Dodaj do ulubionych

czynsze - nie ZSM

IP: 195.82.182.* 26.06.13, 20:01
Chciałabym porównać wysokość mojego czynszu (wraz z opłatami eksploatacyjnymi) z czynszem mieszkania nie w zasobach ZSM.
Ktoś z Was mieszka w zasobach miejskich,u prywatnego właściciela, innej spoldzielni? proszę o informację
Ja zamieszkuje z mężem (2 os) w lokalu 51 m2 w ZSM Płacę 520 zł/m-c (razem z zaliczką na ogrzewanie-miejskie; dotąd rozliczenie roczne niewiele zmieniło w opłacie za ogrzewanie-zwroty lub dopłaty w okolicach 50-100 zł)
Obserwuj wątek
    • Gość: chorzów Re: czynsze - nie ZSM IP: *.play-internet.pl 27.06.13, 09:50
      płacę 400,32gr (CO, zaliczka na wodę) za 47m2 mieszkanie własnościowe w Chorzowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. mieszkam sama.
      Chorzów jest tańszy. Szukałam mieszkania w Zabrzu i ceny były zdecydowanie wyższe.

• Gość: ja Re: czynsze - nie ZSM IP: 195.82.182.* 27.06.13, 20:41
      poza koleżanką z Chorzowa (poniżej) wszyscy mieszkają w Zabrzańskiej Spółdzielni Mieszkaniowej?
      • Gość: rudzianka Re: czynsze - nie ZSM IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 28.06.13, 16:54
        RSM - 50 m, 2 osoby - 470 zł plus zaliczka na wodę około 250zł.
        • Gość: kamienicznik Re: czynsze - nie ZSM IP: 195.82.191.* 01.07.13, 16:03
          52 metry bez co i ciepłej wody z sieci 370 zł 1 os. zamieszkała - wspólnota ZBM 7, 12 zł / m kw.
          64 metry bez co i ciepłej wody z sieci 390 zł 1 os. zamieszkała - ZSM 6,09 zł/ m kw.
    • Gość: zabrze. Re: czynsze - nie ZSM IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.07.13, 16:39
      witam mieszkam mieszkaniu 52,5 m,w zabrzu w wspólnociei z początku czynsz był 446 zł a teraz po dwóch latach wzrósł do 620 zł bez wody katastrofa tylko nie wspólnota,co spółdzielcze to spółdzielcze zawsze bezpieczniej,
      • Gość: osiedlematejki Re: czynsze - nie ZSM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 20:19
        Witamy przedstawiciela ZSM na forum;)
        • Gość: ja Re: czynsze - nie ZSM IP: 195.82.182.* 02.07.13, 20:37
          w TBS jest na prawde drożej niż w ZSM.
          Ciekawy wątek się robi, nie spodziewalam sie odpowiedzi na korzysc ZSM. Może ktoś z innej spoldzielni albo z miejskich zasobów?
          • Gość: adam Re: czynsze - nie ZSM IP: 213.227.64.* 03.07.13, 14:55
            50 m2 - SM Makoszowianka - ok. 350 zł/mc (wraz z zaliczką na CO, bez wody).
            • Gość: ja Re: czynsze - nie ZSM IP: 195.82.182.* 03.07.13, 20:44
              wow Duża różnica.
              Ktoś ze wspólnoty?Jakichś zakładowych albo miejskich?
        • Gość: a kuku Re: czynsze - nie ZSM IP: 195.82.191.* 03.07.13, 15:01
          witamy hejterkę osiedle matejki
          • Gość: osiedlematejki Re: czynsze - nie ZSM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.13, 23:12
            Jedno zdanie, dwa strzaly prosto w plot;)

A swoja droga ciekawe, czy pracownicy ZSM w zakresie obowiazkow maja, poza obowiazkowym uczestnictwem (i glosowaniem wg instrukcji zarzadu) w walnych zebraniach czlonkow ZSM, obowiazek trollowania na forum?:) Czy tez robia to z nadgorliwosci?:)
            • Gość: Tr. O. Lolo Re: czynsze - nie ZSM IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.07.13, 17:28
              jedynego trolla jakiego widze to ciebie, masz jakąś obsesje na punkcie zsm? dodatkowo zmień nick bo brzmi i wygląda równie idiotycznie jak twoje tandetne posty
              • Gość: rafi Re: czynsze - nie ZSM IP: *.bnet.pl 07.07.13, 21:23
                > jedynego trolla jakiego widze to ciebie, masz jakąś obsesje na punkcie zsm?

No nie wiem, czy obsesję, ale na pewno często zarówno osiedlematejki jak i ja wypowiadamy się krytycznie na temat zarządzania ZSM.
                Inna sprawa, że obaj jesteśmy - tak mi się wydaje - autentyczni w przeciwieństwie do Ciebie. Ja się naprawdę nie spotkałem jeszcze z osobą, która by powiedziała, że ZSM jest porządnym zarządcą i nie pracowała z ZSM :) Wszyscy bez wyjątku lokatorzy zasobów ZSM, których znam, wypowiadają się na temat ZSM mniej lub bardziej krytycznie.

Osobiście też uważam, że pewne wpisy w tym wątku są zdecydowanie 'ustawione' bo stwierdzenie o jakiejś bliżej nieokreślonej wspólnocie, gdzie czynsz wzrósł o 200zł w przeciągu 2 lat bez podania racjonalnego powodu i jeszcze hasło że nie ma jak spółdzielnia - no sorry - ale to brzmi co najmniej śmiesznie :)
                • Gość: osiedlematejki Re: czynsze - nie ZSM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.13, 00:06
                  ZSM powinna stworzyc komorke profesjonalnych trolli forumowych, bo obecni tylko kompromituja siebie i zleceniodawce;)
    • Gość: ewa Re: czynsze - nie ZSM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.13, 22:09
      Makoszowianka- 39 m 2 - 390 zł - cena od lipca wczesniej bylo kilka zl mniej. ale za docieplenie bloku płacimy 100 zł doliczone w czynszu od 4 lat / jeszcze 6 lat spłaty / .
    • Gość: Uber_Alles Re: czynsze - nie ZSM IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.07.13, 17:27
      Stara buda z JOFGN (boczna 3go Maja), 35m, 200zł /2os.
      • wokal79 Re: czynsze - nie ZSM 08.07.13, 11:39
        Witam,

W kwestii opłat za mieszkanie wiele zależy od kilku zmiennych:
        - wielkość budynku, generalnie im większy budynek tym niższe koszty, gdyż 1) pewne koszty stałe są niezależne od ilości lokali, np. koszty przeglądów budowlanych, opłat bankowych, 2) fundusz remontowy z 50 lokali może dać w roku ok kilkudziesięciu tysięcy złotych, a w przypadku 5 lokali to już są niewielkie kwoty,

- proporcji metrażu lokali (od których się płaci opłaty) do ilości części wspólnych (klatki schodowe, dachy, tereny zielone), np. niewielki budynek położony na dużej działce będzie generował w przeliczeniu na m2 wyższe koszty utrzymania zieleni niż wieżowiec na małej działce,

- stanu technicznego budynku - jeśli budynek przez wiele lat nie był remontowany (np. miejska kamienica w której niedawno powstała wspólnota) to z zasady wysokość funduszu remontowego musi być tam wyższa niż w budynku spółdzielczym w którym przez wiele lat systematycznie wykonywano remonty. W budynku developerskim opłata na fundusz remontowy może być na poziomie 0,7 - 1 zł/m2, a w starej kamienicy na poziomie 4 zł/m2. Jednak mieszkanie w kamienicy jest znacząco tańsze niż w przypadku nowego mieszkania - coś za coś.

- oczekiwań mieszkańców - są wspólnoty czy spółdzielnie w których są wysokie stawki na fundusz remontowy (płacę, ale mieszkam lepiej niż sąsiedzi), ale też są wspólnoty i spółdzielnie, które mają niższe stawki na fundusz remontowy w myśl zasady - podstawa to niższe opłaty za lokale (mniej płacę, mniej wymagam),

- jakości zarządzania nieruchomością tj. rozsądnego doboru zadań remontowych, odpowiedniego doboru technologii wykonania, wyboru wykonawcy (przy dużych pracach zaproponowane stawki mogą różnic się o 10-20 %, co przy remoncie za 250 tys. zł ma znaczenie),

- umiejętności ograniczenie kosztów przez zarządcę np. przy wyborze firm np. można dla wspólnoty założyć konto z opłatą za 20 zł/mc lub też z opłatą 0 zł.

- w przypadku wspólnot koszty zarządzania mogą się wahać od ok. 40 groszy za m2/mc do nawet 1 zł/mc/m2. Zwykle wraz z metrażem rośnie pozycja negocjacyjna zarządu wspólnoty.

Opłaty za CO:
        - dostawcy CO - (różni dostawcy to różne ceny),
        - technologii wykonania budynku i ewentualnej termomodernizacji,
        - usytuowania budynku względem słońca.

Generalnie jeśli w budynku systematycznie inwestowało się w termomodernizację to zwykle opłaty za CO są niższe, ale fundusz remontowy może być wyższy.
        • Gość: agwrt Re: czynsze - nie ZSM IP: *.centertel.pl 11.07.13, 01:10
          luiza zaborze 47m 4 os. plus zaliczka na c.o 310 zł
    • Gość: gospodarz Re: czynsze - nie ZSM IP: *.play-internet.pl 12.07.13, 08:44
      Tych kosztów nie da się porównać, bo każda nieruchomość składa się z czego innego. Można jedynie porównywać podobne rodzajowo nieruchomości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka