kielonek-online 13.08.10, 22:10 Kto Was nauczył tak pięknie, ortograficznie, stylistycznie, interpunkcyjnie(o kaligrafii nic nie mogę powiedzieć) pisać? Czytam zabrskie forum i wpadam w kompleksy. Gdzie zdobyliście te umiejętności? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waryniol Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 13.08.10, 22:22 nie zabrskie bo to nie Zabre,a zabrzańskie bo Zabrze Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 13.08.10, 22:34 Mylisz się, powinno być "zabrskie" Chyba nie o tobie pisałem, ale i tak Zdrówko! Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 13.08.10, 22:36 Tak brzmi przymiotnik od "Zabrze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniol Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 14.08.10, 00:15 ulica m.in. w Rudzie Śl. jest Zabrzańska, Browar w Zabrzu od lat serwuje piwo zabrzańskie, paluszki z PSS Społem także... Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 00:20 Widzisz, i wszyscy błędnie piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 00:21 Nie martw się, na frasunek dobry trunek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasyl Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 14.08.10, 10:36 A w Gliwicach jest ul.Zabrska . Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 21:25 W Gliwicach ktoś sprawdził pisownię, to nie jest trudne zadanie dla absolwenta podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forma Re: Ortografia i styl. IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 22:19 "Ze słowotwórczego punktu widzenia oba wyrazy są utworzone poprawnie. Forma zabrski jest starsza, coraz rzadziej spotykana, bo stopniowo wypierana przez przymiotnik zabrzański, który jest łatwiejszy do wymówienia i nie ma oboczności głoskowych. Używanie przyrostka -ski powoduje zatarcie, naruszenie oryginalnej postaci tematu rzeczownika, od którego przymiotnik powstał, co może powodować problemy w komunikacji, dlatego w nazwach miejscowych zamiast wywołującego zmiany fonetyczne sufiksu stosowany bywa także rozszerzony wariant tego przyrostka: -ański. Argumenty gramatyczne przemawiają za stosowaniem nowszej wersji przymiotnika – zabrzański, językoznawcy także opowiadają się za tą formą." Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 22:35 Jacy to językoznawcy? Przytocz nazwiska. zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forma Re: Ortografia i styl. IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 22:52 Katarzyna Wyrwas Uniwersytet Śląski Katowice znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 23:10 Nie znam, ale wiem, że jest ktoś taki. Niemniej jednak pozostanę przy używaniu przymiotnika "zabrski", bo brzmi dla mnie przyjemniej i jest moim zdaniem poprawny. Może jestem staroświecki? Drinków też nie pijam, lubię czystą wódkę. Ciebie natomiast pozdrawiam serdecznie. Twoje zdrówko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrwichwast Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 15.08.10, 12:01 pojechalismy oddzielnie z kolesiem.Ja do Tychów,On do Tych.Spotkalismy sie w doklsdnie umowionym miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 15.08.10, 16:19 "Doklsdnie" Ładne słowo stworzyłeś, przejmujace takie i pełne wieloznaczności. Może służyć za toast, doklsdnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniol Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 15.08.10, 16:37 dobra, kończąc spór napiszę, że obie formy są poprawne z tym, że "zabrski" to stara forma, którą wypiera nowsza "zabrzański" osobiście uważam, że nowsza jest adekwatna do nazwy miasta i najczęściej stosowana zabrzanin, zabrzanka, zabrzanie, zabrzański wrzesień, zabrzański gościniec itd Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 15.08.10, 17:36 Kocham ludzi dążących do zgody, niezależnie od tematu dyskusji, lub rozmowy. Twoje zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
chilli-and-vanilla Re: Ortografia i styl. 16.08.10, 20:31 a w gliwicach jest ulica Zabrska Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 16.08.10, 22:35 Wasyl już o tym informował powyżej. Zdrówko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Ortografia i styl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 14:19 Ten wątek jest pouczający, oby więcej było podobnych wpisów. Pozdrawiam zabrzan. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry-z Re: Ortografia i styl. 17.08.10, 17:34 Dziękuję Leonie za pozdrowienia. Ja również Cię błogosławię. Ja jednak ad rem. Czemu pisze się duplikat a nie dublikat? Jaka jest etymologia tego słowa? Wydawałoby się, że pochodzi od dublowania. Chyba, że od dup... Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Ortografia i styl. 17.08.10, 18:30 Duplicatus- podwójny (z łaciny) Nie ma zbyt wiele wspólnego z dup.....em. Odpowiedz Link Zgłoś
chilli-and-vanilla Re: Ortografia i styl. 17.08.10, 21:30 wydaje mi się że faktycznie to słowo pochodzi od dublować, tylko "dublikat" jest ciężko wymówić i stad się wzięło "duplikat" Odpowiedz Link Zgłoś