Dodaj do ulubionych

Ortopeda NY, podiatrist dobry Poszukiwany!

27.04.12, 02:22
Bola mnie stopy, bardzo, byłam już u kilku specjalistów ale poza zastrzykiem ze sterydow niewiele mi pomogli, jeden natychmiast chciał mnie operować - bunion, inny zdecydowanie odradzal..... Szukam jakiegoś naprawdę dobrego specjalisty, sprawdzonego, może znacie?
Będę wdzięczna za kontakt, narodowość jest mi obojętna ;)
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Ortopeda NY, podiatrist dobry Poszukiwany! 27.04.12, 06:08
      W temacie lekarzy nie poradze ale na bol moze pomocna okaze sie zmiana stylu obuwia? Dwa lata temu mialam straszne bole stop, potem plecow, meczylam sie tak pare miesiecy dopoki nie przyszla jesien a wraz z nia przestalam nosic klapki-japonki.
      • aniutek Re: Ortopeda NY, podiatrist dobry Poszukiwany! 27.04.12, 16:56
        zmiane butow juz przerobilam, wlasciwie nic oprocz sneakersow NB993 nosic nie moge ale ostatnio nawet w nich bola mnie nogi.... kurcze, strasznie :(
        juz nawet nie same stopy ale cale nogi, do tego stopnia, ze spac nie moge.
        wybieram sie na coroczne badanie, moze lekarka mi kogos poradzi, zaczelam sie martwic czy moze nie ejstem chora?
        • jaga_nj Aniutku 28.04.12, 00:52
          Ja mam bunions odkad jestem nastolatka. Nie wiem czemu ale zawsze strasznie balam sie tej operacji tylko ze teraz tez strasznie mnie bola. Mam tyle cudnych butow o ktorych zalozeniu moge tylko pomarzyc. Coraz powazniej mysle, zeby je usunac. Rozmawialam z wieloma osobami, ktore mialy to robione i absolutnie nie przez foot doctor. Tylko do ortopedy z czyms takim. Wspolczuje ci bo wiem jak okropnie potrafi bolec:(
          • skibunny Re: Aniutku 28.04.12, 03:00
            Aniutek,
            czy Ty napewno potrzebujesz operacje na bunions? czy moze masz inny problem (neuroma?)
            Ja zoperowalam obydwa bunions; bez komplikacji (oczywiscie oporocz 4 tyg. o kulach...:(
            kazda stope robil inny lekarz; ale obydwaj zdecydowanie odradzali metode nie wymagajaca kul...
            oczywiscie decyzje trzeba podjac wspolnie z lekarzam a nie za namowa kolezanki;
            moge polecic tego lekarza, stopa bez zarzutu; pod wzgledem kosmetycznym cudo; doslownie nie ma sladu.
            niestety w moim przypadku bol powrocil (ale u mnie sa bardziej skomplikowane przyczyny autoimmunologiczne i mam problemy ze stawami w ogole); polecilam tego lekarza kilku osobom; z czego 3 zrobily haluxy i sa b. zadowolone; zadnego bolu ani problemow...
            nie jest najmilszy na swiecie (taki troche grumpy), ale stopke mam jak sie patrzy; sladu nie ma nawet po bliznie... mojego szewca zona zrobila obie stopy i od tej pory szewc mi robi buty za darmo:) a babka juz byla ok. 60tki:) szewc mowi, ze nawet nie pamieta kiedy ona mogla chodzic jak normalny czlowiek:) (jego slowa nie moje:) a teraz chodza na tance:)
            nie jest z tych, ktorzy na operacje namawiaja..
            moge Ci natomiast z calego serca polecic lekarke ogolna!
            jak Ci zrobi badania to nic nie przegapi; ja juz nawet nie pamietam kiedy czulam sie tak dobrze jak pod jej opieka:)
            • klaudona Re: Aniutku 28.04.12, 05:29
              Skibunny, wyslij prosze namiary na obu lekarzy. Ja rowniez mam problemy ze stopami a dobrego lekarza dla siebie jeszcze nie znalazlam.
            • aniutek Re: Aniutku 28.04.12, 16:35
              :)
              Skibunny, rzuc namiarami na obu lekarzy, ten od stop brzmi jak marzenie, moj M tez skorzysta
              dzieki bardzo
              Anka
              • skibunny Re: Aniutku 29.04.12, 00:19
                Dr. Merkinson (foot doc) 212-824-7160 Mt. Sinai.
                Dr. Sabina Grochowski 212-586-2605 (PCP; troche sie u niej czeka; ale w moim przypadku warto; jest tez troche chaotyczna, trzeba pilnowac czy otrzylas odpowiedzi na wszystkie pytania)
                • klaudona Re: Aniutku 29.04.12, 05:06
                  Do Grochoweskiej chodzilam, gdy przyjmowala na Queensie. Teraz mi do niej nie po drodze, niestety. Faktycznie jest dokladna i zawze slucha uwaznie i nie bagatelizuje. Mam jednak do nie jedno "ale": Nie wiem skad ona wygrzebuje specjalistow, ktorych poleca. Specjalistow szukalam wiec na wlasna reke.
                  • edytkus Re: Aniutku 29.04.12, 06:32
                    Aniutek, kogokolwiek nie wybierzesz upewnij sie ze to nie jakis Twoj byly, nigdy nic nie wiadomo ;)
                    www.nydailynews.com/news/world/sweet-revenge-dentist-pulls-ex-boyfriend-teeth-dumped-article-1.1069114
                  • skibunny Re: Aniutku 29.04.12, 17:27
                    klaudona napisała:

> Do Grochoweskiej chodzilam, gdy przyjmowala na Queensie. Teraz mi do niej nie p
                    > o drodze, niestety. Faktycznie jest dokladna i zawze slucha uwaznie i nie bagat
                    > elizuje. Mam jednak do nie jedno "ale": Nie wiem skad ona wygrzebuje specjalist
                    > ow, ktorych poleca. Specjalistow szukalam wiec na wlasna reke.

ja tez:)
                • aniutek Re: Aniutku 01.05.12, 03:19
                  Markinson nie bier ze mojego ubezpieczenia, musze sie doksztalcic jak to dziala w takin wypadku
                  • skibunny Re: Aniutku 02.05.12, 00:46
                    Moze poszukaj kogos w Hospital for Special Surgery?
                    to jeden z lepszych szpitali w NY... maja b. duza przychodnie; napewno ktos bierze to ktore Ty masz.
                    • aniutek Re: Aniutku 02.05.12, 20:57
                      Zrobilam appoitment u polecaneg przez Ciebie lekarza, na uwaga, 25 lipca :) jesli do tego czasu nikt mi nie pomoze to nie bede miala problemu z zaplaceniem out of network fees.
                      Ale tym czasem wczoraj zmuszona bolem wydzwonilam
                      Inna Blakeman DPM na dolnym manhattanie, przyjela mnie od reki, stwierdizla, ze mam neurome, zrobila zastrzyk ze sterydow - ma ich byc 3. jak nie pomoga bedzie proba z uspieniem nerwu lub operacja....
                      Na razie boli mnie strasznie :( ale jest nadzieja
                      • skibunny Re: Aniutku 02.05.12, 22:25
                        nie chce Cie martwic, ale moja kolezanka ma ten sam problem i operacja jej nie wiele pomogla:(
                        Merkinson tez nie... powiedzial, ze to dorazne dzialanie; bol bedzie powracac...
                        ale oczywiscie to nie znaczy, ze w Twoim przypadku bedzie to samo...
                        probowalas moze akupunktury?
                        • aniutek Re: Aniutku 04.05.12, 14:52
                          kurcze.... plakac mi sie chce, pojde na akupunkture
                          • skibunny Re: Aniutku 05.05.12, 02:13
                            idz na akupunture i napewno kontynuuj zastrzyki, podobno przynosza ulge; mojej kolezance pomagaja, tyle ze problem powraca...
                            • aniutek Re: Aniutku 09.05.12, 16:48
                              skibunny,
                              mam pare pytan o bunion surgery, wydaje mi sie, ze bede musiala ja zrobic w najblizszym czasie ( przyczyna neuromy IMO jest buninon) chcialabym sie dowiedziec z pierwszej reki czego naprawde mam sie spodziewac, jak dlugiej rekonwalescencji , ile czasu nie bede mogla pracowac i kiedy przestanie mnie bolec.
                              • skibunny Re: Aniutku 11.05.12, 03:33
                                operacja jest dosyc prosta; calosc od wejscia do szpitala do wyjascia to jakies 3-4 godz. robiona jest w znieczuleniu miejscowym i plytkim uspieniu; potem 4 tyg. o kulach; calkowicie bez obciazania operowanej nogi; ja po 3 czy 4 dniach pokustykalam do pracy; ale ja mam prace siedzaca... nie powiem, lepiej by bylo gdybym mogla zostac w domu dluzej... kiedy noga jest opuszczona ma troche tendencje do puchniecia...wiec caly czas staralam sie ja trzymac w gorze:)
                                po 4 tyg. dostalam taki twardy but i w tym jeszcze chodzilam chyba 2 tyg... ale to bylo juz zupelnie bezproblemowe...
                                z tym ze ja zbyt duzo chodzic nie musialam...wiem, ze niektorzy uzywaj tzw. knee walker, ale w moim przypadku nie zdawaloby to egzaminu, bo za duzo mialam schodow do pokonania:)
                                fizykoterapii nie potrzebowalam, po operacji bylam chyba 2 albo 3 razy na follow up; przeswietlenia jakies byly robione... pin w stopie mam do dzis; ale podobno czasem trzeba go usunac... po jakims czasie...ja tego w ogole nie odczuwam ze cokolwiek tam siedzi....
                                musze Ci tez powiedziec, ze mam nieco ograniczony zasieg ruchu duzego palucha; tak ze gdybym chciala nosic jakies super wysokie obcacy to raczej bym nie dala rady; ale ja wysokich obcasow nigdy nie nosilam, wiec teraz tym bardziej nie musze... przy chodzeniu czy cwiczeniach nie stanowi to problemu; nieco nie wygodne jest wkladanie i zdejmowanie buta narciarskiego, ale jest lepiej niz przed operacja...
                                z tym ze u mnie jest przyczyna bardziej zlozona, bo ja mam jeszcze inne schorzenie ktore atakuje stawy...
                                bol po operacji nie byl dokuczliwy, nie zjadlam nawet polowy przepisanych mi lekow, robilam zimne oklady i siedzialam z noga w gorze; to zwykle przynosilo ulge; sladu po szwach praktycznie nie ma... duzo ladniej sie zagoilo niz pierwsza stopa ktora robilam jakies 16 lat temu (tez w US).
                                nie wiem, co jeszcze Ci powiedziec, oprocz tego, ze kazdy lekarz przestrzegal mnie przed robieniem tej operacji w wersji nie wymagajacej kul...ze nie jest tak skuteczna, ze sa wieksze szanse na powrot kostki.... moja kolezanka z pracy tak robila i nie jest zadowolona; od jej operacji minely 3 lata i dalej ma z nia klopoty; noga ma tendencje do puchniecia (moja wcale nie puchnie) i w zasadzie jest caly czas lekko obolala... ale kostka jej nie odrosla...
                                jakbys miala jeszcze jakies pytania to daj znac:)

aniutek napisała:

> skibunny,
                                > mam pare pytan o bunion surgery, wydaje mi sie, ze bede musiala ja zrobic w naj
                                > blizszym czasie ( przyczyna neuromy IMO jest buninon) chcialabym sie dowiedziec
                                > z pierwszej reki czego naprawde mam sie spodziewac, jak dlugiej rekonwalescenc
                                > ji , ile czasu nie bede mogla pracowac i kiedy przestanie mnie bolec.
                                >
                                >
                                • aniutek Re: Aniutku 11.05.12, 19:11
                                  Dzieki bardzo za odpowiedz :)
                                  wczoraj po MRI dowiedzialam sie, ze mam jeszcze brusitis w tej samej stopie, lekarz wyslala mnie do fizjoterapeuty, nie wiem jak ma to wygladac w poniedzialek sie dowiem.

pozdrowienia
                                  • skibunny Re: Aniutku 12.05.12, 04:27
                                    daj znac i powodzenia zycze:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka