Dodaj do ulubionych

Naturyzm i dzieci

23.03.04, 22:47
Panie Doktorze!

Jestem naturystą. Nie mam rodziny, ale w przyszłości chciałbym mieć.
Chciałbym aby moje dzieci (razem z żoną) jeździły latem do ośrodków
naturystycznych.

Mam pewne wątpliwości: czy nie wyrządzę im w ten sposób krzywdy?
Chciałbym aby były zdrowe, normalne etc. Ale czy "niechcący" nie wyrządzę
swoim dzieciom krzywdy spedzając z całą rodziną wakacje na golasa?

Bo jeśli tak, to wolałbym wiedziec o tym wcześniej. Choć z doświadczenia
wiem, że starsze (a nawet dorosłe) dzieci znajomych naturystów nie
przejawiają żadnych niepokojących skłonności zarówno seksualnych jak i
osobowosciowych.

Pozdrawiam
Tomek
Obserwuj wątek
    • andrzej.depko Re: Naturyzm i dzieci 05.04.04, 01:05
      Celem wychowania nie może być tłumienie potrzeb i zainteresowań seksualnych, co
      było już nieraz przyczyną rozlicznych nieszczęść, lecz ich świadome
      kultywowanie i rozwijanie. Proces edukacji społecznej musi odbywać się w
      kontekście realiów społecznych, nie zaś w wyizolowanym świecie niedomówień i
      przemilczeń. Oswajanie dzieci z nagością jako naturalnym stanem, pozbawionej
      kontekstów erotycznych pozwala na kształtowanie prawidłowych postaw.
      Doświadczenia wielu krajów nie wskazują na to, że kontakt z nagością rodziców i
      innych osób w miejscach ku temu przeznaczonych: łazienka, sauna, plaża nie
      powodują zaburzeń w rozwoju psychoseksualnym dzieci, wzrostu ilości dysfunkcji
      seksualnych u osób dorosłych lub przestępczości seksualnej.
      Czytając zdanie: ” czy "niechcący" nie wyrządzę swoim dzieciom krzywdy
      spędzając z całą rodziną wakacje na golasa ” nie sposób oprzeć się wrażeniu, że
      dokonujesz się w tym konkretnym przypadku transpozycji uczuć, obaw i niepokojów
      dorosłych na świat dzieci.
      • gomory Re: Naturyzm i dzieci 05.04.04, 11:36
        Z calym szacunkiem dla wypowiedzi p. doktora, nie zamierzajac z nim sie w zaden
        sposob sprzeczac, zwracam sie do autora watku. Faktycznie jakos nie slychac by
        naturystyczni rodzice "produkowali" chore dzieci. Tym niemniej na pewno
        odbierzesz im jedno - seksualny kontekst nagosci. Nie jestem bywalcem takowych
        plaz, i naga kobieta jednoznacznie budzi we mnie erotyczne skojarzenia.
        Wychowany w naturystycznym duchu nie mialbym takowych. Oczywiscie to nie
        pozbawia nikogo mozliwej radosci jaka daja zblizenia, ale mi jednak byloby
        nieco zal takiego bliskiego oswojenia, i odarcia kobiety z pewnego nimbu
        zmyslowej tajemniczosci.
        • wojtek56 Re: Naturyzm i dzieci 07.04.04, 20:37
          gomory napisał:

> Tym niemniej na pewno odbierzesz im jedno - seksualny kontekst nagosci. Nie
          > jestem bywalcem takowych plaz, i naga kobieta jednoznacznie budzi we mnie
          > erotyczne skojarzenia.

Jestem stałym bywalcem plaż naturystycznych i zapewniam Cię, że kobiety - nagie
          czy ubrane - nic a nic nie tracą na swojej atrakcyjności! Tyle, że atrakcyjność
          ta jeszcze rośnie, bo, mówiąc o kontekście erotycznym, jest to o wiele bardziej
          odczuwane spotkanie dwóch osobowości, a nie tylko ciał.
          Zaskakują mnie opinie takie jak Twoja. Nie doświadczyłeś, nie wiesz, masz pewne
          wyobrażenia i przedstawiasz je jako wiedzę, okraszając zwrotami "na
          pewno", "nie miałbym" itp. Na jakiej podstawie?
          Zachęcam Ciebie do zajrzenia na plażę naturystyczną, zobacz, oceń, doświadcz
          nagości w innym kontekście niż erotyczny. Wszystkie (!) osoby, z którymi
          rozmawiałem, a które trafiły na plażę N, miały opinię zgoła odmienną od Twojej.
          Co więcej, znakomita większość z nich z czasem stała się bywalcami takich plaż,
          wraz ze współmażonkami i dziećmi.
          Pozdrawiam serdecznie :)
      • soft-net Re: Naturyzm i dzieci 06.04.04, 02:31
        Bardzo dziękuję Panu Doktorowi za odpowiedź :)
        Mile mnie Pan zaskoczył tą opinią.

Słusznie Pan Doktor zauważył, że transponuję swoje obawy (dorosłego człowieka)
        na świat dzieci.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedź :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka