to po co mu tak wczesne rozszerzanie diety? Lekarka argumentowała to tym, że mały jest w grupie ryzyka niedokrwistości, a pokarm matki nie zapewni mu wystarczającej ilości żelaza, więc trzeba rozszerzać dietę by to żelazo dostawał z zewnątrz.
Pomijam już fakt, że od razu poleciła słoiczki, zamiast zasugerować, bym sama mu gotowała. Ale czy naprawdę są u niego wskazania do tak wczesnego rozszerzania diety? Chciałam to zacząć robić po 6. miesiącu no i teraz mam mętlik. Intuicja mi mówi by zrobić jak planowałam, ale jednak lekarka z założenia ma odpowiednią wiedzę i to nie było jej widzimisię, tylko kierowała się pewnie jakimiś wytycznymi, które nie muszą mi się podobać... Na razie nie zaczęłam mu tej diety rozszerzać i wolałabym tego jeszcze nie robić... Czy ktoś miał podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! 16.08.15, 11:21
      Obecne zalecenia mówią o wyłącznym karmieniu piersią przez 6 miesięcy (zresztą mm też).
    • Gość: KaCha Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.08.15, 11:59
      Mi tez kazała po 4 miesiącu. Powiedziala "ureguluja się kupy, teraz jest dobry na to czas, tzw okienko immunologiczne". Na drugiej wizycie to samo - Proszę wprowadzić sloiczki. Wole jednak się wstrzymać do 6 miesiąca. Wyniki ma ok, przybiera w normie, wiec po co...?
      • gingerana Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! 17.08.15, 10:16
        No właśnie nie wiem po co, bo mój też ma dobre wyniki, kupy regularne ;) i przybiera bardzo dobrze.
        Co do zaleceń, to wiem, że do 6. miesiąca zaleca się wyłączne kp, dlatego tak zbulwersowało mnie zalecenie pediatry, by już rozszerzać dietę.
        Córeczkę też karmiłam piersią i dietę zaczęłam jej rozszerzać po 5. miesiącu (ekspozycja na gluten), tym razem chcę to zacząć robić po 6. miesiącu.
    • ela.dzi Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! 17.08.15, 10:38
      Nie ma żadnych wskazań, żeby rozszerzać dietę wcześniej.
    • Gość: maddalena Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! IP: *.connected.pl 08.09.15, 15:51
      Ja usłyszałam, zeby za miesiac rozszerzac (czyli po 4 mies). I koniecznie słoiczki, mam absolutnie nic NIE gotowac :D
      Pomijając zalecenie niezgodne z najnowszymi wytycznymi - to co złego jest w gotowaniu dla dziecka? :D
      • jak-kania-dzdzu Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! 09.09.15, 20:30
        Gość portalu: maddalena napisał(a):

> Pomijając zalecenie niezgodne z najnowszymi wytycznymi - to co złego jest w got
        > owaniu dla dziecka? :D

Jak to co? Nie nabijasz kasy producentom słoiczków, kaszek i mm :D Najlepiej jakbyś kupowała tylko słoiki tak gdzieś od 4 miesiąca do 3 roku życia dziecka, wtedy na pewno producenci i niektórzy lekarze, którzy wyłączają myślenie w momencie wejścia do gabinetu przedstawiciela handlowego, będą zachwyceni :)
    • Gość: niuniek3 Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.15, 20:42
      Moje doświadczenie jest takie ze nawet naprawdę umiejący leczyć lekarze pediatrzy nie mają bladego pojęcia o żywieniu. Ani dzieci ani dorosłych. Wiedzę czerpią z ulotek i broszur produceow żywności dla dzieci.
    • Gość: Patrycja Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! IP: *.wdc.pl 13.09.15, 16:04
      Moim zdaniem się wstrzymaj. Z mojego doświadczenia pediatrzy raczej mało wiedzą o diecie i rozszerzaniu i zdrowych zasadach. (mi zalecano danonki, placuszki ziemniaczane w 10 miesiącu i wiele innych bzdur. Od tego czasu wolę ufać własnej intuicji itp. Warto jedynie przygotować się do wprowadzenia glutenu ale z tym też jeszcze powinnaś się wstrzymać. Polecam fajny artykuł o glutenie www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/846ad0bd-905a-4570-9116-3d7d80df5f47
    • Gość: mumiko Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! IP: 78.133.202.* 02.10.15, 09:58
      Hej, w tym nowym schemacie żywienia nie ma mowy o tym, żeby jedynie karmić piersią do skończonego 6 m-ca, ale jest tam przedział, że od 4 m-ca do 6 m-ca. Czyli jeśli ktoś chce i dziecko jest na to gotowe (np. nie wypluwa jedzenia) można rozszerzać dietę już po skończonym 4 m-cu i nie trzeba czekać do 6. Także jest to tylko twój wybór czy zrobisz to teraz (bo już można) czy zaczniesz za miesiąc czy za dwa. Skoro ładnie ci przybiera i nie podoba ci sie tak szybkie wprowadzanie nowości to poczekaj jeszcze te 2 miesiące :)
      Mój synek też właśnie skończył 4 m-ce, i chciałabym mu już wprowadzić nowości, ale poczekam jeszcze miesiąc. Czyli wypośrodkuję sobie ich zalecenia :)
    • Gość: legalna mama Re: 4 miesiące, kp - rozszerzanie diety?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.15, 11:54
      Ja tez pediatrą się nie przejmuję. Każde dziecko jest inne. Teoretycznie zalecają po 17 tygodniu ale ja praktycznie od ppoczątku 3msc widziałam ze mleko juz mu nie wystarcza. Poczekalam do momentu aż skończył 3,5 msc i podałam mu sloiczki. Po kilku dniach otwierał juz buzię przed łyżeczką. Kaszek nie chce tknąć ale poza tym je wszystko. Wskazania wskazaniami a i tak mamuśka wie najlepiej. :) O moim wprowadzaniu jedzonka - www.legalnamama.blog.pl/2015/10/22/to-mial-byc-poradnik-jak-sprac-marchewke-z-psa/ ;) Zachęcam do krótkiej lektury jeśli ktoś chce się pośmiać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka