Dodaj do ulubionych

Agencje Pracy

28.01.08, 08:31
Cześć.
Dopiero od niedawna zarejestrowałam się na forum.
Szukam pracy za granicą i proszę Was o pomoc,w znalezieniu uczciwej
agencji pośrednictwa pracy za granicą z okolic Gdyni.
Słyszałam,że Polacy sobie nie pomagają, ale Ja jestem innego zdania.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • enginefox Re: Agencje Pracy 15.05.08, 08:31
      iwona_96v napisała:

> Cześć.
      > Dopiero od niedawna zarejestrowałam się na forum.
      > Szukam pracy za granicą i proszę Was o pomoc,w znalezieniu
      uczciwej
      > agencji pośrednictwa pracy za granicą z okolic Gdyni.
      > Słyszałam,że Polacy sobie nie pomagają, ale Ja jestem innego
      zdania.
      Przestrzegam Przed ARBEX
      Niestety to Tragiczna Prawda Byłem pracownikiem tej Firmy . Wysokiej
      klasy Oszuści!!!!! na Czele stoi tajemnicza Barbara , która z
      uśmiechem na ustach Nas Polaków traktuje jak niedouczone śmieci
      .Prawdopodonmie w niedługim czasie ukażą się artykuły w Naszej
      Prasie o wyłudzeniach i oszustwach , których dopuszczaja się
      właściciele i zarządzający Firmą ARBEX w Amsterdamie i
      Wrocławiu.Przestrzegam raz jeszcze abyście nie stali się ofiarami
      jak moja skromna osoba . ( każdy nowo przyjęty do Arbex-u podpisuje
      umowę w j.holenderskim ale nigdy nie otrzymuje jej kopii)>
      Pozdrawiam.

• temidaonline Re: Agencje Pracy 15.05.08, 17:44
      Najprostsza metoda to wpisac w wyszukiwarke haslo agencja pracy zagranica i
      wyskoczy masa linków . Np. taki :

posrednictwa-pracy.pracaikariera.pl/serwis.php?s=1688&pok=38581
      Mozna wybrac miasta lezace niedaleko ( Gdynia od Gdanska tez jest niedaleko ). A
      potem wstawiac w wyszukiwarke nazwy wybranych firm zeby sie dowiedziec co ludzie
      o nich pisza . Ponadto mozna wejsc na portale polonijne w tych krajach do
      których wysylaja one ludzi i zobaczyc czy nie ma ich tam na czrnych listach .
      Portale polonijne mozna znalezc wpisujac haslo np. polonia Anglia .
      • temidaonline Re: Agencje Pracy 15.05.08, 18:29
        Porady dla wyjeżdżających do pracy za granicę ( Zrodlo: Miesiecznik Detektyw )

1. Nie korzystaj z pomocy nieznanych osób, bądź też z lakonicznych ogłoszeń
        prasowych – skontaktuj się z profesjonalnym pośrednikiem, zajmującym się
        zagranicznym rynkiem pracy.
        2. Upewnij się, że pośrednik działa w sposób legalny – sprawdź, czy posiada
        certyfikat wydany przez Urząd Marszałkowski województwa, w którym prowadzi
        działalność .
        3. Zażądaj od pośrednika informacji o pracodawcy – adresu, numeru telefonu.
        Możesz skontaktować się z pracodawcą, sprawdzić czy w ogóle istnieje i czy
        oferuje warunki wskazane przez pośrednika.
        4. Zażądaj od pośrednika umowy na piśmie - uważnie przeczytaj dokumenty,
        zorientuj się, co pośrednik i pracodawca zapewniają i do czego zobowiązuje cię
        podpisana umowa.
        5. Zabierz ze sobą adres i numer telefonu polskiej ambasady lub konsulatu w
        kraju, do którego się udajesz - tam możesz zwrócić się o pomoc.
        6. Przed wyjazdem pozostaw rodzinie lub najbliższym adres i numer telefonu do
        pracodawcy oraz adres, pod którym będziesz przebywać.
        7. Po przybyciu na miejsce pracy skontaktuj się z bliskimi w kraju i przekaż
        informację o twojej sytuacji. Określ, jak często będziesz się z nimi kontaktować
        telefonicznie.
        8. Zabierz ze sobą telefon komórkowy z aktywnym roamingiem oraz pieniądze,
        które wystarczą, aby w razie niespodziewanej sytuacji kupić bilet na powrót do
        kraju.
        9. Pamiętaj, że polskie placówki konsularne pomogą Ci, nawet gdy nie masz
        pieniędzy i dokumentów.
        10. Podejmuj wyłącznie pracę legalną. Praca „na czarno” zawsze niesie różne
        zagrożenia.
        11. Jakie rodzaje agencji zatrudnienia mogą działać ma terenie Polski?

Wyróżniamy pięć rodzajów agencji zatrudnienia:

- pośrednictwa pracy na terenie Rzeczypospolitej Polskiej,
        - pośrednictwa obywateli polskich do pracy za granicą u pracodawców zagranicznych,
        - doradztwa personalnego,
        - poradnictwa zawodowego,
        - pracy tymczasowej.

Zgodnie z ustawą z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i
        instytucjach rynku pracy wszystkie licencjonowane agencje zatrudnienia oferujące
        usługi na terenie Rzeczypospolitej Polskiej muszą posiadać wpis do rejestru
        agencji zatrudnienia potwierdzony certyfikatem (do dnia 31.10.2005 r.
        wystawianym przez Ministra Gospodarki i Pracy, natomiast od dnia 1.11.2005 r.
        przez Marszałka Województwa, właściwego dla siedziby podmiotu).

Za co agencje pośrednictwa pracy mogą pobierać opłaty?

Zgodnie z art. 85 ust. 2 pkt 7 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji
        zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ze zmianami, dozwolone jest pobieranie
        od osób opłat z tytułu faktycznie poniesionych kosztów związanych ze
        skierowaniem do pracy za granicą, tj. kosztów poniesionych na: dojazd i powrót
        osoby skierowanej, wydawanie wizy, badania lekarskie i tłumaczenie dokumentów –
        pod warunkiem wyspecyfikowania tych opłat w umowie zawartej z osoba kierowaną do
        pracy za granicą. Dozwolone jest również pobieranie opłat z tytułu prowadzonej
        działalności w zakresie pośrednictwa pracy od pracodawców.

Za co agencje pośrednictwa pracy nie mogą pobierać opłat?

Agencja pośrednictwa do pracy za granicą pracy od osób, dla których poszukuje
        zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, nie może pobierać opłat innych, niż
        wyszczególnione powyżej, tj. opłat z tytułu: dojazdu i powrotu osoby
        skierowanej, wydawania wizy, badań lekarskich i tłumaczenia dokumentów.

Od osób kierowanych do pracy za granicę zabronione jest pobieranie przedpłat,
        kaucji oraz opłat z tytułu wyszukiwania i wskazania pracodawcy zagranicznego, w
        szczególności: opłat eksploatacyjnych, wynagrodzenia pracowników, opłat z tytułu
        wynajmu lokalu, wyjazdów pracowników agencji, rekrutacji, usług
        pocztowo-telekomunikacyjnych, druków, reklamy i ogłoszeń prasowych.

Gdzie szukać informacji o agencjach zatrudnienia?

Ciągle pojawiają się informacje o działalności nielegalnych pośredników pracy za
        granicą. Dlatego zawsze należy sprawdzać, czy dana agencja pośrednicząca do
        pracy za granicą posiada certyfikat. Informacje te są umieszczane na stronach
        internetowych www.kraz.praca.gov.pl/ , oraz na stronach internetowych
        urzędów pracy, można je uzyskać telefonicznie lub pisemnie.

Komisja Europejska udostępnia portal internetowy EURES znajdujący się na stronie
        www.eures.praca.gov.pl/ , zawierającą bazę ofert pracy krajów EOG.

Działalność firm, stanowiąca naruszenie przepisów ustawy z dnia 20 kwietnia 2004
        r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, jest - zgodnie z art. 121
        ust. 1 cyt. Ustawy - zagrożona sankcją w postaci grzywny w wysokości nie niższej
        niż 3000 zł.

Jak zabezpieczyć się przed nielegalnymi agencjami pośrednictwa pracy?

Staraj się postępować zgodnie z poniższymi radami:

Sprawdź, czy pośrednik posiada odpowiedni certyfikat (wykaz agencji zatrudnienia
        znajduje się na stronie internetowej www.kraz.praca.gov.pl/
        Jeśli w ogłoszeniu podany jest tylko telefon komórkowy, bezwzględnie domagaj się
        podania także dokładnego adresu pośrednika.
        Pamiętaj, że polski pośrednik nie ma prawa do pobierania opłat za załatwienie pracy.
        Sprawdź w rejestrze (ewidencji działalności gospodarczej lub Krajowym Rejestrze
        Sądowym), czy dany pośrednik ma zgłoszoną działalność gospodarczą, od jak dawna
        i czy posiada własne biuro.
        Zawsze sprawdzaj, czy dany pośrednik posiada umowę zawartą z pracodawcą
        zagranicznym i czy wysłał już ludzi do pracy za granicę. Poproś o numery
        telefonów pracodawców zagranicznych oraz do osób, które już skorzystały z jego
        usług i mogą to potwierdzić.
        Zanim wyjedziesz za granicę, domagaj się spisania umowy, w której będą podane
        warunki pracy, płacy, należne świadczenia, itp.
        Pamiętaj, że dowód wpłaty na konto pośrednika - oszusta - nie daje dużych szans
        na odzyskanie wpłaconej kwoty. Do zakładania kont bankowych mogą być
        wykorzystywane podstawione osoby.
        Zanim zapłacisz pośrednikowi za przejazd, sprawdź, ile wynoszą ceny u
        przewoźników. Nie przepłacaj.
        Nigdy nie płać przed wyjazdem za mieszkanie za granicą oferowane przez
        pośrednika. Zwykle kontakt kończy się na pobraniu opłat za lokal.
        Pamiętaj, że polski pośrednik pracy nie ma prawa skierować Cię do pośrednika
        zagranicznego.
        • mi.mare Re: Agencje Pracy - Artic Personal 17.05.08, 09:21
          Szukam informacji i opinii dot. firmy Artic Personal. Mają oddział
          m.in. w Szczecinie. Czy są uczciwi? Nie wiem. Po wrzuceniu w
          wyszukiwarkę wyskakują ich oferty i ogłoszenia. Nic więcej.
          Dziękuję z góry za każdą informacje na ich temat.

Ps.
          To, że agencja posiada certyfikat nie oznacza wcale, że jest
          uczciwa. Załatwienie takiego certyfikatu to kwestia wypełnienia
          formularza i uiszczenia opłaty. Potem już nikt takiej agencji nie
          sprawdza. Dlatego się nie dziwię, że ktoś prosi o opinie na temat
          pośredników. W końcu oszukanych ludzi przez nieuczciwe agencje pracy
          jest masa.
          W ogłoszeniach i reklamach mogą sobie wypisywać co im się żywnie
          podoba. Świetnie wciskają kity i manipulują klientami podczas rozmów
          twarzą w twarz. O wyłudzaniu pieniędzy od ludzi tylko wspomnę.
          Zatem trzeba pytać i szukać informacji na wszelkie sposoby.

• typowy_on Re: Agencje Pracy 23.01.15, 13:58
      mój znajomy właśnie dostał pracę dzięki portalowi pracaidealna.pl i ma wyjechać w najbliższych dniach sam się zastanawiam czy nie zadzwonić i nie złozyć cv
      • majk-el32 Re: Agencje Pracy 13.02.15, 22:03
        A wiecie jak wygląda taka praca z agencji? To jest normalna 8 godzina czy godziny jakieś takie lipne są ?
    • oliwiamasa Re: Agencje Pracy 30.05.19, 18:51
      Dobrze słyszałaś bo tak jest w rzeczywistości, musisz uwierzyć. Lepiej wyjeżdżać poprzez rzetelną agencje, jaką jest otto work force.
    • kamila1997 Re: Agencje Pracy 30.04.25, 21:41
      Przez ponad rok pracowałam z Personnel Service i naprawdę nie mam zastrzeżeń. Wszystko było jasno ustalone, wypłaty terminowe, a koordynatorzy reagowali szybko, gdy czegoś potrzebowałam. Dla mnie to była pewna i spokojna współpraca.
    • kamila1997 Re: Agencje Pracy 04.05.25, 17:22
      Zgłosiłam się do PS z polecenia koleżanki i rzeczywiście wszystko przebiegło sprawnie. Pomogli z dokumentami, wyjaśnili wszystko na spokojnie. Wypłata przychodziła zawsze tak, jak miała. Polecam tym, którzy szukają uczciwej pracy
      • zuziix Re: Agencje Pracy 16.06.25, 17:51
        Fajnie, że szybko też znaleźli mi pracę, więc czego chcieć więcej szybka praca i wypłata na czas
      • personnelservicesa Re: Agencje Pracy 18.06.25, 12:35
        Dziękujemy serdecznie za podzielenie się swoją opinią oraz za zaufanie, jakim obdarzyła nas Pani, powierzając nam wsparcie w znalezieniu pracy. Cieszy nas, że proces przebiegł sprawnie, a nasze działania spełniły Pani oczekiwania. Zadowolenie naszych Kandydatów i Pracowników to dla nas priorytet, dlatego tym bardziej doceniamy każde słowo uznania. W razie potrzeby – pozostajemy do dyspozycji.
    • zuziix Re: Agencje Pracy 07.06.25, 12:11
      Jest sporo agencji pracy na rynku, radzę poszperać sobie w internecie na temat różnych agencji np jakiś ranking itp. Ja korzystałam z usług Personnel Service i polecam
      • personnelservicesa Re: Agencje Pracy 18.06.25, 12:33
        Serdecznie dziękujemy za miłe słowa oraz rekomendację naszej agencji. Cieszymy się, że współpraca z Personnel Service spełniła Pani oczekiwania. Zgadzamy się, że przed wyborem agencji warto zapoznać się z opiniami oraz porównać dostępne oferty – to ważny krok na drodze do znalezienia odpowiedniego zatrudnienia.
        W razie potrzeby – pozostajemy do dyspozycji i chętnie udzielimy dodatkowych informacji.
    • personnelservicesa Re: Agencje Pracy 18.06.25, 12:31
      Witajcie!
      Jestem Doradcą Online Personnel Service S.A. Chętnie odpowiem na wszelkie Wasze pytania odnośnie współpracy z agencją pracy.
      Pytania możecie zostawiać w komentarzach pod wpisem.
      Pozdrawiam
      Doradca Online Personnel Service S.A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka