Dodaj do ulubionych

Amatorszczyzna

18.01.11, 16:20
Po całej tej "konferencji" tylko takie porównanie się nasuwa. Dramatyczna próba przerzucenia odpowiedzialności na rosyjskich kontrolerów tylko zaszkodzi Polsce. Gdyby jeszcze coś rzeczywiście komisja pana Millera miała, a tak strzelili z kapiszona, i to w kiepskim stylu.
Obserwuj wątek
    • gucio60 Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 16:35
      Gorzej, bo strzelili sobie we własną dupę.
      • stv5h Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 16:44
        gucio60 napisał:

> Gorzej, bo strzelili sobie we własną dupę.

Idealnie wpasowali się tym w tą całą katastrofę.
        • igor_uk Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 16:51
          Ta cala konferencja,okazala sie jeszcze wiekszym cyrkiem,niz prezentacja MAK.
          • vandermerwe Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 16:59
            Konferencje znam tylko z internetowych przekazow "na zywo" i dodatkowych komentarzy. Moje wrazenie jest takie, ze "gora urodzila mysz". Naprwade polskim urzednikom potrzebne jest jakies szkolenie PR. Jesli juz robi sie tyle szumu to trzeba miec naprawde dobra amunicje. Moze warto jeszcze zauwazyc, ze gadanina "na wiezy" to jedno a przkazywanie informacji wieza-samolot-wieza to drugie. Warto bedzie porownac tezy konferencji z zapisami rozmow w kabinie samolotu. Tak na moje oko nie wszystko sie zgadza, zwlaszcza, ze stenogramow nie podwazono.

Pozdrawiam
            • igor_uk Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 17:11
              Jak tak na spokojno przeanalizuje sie,to co dzis wydarzylo sie.To,tak naprawda,to nie byla konferencja polskiej komisji badajacej przyczyny wypadku samolota TU-154M,a tylko komisji badajcej bledy w raporcie MAK. Jak patzec pod tym katem,to ja by powiedzial,ze rowniez jest slaba,a to dla tego,ze praktycznie nic nie pokazali, o czym wszysci by nie wiedzieli.
              Czy naprawda ktos w Polsce nie wiedzial o tym,ze z wiezy kontrolnej gdzies dzwonili? Czy naprwda nikt nie wiedzial,ze wieza pozostawila podjecje ostatecznej decyzji zalogdze TU-154M?
              I czy, nareszcie, sa dowody,ze wieza zachecala Polakow do ladowania?
              Kto zachecal,to my wiemy teraz,ale wieza tego nie slychala.
              • vobo7 Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 17:14
                igor_uk napisał:

> Jak tak na spokojno przeanalizuje sie,to co dzis wydarzylo sie.

Igor, to Ty tę transmisję na żywo oglądałeś? Ty nie pracujesz? Czy też oglądanie takiej transmisji to część twojej pracy? :D
                • igor_uk Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 17:21
                  Vobo,juz pisalem kiedys,ze prace zaczynam wczesniej.
                  Owszem,czesc konferencji ogladalem przez internet w prace (pozniej mialem przerwe,mniej wiecej 15 minut-tyle potrzebowalem na dotarcie do domu) ,w domu bylem 10 minut po 14 -ej czasu angielskiego,czyl 15.10 czasu polskiego.
                  Czy cos w tym czasie bylo podano bardzo waznego? Jak tak,to chetnie by od ciebia dowiedzial sie.
                  • joanna_on-line Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 17:30
                    igor_uk napisał:

> Czy cos w tym czasie bylo podano bardzo waznego? Jak tak,to chetnie by od cieb
                    > ia dowiedzial sie.

Czy w tym czasie podano coś bardzo ważnego? Jeśli tak, to chętnie bym się od Ciebie dowiedział.

aha i jeszcze:
                    internet w pracy

a reszta zupełnie ok - czyli całkiem, całkiem dobrze :-)
                    nie wiem, czy nie powinnam Ci tych korekt wysyłać na priv, żeby pozostali forumowicze nie zaczęli zgrzytać zębami :D

w każdym razie na dzisiaj skończyłam :-)
                    • igor_uk Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 17:35
                      joanna,napewno jeden-dwa bleda,to mozno i tu,ale wiecej lepiej na prywate.
                      Bo zmylimy innych forumowiczy.Nie beda wiedziec,co to za forum.
                      • joanna_on-line nie czytać - tylko do Igora :-) 18.01.11, 17:44
                        no trudno, kto zajrzał to będzie się nudził na własną odpowiedzialność ;-)

Igorku złotko Ty moje - jak się nie będziesz uczył, to w ogóle nie będę się wysilać - ile razy już pisałam: na pewno piszemy rozdzielnie! :P

igor_uk napisał:

> joanna, napewno ...
                        • igor_uk Re: nie czytać - tylko do Igora :-) 18.01.11, 17:56
                          Od dzis NA PEWNO o tym będę pamiętać.
                          Tym- "złotko Ty moje ",zrobiłaś mnie szczęśliwym człowiekem .
                          • jot-es49 Re: nie czytać - tylko do Igora :-) 18.01.11, 19:55
                            Kurdesz ot dis piszem z blendami. A co! Ja tesz chce byc zlotko!
    • vobo7 A rzeczniczka na to... 18.01.11, 17:24
      Materiały dotyczące rozmów kontrolerów na wieży na lotnisku Smoleńsk, które są upublicznione na konferencji prasowej, nie zostaną opublikowane na stronie internetowej polskiej komisji badającej okoliczności katastrofy. Poinformowała o tym przed konferencją rzeczniczka MSWiA Małgorzata Woźniak.

Nie wyjaśniła dokładnie przyczyn, powiedziała tylko, że jest to materiał poglądowy.

Jeden z moich polonistów twierdził, że po polsku nie mówi się "wymiotować" ale "rzygać". I tego właśnie mi się chce, po wysłuchaniu wyjaśnień pani rzeczniczki.
      • madameblanka Re: A rzeczniczka na to... 18.01.11, 17:29

"....nie zostaną opublikowane na stronie internetowej polskiej komisji badającej okoliczności katastrofy. "

Jak to? Ja tam właśnie szukam...,rozumiem że teraz musze sie wybrać na stronę tefałenu żeby zobaczyć materiał komisji:/

• hankaskakanka Re: A rzeczniczka na to... 18.01.11, 17:31
        pokazali te gadki w wieży ale przy okazji widac bylo, ze te rozmowy pilotow maja pelniejsze wiec licze, ze jak juz pelen raport opublikuja to i tak wyjdzie, ze wieza wieżą a przyczyny tkwią w kokpicie.
        + dla nich, ze nie dali sie sprowokowac do dyzkusji poza tematem ;)
      • igor_uk Re: A rzeczniczka na to... 18.01.11, 17:33
        vobo,jak juz do ciebie odpisalem,ze wieksza czesc tej konferencji ogladalem w prace,a co zatym idzie,moze sporo umknelo mojej uwadze.
        Czy jakas nowa informacja przez ciebie byla zauwazona?
        Bo ja nic nowego nie dowiedzialem sie,ale mogl cos przeoczyc.
        Naprawde pytam cie o to serio.
        Byl by bardzo cie wdzieczny.

Czytales juz to?

Мoй дрyг! Ты злишьcя?
        Знaчит ты не прaв...
      • vandermerwe Re: A rzeczniczka na to... 18.01.11, 18:10
        To raczej potwierdza moje przypuszczenie, ze yly to dywagacje "(nie) na temat". I jesli porownamy ow material z transkrypacjami zapisow w czasie to nie za bardzo "kupy" bedzie sie to trzymac.
        Gdzies tam w pierwszych komentarzach padlo stwierdzenie, ze sie osmieszamy.
        MAK oglosil, ze ujawni calosc rozmow. Obawiam sie, ze nie wyjdziemy z tego na tarczy.

Pozdrawiam
    • bling.bling Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 17:31
      Wykres wysokości samolotu na prezentacji Millera jest odniesiony do wysokości samolotu od ziemi w miejscu w którym przelatuje a nie do wysokości referencyjnej płyty lotniska. Radar zaś jest oczywiście skalibrowany na jedną określoną płaszczyznę czyli płytę lotniska. Prezentacja Millera celowo wprowadza oglądających w błąd kiedy pokazuje czerwoną kreską wykres wysokości. Nakładając tak wyplotowaną ścieżkę na kurs podejścia 2st40' i na tym dowodzie opiera dowód wprowadzania w błąd załogi przez operatorów radaru. To ogromne nadużycie.
      Oczywiście nikt z dziennikarzy obecnych tego nie wyłapał. A szkoda
    • absurdello A jeszcze z pilotów zrobili idiotów, którzy nie 18.01.11, 17:32
      wiedzą, że jak lecą pod kątem 5 stopni, z odległości ponad 6km i 50m poniżej wysokości kręgu , to nijak nie trafią w lotnisko i zupełnie też nie zauważają, że nie lecą ścieżką ani 2.67 stopnia ani 3.1 oraz łykają jak kluski informacje kontrolera, że są na ścieżce.

W kabinie było trzech ludzi, wykształconych nawigatorów !!!! i nic nie zauważyli
      • igor_uk Re: A jeszcze z pilotów zrobili idiotów, którzy n 18.01.11, 17:39
        Pawel! Zalozyles watek-konkurs,ludzi tam juz gotowe pozabiajc sie.A ty spokojnie wypowiadasz sie w innych watkach.Czy chcesz miec na sumieniu jotesa i madame?
        • gat45 Re: A jeszcze z pilotów zrobili idiotów, którzy n 18.01.11, 17:44
          I mnie. Bo ja wprawdzie jestem tylko dyskretny czytacz, ale już umarłam z ciekawości.
    • l_zaraza_l Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 19:52
      Tak mi przykro, że nikt nie liczy się z moja osobą i ośmieszają także mnie. Już dość tego cyrku panowie. Nasz kraj i tak jest zadłużony ponad wszelką przyzwoitość. Dajcie rodzinom na maxa i skończmy ten cyrk.
    • pszb Re: Amatorszczyzna 18.01.11, 21:01
      No dobra podpadnę, ale trudno ;)
      Oglądałem konferencję w internecie, przez słuchawki w pracy, wiem podejrzane :).
      Wnioski mam takie:
      - ten cały wiceprzewodniczący Pan płk., to nie powinien się tam pokazywać, bo ma powody by bronić własnego tyłka.
      - zdenerwowanie kontrolerów wcale nie umniejsza naszych win i wcale nie jest jakieś nadzwyczajne.
      - pionowe odchyłki od ścieżki często się zmieniają, boczna jest stała i maleje powoli od 120m do 80m jak pokazano. Skoro wieża nie korygowała bocznej, a było dużo czasu, to zwyczajnie jej nie widzieli na tym super radarze. To daje nam pewne pojecie o dokładności tego urządzenia. Pewnie w pionie było tak samo dokładne.
      - gdyby, to naprowadzanie było takie proste, to po co ILS?
      - no i chyba mam omamy słuchowe, znowu słyszałem, to zdanie "za okno, widzieliście co się dzi... " i znowu nigdzie o tym żadnej wzmianki.

Dalej nie dostajemy chyba pełnej informacji, politycy grają w szachy, Macierewicz dostaje orgazmu, Jarek chce wypowiedzieć wojnę, ICAO ma nas gdzieś, bo samolot nie jest cywilny zgodnie z życzeniami pewnej opcji.
      Rozpętała się bitwa na ujawnianie, trzymam kciuki za obie strony, ruch Rosjan, zobaczymy, kto ma więcej asów.
      Boję się super eksperymentu drugiej tutki zwłaszcza, że ten sam Pan płk. od bezpieczeństwa opracowuje założenia. Może tym razem piloci odmówią?
      • you-know-who niecg probuja w tym nr 102! 19.01.11, 05:23
        maja leciec 10-go kwietnia.

ja bym na ich miejscu polecial obowiazkowo na to samo lotnisko, spozniony, ... no wszystko bym odtworzyl jak rok wczesniej, nawet ten sam wytwarzacz mgly.

i wtedy to bedzie pierwsza porzadnie zrobiona symulacja, a jak to wszystko sfilmuja, i nareszie narod przestanie pytac: jak taki wielki samolot mogl sie rozwalic na takie male kawaleczki spadajac z 20m? i nastapi to przepowiadne zblizenie narodow. a polacy zyskaja dalesze punkty w opinii swiata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka