Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie AD 2011

IP: *.stk.vectranet.pl 13.10.11, 18:31
No i zaczęło się :). Pod tym kątem nikt jeszcze nie narzekał, ale....pora chyba zacząć. Manipulowanie cenami jednostki przekroczyło w tym roku granice dobrego smaku. Z roku na rok cena jednostki była wyższa o ok 10 gr. Któregoś sezonu, chyba ze trzy lata wstecz niższa nawet o 2 gr. była. Na ostatnim rozliczeniu u mnie było 86 gr. za jednostkę, no to w tym roku żeby się Preziowi i w Ciepłowni zgadzało, bulę 1,42 zł za jednostkę. Skandaliczna ok.60 % podwyżka. Czy wasze pensje też o tyle procent poszły w górę ??? Ta cena to niższa trochę niż u większości w związku z położeniem lokalu, ale niech każdy porówna z zeszłorocznym rozliczeniem i chyba te procenty zbliżone wyjdą...ech znowu kpina w żywe oczy. W zeszłym roku cena jednostki 86 gr w Zabrzu. U moich krewnych w Małopolsce - 26 gr. W obydwu miejscach ta sama firma Techem...kpina do kwadratu.
Obserwuj wątek
    • pazdziochzabrze link do "wszystko o ogrzewaniu w zabrzu " 13.10.11, 19:32
      tu masz link forum.gazeta.pl/forum/w,120,116752609,,ogrzewanie_w_zabrzanskiej_spoldzielni_mieszkaniowe.html?s=1&v=2
      • net.kielonek Re: link do "wszystko o ogrzewaniu w zabrzu " 13.10.11, 23:50
        Krewni w Małopolsce!
        Góralu, czy ci nie żal???
    • Gość: Merry101 Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 09:25
      Moi krewni we Wrocaławiu w SM płacą mniejszy czynsz i koszty zarządu mają kaloryfery bez podzielników. Nie muszą liczyć się z jednostkami bo dostają oszczędności wypłacane.A wymiennikownie w pobliżu domów same zaczynają grzać przy temp.na zewnątrz poniżej 15 st.
      Więc można ogrzewać mieszkania mieć zwroty i nie mieć wpisów na forum pt.alternatywy 4.
    • Gość: cieplutka Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.sileman.net.pl 14.10.11, 09:54
      Mnie w ZSM powiedzieli, że koszt jednostki w sezonie 2010/2011 to 0,87 groszy z kawałkiem. No to co to jest te 1,42 ? To koszt jednostki + koszty stałe, czy same koszty stałe za 1 m2?
      • Gość: Merry101 Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 10:12
        Na rozliczeniu wygląda to tak:

45% koszty podstawowe 20,710684 x m2 = koszt w lokalu
        55% koszty zużycia 1,121227 x suma jedn. z lokalu = koszt w lokalu

to jest podliczone.

Kolejne koszty to eksploatacja podzielników opłata 7,29 x ilość podzielników plus 23%vat.
        U mnie tak to wygląda na rozliczeniu.

• Gość: cieplutka Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.sileman.net.pl 14.10.11, 10:59
          Dzięki Marry101;-). Nie wiem tylko jakie jest Twoje osiedle. Choć to podobno teraz ma być inaczej dla każdego bloku, a nie dla administracji, jak dawniej. Ja mieszkam na Waryniolu i mnie podali 0,873 grosze za jednostkę we wrześniu, ale kosztów stałych jeszcze nie znali dla mojego bloku (jest nowa wymiennikownia w piwnicy), osiedla czy administracji. W moim bloku jeszcze nikt nie dostał rozliczenia, ale o ile koszty stałe są inne dla każdego osidla, bloku, klatki a nawet mieszkania, to koszt jednostki grzewczej powinien być taki sam - w końcu to ta sama ciepłownia grzeje.
          • Gość: Merry101 Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 20:29
            Mam ADM na Koperniku.
            Chętnie poznam Wasze stawki jak tylko dostaniesz to daj proszę znać.
      • Gość: gość Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.gornik-zabrze.3s.pl 14.10.11, 13:24
        Żadne koszty stałe. Koszty stałe u mnie wynoszą 15,23 zł. x powierzchnia mieszkania. 1,42 zł to cena jednostki w kosztach zmiennych, która tu się zgadzam, że z jednej Ciepłowni powinna być taka sama dla wszystkich, więc skąd te różnice?
        • mat.cz Re: Ogrzewanie AD 2011 14.10.11, 22:44
          a ja mam pytanie czy jest jakis przepis na to ze jak mieszkanie stoi puste przez kilka lat to na okres zimowy wlaściciel powinien odkręcic kaloryfery conajmniej na 3 (skala na zaworze) aby utrzymywala sie jakas temperatura w tym mieszkaniu ?
        • Gość: osiedlematejki Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 14:51
          Zapominacie o podstawowej sprawie: podzielniki to nie sa liczniki. Dlatego rozliczenie polega na rozlozeniu kosztow ogrzewania w ramach bloku proporcjonalnie wg liczby jednostek na podzielniku. Dlatego w jednym bloku jednostka wyliczona w ten sposob moze wyniesc kwote x, w innym bloku kwote y. Na moim rozliczeniu koszt jednostki w obiekcie wynosi 0,49.
          • Gość: osiedlematejki Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 15:02
            Kontynuujac: gdyby caly blok siedzial cala zima przy zakreconych kaloryferach i na wszystkich podzielnikach byloby zero wygrzanych jednostek, to i tak caly blok musialby zaplacic za zamowione i dostarczone ogrzewanie, tyle, ze calosc oplaty bylaby rozliczona jako koszty stale.
            • mat.cz Re: Ogrzewanie AD 2011 15.10.11, 20:46
              j/w ktoś mi odpowie ?
    • Gość: cieplutka Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.bnet.pl 19.10.11, 23:57
      No i już wiadomo. Waryniol, blok wysoki, ocieplony azbestem. koszty stałe 16,50 zł/m2. Koszt jednostki ciepła 1,53 zł/jpko. Niedopłaty mają ludziska po 2000, 3000 zł i więcej. Już wiadomo z dołączonej ulotki, skąd się bierze koszt jednostki ciepła w danym bloku. Jest to koszt zakupu ciepła przez SM (ciepła zakontraktowanego)x0,55 podzielone przez ilość jednostek zużytych przez mieszkańców bloku. Jak widać im mniej łącznie zużytych jednostek tym wyższy koszt jednostki w bloku. Stąd różne ceny jednostki ciepła na różnych osiedlach, choć ciepło z tej samej ciepłowni pochodzi.
      A teraz przykład z ulotki SM. Mieszkanie 50 m2, zużycie 1500 jednostek, koszty stałe 11,25 zł/m2, koszt jednostki 0,55 zł/jpko. Całkowity koszt ogrzewania
      50x11,25 + 1500x0,55 = 1387,5 zł.
      Zaliczka w SM w 2010/11
      50m2x 3,84zł/mx12 miesięcy= 2304 zł.
      Zwrot: 2304-1387,5 = +916,5 zł.
      Rzeczywistość na Waryniolu:
      50x16,50 + 1500x1,53 = 3120 zł.
      Niedopłata 2304 -3120 = -816 zł.
      Ceny na tym samym osiedlu w sezonie 2009/2010.
      Koszty stałe 15,998 zł/m2 czyli obecnie wzrost o 3%
      Koszt jednostki ciepła 0,8708 zł czyli obecnie wzrost 75,7% !!!!!

PS. nie dodano tzw. kosztów rozliczenia, ale to nic nie zmienia. I to by było na tyle :-(
      • Gość: Merry101 Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 07:35
        www.dziennikzachodni.pl/stronaglowna/409803,za-pomaranczowa-rewolucja-w-bytomiu-stoja-mieszkancy,id,t.html?cookie=1

Polecam ten link ,dzięki paździoch!!!
        Mamy szanse ...zagadajcie sąsiadów o te rozliczenia i wykorzystajmy ich oburzenie i zmieńmy coś!
      • Gość: osiedlematejki Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 13:55
        "Jak widać im mniej łącznie zużytych jednostek tym wyższy koszt jednostki w bloku."
        O tym piszemy od zeszlego roku wlasnie. Tu widac caly absurd idei podzielnikow - oszczedzanie nie powoduje, ze ogolny rachunek za cieplo dostarczone do budynku maleje.
        Ludzie oszczedzaja na chama, nie wietrza, w mieszkaniach pojawia sie wilgoc (metody wietrzenia wg zalecen ZSM calkowicie roznia sie od tych zalecanych np. przez kominiarzy), a za cieplo i tak trzeba zaplacic. Czesto jest tak, ze placa przede wszystkim Ci mieszkancy budynku, ktorzy utrzymuja w mieszkaniu jakas normalna temperature, taka, ktora nie wymaga siedzenia w 3 swetrach i dwoch parach kalesonow.
        Ale mozliwa jest hipotetyczna sytuacja, ze caly blok zakreca kaloryfery na zime, wszyscy siedza w zimnych, nieogrzanych mieszkaniach, z oszczednosci, a za cieplo rachunek i tak trzeba bedzie zaplacic!
        Niech mi ktos wyjasni, po co te podzielniki w takim razie? Oczywiscie wiem, ze dzieki nim doskonale sie miewa Techem oraz zarzad ZSM zlecajacy rozliczenia Techemowi.
        Ale podajcie mi jeden racjonalny argument, dlaczego podzielniki mialyby byc dobre dla mieszkancow?
        • Gość: cieplutka Re: Ogrzewanie AD 2011 IP: *.bnet.pl 20.10.11, 21:27
          No tak, masz rację, to w kosztach rozliczenie może być pies pogrzebany, a ja je tak potraktowałam z buta. I dla tych kosztów właśnie (w moim przypadku 40 zł/rok)x XX.XXX mieszkań warto narażać ludzi na siedzenie w 4 swetrach, grzanie gazem będącym w czynszu lub coroczną, dwukrotną wymianą kaloryferów z letnich na zimowe i na odwrót (z tym, że tylko na letnich wiszą podzielniki). Bo właściwie poza generowaniem kosztów rozliczenia, podzielniki generuja same problemy ;-)
    • Gość: spec Re: Ogrzewanie AD 2019 IP: *.dynamic-ww-02.vectranet.pl 14.01.19, 20:08
      Od razu cieplej od nowego roku,bo ceny za ogrzewanie wzrastają.
      Brawo ZPEC,brawo skuteczny zarządzie.
      Widocznie jeszcze za mało dojicie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka