bb031 29.05.09, 16:16 Właśnie znalazłam kleszcza pod szyją,napity a pod skórą spora "gula" proszę szybko poradźcie co zrobić? Była zakraplana 3 tyg. temu Frontline. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenshii Re: kleszcz 29.05.09, 16:25 Hmmm. No kleszcza na pewno nalezy wyciągnąć. Najlepiej tak, aby go nie ściskać. Spróbuj pomasować palcami skórę wokół kleszcza - może sam wyskoczy. Jeśli nie - weź jakiś stary widelec, z jakimiś małymi przestrzeniami między ząbkami. Podjedź nim jak najbliżej skóry tak, aby kleszcz znajdował się między ząbkami widelca i poruszając widelcem naokoło jak wskazówką zegara wykręć kleszcza odwrotnie do kierunku ruchu wskazówek zegara. Zasada działania podobna do tego: www.youtube.com/watch?v=PnD6x0svOJE A na przyszłość możesz zaopatrzyć się własnie w o'tom: www.animalglob.pl/product_info.php?products_id=466 Miejsce po kleszczu zdezynfekuj i obserwuj bacznie psa. Odpowiedz Link
bb031 Re: kleszcz 29.05.09, 16:44 Kleszcza już wyciągnęłam pęsetą niestety, widelec nie przyszedł mi do głowy. A kleszczołapki miałam już dawno kupić i tak mi zeszło. Za bardzo zawierzyłam że frontline działa super.Wet powiedział żeby zobacztć czy nie został łepek. Muszę troszkę podgolić może coś zobaczę. Odpowiedz Link
tequ-illa Re: kleszcz 29.05.09, 17:18 po usunięciu zobacz czy nic nie zostało i odkaż miejsce po kleszczydle (np. wodą utlenioną).Może zrobić się mały ropień, który można posmarować maścią np. oxycortem. Obserwuj psiaka - ale i tak wszystko będzie OK. P.S. A frontline raczej wywal do śmieci. Odpowiedz Link
bb031 Re: kleszcz 29.05.09, 17:35 Dziękuję . Teraz to powinnam się puknąć w środek czoła , że nie kupiłam tego wcześniej.Chyba dodatkowo zaopatrzymy się w obrożę. Odpowiedz Link
tequ-illa Re: kleszcz 29.05.09, 17:57 Ja kupuję do zakraplania advantixa. Niby te zakraplacze działają miesiąc - ale bitego miesiąca to raczej nie odczekuj. No i jak będziesz miał obroże to albo jedno, albo drugie - bo można zatruć psa. Przynajmniej tak mi mówił wet (a konsultowałam z niejednym bo tak się boję tego tałatajstwa) No i jest też tak, że w różnych regionach Polski, jedne środki się sprawdzają inne nie ( wyczytywałam mnóstwo for na ten temat i takie są opinie). Odpowiedz Link
kaha1 Re: kleszcz 29.05.09, 22:30 ja mam na kleszcze zakupioną specjalną pensetę (czy jak się to pisze). Rewelacyjnie działa. Mieliśmy ostatnio dwa Odpowiedz Link
annietess Re: kleszcz 30.05.09, 18:41 My dzięki Tenshii mamy już O’TOM i szczerze go polecam Odpowiedz Link
tequ-illa Re: kleszcz 04.06.09, 19:41 Moja jak wraca ze spaceru i jak jest sucho to wbiega do domu. Jest zakraplana i kleszcze się nie wbijają. Ale czasami coś potrafi na sobie przytaszczyć. Kleszcz się nie wbije ale zanim przechodzimy do rutynowego sprawdzania może gdziś po drodze spaść. Przeglądajcie pościel jeśli pies ma tendencję do pchania się do wyrka. Ja dziś znalazłam 4 sztuki (4 małe skur...łe nienajedzone,czarne robaczki: 2 na kafelkach w przedpokoju i dwa na jej legowisku-były już zdechnięte) PRZEGLĄDAJCIE, PRZEGLĄDAJCIE I JESZCZE RAZ PRZEGLĄDAJCIE. Pies jest zabezpieczony, ale my się chyba nie pryskamy (przynajmniej ja) Odpowiedz Link
annietess Re: kleszcz 05.06.09, 09:54 och Tequ-illa, ale mnie przeraziłaś!!!! fujjjjjjjj dziś dom sprawdzę.... Odpowiedz Link
tequ-illa Re: kleszcz WAŻNE!!!! 06.06.09, 00:20 obojętnie czym zakraplasz psa - jesli zakraplasz obroża odpada. Nie jestem wetem, ale dzisiaj obdzwoniłam kilka (naście) klinik, bo moja Godzilla zaczęła przynosić mi sukinsyńskie kleszczydła, które bezkarnie łaziły po moim domu - odpowiedź jest taka - laby szybko rosną a tym samym szybko zmieniają się im komórki (w skórze czy coś takiego). Dlatego zakraplanie dziś - może już być mniej skuteczne za 2 tygodnie. Oglądajcie psy - spotami typu advantix - można zakroplić psa nawet po 15 dniach. Odpowiedz Link