Dodaj do ulubionych

Ortografia i styl.

13.08.10, 22:10
Kto Was nauczył tak pięknie, ortograficznie, stylistycznie,
interpunkcyjnie(o kaligrafii nic nie mogę powiedzieć) pisać?
Czytam zabrskie forum i wpadam w kompleksy.
Gdzie zdobyliście te umiejętności?
Obserwuj wątek
    • Gość: waryniol Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 13.08.10, 22:22
      nie zabrskie bo to nie Zabre,a zabrzańskie bo Zabrze
      • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 13.08.10, 22:34
        Mylisz się, powinno być "zabrskie"
        Chyba nie o tobie pisałem, ale i tak Zdrówko!
        • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 13.08.10, 22:36
          Tak brzmi przymiotnik od "Zabrze"
          • Gość: waryniol Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 14.08.10, 00:15
            ulica m.in. w Rudzie Śl. jest Zabrzańska, Browar w Zabrzu od lat serwuje piwo zabrzańskie, paluszki z PSS Społem także...
            • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 00:20
              Widzisz, i wszyscy błędnie piszą.
              • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 00:21
                Nie martw się, na frasunek dobry trunek!
            • Gość: Wasyl Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 14.08.10, 10:36
              A w Gliwicach jest ul.Zabrska .
              • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 21:25
                W Gliwicach ktoś sprawdził pisownię, to nie jest trudne zadanie dla
                absolwenta podstawówki.
                • Gość: forma Re: Ortografia i styl. IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 22:19
                  "Ze słowotwórczego punktu widzenia oba wyrazy są utworzone poprawnie. Forma
                  zabrski jest starsza, coraz rzadziej spotykana, bo stopniowo wypierana przez
                  przymiotnik zabrzański, który jest łatwiejszy do wymówienia i nie ma oboczności
                  głoskowych. Używanie przyrostka -ski powoduje zatarcie, naruszenie oryginalnej
                  postaci tematu rzeczownika, od którego przymiotnik powstał, co może powodować
                  problemy w komunikacji, dlatego w nazwach miejscowych zamiast wywołującego
                  zmiany fonetyczne sufiksu stosowany bywa także rozszerzony wariant tego
                  przyrostka: -ański. Argumenty gramatyczne przemawiają za stosowaniem nowszej
                  wersji przymiotnika – zabrzański, językoznawcy także opowiadają się za tą formą."
                  • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 22:35
                    Jacy to językoznawcy?
                    Przytocz nazwiska.
                    zdrowie!
                    • Gość: forma Re: Ortografia i styl. IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 22:52
                      Katarzyna Wyrwas Uniwersytet Śląski Katowice znasz?
                      • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 14.08.10, 23:10
                        Nie znam, ale wiem, że jest ktoś taki.
                        Niemniej jednak pozostanę przy używaniu przymiotnika "zabrski", bo
                        brzmi dla mnie przyjemniej i jest moim zdaniem poprawny.
                        Może jestem staroświecki?
                        Drinków też nie pijam, lubię czystą wódkę.
                        Ciebie natomiast pozdrawiam serdecznie.
                        Twoje zdrówko!
                        • Gość: wyrwichwast Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 15.08.10, 12:01
                          pojechalismy oddzielnie z kolesiem.Ja do Tychów,On do
                          Tych.Spotkalismy sie w doklsdnie umowionym miejscu :)
                          • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 15.08.10, 16:19
                            "Doklsdnie"
                            Ładne słowo stworzyłeś, przejmujace takie i pełne wieloznaczności.
                            Może służyć za toast, doklsdnie!
                            • Gość: waryniol Re: Ortografia i styl. IP: *.stk.vectranet.pl 15.08.10, 16:37
                              dobra, kończąc spór napiszę, że obie formy są poprawne z tym, że "zabrski" to stara forma, którą wypiera nowsza "zabrzański"
                              osobiście uważam, że nowsza jest adekwatna do nazwy miasta i najczęściej stosowana
                              zabrzanin, zabrzanka, zabrzanie, zabrzański wrzesień, zabrzański gościniec itd
                              • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 15.08.10, 17:36
                                Kocham ludzi dążących do zgody, niezależnie od tematu dyskusji, lub
                                rozmowy.
                                Twoje zdrowie!
            • chilli-and-vanilla Re: Ortografia i styl. 16.08.10, 20:31
              a w gliwicach jest ulica Zabrska
              • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 16.08.10, 22:35
                Wasyl już o tym informował powyżej.
                Zdrówko!
                • Gość: leon Re: Ortografia i styl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.10, 14:19
                  Ten wątek jest pouczający, oby więcej było podobnych wpisów.
                  Pozdrawiam zabrzan.
                  • onufry-z Re: Ortografia i styl. 17.08.10, 17:34
                    Dziękuję Leonie za pozdrowienia. Ja również Cię błogosławię.
                    Ja jednak ad rem. Czemu pisze się duplikat a nie dublikat? Jaka jest etymologia
                    tego słowa? Wydawałoby się, że pochodzi od dublowania. Chyba, że od dup...
                    • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 17.08.10, 18:30
                      Duplicatus- podwójny (z łaciny)
                      Nie ma zbyt wiele wspólnego z dup.....em.
                    • chilli-and-vanilla Re: Ortografia i styl. 17.08.10, 21:30
                      wydaje mi się że faktycznie to słowo pochodzi od dublować, tylko "dublikat" jest
                      ciężko wymówić i stad się wzięło "duplikat"
                      • kielonek-online Re: Ortografia i styl. 17.08.10, 21:34
                        Wiem, że żartujesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka