Dodaj do ulubionych

pielegniarstwo w Stanach

25.07.03, 01:10
Witam!!!
Mam zaczac pielegniarstwo za dwa miesiace, ale wciaz nie jestem tego
kierunku do konca pewna. Jestem ciekawa czy ktos z Was tutaj wykonuje ten
zawod. Jak to jest, czy to faktycznie taki oplacalny zawod jak moja rodzina
mi mowi, czy jest tak lekko, ze tylko sie lekarstwa podaje i nic wiecej.
Dziekuje z gory!!!
Obserwuj wątek
    • amcapol Re: pielegniarstwo w Stanach 25.07.03, 04:15
      Sadze ze nie masz powolania a to pomocne w tym zawodzie. Dobre zarobki?-tak i
      to bdb. Podawanie lekarstw...hehe...troche wiecej niz to.
      Ogromna odpowiedzialnosc, duzy stress i spora satysfakcja.U mnie 60% odpadlo na
      pre-requisites, na jedno miejsce bylo 6 kandydatow, potem na samym programie
      odpadlo 40%. Ci co zostali musieli zdac board exam.Wszystko to bylo warte.
      • i.p.freely Re: pielegniarstwo w Stanach 26.07.03, 05:13
        Wyglada mi na to, ze jestes mloda osoba, jeszcze niezbyt pewna siebie i
        tego kim chcialabys byc w zyciu (mowa o karjerze zawodowej). Nic w tym
        dziwnego i specjalnie sie tym nie pesz.

Twoja rodzina propaguje mit wmawiajc ci, ze nic nie bedziesz robic tylko
        podawac pigolki - do tego mamy pomoce pielegniarskie czy LPNs. Nie licz na
        glamor i "latwe $$$$" a zoszczedzisz sobie duzo rozczarowan.

Pieniadze, owszem sa dobre, nawet na pocztek. Kiedy bedziesz juz miala iles
        tam lat doswiadzenia i autorytetu pieniadze beda BARDZO dobre. Placa jest
        rozna w roznych stanach w zaleznosci od kosztow zycia w danym stanie. Stawka
        godzinowa pielegniarki w Californi czy Nowym Jorku jest o wiele wyzsza niz w
        Arkansasie czy Luizjanie. To, ze jest wyzsza nie znaczy, ze jest lepsza biorac
        pod uwage koszt dachu nad glowa, podatki, koszt komunikacji...

Stopien stresu jest zroznicowany w zaleznosci od srodowiska pracy - dla
        porownania wez oddzial ICU vs. medical floor vs. doctors office...
        Odpowiedzialnosc jest mniej wiecej taka sama - popelnisz kardynalny blad w
        sztuce, tracisz licencje no i mozesz skonczyc w wiezieniu....

Ja pisze tylko pobieznie i bynajmniej nie chce cie odstraszac, wrecz
        przeciwnie, zapotrzebowanie na pielegniarki jest ogromne ( na moim oddziale
        jest 11 otwartych etatow) i co wazniejsze, zapotrzebowanie to nie maleje. I co
        z tego? - JOB SECURITY!!!! Bardzo wazny element do rozwazenia przy
        podejmowaniu decyzji!!!

Czy masz juz na mysli jakis program?

• rhino1 Re: pielegniarstwo w Stanach 28.07.03, 16:54
          A czy mozesz cos napisac o tej szkoel przyszpitalnej ?? pierwszy raz slysze a
          tez teraz zalatiwam wize studencka i mam zamiar tu zaczac pielegniarstwo ( w
          Polsce studiowalem medycyne przez pare lat ) bo wiem ze bedzie szansa na
          zaltwienie stalego pobytu z tym zawodem w reku .
          Myslalem zeby zrobic Assosiate w dwa lata i zdac NCLEX - a pozniej zobaczymy .

Czy Wiesz moze na ktore specjalizacje jest najwiecej miejsc , tzn. czy
          intensywna tetrapia, czy psychiatria - czy cos tam cos tam ????
          z gory dziekuje za odpowiedz.
          • i.p.freely Re: pielegniarstwo w Stanach 04.08.03, 19:46
            rhino1 napisał:

> A czy mozesz cos napisac o tej szkoel przyszpitalnej ?? pierwszy raz slysze

---------
            Tzw. DIPLOMA PROGRAM jest zwykle zwiazany z jakims szpitalem np:
            1.www.allnursingschools.com/find/show.php?id=157
            1.www.allnursingschools.com/find/show.php?id=344
            2.www.allnursingschools.com/find/show.php?id=51
            3.www.allnursingschools.com/find/show.php?id=45
            4.www.allnursingschools.com/find/show.php?id=1567

wejdz na strone i w lewym oknie wybierz 'stan' a w prawym 'diploma'.
            Jak zauwazysz nie wszystkie stany maja diploma programs. Diploma program
            rowniez przygotowuje cie do NCLEX. Pracuje z wieloma pilegniarkami ktore
            skonczyly ten wlasnie program. Z moich obserwacji widze, ze maja one/oni o
            wiele wiecej 'hands-on-experience', wiedzy rzeczywiscie potrzebnej w zawodzie,
            niz wiedzy teoretycznej. Czy ja ten program polecam? Nie. Nie odbieraj tego w
            ten sposob. Jesli jestes glodna, masz ograniczone fundusze i na tytulach w
            danym momencie ci nie zalezy zarowno Diploma Program jak i Associate Program
            doprowadza cie stosunkowo szybko i efektywnie do obranego celu. Jesli chodzi o
            zarobki to nie ma zroznicowania pomiedzy Diploma RN (2 do 3 lat szkoly) czy
            BSN RN (4 lata szkoly polaczone z wielkim nakladem finansowym).

> tez teraz zalatiwam wize studencka i mam zamiar tu zaczac pielegniarstwo ( w
            > Polsce studiowalem medycyne przez pare lat ) bo wiem ze bedzie szansa na
            > zaltwienie stalego pobytu z tym zawodem w reku .
            > Myslalem zeby zrobic Assosiate w dwa lata i zdac NCLEX - a pozniej
            zobaczymy .
            --------------
            ***Mysle, ze jestes na wlasciwej drodze.

>
            > Czy Wiesz moze na ktore specjalizacje jest najwiecej miejsc , tzn. czy
            > intensywna tetrapia, czy psychiatria - czy cos tam cos tam ????
            > z gory dziekuje za odpowiedz.
            --------------
            Jesli chodzi o specjalizacje z punktu widzenia pracy to zawsze najwiekszym
            popytem ciesza sie trauma nurses, ICU nurses, Neonatal ICU nurses, CVICU
            nurses.
            A wiec .... intensive care, intensive care jeszcze raz intensive care.....

Dobra strona do poszperania www.allnursingschools.com/faqs/be_rn.php

• i.p.freely Re: pielegniarstwo w Stanach 04.08.03, 19:49
              ach, zapomnialam o stronie
              <wejdz na strone i w lewym oknie wybierz 'stan' a w prawym 'diploma'.>
              www.allnursingschools.com/find/
              • rhino1 Re: pielegniarstwo w Stanach 05.08.03, 00:57
                bardzo dziekuje za linki a mam jejszcze jedno pytanko :
                czy nie Wiesz przypadkiem czy moglbym podejsc do egzaminu na LPN bez zadnej
                szkoly ?? wydaje mi sie z mam wiedze wystarczajaca do zdania go .
                dzieki .
      • isabelpriv Re: pielegniarstwo w Stanach 30.07.03, 18:30
        witam :)
        jestem pielegniarka, ale mieszkam i pracuje w Pl. Bardzo chce sprobowac tego
        samego w US ale nie wiem jak zaczac i jak wyglada amerykanski system edukacji
        pielegniarek ???
        pozdrawiam :)
    • flipa Re: pielegniarstwo w Stanach 27.07.03, 21:53
      Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Faktycznie nie jestem calkowicie zdecydowana na
      ten kierunek. Ale z drugiej strony to zawsze chcialam robic cos zwiazanego z
      medycyna. Jak narazie to nie wiem jeszcze dokladnie jaka specjalizacje
      wybiore. Ide na dwu letni program w college w stanie NY. Jakby mi to wogole
      nie odpowiadalo to mysle nad zrobieniem certyfikatu z Ultrasonografi. Ale to
      dalekie plany.
      Pozdrawiam wszystkich....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka