Dodaj do ulubionych

prosba o rade

26.07.16, 14:10
Uszanowanie
Jako kompletny lajkonik prosze o wybaczenie, jezeli pytanie jest naiwne/glupie/zle adresowane, ale - szukam w ciemno.
Przebywam poza krajem, a chce wydac - w nakladzie plus minus 60 egzemplarzy - ksiazke. Niekomercyjnie, nie moge zarobic na tym nawet 10 groszy, ale tez nie chce przeplacac, a druk, intro i wszystko inne bedzie na moj koszt. I potrzebuje gwarancji, ze druk ograniczy sie do okreslonej przeze mnie liczby.
Do kogo powinnam/moge zwrocic sie ? Jak powinna byc sformulowana umowa ?
Obserwuj wątek
    • zyx12345 Re: prosba o rade 26.07.16, 16:12
      Witam
      W najbliższym czasie [do 2 miesięcy] zlecę druk wydania autorskiego dla recenzentów oraz blogerów literackich mojej powieści. Nakład 100 szt, może 120. Zależy od wyceny. Egzemplarze nie na sprzedaż, bez nr ISBN. Czekam na opłaconą już bazę 1300 drukarni. Część z nich to drukarnie cyfrowe. Takiego nakładu na pewno nie warto drukować w offsecie. Wyślę zapytanie ofertowe do wszystkich. Żeby wysłać zapytanie ofertowe trzeba mieć jasno zdefiniowane parametry książki. Tylko wtedy ceny będą porównywalne.
      Czyli objętość w znormalizowanej formie. Ja podaję w formacie B5. Standardowy, ale już rzadko stosowany. Sam dokonałem łamania tekstu. Gdybym tego nie zrobił, to bym musiał zlecić. No i papier. Ja wybrałem dwa, znakomite, i poproszę o wycenę w tych właśnie papierach. Powinna zawierać wymienione elementy plus termin, sposób płatności [ w przypadku jednorazowego zlecenia niezbędna będzie przedpłata], rodzaj okładki, sposób odbioru. No i kary umowne. Jak się uprzesz, to nawet sposób rozwiązywania sporów.Papier jest cierpliwy. Jeżeli twoja książka będzie bestselerem, nikt i nic Cię nie zabezpieczy przed pirackimi kopiami. Zeskanować, przerzucić do odpowiedniego pliku i drukować. Proste, prawda?

Pozdrawiam
      • tt-tka Re: prosba o rade 26.07.16, 17:00
        Dziekuje :-)
        Odpowiedz jasna i rzeczywiscie proste.
        Czy brak nr ISBN jest wystarczajacym dowodem na to, ze edycja jest niekomercyjna ? To mi wystarczy.
        Nie przewiduje bestselllera (rzecz interesujaca dla niewielkiej grupy amatorow), ewentualne pirackie kopie to nie moj klopot. Siebie samolubnie chce uchronic przed zarzutem zarobkowania, bo akurat na tej rzeczy nie wolno mi zarobic.
        Pozdrawiam i zycze powodzenia w Twoich zamierzeniach :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka