Dodaj do ulubionych

flea market

11.11.08, 23:18
Czy spotkaliscie sie w poblizy=u NY, moze byc NJ z czyms takim jak
flea market, lub z miejscem gdzie moglabym znalesc uzywane meble? Na
craigslist kiedys znalazlam cos co mi sie bardzo podobalo, ale sie
zagapilam :( Musi byc tu cos takiego jak komis meblowy, tylko jak to
znalesc? Interesuje mnie cos z lat 50-60.
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: flea market 12.11.08, 01:44
      sprawdz okolice od 23 do 27 street po west side na manhattanie ( 6,
      7, 8 ave) nie wiem czy nadal sa te flea markety ale na pewno cos
      znajdziesz, ta okolica bogata jest w thrift stores ( kilka na 23
      street przy 3rd ave) antique stores no i bylo tam kilka lat temu co
      najmniej 3 flea markets on Sat/Sunday.
      Maruda sie orientuje w tym temacie, ja juz nie za bardzo na czasie
      jestem.
    • aniutek Re: flea market 12.11.08, 01:49
      pare linkow
      www.allny.com/thrift/man.htm
      www.housingworks.org/social-enterprise/thrift-shops//
      www.use.salvationarmy.org
      salvation army ma jedne fajny na west side chyba 43 moze 44 str z
      masa mebli, ksiazek... chodzilysmy tam kiedys z siostra nurkowac,
      skarbow szukac :)
      w NJ jest jeden zaraz przy wyjezdzie z holland tunnel, nigdy w nim
      nie bylam ale wyglada okazale.
      • edytkus Re: flea market 12.11.08, 06:02
        > w NJ jest jeden zaraz przy wyjezdzie z holland tunnel, nigdy w nim
        > nie bylam ale wyglada okazale.

gdzie?!!! nie mylisz przeciez z Home Depot? ;)

Beata, niemal na przeciw mnie jest sklep z uzywanymi meblami, nigdy
        tam nei bylam, niedaleko jest tez i sklep Salvation Army.
        Sklepow ze starociami o szumnej nazwie antique store jest sporo w
        Neptune (cala ulica, fajne rzeczy maja), ale to daleko. W Red Bank
        tez jest pare (widzialam przejezdzajac).
        • beatamc Re: flea market 12.11.08, 19:40
          Dzieki dziewczyny za rady. Dzis sie wybralam do Sal.Arm. - na jednej
          wizycie sie niestety nie skonczy :) Znalazlam cos ciekawego, ,ale
          chlop zaczal krecic nosem, ze stare, ze brudne, smierdzace....wrrrr
          myslalam, ze go udusze. Cudo (2stoliczki nocne+ komoda) bylo
          czesciowo skora obite -zielona, kosztowalo az 75!!! i pachnialo
          starym domem eh.A jak ladnie zrobione bylo...
          Edyta, jak bedziesz miala czas, to zerknij na adresy, ok? Tak,
          zebym mniej wiecej wiedziala , jak dojechac. Moze w sobote sie
          wybiore.
          • aniutek Re: flea market 13.11.08, 01:40
            ooo bez chlopow do takich sklepow ;)
            moj nienawidzil w ogole tej idei recycling of furniture ale po
            jakims czasie przekonalam go lubie wyczyscisc szelakiem, zrapac
            wszystko paint removerem, pobejcowac, pokleic, no krotko mowiac
            odnowic starocia, fotel oddac do obicia. zdarzaja sie naprawde
            sliczne meble, trzeba w nich tylko zoabczyc to cos :)

a Salvation Army przy wyjezdzie z holland tunel w NJ... jest za Home
            depot, chyba 2 swiatla po prawej stronie .
            Jak nie zpaomne jadac jutro zapisze adres.
            • beatamc Re: flea market 14.11.08, 02:09
              dzis facet zostawal w samochodzie. Nic niestety nie znalazlam(bylam
              w paru sklepach na Brook.), ale znalazlam w necie jeden. Niestety
              nikt jeszcze nie odpisal, wiec siedze jak na szpilkach, bo bardzo mi
              sie spodobaly krzesla. Przypominaja mi pokoj cioci z Polski. Jak nie
              dostane odp. to chyba spac nie pojde ;)
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,1553699,2,1.html
              Powiem szczerze, odnawiac to ja srednio lubie, wole cos nowego
              zrobic, wiec nie wiem co mnie naszlo. Moze w ten sposob tesknota za
              Polska wylazi? Moze to objawy starzenia sie?
              Mam nadzieje, ze w sob. nie bedzie padac, to powesze w NJ ;)
              • aniutek Re: flea market 14.11.08, 02:53
                SLICZNY!
                sam stol czy krzesla tez? bo krzesla sa tez piekne :)
                • edytkus Re: flea market 15.11.08, 01:39
                  Beata, przepraszam ale znowu zapomnialam sprawdzic adres. Ale bardzo
                  latwo bedzie Ci znalezc. To jest na Avenue C (rownolegla po lewej
                  stronie do Kennedy Blvd. na ktory zjezdzasz prosto z mostu). Sklepy
                  sa gdzies pomiedzy 17 a 22 ulica po prawej stronie (nieparzysta
                  numeracja).
                  • edytkus Re: flea market 15.11.08, 01:42
                    Sorry, szukaj miedzy 18 a 22.
                    Nie rob jutro zakupow, a w ciagu tygodnia przed poludniem, wtedy mam
                    czas i moge zaprosic Cie na jakies ciasto :)
                    • jaga_nj Aniutku pytanie 15.11.08, 03:33
                      Co to jest szelak?Tez zostalam posiadaczka starych i dosyc ciekawych
                      krzesel i chcialabym je wyczyscic a potem obic siedzenia nowym
                      materialem. Tylko raz w zyciu cos odnawialam a byla to stara
                      rzezbiona porecz na schodach. Strasznie sie nameczylam ale efekt byl
                      niesamowity. Bylo to dosyc dawno i wiem ze najpierw czyms smarowalam
                      a pozniej zdzieralam farbe. Czy to jest to? Dzieki.
                      • aniutek Re: Aniutku pytanie 15.11.08, 04:07
                        szelakiem z terpentyna czy rozpuszczalnikiem naciera sie gotowe juz
                        powierzchnie.
                        nieprecyzyjnie sie wyrazilam najpierw paint remover- taki zelowaty
                        aby dokladnie wyczyscic wszystkie brudy, stare farby, potrzebna do
                        tego szpachelka, duzo szmat no i najlepiej robic to w garazu lub na
                        powietrzu bo strasznie cuchnie, rekawice obowiazkowe- gryzie!
                        pozniej dobrze wytrzec, wysuszyc, przetrzec bardzo drobnym papierem
                        sciernym - polerowanie, naszelakowac i tyle albo tez pobejcowac i
                        polakierowac. Moj brat jest expertem w odnawianiu antykow, zawsze
                        jak mam jakies problemy pytam jego. Moje doswiadczenia troche
                        przykurzone sa, latem robilam renowacje stolu ale srednio mi wyszlo,
                        za szybko bejcowalam, za malo wycieralam... brat pogonilby mnie.
                        Robota jest ciezka ale efekty piorunujace.
                        • aniutek Re: Aniutku pytanie 15.11.08, 04:09
                          Shellac
                          antiquerestorers.com/Articles/jeff/shellac.htm
                          • jaga_nj Re: Aniutku pytanie 15.11.08, 04:32
                            dziekuje Aniutku, wlasnie najgorsze sa te zakamarki, w tych trzeba
                            dlubac taka krzywa szpachelka. Nowe krzesla, podobne do moich
                            starych kosztuja okolo $250 za szt. wiec chyba warto. Moze jednak
                            poczekam z tym do wiosny, bo teraz nawet w garazu bedzie za zimno.
                            • aniutek Re: Aniutku pytanie 15.11.08, 05:01
                              sprobuj steel wool do czyszczenia zakamarkow i paint remover dobrze
                              jest nakladac gruba warstwa i poczekac az farba zacznie sie dobrze
                              marszczyc.
                              • beatamc Re: Aniutku pytanie 16.11.08, 02:34
                                ja probowalam odnowic schody zewnetrzne, ktore byly pociagniete
                                lakierem!!! ..najpierw pojechalam tym zelem do rozpuszczania
                                lakieru, ale nic to nie dalo, bo bylo chyba za goraco i to swinstwo
                                blyskawicznie schlo. W koncu przejechalam wszystko baczkiem,
                                zabejcowalam i jest cacy ;)
                                >sam stol czy krzesla tez? bo krzesla sa tez piekne :)

Krzesla sa. Wlasnie dlatego ten set mnie interesuje.(+ credenza
                                fotoforum.gazeta.pl/3,0,1556238,2,3.html ) Reszta jest ok,
                                ale to krzesla sa kropka nad i. Facet nie dopisal do mnie, wiec
                                przez 2 dni spac nie moglam ;) W koncu wyslalam 3 email z konta
                                mojego znajomego iiii odpisal, ze jest jeszcze do sprzedania!!! :)))
                                Jutro mam jechac i zobaczyc. Dzis natomiast znalazlam takie cos -->
                                fotoforum.gazeta.pl/3,0,1556236,2,1.html i mam dylemat, bo
                                to mi sie bardziej, ale wymaga pracy. Ma okleine uszczerbiona w paru
                                miejscach. Drzwiczki maja obgryziony rog, nieduzo na szczecie.
                                Niestety ma ten minus, ktory mojego m pewnie zabije -
                                smierdzi ...ale naprawde nieznosnie, bo trzymane to cos jest w
                                warehouse. Jak myslicie warto to brac?
                                jaga, pochwal sie krzeslami, wrzuc zdjecie :)
                                edytkus,, niestety w tygodniu mam wizyte u pediatry i u dentysty :(
                                Zeby nie byly w poludnie, to bym sie do Ciebie wybrala. Moze
                                przyszly tyd., co Ty na to?
                                • edytkus Re: Aniutku pytanie 16.11.08, 07:14
                                  to drugie cus z lustrami mnie sie nie podoba, te lustra jakeis takie
                                  szpetne. stol, krzesla i kredens sa spoko, identyko u mojej cioci w
                                  PL stoja ;) Aczkolwiek to raczej nie moj styl i chyba nie czulabym
                                  sie dobrze wsrod takich mebli. Aleg dyby wszyscy mieli taki sam gust
                                  byloby nudno, najwazniejsze zeby odpowiadalo mieszkancom. Moja Mama
                                  widzac moje mieszkanie na zdjeciach skrytykowala ze jest "zbyt
                                  wspolczesne i sterylne" :O
                                  Beata, masz na mysli tydzien z Thanksgiving? Mnie odpowiadaja
                                  jedynie poniedzialek i wtorek miedzy 10 a 15 (w tym czasie Alexandra
                                  jest w szkole), wiec jesli Tobie pasuje to zapraszam.
                                  • beatamc Re: Aniutku pytanie 16.11.08, 14:36
                                    moj gust sie zmienia srednio co 3-4mies. Juz sie do tego
                                    przyzwyczailam i nie walcze z tym. W domu, wiec mam miszmasz:
                                    nowoczesne oswietlenie, szafki w kuchni bez uchwytow, wloskie skory,
                                    jakies stare litografie, kwiatki w doniczkach, na dywanie, na scianie
                                    wlasnorecznie malowane. Do tego dojda meble z lat 50tych hehe jak zupa
                                    z resztek ;D
                                    Ja jeszcze nie wiem, kiedy jest Tnxgivn ;) Mysle o 24tym,
                                    poniedzalek?
                                    • edytkus Re: Aniutku pytanie 17.11.08, 04:49
                                      beatamc napisała:

> moj gust sie zmienia srednio co 3-4mies.

czyli jak u mnie, nie przemeblowujesz (lub przynajmniej nie masz na
                                      to ochoty) przypadkiem co miesiac?

> W domu, wiec mam miszmasz:
                                      > nowoczesne oswietlenie, szafki w kuchni bez uchwytow, wloskie
                                      skory,
                                      > jakies stare litografie, kwiatki w doniczkach, na dywanie, na
                                      scianie
                                      > wlasnorecznie malowane. Do tego dojda meble z lat 50tych hehe jak
                                      zupa
                                      > z resztek ;D

jezeli calosc jest przemyslana moze byc calkiem interesujaca, cos
                                      jak uporzadkowany balagan

> Ja jeszcze nie wiem, kiedy jest Tnxgivn ;) Mysle o 24tym,
                                      > poniedzalek?

dla mnie spoko, gdyby cos sie zmienilo damy sobie znac, szczegoly
                                      ustalimy blizej poniedzialku? chcesz wtedy skoczyc do tych sklepow
                                      czy juz bylas? o, wlasnie mi sie przypomnialo ze na Manhattanie,
                                      gdzies po drodze do Holland Tunnel zawsze mijamy sklep z antykami,
                                      to musi byc gdzies niedaleko Manhattan storage, ale nie pamietam
                                      szczegolow, nawet nie wiem czy ten sklep dalej tam jest :(
                                      • edytkus Re: Aniutku pytanie 17.11.08, 15:51
                                        wlasnie zwrocilam uwage na blad, podalam wczesniej ze sklepy sa po
                                        nieparzystej stronie numeracji ulicy, sa po parzystej. Sorry
                                        • edytkus Re: Aniutku pytanie 19.11.08, 04:35
                                          Salvation Army jest przy 21 ulicy a Bargain Hunters przy 19
                                • jaga_nj Re: Aniutku pytanie 18.11.08, 20:56
                                  beatamc napisała:

> ja probowalam odnowic schody zewnetrzne, ktore byly pociagniete
                                  > lakierem!!! ..najpierw pojechalam tym zelem do rozpuszczania
                                  > lakieru, ale nic to nie dalo, bo bylo chyba za goraco i to
                                  swinstwo
                                  > blyskawicznie schlo. W koncu przejechalam wszystko baczkiem,
                                  > zabejcowalam i jest cacy ;)
                                  > >sam stol czy krzesla tez? bo krzesla sa tez piekne :)
                                  >
                                  > Krzesla sa. Wlasnie dlatego ten set mnie interesuje.(+ credenza
                                  > fotoforum.gazeta.pl/3,0,1556238,2,3.html )
                                  Reszta jest ok,
                                  > ale to krzesla sa kropka nad i. Facet nie dopisal do mnie, wiec
                                  > przez 2 dni spac nie moglam ;) W koncu wyslalam 3 email z konta
                                  > mojego znajomego iiii odpisal, ze jest jeszcze do
                                  sprzedania!!! :)))
                                  > Jutro mam jechac i zobaczyc. Dzis natomiast znalazlam takie cos --
                                  >
                                  > fotoforum.gazeta.pl/3,0,1556236,2,1.html i mam
                                  dylemat, bo
                                  > to mi sie bardziej, ale wymaga pracy. Ma okleine uszczerbiona w
                                  paru
                                  > miejscach. Drzwiczki maja obgryziony rog, nieduzo na szczecie.
                                  > Niestety ma ten minus, ktory mojego m pewnie zabije -
                                  > smierdzi ...ale naprawde nieznosnie, bo trzymane to cos jest w
                                  > warehouse. Jak myslicie warto to brac?
                                  > jaga, pochwal sie krzeslami, wrzuc zdjecie :)
                                  > edytkus,, niestety w tygodniu mam wizyte u pediatry i u dentysty :
                                  (
                                  > Zeby nie byly w poludnie, to bym sie do Ciebie wybrala. Moze
                                  > przyszly tyd., co Ty na to?

jaga, pochwal sie krzeslami, wrzuc zdjecie :)

Zebym tylko wiedziala jak to zdjecie tu wlozyc. Z wklejaniem zdjec
                                  jestem challenged i to bardzo;)Ale jak bede miala troche wiecej
                                  czasu to sie pobawie i moze sie uda:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka