Dodaj do ulubionych

POMOCY! Petycja I-130

05.02.05, 10:34
Maż złożył petycje I-130 dla mnie 3 lata temu w Chicago,wtedy miał zieloną
kartę.
Teraz jest juz obywatelem i chce złożyć drugą petycje I-130 w Warszawie aby
przyspieszyc mój przylot do USA.
Czy istnieje możliwość odrzucenia petycji po złożeniu drugiej na to samo
nazwisko.Może ktoś miał taka samą sytuację to proszę o radę.

Obserwuj wątek
    • marthas Re: POMOCY! Petycja I-130 05.02.05, 20:59
      Niech maz zadzwoni do USCIS (kiedys INS) i powie, ze jest juz obywatelem i
      chcialaby zmienic kategorie waszej sprawy. Tam sie wszystkiego dowie co trzeba
      zrobic. Albo sama zadzwon do Konsulatu do Warszawy do sekcji imigracyjnej () nr
      tel (22) 625-1042 (10:00-12:00, 14:00-16:00) i sama dopytaj sie co zrobic.
      Uprzedzam, ze bardzo ciezko jest sie tam dodzwonic - caly czas zajete, wiec
      trzeba dzwonic do skutku i trzba miec przygotowany nr sprawy - taki
      rozpoczynajacy sie na WRW.

Marta
    • monis23 Re: POMOCY! Petycja I-130 10.02.05, 00:08
      Hej!
      Bylam w podobnej sytuacji, tyle ze caly czas w Stanach. Nie wiem czy dobrze
      zrozumialam, zel z twojego postu wynika, ze ty jestes w Polsce a maz w Stanach.
      Moj maz zlozyl dla mnie petycje I-130, gdy byl posiadaczem 'zielonej karty' a w
      miedzyczasie otrzymal obywatelstwo. Wtedy wypelnilismy kolejne formy na
      tzw. 'adjustment of status' Ponizej wklejam to co na ten temat podaje INS. Jak
      masz jakies pytania to slize pomoca, przerabialam to dosc niedawno.
      Family-Based Applications

Immediate Relatives

If you are the immediate relative (spouse, parent or unmarried child under 21
      years old) of a U.S. citizen, submit the following forms:

I-485, Application to Register Permanent Residence or to Adjust Status
      G-325A, Biographic Information
      Either your original I-130, Petition for Alien Relative (if you are filing
      concurrently), or a copy of your I-797, Notice of Action (if the petition was
      already approved).
      I-864, Affidavit of Support
      I-693, Medical Examination of Aliens Seeking Adjustment of Status
      All required supporting documentation as listed on the above forms.
      You may download a package of all of these forms in PDF format.

You may also submit the following forms:

G-28, Notice of Entry of Appearance as Attorney or Representative (if you have
      a lawyer)
      I-765, Application for Employment Authorization, if you want to work while your
      application is processed
      I-131, Application for Travel Document, if you need to travel outside the
      United States while your application is processed
      I-485 Supplement A, and penalty fee if applicable. See 8 CFR 245.10
      I-601, Application for Waiver of Grounds of Excludability, if applicable
      Where to File:
      Effective December 1, 2004, if you live in Alabama, Arizona, Arkansas,
      Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Illinois, Indiana,
      Kentucky, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi,
      Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, North Dakota,
      Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee,
      Utah, Vermont, Virginia, West Virginia, Wisconsin, Wyoming, as well as the
      District of Columbia, Guam, Puerto Rico, and the Virgin Islands of the United
      States, you will need to mail your application to:

U.S. Citizenship and Immigration Services
      P.O. Box 805887
      Chicago, IL 60680-4120

Or, for non-United States Postal Service (USPS) deliveries (e.g. private
      couriers)

U.S. Citizenship and Immigration Services
      Attn: FBASI
      427 S. LaSalle – 3rd Floor
      Chicago, IL 60605-1098

If you live in any other state than those listed above, file your Form I-485 at
      your local USCIS Office (except if you are in the Baltimore District - then
      file at the Vermont Service Center.) NOTE: Some offices accept Form I-485 only
      by mail. Please check with your local USCIS Office for local filing procedures.

• gosiaelusz Re: POMOCY! Petycja I-130 10.02.05, 19:05
        Dzięki, za odpowiedz
        Tak ja jestem w Polsce a mój mąż w USA. Za dwa tygodnie przylatuje i bedziemy
        składać drugą petycje w Warszawie .
        Dzwoniłam i powiedziano mi ze można składać drugą petycję i czeka się od 2 do
        3 miesięcy na papiery. Ominął nas te wszystkie załatwiania w USA, tutaj jest
        prościej i dużo szybciej.
        Pozdrawiam
        • monie_pl Jestes w bledzie!... 11.02.05, 15:39
          Poszukaj mojego watku..."zgodnie z dana obietnica" gdzie opisalam moja droge do
          zielonej karty bedac zona obywatela amerykanskiego...bez pomocy prawnika sami
          zalatwilismy cala sprawe w 5 miesiecy od daty zlozenia petycji I-130...

...pamietaj by to co opisane powyzej, tzn. te wszystkie formularze wlacznie z
          lekarzem, ktorego namiar dostaniesz od ambaday amerykanskiej w Warszawie (ja
          wyslalam emaila na glupa i przyslali mi link dot ej strony) najlepiej skladac
          razem....

..moja historia jest taka, ze nwet lekarza zrobionego w Polsce i zlaczonego
          zgodnie z procedura w zamknietej kopercie ale z zalcznikiem wyrukowanej strony
          z wylistowanymi lekarzami od ambasady amerykanskiej..uznali i bylo to dla mnie
          znacznie prostsze i tansze,...szczegolnie jesli chodzi o moja dziecinna karte
          szczepien... nie wiem czy ktos poza poslkim lekarzem jest w stanie sie w tym
          rozczytac...

pozdrawiam
          monia
          • gosiaelusz Re: Jestes w bledzie!... 12.02.05, 12:54
            Znalazłam twój wątek, jestem troche w innej sytuacji ponieważ my wszystko
            bedziemy załatwiać w Polsce. Tylko nie wiem czy te wszystkie formy , które są
            wyliczone powyżej musimy wypełniać ( może jesteś zorientowana to proszę o
            odpowiedz). Jak dzwoniłam do Ambasady to powiedziano mi , że mąż ma złożyć
            petycje I-130, formularz G 325A dla mnie i dla niego, akt urodzenia , akt ślubu
            i to wszystko.Po zatwierdzeniu petycji dają mi skierowanie na badania .
            Jaka dalej jest procedura to już nie wiem, dowiem się jak mąż złoży petycję.

Pozdrawiam
            • monie_pl Dobrze poinformowali, ale... 13.02.05, 00:31
              ... ale jesli dokumenty bedziesz skladac w kolejnosci jaka ambasada ci
              zasugeruje to bedzie to trwalo latami, a tak to bedziesz na spotkaniu i
              powiedza, ze teraz to prosze doslac to i to, a ty im odpowiesz... alez prosze
              bardzo tutaj ejst wypelniony formularz! Wlasnie dzieki temu moja sprawa zostala
              tak szybko zalatwiona a tez mieli okazje obejrzec moje papiery w calosci co
              oznacza, e jestem w procedurze zorientowana i nie da sie ze mna pogrywac jak z
              osoba niezorientowana ("bo oficerowi imigracyjnemu nie podobal sie
              przecinek")...te same papiery musisz skladac na calym swiecie, wiec sie nie
              rpzejmuj tylko przestudiuj ta stronke imigracyjna i tam jest wszystko
              lopatologicznie wytlumaczone tylko uwaznie czytaj... a jakbys miala pytania to
              daj znac...

pozdrawiam
              monia
              • zoltra Re: Dobrze poinformowali, ale... 15.02.05, 17:56
                Może mi coś poradzisz?Zacytuje treść mojego pytania z forum Kobieca Polonia
                Trzy lata temu moja matka(obywatel)złożyła dla
                mnie petycje i przyszło że czas oczekiwania jest 700 dni potem to zmieniono i
                napisano że czas oczekiwania na rozpatrzenie jest od 150 do 999 dni.Teraz
                kiedy zadzwoniła z zapytaniem dlaczego nic nie przychodzi odpowiadają że to
                może potrwać jeszcze rok albo i więcej.Poradzcie co zrobić gdzie jeszcze
                zapukać aby to przyspieszyć,ja jak i mój mąż i dzieci jesteśmy na totalnym
                rozdrożu.
                Petycja była złożona
                Connecticut,matka jest w Usa 25 lat bracia po 20.Ludzie z tamtego forum podali
                mi adresy stron gdzie można sprawdzić który rok jest teraz rozpatrywany i
                strony info.Jednak ja wciąż szukam bo obawiam się że za jakieś dwa trzy lata
                znowu coś wymyślą i powiedzą jak przyjdzie pani rocznik to damy znać.Jeżeli
                możesz coś podpowiedzieć to bardzo prosze.
                • alizeis Re: Dobrze poinformowali, ale... 15.02.05, 19:41
                  Czas oczekiwania na aprobate petycji obywatela o dorosle, zamezne/zonate dzieci
                  to ok 5 lat. W Vermont Service Center (ktore obejmuje Connecticut) rozpatruja
                  aktualnie petycje zlozone 19 listopada 1999. I niestety nie da sie tego
                  przyspieszyc, bo na kazdy rok dostepna jest jedynie okreslona ilosc wiz
                  imigracyjnych (nie pamietam teraz dokladnie jaka-kilkadziesiat tysiecy w tej
                  kategorii) i wszyscy, ktorzy sie nie "zalapia" w danym roku, musza czekac na
                  nastepny rok, na kolejna pule wiz.
                  • zoltra Re: Dobrze poinformowali, ale... 16.02.05, 10:13
                    No to po co piszą takie bzdury?Popatrz w pierwszym powiadomieniu pisali 700
                    potem od 150 do 999 a nie wystarczy poprostu napisać,czekajcie 5 lat.Wtedy to
                    ma sens.A jeszcze zapytam może się orientujesz?petycja została złożona dla mnie
                    a czy moje dzieci (jeżeli ukończą 18 lat)zanim przyjdą te dokumenty będą mogły
                    zemną wyjechać?Jeżeli bym wysłała list do senatora to myślisz że to nic by nie
                    pomogło?Pytam bo jak to mówią kto pyta nie błądzi.Dziękuje za odpowiedź i
                    prosze o jeszcze.Pozdrawiam
                    • alizeis Re: Dobrze poinformowali, ale... 16.02.05, 19:49
                      Te informacje o ilus-tam dniach to pozostalosc czasow, kiedy jeszcze
                      sie "wyrabiali" w rozsadnych terminach. Tez uwazam, ze mogliby sobie darowac,
                      bo podaja informacje bez zadnej wartosci.

Czy na petycji I-130 bylas wymieniona tylko Ty, czy rowniez Twoj maz i dzieci?
                      Jezeli dzieci byly wymienione jako osoby imigrujace z Toba byloby lepiej. W
                      pewnych sytuacjach gdy z powodu dlugiego oczekiwania dzieci koncza 21 lat (nie
                      18, maloletnim dla potrzeb petycji jest sie do 21 lat) moga byc chronione
                      prawem niejako "zamrazajacym" ich wiek, ale nie pamietam teraz detali. Odswieze
                      pamiec i doniose wiecej info)))
                      • zoltra Re: Dobrze poinformowali, ale... 17.02.05, 11:00
                        Nie petycja była złożona tylko na mnie bo kobieta która to przyjmowała
                        powiedziała że najpierw na mnie a dopiero jak przyjdą papiery do się dostarcza
                        dokumenty męża i dzieci.Jednak dzięki że napisałaś o tym że dzieci do 21 lat bo
                        ja myślałam że do 18 a to jest o tyle istotne że w przyszłym roku kończą 18.Tak
                        jak radzą ludzie z forum napisze do senatora przecież głowy mi nie urwie a może
                        pomoże? )))
                        • alizeis Re: Dobrze poinformowali, ale... 17.02.05, 18:50
                          Do senatora mozna napisac, na pewno nie zaszkodzi, choc watpliwe czy pomoze, bo
                          tu jest tylko kwestia odczekania na swoja kolejke. Ale zawsze warto probowac.

Szkoda, ze dzieci i maz nie byly wymienione w oryginalnej petycji, byloby
                          latwiej, ale dowiem sie czy mozna by jakos temu zaradzic.
                          Gdzie jestescie teraz, w Polsce czy w Stanach?
                          • zoltra Re: Dobrze poinformowali, ale... 18.02.05, 09:27
                            Jestem teraz w Polsce i wyobraź sobie że do Stanów mnie wpuszczono dopiero po 7
                            staraniach,natomiast mój mąż starał się pirwszy raz w ubiegłym roku i dostał
                            odmowe.Ja byłam dwa miesiące a wize miałam na pół roku i nic nie przekonało
                            konsula że mąż chce jechać na jeden miesiąc on naprawde chciał jechać w
                            odwiedziny a ja się śmieje że chciał się zacząć przyzwyczajać do
                            teściowej.Wtedy jak mama miała składać tą petycje to wysłałam jej wszystkie
                            metryki no ale skoro jej powiedziano że narazie tylko moja no przyjełyśmy że
                            tak ma być i nie dowiadywałyśmy się nigdzie indziej.Może to był błąd?
                            No już Ci głowe pozawracałam teraz ide z psem na spacer.U nas pada śnieg i
                            wszystko wygląda jak pod pieżyną a u Was ? ))))
                            • alizeis Re: Dobrze poinformowali, ale... 18.02.05, 19:43
                              Rozumiem, ze bedziecie oczekiwac na swoja kolejke w Polsce i tam skladac potem
                              podanie o wize imigracyjna. Nie wiem jakie formularze skladane sa przez
                              starajacych sie w Polsce, (ambasada lub National Visa Center powinno przyslac
                              wszelkie informacje gdy juz nadejdzie wasza kolej) ale nie zapomnij wtedy
                              wymienic meza i dzieci jako osob, ktore beda imigrowac z Toba - wtedy dostana
                              wize od razu, a nie po paru latach. Tylko nie pozwol sie dzieciom ozenic/wyjsc
                              za maz, bo im wizy przepadna)))
                              • zoltra Re: Dobrze poinformowali, ale... 19.02.05, 15:43
                                Kurcze ciekawe czy jak już dostane te papiery i wtedy zgłosze męża i dzieci to
                                czy oni nie każą wszystkiego od nowa składać?
                                • alizeis Re: Dobrze poinformowali, ale... 22.02.05, 18:11
                                  Wszystko bedzie w porzadku. Wtedy poprosza o te wszystkie metryki i po
                                  prostu "podczepia" meza i dzieci pod Twoja wize.
                                  • zoltra Re: Dobrze poinformowali, ale... 25.02.05, 12:57
                                    Dzięki za pocieszenie.Pozdrawiam ciepło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka