Dodaj do ulubionych

graphic design

05.07.06, 21:40
Co myslicie o tym kierunku studiow? Co po nim mozna robic (zawod)?
Rozpoczynam studia w tym kierunku tak bardziej z przyjemnosci, zeby sie
troche douczyc. Postanowilam wznowic swoje malartwo i troche podszkolic bo
jestem samouk. Przy okazji nauki malowania i rysunku moze by tak zrobic
sobie dyplom w graphic design bo kursy w tym i fine arts sa bardzo podobne.
Co o tym sadzicie?

Obserwuj wątek
    • edytkus Re: graphic design 05.07.06, 22:13
      edytais napisała:

> Co myslicie o tym kierunku studiow? Co po nim mozna robic (zawod)?

rwac wlosy z glowy, studia drogie jak ch.... (supplies) a zarobki smiechu warte (grafikow tu jak maku w
      korcu)
      osobiscie drugi raz bym sie nie zdecydowala, nikt nie patrzy na dyplom tylko na portfolio, umiejetnosci
      manualne tez w zasadzie nikogo nie obchodza, liczy sie przede wszystkim znajomosc
      oprogramowania, a tego mozna sie nauczyc na pierwszym lepszym kursie
      • edytais Re: graphic design 05.07.06, 22:37
        Jak drogie sa takie studia liczac wlasnie tylko supplies, bo studia mam za
        darmo (maz pracuje na uczelni, i ja i dzieci mozemy studiowac za darmo :)
        Pomyslalam, ze skorzystam z okazji. Kto wie, moze za pare lat nie bedzie tu
        uczyl a ja czuje, ze mam za male mozliwosci i za malo wyboru pracy z domu majac
        MS z chemii. Praca glowni w labolatoriach i nie na pol etatu. Zdolnosci
        artystyczne mam i to moje hobby, ktore chce jakos rozwinac i cos z tym zrobic
        konkretnego. Zaczynam od kursu Painting I lub Printmaking I bo tylko te mam do
        dyspozycji na przyszly semestr.

Troche mnie przerazily wymagania. Zeby zrobic BA z chemii trzeba miec 45
        credit hours, natomiast w Fine Arts lub Graphic Design jest ich 78! Kolosalna
        roznica. Biorac kurs na semestr czyli 6 credit hours na rok, studia mi zajma
        11 lat!!! Dziwne to jest, ze chemia, fizyka, matematyka cyz inne podobne
        kierunki nie wymagaja az tylu godzin....
        Wiec nastawiam sie na to portfolio i ciesze sie, ze dyplom nie jest az tak
        wazny.
        • edytkus Re: graphic design 06.07.06, 02:11
          edytais napisała:

>> Zaczynam od kursu Painting I lub Printmaking I

i jedno i drugie strasznie brudzace ;)

>
          > Troche mnie przerazily wymagania. Zeby zrobic BA z chemii trzeba miec 45
          > credit hours, natomiast w Fine Arts lub Graphic Design jest ich 78! Kolosalna
          > roznica.

u mnie 128, przy czym zajecia z art to dwie godz. na jeden kredyt czyli 6 godz pod rzad na jednych
          zajeciach :O, wszystkie kierunki koncza studia w przepisowych 4 latach tylko u nas nierzadko nawet po
          10. Gdy mialam trzy lata przerwy wrocilam do tego samego grona studentow :O
    • lolyta Re: graphic design 06.07.06, 03:47
      > Co myslicie o tym kierunku studiow? Co po nim mozna robic (zawod)?

To jest bardzo szerokie pole, a to reklama, a to komunikacja wizualna, a to gry
      komputerowe, a to dziesiatki innych, a na tutejszym rynku sie liczy waska
      specjalizacja. To znaczy, jesli pokonczysz kierunki dajmy na to zwiazane z web
      designem a bedziesz probowala znalezc prace np. przy projektowaniu plakatow, to
      mozesz sie obudzic z reka w nocniku - bo co z tego, ze potrafisz, jesli wedle
      amerykanskiego rozumienia powinnas zupelnie inne kursa pokonczyc.
      Wiec jednak lepiej najpierw dobrze wiedziec w czym sie chcesz specjalizowac a
      potem wybieac kierunek, zwlaszcza, ze faktycznie materialy wszelkie (niewazne,
      czy kredki, czy oprogramowanie) kosztuja oczy z glowy. no chyba ze cena nei gra
      roli i chcesz to studiowac dla przyjemnosci - to po prostu idz na koncoworoczna
      wystawe i zobacz, czy to, co tam prezentuja, Ci odpowiada.
      • aniutek Re: graphic design 06.07.06, 04:26
        skonczylam tutaj garphic arts and design, print production management i.... o dooope potluc sie mi te
        studia nadaly. tzn moge dostac prace na wejscie w jakiejs drukarni czy publishing house jako trafic
        manager- co sie tylko piknie nazywa a robota jest typu zandarm.
        same studia sa fajne, trwaja rzeczywiscie dlugo ( ale az taka roznica...? moze bez prereq?
        oba kursy o ktorych piszesz bardzo mile wspominam, jednak nijak sie to ma do pracy bo patrz co
        napisala Lolka, a ja sie znam na wszytskim po trochu, rysuje ( walam ;) strone sklece, maca poreperuje,
        ksiazke , gazete czy co tam od a do z poprowadze i wydrukuje, programy znam ale nic na poziomie
        doskonalym i co z tym poczac? poza tym odczulam, ze wyscig szczurow, siedzenie w robocie oz rana
        do nocy. jedyne co z tych studiow mialam to fajna praca w PL i jakas tam satysfakcja.
        wiele ludzi mowi ja Edyta - pare kursow w scislym kierunku- na blache, portfolio.....
        czy zniechecam? hmmm IMO dyplom z chemii daje wieksze mozliwosci i juz go masz a hobby mozesz
        na boku kontynuowac.
    • ertes Re: graphic design 06.07.06, 04:55
      To zacznij pracowac nad portfolio gdyz to tylko sie liczy tak naprawde przy
      szukaniu dobrej i ciekawej pracy.
      • ertes Re: graphic design 06.07.06, 04:58
        Acha, tylko pamietaj ze musisz byc naprawde dobra. Mialem kiedys znajomego ktory
        pracuje w Method Studios methodstudios.com i twierdzi ze roznych
        portfolio dostaja kilkadziesiat miesiecznie z tego zostawiaja moze jedno, dwa na
        pol roku a reszta idzie do smieci.

ertes napisał:

> To zacznij pracowac nad portfolio gdyz to tylko sie liczy tak naprawde przy
        > szukaniu dobrej i ciekawej pracy.
        >
        • ertes Re: graphic design 06.07.06, 05:09
          JAk juz bedziesz dobra jak ten moj znajomy to zrobisz takie cos, chyba znane
          kazdemu:

www.methodstudios.com/mot480
          i to
          www.methodstudios.com/mot450
          • aniutek Re: graphic design 06.07.06, 05:14
            reklamy HP sa jednymi z moich ulubionych, od razu czuc, ze czlowiek z branzy a i z niejednego pieca
            chleb jadl. chyle czapke.
            • ertes Re: graphic design 06.07.06, 05:18
              www.methodstudios.com/mot519
              www.methodstudios.com/mot414
              • aniutek Re: graphic design 06.07.06, 05:40
                hehehe on chyba moj rocznik, ten kolega :)
            • lolyta Re: graphic design 06.07.06, 05:27
              Ano. Ale takich rzeczy nie robia ludzie z podejsciem "na jakie by sie tu studia
              wybrac, a moze grafik dizajn bo mam uczelnie po drodze", tylko pasjonaci. (nie
              zebym probowala tu komus w tym woncie odmawiac zaangazowania, pasji i talentu,
              zwlaszcza, ze nie znam niczyich dokonan, jeno zwracam uwage na drobne przeszkody
              w dostaniu pracy w tej branzy: tam, gdzie jest fajna robota, a nie "prodakszyn",
              robia ludzie ktorzy sie tym zajmuja po 20 godzin na dobe i zycia poza tym nie
              widza, wiec jakby stanowia troche silna konkurencje dla tych, ktorzy chca sie
              tym zajmowac niejako przy okazji bo jest to zdaje sie fajny zawod).
              • aniutek Re: graphic design 06.07.06, 05:38
                i Lolka powiedziala wsio! nic dodac nic ujac.
          • edytkus Re: graphic design 06.07.06, 05:40
            z calym szacunkiem Ertes ale nad tymi reklamowkami nie pracowala jedna osoba, wiec co dokladnie
            zrobil ten znajomy?
            • ertes Re: graphic design 06.07.06, 05:53
              Oczywiscie ze nie. To nie jest jedno osobowa praca ale rozmawiamy od grafic
              design wiec to akurat sie z tym wiaze. Natomiast ten czlowiek jest specjalista
              od efektow specjalnych.
              Jesli cie interesuje co on robil to te wszystkie bajery komputerowo robione to
              wlasnie jego dzielo.
              Oczywiscie zawod graphic design jest duzo szerszy niz co ja tutaj pokazaelm ale
              akurat to troche poznalem dzieki niemu stad przyklady.
              • edytais Re: graphic design 06.07.06, 16:50
                Ogromne dzieki za informacje.
    • katlia Re: graphic design 06.07.06, 18:55
      Jezeli chcesz zawod na ktory mozna zawsze liczyc, to nie polecam graphic
      design. Pracuje w ogromnej firmie miedzynarodowej w wydziale reklamy/creative
      services z grupa graphic designers - i oni nie sa zadowoleni. Ani z pensji, ani
      z pracy, a zwlaszcza z perspektyw. Wielu ma dosyc firmy, i szukaja pracy, ale
      nawet w moim nie-malym miescie, trudno w ogole o permanentna pozycje, taka z
      benefits. Praca takze jest przewaznie nudna, wbrew co by sie wydawalo. Jedna
      osoba
      • lolyta uggh... 07.07.06, 01:39
        Ciagle jest konkurencja od nowszych, "glodniejszych" kandydatow
        • aniutek Re: uggh... 07.07.06, 02:03
          hehehehe bo garphic design to jest pojecie jak rzeka :)
        • katlia Re: uggh... 07.07.06, 05:31
          W naszej firmie design jest moze jeden/dwa, ustalony przez kierownictwo firmy z
          pomoca senior designer'ow. Potem jest "kopiowany" w wielu wersjach, zalezacego
          od rozmiaru, typu reklamy itp. A po to nie potrzeba designerow - potrzeba ludzi
          ktorzy szybko obsluguja sie komputerem. To co robimy, nie jest wyjatkiem, jest
          raczej rzeczywistoscia pracy w corporate advertising - designer/production
          artist/technician - u nas niestety to jest prawie to samo. W firmie jest duzy
          turnover - ciagle ludzie odchodza. Tylko nie nasi biedni graphic designers...
          oni nie bardzo maja gdzie odejsc...

• lolyta Re: uggh... 08.07.06, 03:25
            Alez ja wiem, jak to wyglada. Nie mowie, ze do produkcji potrzebni sa
            dizajnerzy, tylko - ze ci od produkcji to NIE sa dizajnerzy. Coby autorka watku
            mila szersze rozezanie w branzy, w ktora rozwaza sie wpakowac. Jesli potencjalny
            pracodaca zaczyna rozmowe od tego, ktory program kandydat zna, to znaczy, ze
            szuka production artist a nie projektanta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka