Dodaj do ulubionych

Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 15:19
Jaką mamy w Zabrzu "Straż Miejską"? Nieudolną, ze słabym komendantem czy też bardzo dobrze funkcjonującą z dobrą kadrą kierowniczą i świetnie wyszkolonymi strażnikami. Może porozmawiamy też o tym czy strażnicy zajmują sie tym czym powinni w naszej ocenie. O tym co jest ich słabą stroną a co stroną mocną. Zachęcam do oceny, dyskusji mieszkańców ale również samych strażników.
Obserwuj wątek
    • Gość: znudzony Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 09.09.11, 15:30
      Po co sfrustrowany pracowniku, niezadowolony ze swej pracy zakładasz nowy nic nie wnoszący temat? Mało to już wątków rozpoczęliście na tym forum? Mało wam fermentu? Bierzcie przykład z tramwajarzy - oni błotem obrzucają się tylko w dwóch wątkach - róbcie podobnie.
    • Gość: w koło Wojtek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 09.09.11, 15:32
      W jakim celu zakładasz jeszcze jeden temat o SM ?
      Masz na forum kilka wątków w tym temacie.
      Wypowiadają się i mieszkańcy i pracownicy SM.
      Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie stawiane pytania, poszukaj trochę.
      Ile można wałkować ten sam temat i pisać w koło Wojtek to samo.
      • Gość: korespondent Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 16:01
        Gość portalu: w koło Wojtek napisał(a):

> W jakim celu zakładasz jeszcze jeden temat o SM ?

Zakładam temat spinający, aby konkretnie porozmawiać o tej służbie. Aby dowiedzieć się co jest ich mocna a co słabą stroną.

> Masz na forum kilka wątków w tym temacie.

Nie zamierzam czytać tych wątków, poza tym nic nie wnoszą do mojego pytania.

> Wypowiadają się i mieszkańcy i pracownicy SM.

Mam nadzieję że i tu będą się wypowiadać mieszkańcy i strażnicy

> Znajdziesz odpowiedzi na wszystkie stawiane pytania, poszukaj trochę.

Wole podyskutować w tym miejscu

> Ile można wałkować ten sam temat i pisać w koło Wojtek to samo.

Tak długo warto dyskutować aż Straż Miejska będzie działać lepiej i skuteczniej, tak jak oczekują tego nasi mieszkańcy.

Zatem - zapraszam do dyskusji o zabrzańskiej Straży Miejskiej. Może na początek pytanie dot. kierownictwa SM. Kto kieruje Strażą? Z jakim skutkiem i efektem? Czy mieszkańcy są zadowoleni?

• Gość: w koło Wojtek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 09.09.11, 16:24
          Wszystko to jest juz napisane.
          Wszyscy o których mowisz w poscie, już się wypowiadali wiele razy.
          W jakim celu ma być bita bez końca piana i dyskusja z kimś kto nawet nie jest zalogowany na forum ?
          Korespodent - kto, skąd, czyj ?
          • korespondent-zabrze Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 16:31
            Masz rację. Powinnienem sie zalogować. Tak właśnie uczyniłem. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o Straży Miejskiej w Zabrzu. W końcu już 20 lat minęło. Niewiele dowiaduję się z ich strony internetowej proszę zatem o wypowiedzi na tym Forum. O ocene działań. O ocenę pracy kierownictwa Straży i pracowników Straży. Co powinno się zmienić aby SM w Zabrzu mogła działać skuteczniej? Prosze o rzeczową dyskusję a nie napastliwe ataki.
            • 1-smieszek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 16:38
              Dla jakiego dziennika, czasopisma zbierasz materiał ?
              • korespondent-zabrze Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 17:14
                Proszę się nie sugerować moim loginem. To naprawdę nie ma znaczenia. Chcę po prostu podyskutować o zabrzańskiej Straży Miejskiej, o oczekiwaniach Zabrzan wobec tej formacji, o sukcesach i porażkach instytucji która powinna dbać o czystość i porządek w mieście.
            • Gość: zadowolony Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 09.09.11, 16:40
              Zdarzyło mi się kilkakrotnie zadzwonić interwencyjnie do straży - raz np. w sprawie dziur w jezdni innym razem w sprawie bałaganu i stertami śmieci na cmentarzu - efekt: natychmiastowe działania. Nazajutrz po zgłoszeniu drogowcy najpierw zabezpieczyli dziury, a po jakimś czasie je załatali. Kolejna wizyta na cmentarzu - uprzątnięte sterty śmieci. Z mojej perspektywy straż zadziałała prawidłowo. Mam wrażenie, że tylko narzekamy na pracę strażników. Kto z Was narzekaczy zdobył się na telefon do SM, na oficjalne zgłoszenie problemu? Wówczas na pewno ktoś zajął by się problemem przez Was zgłoszonym. Cały czas mówimy o ogólnikach. Należy czasem osobiście się zaangażować, by wyegzekwować porządek w naszym mieście. Za każdym razem, gdy dzwonię do SM, proszę pana dyżurnego o Imię i Nazwisko - by móc w razie czego zweryfikować postępy w zgłaszanej sprawie. Wiele razy spotkałem się z sytuacją, kiedy po zgłoszeniu przez mieszkańców, patrole SM niezwłocznie przystępowały do działania. Takie są moje osobiste wrażenia.
              • korespondent-zabrze Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 16:47
                Czekam na dalsze wypowiedzi. Myślę że dobrze podyskutować o tej instytucji. Jakie Państwa zdanie?
                • 1-smieszek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 16:49
                  Proszę o odpowiedz na moje pytanie?
                  • korespondent-zabrze Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 17:33
                    Proszę o komentarze.
                    • amadeo214 Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 17:46
                      Myślę ,że "korespondent-zabrze" zbiera opinię o .........................swojej firmie.
                      • Gość: stefan Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 09.09.11, 17:54
                        i jak zwykle ta sama gadka, korespondent zbiera info o swojej firmie, osoby pozytywnie oceniające SM to przecież sami strażnicy, a negatywnie to ludzie pokrzywdzeni przez los których strażnicy się czepiają i za nic dają mandaty.
                    • Gość: stefan Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 09.09.11, 17:52
                      jakby to miało coś dać. SM nie była lubiana, nie jest i nie będzie przez większość ludzi, tak jak policja, kobuchy i inne służby wlepiające mandaty. Choćby nie wiem jak pomogł, to i tak będzie do dupy bo dała np mi mandat za "nic".
                      • Gość: stefankowa Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 09.09.11, 18:58
                        Nie pocieszaj się w ten osób, bo jak kiedyś w przeszłości, zadzwoniłam i poprosiłam o interwencjtę, to usłyszałam, że interwencji nie będzie, bo panowie nie mają samochodu do dyspozycji. Interwncja była potrzebna natychmiast.
                        Załuję, że nie zapytałam się o nazwisko osoby z ktorą rozmawialam.
                        Mój błąd, któr.go już więcej nie popełnię.
                        .........
                        Korespondent jskoś nie chce pochwalić się z jakiej jest gazety i chyba coś ściemnia.
                        • amadeo214 Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 09.09.11, 19:41
                          forum.gazeta.pl/forum/w,120,127620334,,Obrzydliwa_strona_strazy_miejskiej.html?v=2
                          • Gość: zdziwiony Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 09.09.11, 21:13
                            Coś nie wydaje mi się, że SM wlepia mandaty "za nic". Na co dzień krew mnie zalewa, jak widzę imbecyli co nie potrafią poprawnie zaparkować, zastawiają wjazd albo wyjazd, stawiają swoje auta na trawnikach. Osobiście kilkakrotnie osobiście w takich przypadkach dzwoniłem o interwencje - delikwent z blokadą na kole pewnie następnym razem ze dwa razy pomyśli zanim zechce zaparkować. Zaskakujące jest też to, że im bardziej wypasiona bryka, tym bezczelniejsze zachowanie ich właścicieli - osobiście wcale mi ich nie żal. Acha , nie pracuję w SM, jestem pracownikiem branży budowlanej, przez 20 lat nie otrzymałem mandatu - jak widać można poprawnie jeździć.
                            • Gość: kierowca Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.server4you.net 09.09.11, 21:21
                              Jeżdżę ponad 15 lat, mi też nie zdarzyło się dostać mandat od straży miejskiej - zastanawiające...? Skoro tak na lewo i praw wlepiają mandaty za nic - to niech się wypowiedzą Ci co takie mandaty otrzymali - i w jakich okolicznościach - wtedy o zasadności tych mandatów można podyskutować na forum. Pewnie to małolatą i dresiarzą w swoich 30-to letnich BMW się czesto to zdarza...
                              • Gość: sonia Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 22:51
                                Na mieście wszyscy śmieją się ze straży miejskiej. Obciach pracować w takiej firmie, tak mówią. Ciekawe ile zarabiają?
                              • Gość: Parkingowy Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.11, 22:44
                                Gdzie się podziały żółte blokady niezapomniane.........to jak by nie było też historia Zabrza!!!
                                • Gość: s Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 17.09.11, 08:05
                                  dostaniesz ja na koło i już nie będziesz taki ciekawy
    • Gość: roxana Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: 195.206.116.* 09.09.11, 23:03
      to banda przekupnych durniów i tyle
      • 1-smieszek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 10.09.11, 10:36
        Panie korespondencie, dla jakiej gazety zbiera pan te materiały o SM.
        Nadal nie chce się pan ujawnić?
        To dość dziwne postępowanie !
        • Gość: straznik Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 12:47
          Jaka mamy straz miejska ? Taka jakiego ma komendanta. Reszte sobie dopowiedzcie sami. Forum monitorowane wiec straznicy sie boja wiecej pisac.
      • Gość: ja Re:Do Roxany IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.11, 14:46
        Oaobo o nicku Roxana większego durnia os ciebie na tym sfrustrowanym forun ciężko znależć.A głupota twoja objawia się tym że nie wiesz co piszesz.Przekupność jest karalna a w tej straży nigdy ,przez 20 lat nikogo nie oskarżono o przekupstwo.Więc debilu skończony bo pewnie jesteś chłopem - pytanie tylko gdzie odpadły ci jaja- jeśli ich przekupiłeś toś dodatkowo jeszcze frajer bo nie zgłosiłeś gdzie trzeba.Powiesz że świadka nie miałeś jak ich przekupowałeś ,to się nie chwal że dopuszczasz się przestępstwa bo dawanie korzyści też jest karalne.Widzisz idioto zanim coś napiszesz to pomyśl,choć będzie cię to boleć ,wszak widać po tobie że myślenie sprawia ci ból.
        • Gość: s Re:Do Roxany IP: *.stk.vectranet.pl 10.09.11, 14:51
          pewnie usłyszał rozmowe rodziców (siedząc wygodnie w swoim foteliku w aucie)jak dawali epitetami za plecami strażników kiedy to dostali mandat za np złe parkowanie
    • Gość: :):):) Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 10.09.11, 13:17
      Miałem kilku znajomych w SM. Po "przejęciu władzy" przez Rajdę odeszli. Byli porządnymi strażnikami. Rozumieli ludzi, nie walili mandatów za "byle co". Odeszli bo mieli dość obecnego kierownictwa wyzysku. Jest jeszcze paru porządnych strażników ale powoli się wykruszają. Szkoda ich będzie.
      Co do obecnych "strażników" to najgorszy jest nr 47. Karierowicz,który nie dostał się do policji i myśli ,że w straży mu wszystko wolno. Ostatnio szedłem ze sklepu z piwkiem w rękach(4) to mnie idiota zatrzymał i chciał mandat wlepić za "zamiar spożycia alkoholu w miejscu publicznym"!!! Ludzie!! To już ze sklepu nieść piwa w ręce nie można bo to "zamiar" spożycia?? Gdzie ja żyję się pytam?? Jeszcze idiota alkomatem chciał sprawdzić trzeźwość. No kur*a niedługo z domu po piwie nie będę wychodził bo taki "47" będzie stał i alkomatem badał i na izbę wysyłał. SM w Zabrzu jaka jest każdy widzi ale to jednostki takie jak "47" i podobne psują jej wizerunek.
      • Gość: spostrzegawczy Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 10.09.11, 13:37
        A może sprawy mają się inaczej niż tu opisywane przez byłych pracowników SM. Może w końcu ktoś zaczął od nich wymagać konkretów, rozliczać z wykonywanej pracy? Może negatywnie wypowiadają się tutaj Ci, którym jest to nie na rękę? Wszystko na to wskazuje. Kilku nieporadnych pracowników próbuje zdyskredytować tą jakże ważną dla mieszkańców instytucję.
      • Gość: szok Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 15:34
        Mam wrażenie że dziś SM Zabrze to jedynie fotoradar. Ich statystyki mówią prawie wszystko, Prawie 90 % interwencji to drogówka. No tak,ale w tym nie trzeba się wysilać specjalnie. Ustawia się fotoradar, zdjęcia pstrykają a pan Rajda zadowolony bo wyniki wzrastają. Pytanie tylko czy do tego powoływano Straż Miejską w naszym mieście aby drogówkę zastępowała?
        • Gość: straznik Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.11, 15:47
          A co powiecie o premiach i nagrodach ?
          • Gość: szwagierka Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.friko.pl 10.09.11, 16:36
            Szwagier Komendanta Rajdy dalej pracuje w straży miejskiej?
            • Gość: kierowca Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.privacyfoundation.de 10.09.11, 17:39
              Ile zarabia straznik miejski a ile policjant. Policja drogowa jest tansza ale bardziej skuteczna. Utrzymywanie strazy w zabrzu to wyrzucone pieniadze. Straz to tylko maszynka do mandatow taka to dzis straz miejska. Kiesys straznicy dbali o mieszkancow i o czystosc ale to przeszlosc niestety.Dzis tylko mandaty za totoradar sa wazne a nie czystosc miasta.
              • Gość: mieszkaniec Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 10.09.11, 18:12
                Głupoty facet wypisujesz. Owszem, fotoradary są potrzebne - tam gdzie one są postawione przynajmniej kierowcy zachowują bezpieczną prędkość - szkoda że tylko tam. Na co dzień jeżdżę dużo i widzę debili na drogach co w dupie mają wszelkie zasady i przepisy ruchu drogowego - fotoradar tylko gasi ich brawurę. Z mojej perspektywy i moich znajomych sprawa wygląda nieco inaczej niż tutaj opisywana. Kilka zgłoszonych interwencji - zawsze reakcja patroli SM - nie tylko w sprawach drogowych, ale i porządkowych. Więc nie wiem kto uprawia taką nagonkę na SM - pewnie jakiś nieudacznik którego wyje...li z pracy w tych strukturach. Piszcie sobie co chcecie a ja wiem swoje. Blokady na kołach debilnych kierowców moim zdaniem są zbyt rzadko zakładane. Przejedź się po drogach naszego miasta - to takich debilnych bezmózgich kierowców spotkasz co 5 minut. Brawa dla SM która potrafi ich skutecznie eliminować. Pewnie za chwile jeden z tych kierowców się wypowie i zabłyśnie swoim intelektem wobec SM...
                • Gość: statystyk Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.cloudlet-computing.net 10.09.11, 20:48
                  Komendant Rajda w trakcie uroczystosci 20 lecia SM mowil Glosowi Zabrza:

"Staramy się jak najlepiej służyć na rzecz społeczności lokalnej, jej ochrony i bezpieczeństwa. Mamy nadzieję, że ZASLUZYMY na zaufanie mieszkańców – podkreślił komendant Straży Miejskiej Jarosław Rajda.

www.zabrze.com.pl/p,s,200120,o,listing_informacji,id_kat,10,id_informacji,87739.html
                  Pan ma "nadzieje" panie komendancie na "uzyskanie zaufania" mieszkancow Zabrza? To co pan zrobil do tej pory od 2007 roku ze pan na to zaufanie dotychczas nie zasluzyl? Co pan zrobil przez ostatnie 4 lata jako komendant SM w Zabrzu aby to zaufanie uzyskac? Przez 4 lata sie nie udalo, teraz sie ma udac? Mandatami za fotoradar?

A co pan komendant mowil gdy obejmowal w 2007 r ster rzadow w SM w Zabrzu? Jeden cytat.

„Chciałbym zmienić wizerunek straży miejskiej. Będę kierował Strażą tak, by zabrzanie czuli się bezpieczniej, by spacerowali po czystszych ulicach i skwerach, by mieli możliwość stałego kontaktu ze strażnikami, którzy w razie potrzeby będą służyć im pomocą.”

Kolejny cytat z 2007 roku gdy Rajda obejmowal funkcje komendanta.

"Jarosław Rajda zadeklarował, że Straż pod jego kierownictwem skupi się na tych działaniach, których oczekują mieszkańcy. „Zamierzam przenieść ciężar działań na patrolowanie ulic (szczególnie w godzinach wieczornych i nocnych) i zabezpieczanie imprez. Chcę wrócić do dobrej tradycji ścisłej współpracy z policją i magistratem, z Radami Dzielnic i organizacjami pozarządowymi.”

P.Rajda , gdzie ta wspolpraca, gdzie te nocne patrole? No i co ?? Nic nie wyszlo z zapewnien i obietnic? Wstyd i dramat.

Za to w 2010r Rajda chwali się mandatami za fotoradar jako najwazniejszy sukces?

"Dzięki fotoradarowi jego ludzie nałożyli w 2008 roku blisko 1600 mandatów za łączną kwotę ponad 260 tysięcy złotych. Rok później rachunek wystawiony kierowcom przekroczył 332,5 tysiąca złotych. Podobne wyniki osiągają strażnicy w sąsiedniej Rudzie Śląskiej, gdzie mają do dyspozycji dwa (sic!) takie urządzenia.

I znowu wrzesien 2011 - na 20 leciu SM parę dni temu Rajda chwali się "aktywnoscia":

"Zabrzańska Straż Miejska jest aktualnym liderem w Polsce, pod względem ujawnionych wykroczeń i podjętych interwencji, przypadających na jeden etat - nie bez powodu chwalił się komendant zabrzańskiej Straży Miejskiej, Jarosław Rajda".

Wszyscy bili brawo ? Chyba za glupote. Bo to chyba jedyna Straz w kraju ktora chwali sie ze jest coraz wiecej wykroczen, ze jest coraz bardziej niebezpieczniej w Zabrzu, to chyba powod do wstydu ze zamiast zapobiegac straznicy jedynie karzą, coraz to czesciej i to niestety za drogowke. To ma pan p Rajda powod do dumy, nie ma co.

Przypomne p Rajda ze obejmujac w 2007 roku stanowisko tak pan mowil dla Nowin Zabrzanskich:

"Nie zamierzam stawiac przed pracownikami zadan, o których wiem, ze niezwykle trudno, lub wrecz nie sposób je wykonac. Statystyki nie sa dla mnie wazne ... nie bede nikogo rozliczał z wystawionych mandatów. Tak jak dotad, bedziemy je analizowac. Straznicy powinni przede wszystkim karac za POWAZNE przewinienia".

Piekne slowa, tyle ze to tylko byly slowa. W 2011 Rajda chwali sie statystyka:

Nr 1 - drogowka (fotoradary) prawie 14000 wykroczen, a potem dlugo nic z dzialan porzadkowych czystosciowych np zaklocanie spokoju i porzadku w miescie tylko 1376, brak nadzoru nad psem tylko 548, zanieczyszczanie drogi tylko 244, grafitti az 28, - wszystko to rocznie. Dramat, dramat, dramat.
                  www.strazmiejska.zabrze.pl/dodatki/pliki/sprawozdania/2010.ppsx
                  I z tego jest Pan dumny na 20 lecie SM? Ze strazy radarowej? Gdzie realizacja zapewnien z 2007 roku ? Cztery lata i zdecydowany wzrost mandatow i wykroczen przede wszystkim z radaru. Powod do dumy pana kom Rajdy. Tylko siasc i plakac.

W mojej ocenie SM nie spelnia swojej roli, swojej funkcji jako sluzba porzadkowa odpowiedzialna za czystosc w miescie. Jak sie myle prosze o wyprowadzenie mnie z bledu.
                  • Gość: mieszkaniec Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 10.09.11, 21:14
                    To chyba dobrze, że fotoradary skutecznie wyłapują piratów drogowych - potencjalnych zabójców!
                    • Gość: kierowca Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.friko.pl 10.09.11, 21:24
                      NIK: Straż miejska jest od patrolowania ulic a nie fotoradarów!

superauto24.se.pl/auto/raport-nik-straz-miejska-zyje-z-gnebienia-kierowcow_183702.html
                      www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-strazy-miejskiej.html
                      W Zabrzu jest podobnie?
                      • Gość: nie-strasznik Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.net 12.09.11, 14:04
                        Nie zapominajcie, że kom. Rajda był wiernym towarzyszem Szulikowej na spotkaniach przedwyborczych z mieszkańcami i agitował za nią. To świadczy o nim, jaki to "praworządny" i "etyczny" komendant SM
                        • amadeo214 Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 12.09.11, 14:43
                          "Wspaniałą" służącą mieszkańcom.
                          Przykład z wczoraj, na 100% autentyczny.
                          Ok. 21.00 powiadomiłem dyżurnego SM o gościu spiącym na chodniku między .....................................dwoma lwami nowej siedziby UM.
                          Do Stalmacha rzut beretem.
                          Po ok. 15 min. pojawił się samochód SM Renault Bus i............... ku mojemu zdziwieniu podjechał pod ............MC DONALDA na stacji benzynowej naprzeciw UM.Minęło kolejnch naście minut i pojechali w siną dal, a śpioch dawał równo.
                          Finału nie znam ,po poł godzinie siedzenia i obserwacji poszliśmy na ................piwo.
                          • Gość: zdumiony Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.cloudlet-computing.net 12.09.11, 16:50
                            Skąd pewność, że leżący człowiek na chodniku spał...a nie zasłabł? Może należało biedakowi pomóc, wezwać pogotowie? Na poparcie tych słów, znasz oczywiście numer służbowy dyżurnego SM i z pewnością złożyłeś skargę u samego komendanta SM. Wszystkie zgłoszenia są nagrywane, łatwo je zweryfikować - pociągnąć do odpowiedzialności nierzetelnego funkcjonariusza.... Chyba że amadeo zmyślił całą tą historyjkę... skłonny jestem prędzej uwierzyć w to drugie.
                            • amadeo214 Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 12.09.11, 16:53
                              Krótko, 100% prawdy.
                              Możesz sprawdzic, czy wczoraj ok.21.00 poinformowano o czymś takim.
                            • Gość: ktoś Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 12.09.11, 16:56
                              Zdarzało mi się kilkakrotni zgłaszać do SM o fakcie leżenia pijanego człowieka na chodniku. Dyżurny SM zawsze wysyłał niezwłocznie patrol, zjawiało się też pogotowie ratunkowe. Zawsze gdy widzimy leżącą osobę na chodniku bez względu na to czy jest ona pijana czy nie, zachodzi podejrzenie, że dzieje się coś niepokojącego - stan zdrowia takiej osoby winy zweryfikować służby medyczne - na ich wniosek może ona być przewieziona na do izby wytrzeźwień. Nie nam i służbą mundurowym oceniać stan zdrowia, nawet pijak leżącego na chodniku.
                              • Gość: v Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 14.09.11, 20:47
                                ej ludzie, temat wygasa, juz nie macie na co narzekac czy moze czekacie az ktos nowy podobny temat zalozy i wszystko od nowa bedziecie pisac?
                                • 1-smieszek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 14.09.11, 21:50
                                  Nasz korsponedent w dalszym ciągu trzyma w tajemnicy z jaką gazetą współpracuje.
                                  Boi się, czy wstydzi ?
                                  • Gość: kierownik Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 14:41
                                    SM to nieudolność do kwadratu. Skoro nawet pijaka nie potrafią zabrać lub przekazać Pogotowiu to po cholerę utrzymywać nierobów? Zamiast poprawy bezpieczeństwa jest patologia, której nie wolno dłużej finansować. Najprościej powiedzieć, że wypaczono pierwotną ideę straży miejskiej. Miały to być typowe służby miejskie odpowiedzialne przed władzami danego miasta. Miały odciążyć policję w bardzo konkretnych sprawach - zadbać o porządek publiczny, ruch drogowy, walczyć z nielegalnym handlem na ulicach, chuligaństwem, piciem alkoholu i nieobyczajnym zachowaniem w miejscach publicznych. Patrząc na zabrzańską SM już wiadomo, że był to koncert życzeń.
                                    • net.kielonek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 17.09.11, 14:44
                                      Kiedy zostałeś zwolniony z SM?
                                      • Gość: katowiczanin Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.vectro.com 17.09.11, 15:08
                                        Straż miejska to darmozjady za nasze pieniądze! Nie pilnują porządku, nie reagują na chuligaństwo bo to osoby które nie były w stanie zaciągnąć się do innych służb mundurowych...idąc do pracy co rano widzę półgłówków ze straży którzy siedzą w swoim samochodzie czekając aż zagubiony kierowca nieopatrznie wiedzie na ulicę zakazu albo pod fotoradar - wówczas wyskakują radośnie wlepiając mandat...Darmozjady nie mający nic wspólnego z pilnowaniem ładu i porządku! Kto zaproponuje likwidację tej nieudolnej i kosztownej instytucji ma mój głos w każdych wyborach!
                                        • Gość: spintek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 17.09.11, 17:49
                                          Dołączam się do głosów, że jest to formacja całkowicie bezużyteczna a kosztowna z naszych podatków. Z brzegu przykład; wczoraj był paraliż miasta z powodu tylko jednego wypadku na DK-88. W takim przypadku policja miejska, zamiast obecnej straży miejskiej (wzorem zachodnich) przejmuje akcję kierowania ruchem w mieście i wogule wszystkie funkcje użyteczne dla w kierowcóww mieście.
                                          4 lata temu temat był aktualny aby taką formację w Polsce wprowadzić i co nic. Władzy lokalnej to na rękę bo ma za darmo "towarzystwo do zadań specjalnych", jakakolwiek ich ocena to strata czasu.
                                          • Gość: zaproszenie Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 23:07
                                            Straz Miejska jest potrzebna w naszych miastach. To sluzba ktora pomaga mieszkancom naszych miast rozwiazywac problemy lokalne mieszkancow. To nie ulega watpliwosci. Moze o przyszlosci strazy miejskich w naszym kraju warto porozmawiac w Krakowie na Konferencji Miedzynarodowej organizowanej min przez zabrzanina Janusza Wiaterka obecnego komendanta strazy miejskiej w Krakowie a bylego szefa strazy miejskiej w Zabrzu w latach 2001-2006.

www.strazmiejska.krakow.pl/smmk/aktualnoci/1888-konferencja-miedzynarodowa
                                            • korespondent-zabrze Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 18.09.11, 11:43
                                              Proszę o dalsze opinie. Dziękuję.
                                              • Gość: . Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 18.09.11, 12:42
                                                Koleś napisz wreszcie z jakiej gazety jesteś ?
                                                Czego się wstydzisz i nie odpowiadasz ? Już pytano Cię o to, a ty milczysz.
                                                ....
                                                Naiwniaki piszą i dają się nabierać :)
                                                • amadeo214 Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 18.09.11, 19:01
                                                  Zgłosiłem z 20 minut temu do Straży Miejskiej fakt dymu i smrodu nad Zabrzem .
                                                  I co ?
                                                  Ano , mam zlokalizowac miejsce pożaru.
                                                  Podobna reakcja dyzurnego Straży Pożarnej.
                                                  Gdzie jeszcze roznosi się ten smród i dym ?
                                                  • Gość: ciekawy Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 18.09.11, 19:43
                                                    Smród i dym nad Zabrzem!!!! To przecież Śląsk kolego - smród i dym - to śląska codzienność. Jak miała zareagować twoim zdaniem straż pożarna? Pozamykać kopalnie, elektrownie, koksownie? Ale jaja, jak ja bym był dyżurnym SP to bym się ze śmiechu chyba posikał.
                                                  • Gość: górnik Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.unknown.vectranet.pl 18.09.11, 19:53
                                                    Nic dziwnego, że po takich telefonach straż miejska nie podejmuje interwencji. A potem tacy jak amadeo rozpisują się na forum i biadolą jaka to niedobra jest ta nasza zabrzańska straż.
                                                    Jak Wiaterek był komendantem, to też ludzie pokroju amadeo obrzucali jego i straż błotem. Teraz, jak Wiaterek w normalnym mieście przez normalnych mieszkańców jest szanowany - to zabrzanie ubolewają nad jego stratą. Hipokryzja i obłuda.. Niech straż robi swoje, są instytucje które ich prace nadzorują. Ciekawe, który z waz narzekaczy, oficjalnie odniósł się do nieprawidłowości w tej instytucji? A może na co dzień jesteście na bakier z prawem i zdarzyło się wam, że strażnicy utemperowali waszą brawurę np. na drodze? Coś jest na rzeczy...
                                                  • amadeo214 Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 18.09.11, 21:41
                                                    Dla jasnosci , po raz kolejny palił się b.zakład przeróbki plastyku za Platanem ,bodajże to ul. Hagera.
                                                  • Gość: stefan Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 18.09.11, 22:09
                                                    amadeo, weź wyjdź
                                                  • Gość: polibiuro Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.torservers.net 20.09.11, 08:56
                                                    Straz Zabrzanska jest najlepsza w kraju! Dajemy najwiecej mandatow za fotoradar i mamy bardzo dobre powtarzam bardzo dobre wyniki mandatowe a z tego kasa miasta jest pelniejsza i wiecej pieniedzy mozna dac mieszkancom tak jak budowa drog i inne.. Spojrzcie na inne straze nie dorastaja nam do piet nawet. Nawet taki Krakow co nie daje ani jednego powtarzam ani jednego mandatu za fotoradar ha ha ha. Widac zatem ze SM Zabrze jest najlepsza straza w kraju i ze pan komendant magister Jaroslaw Rajda jest bardzo dobrym powtarzam bardzo dobrym komendantem w strazy i gospodarzem bo mamy nawet 8 radiowozow powtarzam osiem, a nawet najlepszym komendantem w kraju. Tak wielu mowi i wielu widzi to.
                                                  • Gość: klient mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.stk.vectranet.pl 28.09.11, 17:57
                                                    moze niektórych to UCIESZY...ale Pani Kat SAT już nie jest PANIĄ KOMENDIANT SM ...straciła prace w tej formacji. wreszcie (czemu tak długo...?) Pan Komendant przejrzał na oczy.Ta decyzja byla ważnym krokiem tego Pana.myślę,że wreszcie uwolni SM od ignorancji i niesmacznej opinii tej pani.
                                                  • Gość: kokios Re: mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.agava.net 28.09.11, 19:39
                                                    PO PROSTU PANI KAT S MIALA JUZ DOSC OBLUDY I MARKOWANIA ROBOTY WIEC POSTANOWILA ODEJSC. TAK SIE MOWI I TAKA PRAWDA. NIE MOZESZ ZMIENIC JEDNOSTKI NA PLUS TO ODCHODZISZ. A MIERNOTA ZOSTAJE. SZKODA ZE KOLEJNY FACHOWIEC OPUSCIL SZEREGI SM. DOKAD ZMIERZA STRAZ MIEJSKA W ZABRZU? KU ZAGLADZIE?
                                                  • Gość: klient Re: mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.stk.vectranet.pl 01.10.11, 18:50
                                                    chłopie a tyś się szaleja naciopał? coś jednak musiało ci zaszkodzić, zmiany w mózgopodobnym tworze masz nieodwracalne! twój wywód jest durny
                                                  • Gość: a Re: mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.stk.vectranet.pl 01.10.11, 19:15
                                                    pewnie jakiś znajomy
                                                  • Gość: kola Re: mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 14:43
                                                    Więc co z tą panią Saternus? Wyleciała czy się zwolniła?
                                                  • Gość: karin Re: mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.torservers.net 08.10.11, 14:48
                                                    Widzę że Rajdzie pali się grunt pod nogami. Ciekawe co jest tego powodem?
                                                  • Gość: ola Re: mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.torservers.net 16.10.11, 10:06
                                                    Straże miejskie w innych miastach naprawdę pomagają społeczeństwu. Niestety ale w Zabrzu liczą się tylko mandaty za fotoradar. Ważne ile kwitów wypisze strażnik za prędkość a reszta nieważna. W Zabrzu nie mamy prawdziwej straży miejskiej tylko fotoradarową. Kiedyś było inaczej za Maciaka, Wiaterka a nawet za Krzywickiego.
                                                  • Gość: anioł Re: mamy w Zabrzu Straż Miejską-taką i już IP: *.stk.vectranet.pl 20.10.11, 00:07
                                                    zawsze chwalicie tych co odeszli , ludziom nigdy nie idzie dogodzić !!!!
    • Gość: :) Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 20.10.11, 08:27
      Ola, w chwili obecnej z tego co wiem SM nie stawia fotopstryka bo nie może, a przynajmniej ja nie widziałem więc może nie chrzań.
      Po drugie to może skończcie ludzie temat straży miejskiej. Rzygać się od tego już chce. Każdy, kto ma oczy i trochę myśli widzi co i jak jest i nie trzeba tego komentować. Jest źle i wiecie to nie tylko WY ale także sami strażnicy. Dopóki nie zmieni się kierownictwo będzie tak jak jest i żadne skomlenie na forum tego nie zmieni. Rajda się "KOGOŚ" boi i strażnicy mają go po prostu tam, gdzie plecy zmieniają nazwę. Facet po prostu jaj nie ma i tyle. Więc dajcie już spokój tej pseudo służbie bo to i tak nic nie da, a Wiaterek nie wróci.
      P.S. Pozdrawiam strażnika nr 27. Jak widzę takich mruków i antyspołeczne nastawienie jak u tego człowieka to jestem za likwidacją tej służby.
      • Gość: marylka Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.torservers.net 20.10.11, 09:55
        Gość portalu: :) napisał(a):

> Ola, w chwili obecnej z tego co wiem SM nie stawia fotopstryka bo nie może, a p
        > rzynajmniej ja nie widziałem więc może nie chrzań.

SM DALEJ STAWIA TĘ SWOJĄ SKRZYNKE I ZASILA BUDŻET MIASTA KASA ZA PRĘDKOŚĆ. NIESTETY.

> Po drugie to może skończcie ludzie temat straży miejskiej. Rzygać się od tego j
        > uż chce. Każdy, kto ma oczy i trochę myśli widzi co i jak jest i nie trzeba teg
        > o komentować.

TRZEBA KOMENTOWAĆ BO ŹLE SIĘ PRACUJE W ŹLE ZARZĄDZANEJ FIRMIE GDZIE LICZĄ SIĘ TYLKO MANDATY ZA FOTORADAR A NIE POMOC MIESZKAŃCOM ZABRZA. I NALEŻY KOMENTOWAĆ I NIE BAĆ SIE PRAWDY.

>Jest źle i wiecie to nie tylko WY ale także sami strażnicy.

TU SIĘ ZGADZAM. ALE SKORO ŹLE TO TYM BARDZIEJ TRZEBA O TYM MÓWIĆ.

>Dopóki nie zmieni się kierownictwo będzie tak jak jest i żadne skomlenie na forum te
        > go nie zmieni.

TU NIE BYŁABYM TAKA PEWNA ŻE NIC SIĘ NIE ZMIENI. PANI K-S TEŻ WYLECIAŁA WIEMY WSZYSCY ZA CO A O TYM TEZ PISANO NA FORUM.

>Rajda się "KOGOŚ" boi i strażnicy mają go po prostu tam, gdzie plecy zmieniają nazwę. Facet po prostu jaj nie ma i tyle.

HMMM... BOI SIĘ BO MA COŚ NA SUMIENIU O CZYM PARĘ OSÓB WIE?

>Więc dajcie już spokój tej pseudo służbie bo to i tak nic nie da, a Wiaterek nie wróci.

SŁUŻBA JEST W PORZĄDKU JAK SIĘ NIA NAPRAWDĘ SKUTECZNIE ZARZĄDZA CZEGO PRZYKŁADEM BYŁ CHOCIAŻBY WIATEREK. WIĘC NIE TYLE SZKODZI SIĘ TEJ SŁUŻBIE CO JEJ SIĘ POMAGA PISZĄC O NIEPRAWIDŁOWOŚCIACH, PATOLOGIACH ZA KTÓRE POTEM MUSI SIĘ WSTYDZIĆ STRAŻNIK ZA ULICY ŚWIECĄC OCZAMI ZA KIEROWNICTWO.
        • Gość: anioł Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? IP: *.stk.vectranet.pl 22.10.11, 12:47
          nie mam kłopotów z mundurowymi ale jedno wiem jeśli coś się dzieje szybciej i pierwsi są straznicy niz policja.
          • net.kelonek Re: Jaką mamy w Zabrzu Straż Miejską? 06.01.12, 21:57
            Straż mamy najlepszą w kraju. A najlepszych w całej zjednoczonej Europie mamy dyżurnych SM na czele z ich wodzem. Panuj nam na wieki.

forum.gazeta.pl/forum/w,120,132117948,132117948,Skandal_Kolejna_afera_w_Strazy_Miejskiej_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka