Dodaj do ulubionych

Gdzie ochrzcić dziecko - problem

19.02.13, 17:22
Mamy z mężem ślub cywilny, z rożnych powodów nie mamy kościelnego...mamy dwoje dzieci. Starsze ksiądz w naszej parafii ochrzcił,ale przy drugim powiedział że nie mamy o czym nawet rozmawiać,do póki nie weźmiemy ślubu w kościele . Może ktoś wie gdzie jest parafia w której mogę ochrzcić dziecko, nawet poza białą ?
Obserwuj wątek
    • aneczka1411 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 19.02.13, 19:24
      A gdzie ejst wasza parafia???? moze byc info na priw. My bez slubu ochrzcilismy 2 dzieci bez problemu
      • jacek5207 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 26.02.13, 10:41
        Parafia Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
        • jolecka-22 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 27.02.13, 10:45
          Uuuu, tamtejszy proboszcz jest bardzo specyficzny ;) My chcieliśmy ochrzcić dziecko w innym kościele i sie nie zgodził. Spróbuj pogadać, a jeśli nie to tak jak pisałam wczesniej, niech Ci da zaświadczenie że odmawia chrztu. Jesli się zgodzi to zapewne chrzest będziecie mieli po mszy.
      • jacek5207 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 04.07.13, 07:09
        aneczka1411

A gdzie ochrzciłaś swoje dzieci jeśli można spytać? Bo ja nadal szukam i wybieram sie do Gnojna :) zobaczymy
        • aneczka1411 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 09.08.13, 16:24
          W Sw Annie
    • jolecka-22 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 23.02.13, 21:08
      Z tego co wiem to aby ochrzcić dziecko poza parafią potrzebna jest zgoda Twojego proboszcza. Myśle, że jeśli powiesz księdzu, aby wypisał Ci zaswiadczenie, że odmawia chrztu to szybko zmieni zdanie ;)
    • magda210682 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 26.03.13, 10:04
      Mam ten sam problem. Jeśli chodzi o chrzest. Niestety Podlegając pod diecezje siedlecka jestesmy skazani na regulamin diecezjalny. Niestety nie otzrymałam zgody na ochrzszczenie w innej parafi choć w kazdym kosciele moglismy to zrobic ale za zgoda proboszcza.
      Odwiedziłam wszystkie koscioły w białej, lesnej, konstantynowie, kodniu serpelice i nawet nie wiem gdzie juz była dalej. Moje dziecko skonczylo 2 latka i nadal jest bez chrztu a slub nie wchodzi w gre.
      Z tego co sie dzieje to pozostaje tylko czekanie do komunii albo do momentu gdy dziecko bedzie miało 13 lat wtedy moze samo zadecydowac czy chce czy nie.
      Porazka z tyym kosciołem- panstwo w panstwie
    • marianna_koszolko Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 17.06.13, 20:28
      Podobno normalny ksiądz jest w Gnojnie, co chrzci te 'gorsze' dzieci, żartem mówiąc dzieci nie kwapią się do ślubu kościelnego.

A generalnie, to proszę zrozumieć, że każdy człowiek ma prawo i możliwość ochrzcić dziecko. Chrzest ten, dokonany np. w domu jest ważny dla Kościoła, ważny dla dziecka. Dlatego po co wogóle użerać się z funkcjonariuszami kleru???

A najlepiej decyzję o chrzcie zostawić dziecku, dorośnie to podejmie decyzję. A Bajeczki, że dziecko nie ochrzczone po śmierci nie trafi do Boga to sobie między bajki można włożyć.
      • bjkor Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 10.07.13, 11:00
        tak z ciekawości i co załatwione ?
        myślę, że tak
        • aranka84 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 18.10.13, 23:40
          Kiedyś wypowiadał się jeden ksiądz w tv i mówił że ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu ani ślubu, lub żądać pieniędzy. Dokładnie to umotywował, ale już nie pamiętam dokładnie. Napisz do Franciszka, to nie Ty tylko ksiądz oberwie.
      • franec.cesco Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 26.11.15, 20:03
        Ten "normalny" ksiądz już w Gnojnie nie jest! Był pazerny na kasę i wszystko! Za kasę by wszystko zrobił! Przyszedł nowy i wymaga pozwolenia od naszego proboszcza!
    • robin123456789 666 05.11.13, 21:41
      a w Międzyrzecu?
    • proost Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 24.01.14, 23:08
      A po co chrzcić? Dorośnie, samo zdecyduje ...
    • franec.cesco Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 26.11.15, 20:01
      KSIĄDZ W GNOJNIE się zmienił, nowy nie chrzci już dzieci jak leci. Kasa to nie wszystko! Ten nowy wymaga zgody proboszcza skąd są rodzice dziecka do chrztu!
    • dziwadelko1 Re: Gdzie ochrzcić dziecko - problem 11.12.15, 21:40
      Nasz syn był chrzczony PO MSZY, mimo, że mamy ślub kościelny. Dlaczego? Wybraliśmy NIE TĘ NIEDZIELĘ, CO TRZEBA, bo, jak to określił proboszcz Bł. Honorata, myślimy tylko o sobie, a on nie będzie ROZWALAŁ porządku kościelnego, żeby ochrzcić nam dziecko... Mafia po prostu i to za nasze ciężko zarobione pieniądze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka