Dodaj do ulubionych

Kontrola oprogramowania?!

IP: *.jota.za.digi.pl 13.01.07, 19:19
Czy ktoś z Was wie coś o kontrolach w Zabrzu, bo podobno Rybnik i Gliwice już
sprawdzone... Z góry dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.jota.za.digi.pl 13.01.07, 22:05
      musieliby zarekwirowac 99,9% komputerów z nieleganymi oprogramowaniami!!!
    • Gość: Onbodop Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 22:11
      Tak podobno w Zabrzu jak i w dzielnicach chodzą księża po kolędzie i sprawdzają.
      > /dev/null
      • Gość: Marek Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.01.07, 13:48
        W piatek miałem kontrolę koputera. Mieszkam na ul. Hermisza. Miałem
        nielegalnego windowsa i offica. Zabrali mi dysk, ale dzisiaj w media już
        kupiłem nówkę :). Nie mam dalej legalnego windowsa, ale pooglądam coś na
        allegro. Nie wiem jak się sytuacja rozwianie. Miałem kilkaset mp3 , ale do tego
        się nie przyczepili. Mało rozmowni goście byli , ale bardzo uprzejmi - jeden
        policjant i dwóch z jakiejś firmy komputerowej z Sopotu.
        bywajcie - Mark
        • Gość: szop Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 13:49
          A na jakiej podstawie wpusciles ich do domu ? mieli nakaz ???
          • Gość: marek Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.01.07, 19:52
            Prowadze działalność gospodarczą i mam siedzibę zarejestrowaną tam gdzie
            mieszkam, czyli na Hermisza.
            Pozdrowionka.
            • Gość: hym Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.debacom.pl 14.01.07, 19:58
              w takiej sytuacji posiadanie w domu lewej windy i offica to poważna głupota!
              sam sie prosiłeś, zresztą ja uważam iż powinni łapac tych co sciągają by tym
              potem handlować.
              a jest takich pełno na każdym osiedlu.

raz na miesiąc isp by dawał top10 swoich ściągaczy i po sprawie, jest podstawa
              aby wszcząć jakieś kroki, ale nasi policjancie jakoś nie potrafią racjonalnie
              myśleć i wola ściągać za głupoty i drobnostki.
    • Gość: windows xp Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.zabrze.net.pl 14.01.07, 22:26
      www.media.wp.pl/kat,33714,wid,8683711,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=1
    • qwerty159 Re: Kontrola oprogramowania?! 15.01.07, 08:10
      Na własny użytek można "pirata" stosować, do działalnosci gospodarczej już nie.
      Sprawdź w aktach /9kpk/ kto na ciebie doniósł.
      • Gość: kat Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.jota.za.digi.pl 16.01.07, 14:57
        lepiej kupić i mieć spokój, teraz jest masa bezpłatnego opramowania
        • Gość: sandra Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 16:02
          a gdzie kupic?po ile sa orginalne opragramowania?
      • Gość: glina Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:23
        Zastosuj "pirata" na własny użytek, a potem napisz gdzie mieszkasz.... przyjadę
        i bez nakazu, na legitymację policyjną (zgodne z kpk) zabezpieczę ten dowód
        przestępstwa, a Ty będziesz miał sprawę karną jak każdy "pirat".
        :)
        • Gość: hehe Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.debacom.pl 16.01.07, 18:57
          bez nakazu nie wejdziesz.... chyba że domownik da się nabrać na taki tani numer
          • Gość: Bezrobotny Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.debacom.pl 17.01.07, 15:38
            A ja mam ciuchy markowe podróbki bo na oryginały mnie nie stać. Czy też
            przyjdą mi do domu i zabiorą np koszulę z grzbietu. Ostrzegam żadnej kary nie
            zapłacę bo jestem niewypłacalny.
            • Gość: a co z xero Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.zabrze.net.pl 17.01.07, 15:55
              u nas na politechnice w punktach xero moza kupic juz odbite i zbindowane podreczniki i ksiazki. przeciez to tez obejmuja prawa autorskie. tak naprawde jakby chcieli naprawde zrobic porzadek to wystarczy isc na osiedle i i przejsc jeden pion i 80% komputerow jest ich. wejsc do jakiegokolwiek akademika i 100% komputerow ich taka jest prawda i jeszcze dlugo sie nie zmieni.
              • Gość: kat Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.jota.za.digi.pl 18.01.07, 04:47
                załóżcie sobie linuxa i problem z głowy
                • Gość: Rumcajs jest OK Kontrola oprogramowania?! i BAJEK!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 18.01.07, 07:29
                  Pamiętacie bajkę: "Zaczarowany ołówek"

To Był Pierwszy PIRAT!!!!!!!!!!!!!!!! Początek ZŁA - Kopiował wszystko !!!!!!

Co Na To POLICJA!!!!!!!!!!!!!!
                  Powinni zarekwirować wszystkie kopie tej bajki a twórców pozamykać - gdyż Oni
                  stworzyli w polsce piractwo !
    • Gość: Ktoś Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.stk.vectranet.pl 19.01.07, 17:06
      Microsoft Polska: nie szukamy piratów po blokach
      Microsoft przestrzega użytkowników oprogramowania komputerowego przed
      wpuszczaniem do prywatnych mieszkań osób podszywających się lub powołujących na
      firmę Microsoft.
      "W związku z docierającymi do nas informacjami o pojawieniu się w blokach
      mieszkalnych w kilku województwach ogłoszeń o planowanej kontroli legalności
      oprogramowania na prywatnych komputerach, chcielibyśmy poinformować, że akcja
      ta nie jest inicjatywą polskiego oddziału Microsoft i nie jest prowadzona w
      porozumieniu z nami" - napisał Bartłomiej Danek, rzecznik prasowy Microsoft.

"Nie jest nam również znane powiązanie jej inicjatorów z instytucjami
      zajmującymi się promocją i ochroną legalności oprogramowania komputerowego ani
      polskimi organami ścigania. Osoby, które rozwieszają ogłoszenia i
      przeprowadzają »kontrole« nie działają z polecenia firmy Microsoft i nie
      posiadają do tego żadnych pełnomocnictw" - czytamy w oświadczeniu.

"Prosimy jednocześnie, aby osoby, które spotkały się z tego typu akcją w swoim
      mieście, na swoim osiedlu lub w swoim bloku informowały o tym lokalne jednostki
      policji lub polski oddział Microsoft" - apeluje w oświadczeniu Microsoft Polska.
      • Gość: ggg Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.jota.za.digi.pl 19.01.07, 18:19
        wiadomosci.onet.pl/1468759,18,item.html
        • Gość: Prawada rzecznika? Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 03:26
          Mowi prawde ten rzecznik. Sama nie wiem. Dziecko słyszało, sasiad wczoraj też
          mówił. Ja tam pieniedzy na to nie mam sama dziecku kupiłam. Czy to jest tak, że
          mogą mi to zabrać. W magazynie pracuje za dużo ja nie wiem
        • Gość: Piotrek Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 10:14
          To w takim razie ci co do mnie przyszli rzekomo skontrolować oprogramowanie i
          zabrali mi komputer to byli oszuści ! i ukradli mi nowego kompa !
    • Gość: jop Kontrole były, są i będą IP: *.zabrze.net.pl 21.01.07, 18:28
      Kontrole były w Jastrzębiu, Wodzisławiu i Czerwionce - jest to informacja
      sprawdzona.
      Były też w okolicach Żywca, aczkolwiek - tylko słyszałem - nie było to akcja
      policji, a po prostu pomysłowość złodziejaszków pomieszana z naiwnością ludzką.
      Jeśli chodzi o Gliwice i Zabrze to nie ma na razie żadnej akcji zorganizowanej,
      choć z wielu źródeł słyszę, że ma być. Nie wiadomo kiedy, jaki zasięg i jak
      długo (w Czerwionce trwało to wszystkiego niecałe 7 dni).
      Sugeruję wywalić z komputerów wszystko co nielegalne - co się da to ulegalnić i
      nie panikować - policja naprawdę nie chodzi po domach w ciemno - oni wiedzą,
      kogo mają dopaść i u kogo na bank znajdą sporo interesujących rzeczy. Problem w
      tym, że jeśli posiada się wszystko nielegalne od Windowsa poczynając to może się
      to źle skończyć dla każdego :)
      Mam nadzieję, że dzięki tym akcjom
      1. w ludziach wzrośnie świadomość tego, że kradzież własności intelektualnej
      jest kradzieżą i tyle :)
      2. skończą się czasy piracenia wszystkiego przez wszystkich. Przynajmniej system
      każdy powinien mieć legalny! - przecież to tylko 300 zł !!! Nie mówię, że
      każdego na to stać, ale w Czerwionce wynoszono zestawy, z których aż biło, że
      musiały kosztować ze 2 tysiące - tak ciężko było dokupić do tego przynajmniej
      system?
      3. Nasza rodzima firma UX.pl odniesie sukces (OpenOffice w ich wykonaniu jest
      świetny) a ja będę mógł wysyłać mailem dokumenty w formacie OO bez konieczności
      konwersji do MS Office :)

Jop
      --
      www.folie-ochronne.pl
    • Gość: on Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.debacom.pl 21.01.07, 18:36
      popieram ;-)
      • Gość: zabrzanin Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.za.digi.pl 21.01.07, 20:10
        Zastanawiam się w czyim interesie jest uzależnienie Polaków od systemu
        operacyjnego Windows... Bo wbrew unijnym dyrektywom, w szkołach dzieci uczy się
        wyłącznie posługiwania się Windows`em i pakietem Office`a... Nic dziwnego że
        rodzice kupując zestaw komputerowy dziecku skazani są na legalne bądź nie
        zainstalowanie tej platformy... Dlaczego w szkoły wydają ogromne pieniądze na
        licencje Microsoftu? Skoro alternatywny Linux jest w zasadzie darmowy? Kto ma w
        tym interes aby tak było? Kolejna kwestia to absurdalne podejście firmy
        Microsoft do spraw licencyjnych...dlaczego kwota licencji na system operacyjny
        dla zastosowań domowych (nie komercyjnych) nie jest adekwatna do możliwości
        budżetowych przeciętnego Kowalskiego? Kto za licencje Windowsa dzisiaj zapłaci
        grubo ponad 500zł (nie mówię o wersji OEM...), a za dwa lata będzie musiał
        zapłacić kolejne 500zł za nieco nowszą nieco zmodyfikowaną wersję Windowsa o
        innej nazwie, bo akurat w szkole albo w pracy wymaga się znajomości tego systemu?
        • Gość: Jop Czy to dobry topic ? :) IP: *.zabrze.net.pl 21.01.07, 20:33
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=120&w=55910559
          Tam proponuję przenieść się z dyskusją, bo po to założyłem ten wątek, aby
          rozmawiać o szeroko rozumianym sensie kontroli i konsekwencjach.

Napisz - chętnie się wypowiem :)

Jop
          --
          www.folie-ochronne.pl
          • Gość: ktosiek Re: Czy to dobry topic ? :) IP: *.com.pl 23.01.07, 08:16
            A co jeśli mam legalnego windowsa i Openoffica z UX, ale do tego kilkaset MP3 i
            kilka filmów? Czy mogą się doczepić do skopiowanych filmów na CD/DVD?
            • Gość: hym Re: Czy to dobry topic ? :) IP: *.polsl.pl 23.01.07, 08:30
              Poczytaj serie artów na:
              internet.w.zabrzu.pl
            • Gość: chp Re: Czy to dobry topic ? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:33
              Gość portalu: ktosiek napisał(a):

k> A co jeśli mam legalnego windowsa i Openoffica z UX,
              k> ale do tego kilkaset MP3 i kilka filmów? Czy mogą się
              k> doczepić do skopiowanych filmów na CD/DVD?

Z tego co wiem, to pewnie nie, ale nie wynika to z legalnosci mp3-ek, ale z
              faktu, ze oni zazwyczaj trafiaja na osoby, ktore maja lewego windowsa (nie wiem
              jak z office). Moze to g.... rozsyla info po sieci, ze jest lewe? Nie wiem, ale
              kontrole w Rybniku - ponoc - ograniczaly sie w 99% przypadkow do przypadkow
              lewiz w oprogramowaniu. Muzyczka i filmy to byla rzecz wtorna.
    • qwerty159 Kontrola oprogramowania i czystości majtek zarazem 24.01.07, 12:42
      Kontrolerzy jeżdżą czarną wołgą. I nie mają nic wspólnego, podobno, z
      dystrybutorami oprogramowania, którym obroty spadają na łeb. Ha, ha.
      • Gość: Krystek Re: Kontrola oprogramowania i czystości majtek za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 13:10
        Przy okazji kontroli oprogramowania sprawdzają także czy jest płacony abonament
        RTV, czy na licznikach wody, prądu i gazu był przyklejony magnes neodymowy, czy
        mąż zdradził żonę lub żona męża i czy córka lub syn się puszcza, a jednym z
        kontrolerów jest ksiądz co oznacza że wszyscy musicie się wyspowiadać i zaraz
        po kontroli pójść na kolanach do kościoła prosić boga o łaski.
    • Gość: polak Re: Kontrola oprogramowania?! IP: *.gl.digi.pl 24.01.07, 14:16
      ALE BZDURY!!! HE HE HE EH HE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka