fridolino 22.09.05, 17:51 czy da sie w usa kupic sledzie takie solone platy co moznaby z nich przygotowac np pokaszubsku...?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czajek76 Re: sledzie 22.09.05, 18:44 Cus mi sie wydaje ze w Smart and Final widzialem. Poza tym - polskie i rosyjskie sklepy :) Odpowiedz Link
samo Re: sledzie 23.09.05, 07:41 U mnie w markecie (lokalna sieć, z dala od polskich skupisk, chociaż kiedyś byli polscy osadnicy, więc może dlatego?) są w lodówce z rybami w małych plastikowych pojemniczkach- cena zależy od wagi oraz w słoikach z niebiesko- srebrnymi naklejkami. Nigdy nie kupowałam więc nie pamiętam ceny. Odpowiedz Link
edytais Re: sledzie 23.09.05, 20:50 Mozna tez samemu zasolic jesli masz dostep do mrozonych lub swiezych. Slinka mi naplywa na mysl, juz kilka lat minelo jak jadlam. Pare lat temu jednym z powodow dla ktorych wybralismy sie do St.Louis (4 godziny jazdy w jedna strone) w Thanksgiving to wlasnie, zeby kupic troche takiego sledzia. Wpakowalismy lodowke w bagaznik i cos nawalilo z dostawa i tylko smaku sobie narobilam. Moze ktos wie gdzie mozna takie kupic przez internet, zeby wyslali. Ja do rynku z rybami nie mam dostepu, a do sklepu miedzynarodowego mam o wiele za daleko. Tak mi sie ich mocno zachcialo czytajac ten watek, na dodatek to chyba tez dodaje ciazowa zachciewajka. Odpowiedz Link