Dodaj do ulubionych

praca i referencje

19.11.05, 05:27
Witam,

Mam pytanie, ile czasu najlepiej przepracowac na danym stanowisku, aby potem
moc umieszczac w aplikacjach dane stanowisko i referencje? Dostalam pierwsza
prace w Stanach,w ktorej nie jest moja "wymarzona praca", ale traktuje ja
jako sposob na zapracowanie na referencje ktore moga mi ulatwic zdobycie
lepszej pracy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lolyta Re: praca i referencje 19.11.05, 16:25
      wiesz co, nie czas jest wazny, ale wrazenie, jakei zrobisz. Nie tylko porfesjonalne, postaraj sie, zeby Cie polubili, po prostu, wtedy dadza Ci referencje nawet lepsze niz na nei zapracujesz. Pracodawcy to ludzie, nei maszyny.
      najlepiej odchodzac z firmy zapytaj, czy mozesz podac telefon do nich w ramach referencji (raczej nikt Ci nie odmowi) albo w ogole popros ich o list referencyjny i se go miej na wszelki wypadek.
      I nei pytaj ich o to na samym wstepie bo od razu pomysla, ze od samwego poczatku masz ta prace w dupie i szukasz czegos lepszego.
      pozdro i powodzenia
    • monie_pl zajrzyj na to drugie forum... 20.11.05, 03:42
      ...gdzie zamiescilas pytanie, tam dokladnie ze szczegolami opowiedzialam moje
      przygody pracowe.

monika
    • polishbellydancer Re: praca i referencje 20.11.05, 20:06
      mysle, ze nawet jak przepracujesz kilka tygodni to mozesz swobodnie to umiescic
      w aplikacji na nowe stanowisko--z tego co sie orientuje to w tym momencie ze
      wzgledu na ochrone danych osobowych dana firma moze jedynie potwierdzic, ze
      taka i taka osoba pracowala przez przez okreslony czas, w przypadku gdy nowy
      pracodawca sprawdza referencje( w zwiazku z tym dobrzeby bylo chociaz z pol
      roku przepracowac)--a co do listu z referencjami to warto sie postarac by
      dolaczyc do swoich "paierkow"

pozdrawiam
      e
      • monie_pl Ochrona danych osobowych.. 21.11.05, 18:58
        .... tak to prawda, ze jedyne co mozna powiedziec o bylym pracowniku, to data
        zatrudnienia i odejscia oraz nazwa stanowiska.

Monika
        • claudia207 Re: Ochrona danych osobowych.. 22.11.05, 15:12
          Chyba ze kandydat na pracownika pisemnie zgodzi sie na udostepnienie innych
          danych a wtedy mozna sprawdzac historie kredytowa, historie kryminalna, zarobki,
          ukonczone szkoly itp. Faktem jest, ze okolicznosci odejscia z firmy zazwyczaj
          nie podaje sie, bo firmy za bardzo boja sie procesow sadowych.
    • claudia207 Re: praca i referencje 22.11.05, 15:26
      Wszystko zalezy od tego jaki to rodzaj pracy i czy z zalozenia tymczasowa czy na
      stale. Inaczej patrzy sie na np sprzedawcow w sklepie a inaczej na pracownikow
      biurowych. Ci pierwsi czesciej zmieniaja prace i nie jest to tak zle widziane,
      jak w drugiej grupie. Najwazniejsze, w jaki sposob wytlumaczysz krotki staz
      (pare miesicy do ponad roku). Np tlumaczenie, ze praca znacznie ponizej
      umiejetnosci i mozliwosci intelektualnych jest do przyjecia. Nie mozesz jednak
      miec takich krotkich epizodow za duzo, bo wtedy wyglada, ze z skaczesz z kwiatka
      na kwiatek i nigdzie nie mozesz zagrzac miejsca. Moja zasada to ponad dwa lata
      na stanowisku, ktore cos mi daje do kariery, ale to "jeszcze nie to." Jesli
      pracujac znajdziesz lepsza oferte pracy w swoim kierunku, to nawet nie ogladaj
      sie na staz, bo mozesz przegapic okazje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka