Dodaj do ulubionych

brak serduszka

14.05.12, 16:13
Ostatnią miesiączkę miałam 19 marca,dodam ze mam nieregularne cykle(12grudnia 2011 następna 17stycznia 2012,następna 7luty 2012 i ostatnia 19 marca 2012) .Dziś byłam na USG i lekarz powiedział ze płód jest za mały jak na ten tydzień ciąży(niby 9 tydzien od ostatniej miesiączki),a na USG wyszło że 7tydzień i nie widzi serduszka i ze to poronienie.Jestem w wielkim szoku.Dodam ze 2 maja miałam leciutkie plamienie takie brązowe,zaczełąm brac luteine.Jak myślicie czy jest jakaś szansa??Dodam ze już raz poroniłam,wtedy było puste jajo płodowe.Lekarz kazał mi przyjść za tydzień na USG tak dla pewności,jeśli dalej nie bedzie serduszka to mam dostac taletke na oczyszczenie.Jak myslicie jest choc cien nadziej ??
Obserwuj wątek
    • kasiap-pl Re: brak serduszka 14.05.12, 16:39

Kochana wiem co czujesz, a plamisz lub krwawisz ?, bo raczej nie może być poronienia bez krwawienia, przy nieregularnych cyklach różnie bywa z ciąża , myślę że musisz to skonsultować jeszcze z innych gin, ja w poprzedniej ciąży też nie miałam serduszka ale to był 8 tydzień i 5 dzień i faktycznie plamiłam i na drugi dzień po USG poroniłam samoistnie. Nie straszę ale zalecam wizyte u innego gina, trzymam kciuki żeby było dobrze.
      • 4ninka Re: brak serduszka 14.05.12, 18:25
        Nie plamie,nie krwawie,nic mi nie jest.Teraz to sie juz nawet pogubiłam jak mam to wszystko obliczyć który to dokładnie tydzień,mam taki mętlik w głowie ze szok.Okres mam nieregularny czasami co 42dni czasami 37.Teraz zostaje mi czekać do poniedziałku na USG.
        • stykrotka Re: brak serduszka 14.05.12, 19:14
          Skoro ty masz aż tak olbrzymie odstępy między okresem to ja bym się jeszcze nie stresowała specjalnie. Równie dobrze ciąża może mieć dopiero 6-7 tygodni a wtedy jest duża możliwość, że serca jeszcze nie ma. Jeśli ciąża miałaby rzeczywiście 9 tygodni i nie ma serca to raczej na cud bym nie liczyła, ale w Twoim przypadku może sie zdarzyć jeszcze parę cudów smile

A co z objawami ciąży? Ból sutków, mdłości, senność? kłucie lewego jajnika.
          • 4ninka Re: brak serduszka 14.05.12, 19:41
            Najlepsze pytanie jakie zadał mi lekarz czy ja czuje ze jestem w ciąży?Mam bardzo obolałe piersi i strasznie widoczne żyły na piersiach,przytyłam 3kg.Nie wiem co mam myślec.Teraz czekam do poniedziałku na USG, dodam ze nie mieszkam w Polsce tylko w Irlandii
        • yoku Re: brak serduszka 14.05.12, 19:20
          choć nie jest prawdą, że nie ma poronienia bez krwawienia, ja na przykład zaczęłam plamić ponad 2 tygodnie po tym jak płód obumarł, to patrząc na Twoje cykle uważam, że jeszcze nic nie jest przesądzone. Jeśli masz tak długie cykle to może oznaczać, że ciąża jest jeszcze za mała aby było cokolwiek widać na usg. Spokojnie poczekaj tydzień na kolejne usg a jak chcesz, to zrób betęHCG i zobacz czy wiek ciąży z usg przystaje do wyniku bety. Potem możesz zobaczyć jak beta przyrasta w ciągu 24 albo 48h, będziesz mieć pewność czy zarodek się rozwija.
          Lekarz, który mówi takie rzeczy na pierwszym badaniu to jakaś zgroza.
          • 4ninka Re: brak serduszka 14.05.12, 20:11
            Najlepsze pytanie jakie zadał mi lekarz czy ja czuje ze jestem w ciąży?Mam bardzo obolałe piersi i strasznie widoczne żyły na piersiach,przytyłam 3kg.Nie wiem co mam myślec.Teraz czekam do poniedziałku na USG, dodam ze nie mieszkam w Polsce tylko w Irlandii...........Ale skoro lekarz miał wątpliwosci i kazał przyjsc za tydzien wiec moze malutka nadzieja jest
            • yoku Re: brak serduszka 14.05.12, 21:30
              Uczucie "bycia w ciąży" nie jest w żadnym wypadku przesłanką. Moja ciąża obumarła a łyżeczkowanie miałam dopiero 3 tygodnie później. Przez ten cały czas miałam napięte piersi i mdłości, które minęły dopiero kilka dni po zabiegu więc wszystko jest sprawą indywidualną bo zależy od poziomu hormonów, które u każdej z nas wyglądają inaczej. Czasem podczas PMS mam takie same objawy jakbym była w ciąży i o czym to ma niby świadczyć?
              • 4ninka Re: brak serduszka 14.05.12, 21:39
                nie wiem juz co mam myslec...na nic sie juz nie nastawiam.jutro umówię sie na beta hcg,wtedy chyba bedzie wszystko juz jasne.
                • madzi_arka Re: brak serduszka 14.05.12, 21:43

ninka czytajac twoj post czuje sie jakbym czytała swoje słowa..mialam to samo. niestety u mnie skonczylo sie krwotokiem w 9 tyg. serducha nie uslyszalam. beta mimo to mi rosla caly czas. ale nie zawsze musi sie tak skonczyc....oby.
                  • 4ninka Re: brak serduszka 14.05.12, 21:53
                    poszperałam troszkę w necie i wypowiadały się kobiety ze czasami serduszko widac w 8 tygodniu i żeby sie nie stresować.Według USG to jest 7 tydzień,więc troszkę nadziej jest,a zwłaszcza ze było widac fasolkę.Mam jeszcze jedno pytanko,czy mam przestac brac luteine,czy wstrzymac sie do poniedziałku??
                    • dilbi Re: brak serduszka 15.05.12, 08:08
                      Poczekaj z jakimikolwiek ruchami do kolejnego USG. Wtedy będziesz wiedziała wszystko - a beta i tak może rosnąć, więc nic Ci to nie powie niestety.
                      I nie jest prawdą, że przy poronieniu zatrzymanym zaczyna się krwawić - czego ja jestem przykładem.
                    • natalinek.j Ninka.. 15.05.12, 11:28
                      Skoro cykle masz tak nieregularne, to mozemy przyjąć, że nie wiadomo kiedy było zapłodnienie (kiedy była owulacja). To tak jakbyś nie wiedziała/nie pamiętała kiedy był ostatni okres. W takich przypadkach patrzy się tylko na wiek z usg.
                      U Ciebie z USG 7 tc, a więc może się zdarzyć, że serduszko np. dzisiaj czy jutro już będzie słychać i widać. Na razie poczekaj, w ogóle się nie nastawiaj jeszcze na nie. Nie chcę Ci dawać złudnej nadziei, ale bez niej nie da się żyć, tu jeszcze nic nie jest przesądzone, wiemy tyle, że w 7tc nie ma jeszcze serduszka, ale to dopiero jedno usg, może słaby sprzęt, może lekarz nie zauważył. W każdym razie poczekaj na kolejne usg. Możesz iść za tydzień, albo możesz iść za pół tygodnia, ale w inne miejsce, do innego lekarza.
                      broń Boże nie odstawiaj Luteiny skoro było plamienie i zaczęłaś ją brać to do końca I trymestru musisz ją brać. Rozumiem że na Luteinie plamienie się skończyło i już nie wróciło?

I pamiętaj, dopóki jest chociaż cień szansy, nie bierz żadnych tabletek.
                      Twój przypadek nie jest standardowy, bo miałaś bardzo nieregularne cykle.
                      Jestem z Tobą myślami, spokojnie (w miarę możliwości) czekaj na usg. Ja pewnie poleciałabym po 2-3 dniach w inne miejsce wink
                      • 4ninka Re: Ninka.. 15.05.12, 11:54
                        Plamienie było jednorazowe i tylko troszke było plamek.A teraz nie ma żadnego plamienia od tamtego czasu.A USG mam umówione w szpitalu ponieważ mieszkam w irlandii,a nie mam możliwości konsultacji u polskiego ginekologa ponieważ są tu tylko przejazdem dwa razy w miesiącu,teraz bedzie pod koniec maja.Więc czekam do poniedziałku....
                        • matka_karmiaca Re: Ninka.. 20.05.12, 13:41
                          Szansa jest zawsze, ale niestety w Twoim przypadku raczej maleńka. Rozumiem, co czujesz, byłam w podobnej sytuacji i najbardziej chyba bolała fałszywa nadzieja. Jeżeli rozmiar zarodka odpowiada 7 tygodniowi ciąży, a nie widać serca (miałaś kolorowego Dopplera? jeśli nie, to można się jeszcze łudzić, że było, tylko lekarz się nie dopatrzył), to niestety zarodek jest martwy. Mi w tej sytuacji lekarz zlecił USG za tydzień, ale nie owijał w bawełnę, tylko od razu powiedział "szanse ma pani jak 1 do 1000".
                          • yoku matka_karmiaca 20.05.12, 15:03
                            A czy Ty też miałaś 42-dniowe cykle???
                            • matka_karmiaca Re: matka_karmiaca 20.05.12, 18:33
                              Tak, a w zasadzie trudno powiedzieć, bo to były pierwsze cykle po porodzie.
                              U zarodka odpowiadającego rozmiarem 7 tygodniowi serce powinno być już widoczne, przykro mi. Co innego, gdyby zarodek był mały i nie odpowiadał wiekowi ciąży, wtedy można by przypuszczać, że jest to poniżej 5 tygodnia, kiedy serce ma prawo być jeszcze niewidoczne. Ale jeśli ma już te parę milimetrów, to jedyna nadzieja w tym, że usg robił słaby lekarz na słabym sprzęcie i serca nie zauważył.
                        • stykrotka Re: Ninka.. 21.05.12, 13:04
                          ninka, masz juz jakies wiesci? oby dobre
    • yoku Re: brak serduszka 20.05.12, 20:05
      Normy wielkości zarodka dla 7 tygodnia ciąży to 5-12 mm a więc dość szerokie a cykle 4ninka są bardzo nieregularne i długie więc trudno z OM wnioskować w którym jest tygodniu. U zarodka o CRL = 5mm spokojnie można nie wychwycić serca nawet na niezłym sprzęcie więc może nie odbierajmy jeszcze nadziei.
      Ja dopiero w 8 tygodniu ciąży CLR=12mm usłyszałam bijące serduszko na bardzo dobrym sprzęcie a tydzień wcześniej nie było jeszcze nic słychać.
      • monika8631 Re: brak serduszka 03.05.15, 17:17
        10 tc i brak bicia seruszka ?
        W 8tc byłam na wizycie u ginekolog dzieci mialy 16mm i bilo serduszko. Do szpitala na wizytę skierowano mnie w 10tc. Tam nie wykryli bicia serca, zmierzyli dziecko i powiedzieli że ciąża obumarła w 8 tygodniu.
        Czy sprzęt mógł się mylić ? Czy jechać jeszcze do innego lekarza ? Nie mam żadnych objawów, nie plamię, miałam brunatne upławy ale myślałam że tak ma być. Do tego piersi dalej są pełne i bolą sutki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka