Dodaj do ulubionych

Advance Parole

05.08.03, 17:51
Mam jeszcze jedno pytanko do Was. Prawnicy odpowiedzili, ze moj maz nie moze
dostac Advance Parole, bo to dostaje sie jak sie jest na drugim, czy trzecim
etapie zielonej karty, a moj maz wciaz jest na pierwszym, czyli na
przyznaniu mu prawa do pracy i dlatego, te papiery nie moga zostac mu
przyznane. Kiedy Wy ubiegaliscie sie o nie?
Obserwuj wątek
    • nineczkas Re: Advance Parole 05.08.03, 17:58
      Moj maz jest na etapie "labor certificat".
      • terapolka To cała poprzednia dyskusja o Advance Parole... 05.08.03, 18:27
        ...była biciem piany bez sensu? Z niektórymi amelkami-mądralińskimi panienami
        tłumaczącymi sobie wzajem że olać "advance parole" i jego pułapki i jechać bo
        sąsiadka pojechała i było dobrze?

Jeśli on nie może a Ty jesteś "przy okazji/przy nim" - to znaczy że Ty też nie
        możesz.
        "Labor certification" polega z grubsza na tym, że "Ministerstwo Pracy" ocenia
        dla "Ministerstwa Imigracji", że dany człowiek w danym zawodzie kwalifikuje
        się do "sponsorowania przez pracę". Że n.p. nie ma miejscowych bezrobotnych,
        którzy nadaliby sie na to samo stanowisko które zabiera im Twój mąż tak samo
        dobrze a nawet lepiej bo mają stałe prawo do pracy.
        Dopiero po tym pozytywnym "certyfikowaniu" "Ministerstwo Imigracji" "otwiera
        przewód prawny".
        Dlatego możnaby to faktycznie nazwac pierwszym etapem i wyjeżdżanie w jego
        trakcie uważam - Z DOŚWIADCZENIA AMELKO, Z DOŚWIADCZENIA - za CZYSTĄ GŁUPOTĘ -
        nawet jeśli byłoby to możliwe.
        • nineczkas Re: To cała poprzednia dyskusja o Advance Parole. 05.08.03, 18:34
          Ja nie potrzebuje tego Advance Parole, bo nie mam zamiaru nigdzie jechac.
          Chodzi o to, ze chcielibysmy aby moj maz (gdyby musial wyjechac) mial ten
          advance parole.. napisal do tych cholernych prawnikow a oni odpisali, ze jemu
          sie nie nalezy. I ze w ambasadzie na pewno wszystko bedzie ok. Pozwole sobie
          przekopiowac ich odpowiedzi, jestem ciekawa Twoich opinii:

"You are not yet eligible to apply for Advance Parole as you are not yet in
          the third and final stage of green card process (I-485 application). You are
          currently in the first stage of the process (labor certification filing) and
          in order to get the Advance Parole status you must be in the third stage."

2. What should I tell the Consulate officer when they
          ask me why I am applying for a non-immigrant visa
          stamp while my permanent residency is in process? Even
          though it is lawful, from their perspective (or
          perhaps it is their internal policy) it is a
          misrepresentation and most likely I will be refused a
          visa stamp.

********H1B status holders are allowed to maintain their H1B status and travel
          using the H1B even while pursuing the green card process. The reason is that
          H1B status holders are allowed dual nonimmigrant and immigrant intent.
          Therefore, on the H1B visa application that you will submit to the consulate,
          you should answer truthfully "YES" as to whether a labor certification has
          been filed on your behalf. As the I-140 or I-485 has NOT yet been filed, you
          can truthfully answer "NO" when asked if an immigrant visa petition has been
          filed on your behalf.

*********As to questions 3 and 4 and 5, if the BCIS has issued a change of
          status or extension of status and there is a government issued H1B or H4
          approval notice documenting the same, one should be able to obtain an H1B or
          H4 visa based on the H1B or H4 approval notice unless there are other issues
          of inadmissibility involved separate from the H1B issue (ie: criminal issues,
          medical issues, failure to maintain status in the past, immigration fraud,
          etc). While you may be questioned as to the length of time spent in the US,
          it is not a basis for not issuing the visa as many other clients have been
          able to obtain visas in a similar situation. Basically - regulations allow
          for H1-B and H-4 to get non-immigrant visa stamps as long as they have the
          proper documentation (and you do) and no immigration officer can deny that -
          there's no guarantee they won't slow the process down - but they can't stop
          you from getting the visa stamp.

6. Even if I get the visa stamp, it is not a guarantee
          that I will be allowed to enter the US at the SFO. It
          is up to an Immigration Officer at the airport.

*********While the immigration officer at the airport does have the ability to
          refuse admission, if one had valid travel documentation that facilitates re-
          entry into the US-----that is, a valid visa for the correct status and a valid
          H1B approval notice-----there is no reason to assume that one will be denied
          re-entry into the US. They (BCIS) would be very hard pressed to say no given
          you have all the right documentation.

• amelka75 Re: Advance Parole 05.08.03, 22:24
      Ja zlozylam wszystkie dokumenty razem, nie pamietam juz jak sie nazywaja, ale
      staralam sie o zmiane statusu (bylam tu na wizie turystycznej- wciaz waznej),
      pozwolenie na prace i wlasnie advance parole. Pozwolenie o prace i advance
      parol dostalam po miesiacu, to ostatnie na rok. Wyjechalam do POlski miesiac
      przed jego wygasnieciem, w miedzyczasie musielismy przekladac final interview,
      bo wlasnie bylam w POlsce. NA lotnisku stawilam sie dzien przed wygasnieciem
      mojego advance parol, pan tylko popatrzyl i stwierdzil: o, pani w odpowiedniej
      chwili wraca! Z final interview problem byl tylko taki, ze nam sie odwleklo o
      miesiac. To sa moje doswiadzczenia TERAPOLKO-MADRALINSKI CHLOPKU. Advance
      parole w moim przypadku zadzialalo like a dream. I jezeli ktos taki dokument
      dostaje to nie ma powodu aby, jak juz raz napisalam go nie honorowali. Pod
      warunkiem, ze ma sie go ze soba wyjezdzajac z Polski, jest wazny i chroni sie
      go przed psami.
      Inna sprawa, ze moze nie wszyscy moga go dostac, nie wiem i nie wypowiadam sie
      na ten temat. Zycze powodzenia Nineczko tobie i mezowi, mam nadzieje, ze ci
      prawnicy wiedza co robia.
      Jezeli ty miales inne doswiadczenia terapolko to dziel sie nimi i pozwol
      dzielic sie innym.
      • nineczkas Re: Advance Parole 05.08.03, 22:36
        Dzieki Amelko.. na szczescie maz nigdzie nie leci, szef zrozumial, ze nie jest
        to bezpieczne dla niego. A prawnicy powiedzieli mu, ze advance parole mu sie
        jeszcze nie nalezy. Na szczescie teraz to juz nie jest wazne, bo moj maz tutaj
        zostaje.
    • mortadelka Re: Advance Parole 06.08.03, 01:08
      Ja zlozylam wszystkie papiery razem, najpierw dostalam wlasnie advance parole,
      za kilka dni odbieram pozwolenie na prace, zielona karta mam nadzieje tez
      przyjdzie wkrotce (puk puk w niemalowane). A w miedzyczasie jade sobie do
      ojczyzny.
      Terapolka to facet najwyrazniej specyficzny, lubi ludzi straszyc, no ale w
      sumie dzieki niemu dowiedzialam sie, ze sa tez przypadki, w ktorych advance
      parole nie jest honorowane, troszke tylko przegial twierdzac, ze moga nie uznac
      ap 'ot tak sobie' jak im sie czyjas geba nie spodoba - a to niezuplenie tak.
      Ryzyko? jasne, ze jest - ja swoje advance parole chyba zloze w depozyt w banku
      na czas pobytu w Polsce albo w majtkach bede trzymac zeby nie zginelo:))))).
      Nie ma co demonizowac sprawy tylko sprawdzic co i jak i byc ostroznym.
      • corn_flake Re: Advance Parole 06.08.03, 01:22
        tak masz racje ze Terapolka straszy. Najlepiej wlozyc $100 w dokument podrozy
        (wyrob sobie koniecznie Travel Document) i przy powrocie wloz te stowke obok
        zdjecia. Pograniczn ik otworzy, popatrzy, stowka zmieni miejsce pobytu, zapyta
        zdawkowe pytanie i nastepny. Tak robi kazdy kto wie jak sie te sprawy zalatwia.
        • mortadelka Re: Advance Parole 06.08.03, 01:36
          Kornflejk, no co ty, na glowe upadles????
          I jeszcze zeby mnie za bribery udupili? Nie dziekuje, nie mam nic na sumieniu
          ani podloga mi sie pod nogami nie pali zeby jakiegos buca z ins przekupiac.

corn_flake napisał:

> tak masz racje ze Terapolka straszy. Najlepiej wlozyc $100 w dokument podrozy
          > (wyrob sobie koniecznie Travel Document) i przy powrocie wloz te stowke obok
          > zdjecia. Pograniczn ik otworzy, popatrzy, stowka zmieni miejsce pobytu,
          zapyta
          > zdawkowe pytanie i nastepny. Tak robi kazdy kto wie jak sie te sprawy
          zalatwia.
          >
          • corn_flake Re: Advance Parole 06.08.03, 02:47
            jak nie musisz to nie placisz. Jak masz cos podziergane w papierach to
            probujesz. Wkladasz do srodka i jak facet sie ruca to mowisz ze sobie schowalas
            przed mezem. Co, nie uwierzy ci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka