30.04.04, 09:51
Jestem bardzo ciekawa jak wyglada opieka podczas porodu i po porodzie? co
nalezy miec ze soba w szpitalu co powinnam zabrac dla dziecka? Czy naciecia
krocza sa w USA standartem jak w Polsce? czy istnieje cos takiedo jak wizyta
w domu pielegniarki w pierwszych dniach po porodzie? dodam ze dopiero nosze
sie z zamiarem wyjazdu do USA ale wszystko bedzie legalnie i jestem w cizy i
badrdzo sie boje

Iza
Obserwuj wątek
    • lolyta Re: porod 30.04.04, 15:13
      Przede wszystkim upewnij sie ze bedxiessz miec ubezpieczenie (legalny pobyt nie
      jest z tym jednoznaczny, tu nawet nie wszyscy obywatele sa ubezpieczeni),
      niestety firmy ubezpieczeniowe nie pokrywaja kosztow porodu itp kobietom, ktore
      ubezpieczyly sie bedac juz w ciazy. Bylo tu mnoooostwo watkow na ten temat, od
      dziewczyn w roznych sytuacjach, pogrzeb to pewnie znajdziesz wszystko co
      potrzebujesz.
      Do szpitala wystarczy szczoteczka do zebow.
      • bozena73 Re: porod 30.04.04, 18:35
        To ja tez mam pytanie, tzn. moje nowe ubezpieczenie z nowej pracy nie pokryje
        mi kosztow porodu???
        Mam meza ale jego nie jest zbyt dobry wiec licze wlasnie na ten swoj nowy.
        Nawet przez mysl mi nie przeszlo ze moze to byc taka sytuacja :-(((
        • lolyta Re: porod 30.04.04, 18:46
          Bozenka, nie pamietam, czy to Ty pisalas ze masz Aetne? Jesli Ty, to ona jest z
          pracy meza czy Twoja? I to jest HMO czy to drugie? Ja mialam HMO z Aetny i porod
          byl za friko, ale do pobytu w szpitalu musialam doplacic 300$ za dobe (rachunek
          przysylaja pozniej). W ramach ubezpieczenia bylo znieczulenie (z ktorego nie
          skorzystalam bo za szybko urodzilam) i opieka w czasie ciazy (20$ przy pierwszej
          wizycie, potem w ramach tych 20$ wszystkie wizyty i standardowe badania, krew co
          druga wizyta) Jest duza szansa, ze Ci niestety nowe ubezpieczenie nie pokryje,
          chyba, ze jest to ta sama firma ubezpieczeniowa i masz ciaglosc ubezpieczenia.
          Lepiej jednak liczyc na ubezpieczenie meza w takim wypadku :-/ albo natychmiast
          zadzwonic do tego Twojego ubezpieczenia. W ogole masz je tak od kopa, jestes
          pewna? bo najczesciej ubezpieczenie w nowej pracy przysluguje po trzech
          miesiacach. Z tego copisalas pracujesz w jakiejs renomowanej korporacji, to jest
          nadzieja ze oni daja jakies sensowne swiadczenia.
          • lolyta o ile pamietam 30.04.04, 18:52
            firma mojego meza zmieniala ubezpieczyciela w trakcie mojej ciazy, i mi nie
            przepadlo ubezpieczenie bo to byl czynnik od nas niezalezny.
            Poza tym zaszlam w ciaze w momencie w ktorym on juz pracowal, ale nie mial
            jeszcze ubezpieczenia i na pierwsza wizyte poszlam jak ubezpieczenie bylo wazne
            od trzech dni, a ciaza miala dwa miesiace, i bylo spoko, udawalam ze sie wlasie
            zorientowalam tak na wszelki wypadek :P
            Tak czy inaczej, nie moga Was wyrzucic Z porodowki nawrt jesli grosza przy sobie
            nie macie.
        • maruda78 Bozenko 30.04.04, 19:28
          Na 100% bedziesz miala pokryte koszty porodu itp, bo z tego co mowilas mialas
          continued coverage bedac na bezrobociu, tzn. nie mialas przerwy w
          ubezpieczeniu, Twoje ubezpieczenie bylo oplacane przez bylego pracodawce, tylko
          z jednego ubezpieczenia przeszlas na drugie.
          Gdybys miala kilkumiesieczna przerwe miedzy ubezpieczeniami i gdybys zaszla w
          tym czasie w ciaze (przed nowym ubezpieczeniem) to bylby problem, ale that's
          not your case:-), wiec sie nie denerwuj :-).
          • bozena73 Re: Bozenko 30.04.04, 20:03
            Dziewczyny-
            dziekuje Wam za rady ale i tak bede musiala zadzwonic do mojego nowego
            ubezpieczenia (dopiero je mam od 1 czerwca - Aetna PPO) i sie spytac czy bede
            miala od nich pokrycie na porod. Zalezy mi na tym gdyz moj M. ma United
            Healthcare i nie jest on dobry, tzn. jezeli idziesz do doktora ktory do nich
            nie nalezy musisz zaplacic az 2500 deductible. A moj lekarz wlasnie jest "out
            of network" dlatego licze na te nowe ubezpieczenie.
            Z dawnej pracy mialam ubezpieczenie od Empire Blue Cross i dopiero niedawno mi
            sie skonczylo (2 tyg. temu) wiec w sumie w tym momencie mam tylko ubezpieczenie
            meza, wiec sama nie wiem jak to bedzie.
            Pozdrawiam Was dziewczyny b. serdecznie..
            Bozena
            P.S. Martusiu, potrzebuje Cie koniecznie abys mi towarzyszyla na wyprawie do
            Sephory :-))) daj znac kiedy bedziesz mogla..
            Buziaczki.
            • maruda78 Re: Bozenko 30.04.04, 20:24
              My mamy Cigna HMO, zrezygnowalismy z PPO wlasnie z powodu wysokiego deductible
              - o ile mi wiadomo, to deductible placi sie niezaleznie czy lekarz jest in or
              out of network, to jest suma, ktorej wartosc trzeba oplacic kazdego roku zanim
              zaczna odliczac od rachunku pokryty przez ubezpieczenie procent rachunku (ppo
              to standardowo 80-90% w zaleznosci czy jest in czy out of network - wlasnie
              stosunkowa wygoda w wyborze lekarza jest plusem ubezpieczenia PPO, fakt, ze
              praktycznie mozesz wybrac tego lekarza, ktory Ci sie podoba (a Ci najlepsi i
              najdrozsi czesto akceptuja tylko ppo), minus to wlasnie deductible i
              koniecznosc zaplaty % rachunku zamiast stalej wysokosci copay - suma sumarum
              sporo $$$$ - moim zdaniem zdecydowanie tansze i praktyczniejsze jest HMO, ale
              to tez zalezy jakiej firmy).
              Buzia
              M.

Ps.: Bozenko, do Sephory oczywiscie bardzo chetnie sie przejde, najlepiej do
              tej w soho bo maja duzy wybor kolorowki - no ale dokladniej umowimy sie przez @
              :-)
              • staua Re: Bozenko 03.05.04, 22:09
                A ja mam Empire Bluecross PPO i stale copay ($12) to jak to jest???
                • maruda78 Re: Bozenko 04.05.04, 18:01
                  staua napisa3a:

> A ja mam Empire Bluecross PPO i stale copay ($12) to jak to jest???

A masz przy tym deductible?? Bo to w zasadzie 'znak rozpoznawlany' PPO's,
                  chociaz staly copay przy ppo tez czasami jest, ale nie zawsze, podobnie jak nie
                  kazde hmo ma copay (na przyklad HIP hmo zazwyczaj nie ma copay, ale sam HIP
                  jest delikatnie mowiac do bani, nie polecam)
                  No i czy przysylaja Ci rachunek za ustalony w umowie % wizyty?
            • marekatlanta71 Re: Bozenko 01.05.04, 21:57
              Bozena zadzwon do tych ubezpieczen i dokladnie sie dowiedz zebys nie miala potem
              problemow. Aetna jest znana z tego ze znajdzie jakis kruczek zeby nie placic.
              Ostatnio zrobilem straszna rozrobe z nimi - postanowili nie placic bo nie
              wiedzieli czy przypadkiem nie mam innego ubezpieczenia. Innego ubezpieczenia nie
              mam o czym ich poinformowalem. Ale i tak odwlekli termin placenia o conajmniej
              miesiac. Oszusci...
    • lkleina Re: porod 01.05.04, 06:44
      Mimo tego ze nie mialam zadnego ubezpieczenia (procz panstwowego Medicaid) opieke podczas porodu w szpitalu mialam wysmienita. U mnie w szpitalu nacinania krocza sie nie praktykuje, ale to pewnie zalezy od szpitala a nawet lekarza. To samo z lewatywa i goleniem krocza. Na pewno mozna poprosic o wizyte pielegniarki po porodzie, chociaz sama z tego nie korzystalam. Jak rodzic to tylko w Stanach. ; )
      • izaiza11 Re: porod 01.05.04, 09:25
        jestem po pierwszej rozmowie z konsulem i zarzadal dodatkowych dokumentow:
        wlasnie ubezpieczenia ( ale przeciez nikt nie ubezpieczy juz ciezarnej ) albo
        zaswiadczenia ze wplacilam depozyt na konto szpitala w ktorym bede rodzic, mam
        juz wszystkie zaswiadczenia i we wtorek jedziemy do warszawy. Ale mnie
        naprawde pocieszylyscie :-))))) A mozecie powiedziec co powinnam miec swojego w
        szpitalu? czy zabrac ciuszki dla dziecka do szpitala? co oplaca sie przywiesc
        zeby nie wydawac kaski (mam na mysli dziecko)? poradzcie :-))))
        • lolyta Re: porod 01.05.04, 15:13
          Nie, juz Ci napisalam: szczoteczke do zebow bierzesz. No, i jakies kapcie. W
          szpitalu dostajesz wszystko co niezbedne wlacznie z jednorazowymi majtkami. I
          jeszcze pewnie zostaniez wyposazona w rzeczy tyu termometr, paczka pieluch,
          mydelko itp na dobru poczatek i taka mase probek ze Ci wystarczy na pirwsze dwa
          tygodnie.
          • mamaagnieszka Re: porod 03.05.04, 17:14
            Konieczny jest fotelik do samochodu dla niemowlat. Nie mozna zabrac dziecka bez
            takowego. No i oczywiscie ubranko dla maluszka na droge do domu. Zycze Ci
            powodzenia!
            • lolyta Re: porod 03.05.04, 18:59
              Tez mialam o tym napisac - ale nie musisz go brac ze soba Ty do szpitala, tylko
              Twoj M przy odbiorze go musi miec, przy okazji warto pamietac o jakims nowym
              ubraniu dla Ciebie (takim, w jakim chodzilas w 5 miesiacu ciazy mniej wiecej).

A ubranko dla dziecka takie, zeby mozna bylo zapiac pas w foteliku miedzy
              nozkami (czyli raczej z nogawkami, a nie typu dluga koszulka)
    • izaiza11 Re: porod 05.05.04, 11:15
      dzieki wszystkim za porady i wsparcie ale i tam mam lek przed nieznanym (moze
      to i dobrze ;-))) mam jeszcze jedno pytanie czy lepiej kupic ciuszki dla
      dziecka tu w polsce? chodzi mi o ceny...
      • marekatlanta71 Re: porod 05.05.04, 13:30
        Zalezy ile bedziesz miala czasu w USA. Jak niewiele, to kup w PL. Jak sporo, to
        chodzac po przecenach obkupisz sie tutaj 10 razy taniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka