07.04.06, 22:23
rozmarzylam sie w tych planach wakacyjnych i tak sobie wczoraj w nocy
nurkowalam w internecie... Juz dawno marzylam zeby zrobic wycieczke szlakiem
"domow plantacyjnych" Ach... mialo to swe bolesne oblicze w historii,to prawda.
Ale czyz wiele z Was(szczegolnie dziewczyn)nie westchnie tak jak ja, slyszac
te melodie? ;-)

www.monmouthplantation.com/contents/index.php?PG=home.html&nav_id=1
Obserwuj wątek
    • osemka11 Re: Ach! 07.04.06, 22:30
      Az serce sie wyrywa! A sama "home page" bolesnie nie wyglada... Wrecz przeciwnie.
      A tak w ogole, to swietny pomysl na bardzo oryginalna i pouczajaca wycieczke.
    • maruda78 Re: Ach! 07.04.06, 22:31

> Ale czyz wiele z Was(szczegolnie dziewczyn)nie westchnie tak jak ja, slyszac
      > te melodie? ;-)

Eeee, nie bardzo.
      :-)
      Wizja wycieczki po plantacjach tez mnie specjalnie nie kusi - po to zeby popatrzec jak sobie fajnie
      wielkie panstwo zylo kosztem dziadujacej w barakach czarnej sluzby? I to w poludniowej duchocie
      upale, przy akompaniamencie zaciagajacego po poludniowemu przewodnika (jak dla mnie straszny jest
      ten ichni akcent)? Nie, dziekuje, trzymam z jankesami ;-D.
      To ja juz wole zdjecia z tego okresu w muzeum.
      • ania_2000 Re: Ach! 07.04.06, 23:24
        ee...zaraz tam panstwo:)
        panstwo to zawsze dobrze zylo kosztem sluzby - nie tylko na plantacjach w np
        georgii, ale w starej europie ( i nie tylko europie) tez:)

amerykanskich "zabytkow" jak na lekarstwo - raczej wszystkie na wschodnim
        wybrzezu. Ale na pewno ciekawe - kiedys byl program/seria o tutejszych
        zamkach "gumowych baronow"..chyba na discovery?
        "American Castles" bodajze.. - te to bym sobie pozwiedzala.

• marekatlanta71 Re: Ach! 08.04.06, 00:17
      www.romanticinnsofsavannah.com/
      Ale chyba najpiekniejsze miasto na wybrzezu to:
      www.charlestoncvb.com/
      • zyta2003 Re: Ach! 08.04.06, 01:22
        W ramach wycieczki do Nowego Orleanu, nie musze dodawac, ze przed Kathrina
        pojechalismy wypozyczonym w miescie autem w interior Luizjany. Wlasnie
        szlakiem plantacji, bo to jedna z propozycji wycieczkowych, ktora podaja
        przewodniki. Wiec: zawsze aleje starych drzew, domy z odpowiednimi przeciagami,
        azeby panstwu nie bylo goraco, inne zabudowania odpowiednie uprawy, tak jak
        wszedzie w Ameryce poprzebierani ludzie za panstwo, czy sluzbe azeby dodac
        autentyzmu. Jest atmosfera, ladnie opowiadaja przewodnicy, jak sie dobrze
        skupic, to nawet czasem widac Scarlett))). Fajne, ale jeden dzien nam
        wystarczyl. Natomiast Nowy Orlean, nie tylko miasto, ale tez wycieczki np. na
        bagna, statkiem zajely nam ladnych kilka dni.
        • jaga_nj Re: Ach! 08.04.06, 02:27
          W Charleston bylismy w tamtym roku. Ma swoj urok, bardzo mi sie podobalo. Upal
          niemilosierny, z reguly sie nie poce ale tam byla masakra;). Na plantacje nie
          dotarlismy, ale bardzo ostrzegali przed komarami, ponoc sa tam ich cale masy,
          takze o ile sie wybierzesz zaopatrz sie w przeciwkomarowe medykamenty:). W
          Charleston polecam restauracje Sticky Fingers(najlepsze zeberka jakie w zyciu
          jadlam).Warto przejechac sie tez tym wielkim mostem(nie pamietam jak sie
          nazywa), nie moglam uwierzyc, ze jest bezplatny!Ogolnie warto sie wybrac i
          posmakowac prawdziwego poludnia.
          • marekatlanta71 Re: Ach! 08.04.06, 03:28
            Sticky Fingers jest tez w Chattanooga, Tn - niedaleko akwarium. Potwierdzam ze
            zeberka sa tam niesamowite. W sklepach mozna kupic czasem sos do BBQ ich
            produkcji i samemu zrobic cos smacznego - ja zwykle wrzucam kawal wieprzowinki
            do slow cookera, gotuje 10-12 godzin a potem dre na drobne i mieszam z tym
            sosem. Pyszne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka