Dodaj do ulubionych

Prognozy...

13.05.11, 08:18
Poniższy Teatrzyk Zielona Gęś mistrze Ildefonsa, dedykuję wszystkim, którzy poszukują prognozy dla swego SM:

TEATRZYK „ZIELONA GĘŚ”

ma zaszczyt przedstawić
„Ostrożność”

W roli głównej:

PROF. BĄCZYŃSKI

PROF. BĄCZYŃSKI
(wychodząc z domu)
a) sprawdza gaz;
b) chowa zapałki;
c) zamyka szczelnie okna;
d) akwarium stawia na szafie;
e) kota wpycha do szuflady;
f) dzieciom odbiera ostre przedmioty;
g) żonie książki o treści podniecającej;
h) spirytus denaturowany wylewa do zlewu;
i) wyłącza telefon;
j) pali „Pana Tadeusza” i „Trylogię”;
k) na wszelki wypadek gasi światła i zabarykadowuje klozet;
l) pod podmuchem lekkiej schizofenii przykleja sobie rude wąsy;
m) dziurkę od klucza zatyka ligliną;
n) bardzo ostrożnie wychodzi na miasto;
o) wpada pod pędzącą z szybkością 60 km ciężarówkę z kapustą.

K U R T Y N A

1947, pierwodruk: «Przekrój» 1947, nr 132
Obserwuj wątek
    • iza_czarnecka Re: Prognozy... 13.05.11, 09:34
      Teraz wersja dla osób o umyśle bardziej ścisłym. Otóż dawno-dawno temu razem z grupą z MSIF (Multiple Sclerosis International) wizytowałam centrum naukowe w MOnachium, tzw. Sylvia Lawry Center for MS Research. POdstawowym zajęciem owego centrum było gromadzenie danych z MRI, czyli rezonansów magnetycznych. Przetwarzanie tych danych miało dać odpowiedzi na wiele pytań związanych z SM w tym dotyczących prognostyki przebiegu choroby. Reasumując: najtęższe ścisłe umysły wraz z gigantycznymi maszynami obliczeniowymi usiłowały odpowiedzieć na zadane przez Was pytanie.

Wprawdzie znaleziono pewne korelacje między np rodzajem pierwszych objawów SM, wiekiem zachorowania a przebiegiem choroby, ale wyniki badań były na tyle mizerne, że MSIF zdecydowało rozwiązać współpracę z uczelnią, która prowadziła owo centrum badawcze.

Oczywiście wielu z Was zastanawia się jakież to korelacje, nawet jeśli były wątpliwe znalezionho. Otóż np. choroba podobno może przebiegać wolniej u osób, których pierwszym objawem było zapalenie nerwu wzrokowego. Cóż, sama jestem tego przeciwieństwem, pierwszym rzutem u mnie było zapalenie nerwu wzrokowego. PO 4 latacg od tego zdarzenia siedziałam na wózku.

Zatem - chyba lepiej wrocić do wierszyka Gałczyńskiego
      Powodzenia Iza
      • caaay Re: Prognozy... 13.05.11, 11:09
        Jedyna przewidywalną cechą SM jest jego nieprzewidywalność ;)
    • Gość: Ania Re: Prognozy... IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.11, 13:18
      Świetna Gęś - dziękuję, że przypomniała mi Pani o Ildefonsie. Co jakiś czas w sytuacji doła szukam czegoś wesołego :) A poza tym - święta prawda. Ale mi jakoś chyba wyjątkowo trudno nauczyć się życia z tą podwójną niepewnością - zawsze wszystko zaplanowane, w porę, żadnych pochopnych decyzji, no i masz babo placek. Kalendarz z planami nadaje się do kosza.
      • iza_czarnecka Re: Prognozy... 17.05.11, 08:21
        Też należę do tych, którzy planują, nie lubią zmian w ostatniej chwili etc. Ale jakoś staramn się radzić sobie z ciągłymi zmanami. Czasem nawet mi wychodzi :)
        Pozdrawiam
        Iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka