25.03.05, 10:35
Po miesiącu brania Euthyrox 25 pół tabetki co drugi dzień moje TSH z 6,5
ulU/ml spadło do 3,5.Lekarka twierdzi że jest już dobrze ale cały czas mam
brać przy jednoczesnym staraniu się o ciąże ( po 2 poronieniach) , w razie
jej zaistnienia zgłosić się na zwiększenie dawki. cały czas na własna rękę
robię kontrolne badania TSH i jak na razie nie przekracza normy.
Obserwuj wątek
    • balalinska Re: TSH 31.03.05, 17:12
      czy mogłabyś wyjaśnić co to jest to TSH?
    • aagata4 Re: TSH 31.03.05, 22:17
      witaj...

skoro masz dwa poronienia i niewielkie problemy z tarczyca ... czy robilas
      badanie na p-ciała przeciwtarczycowe (TPO oraz TG) - lekarze zwykle
      bagatelizuja ten problem - bo nie bardzo wiedza co z nim zrobic jak przyjda
      wyniki wiec- nie zlecaja tego a wg mnie powinni ... (sama mam zdjagnozowane
      hashimoto dzieki temu i wiem ze te poczarnobylowe sprawy ma wiele kobiet nie
      czesto nie wiedzac o tym)

wprawdzie wysokie p-ciala bezpośrednio nie powodują poronien ale temu schorzeniu
      czesto towarzysza inne choroby natury autoimmunologiczne (ktore sa przyczyna
      poronień)

- w przypadku złych wynikow wtedy masz inforamcje ze Twoja przyszłoa ciaza musi
      zajac sie gin znajacy sie lub potrafiacy współpracowac z immunologiem - takich
      jest bardzo niewielu... i lekarze nie zlecajac tych badan bardzo czesto kieruja
      sie checia zatrzymania pacjentki przy sobie dłuzej...(być moze to moje osobiste
      odczucia) - bo .... wiele kobiet majacych ta chorobe rodzi zdrowe dzieci bez
      wczesniejszych poronień...

wg mnie powinnas zroic to badanie pomimo iz lekarz odradza to badanie jak mi
      odradzali wszyscy ... to koszt rzedu około 100 zł oba badania

ciesze się ze TSH ładnie ci spada po euthyroksie ... zrob jesze koniecznie FT4,
      dla ciązy winno byc w wysokoci górnej granicy normy

domyslam sie ze moj post zaniepokoi Cię troche ... nawet jak endo odradzi Ci to
      badanie to nie rezygnuj z niego - bo ładnie zbiła ci TSH - czyli cos potrafi..
      co do zwiekszenia dawki w razie Ciązy to uwazaj...

czesto ciąza pomaga tarczycy i TSH spada z powodu Ciązy ... w ciazy rob czesto
      badania i dopiero na tej podstawie zmieniaj dawki leku

pozdrawiam

Agata
    • wandzia57 Re: TSH 10.07.15, 10:35
      Dzień dobry, jestem w 9 tygodniu ciąży, robiłam badania krwi (dopiero teraz ponieważ pierwszy ginekolog do którego trafiłam w ogóle mi ich nie zlecił). Mam TSH poniżej normy 0,141 ?IU/ml (norma 0,27 - 4,2) Umówiłam się dopiero na 14 lipca do endokrynologa. Proszę mi powiedzieć czy to poważne? Jak tak będę szukała dalej szybciej wizyty u endokrynologa.
    • majeczka200 Re: TSH 10.07.15, 12:02
      Jeśli chodzi o tsh poniżej normy na tym etapie ciązy nie jest to absolutnie groźne wrącz podobno dość często się zdarza.Też tak miałam i zarówno gin jak i endo nie widzieli w tym nic niepokojącego kazali powtórzyć mi badanie około 16tc.Wtedy wyszło jakoś w granicach 1.Głowa do góry i pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka