hanatol 21.04.12, 23:14 Moja pani doktor zaproponowałe mi kurację mitoksantronem. Czy jest tu ktoś, kto ma za sobą jakies doświadczenia z tym lekiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza_czarnecka Re: Mitoksantron 23.04.12, 09:01 MItoksantron to cytostatyk podawany w przypadku, gdy leczenie interferonem lub ostanem glatirameru nie wchodzi w grę (np. postać wtórnie postępująca choroby). Osobiście tego nie brałam, ale moż ektoś na forum próbował. I. Odpowiedz Link Zgłoś
caaay Re: Mitoksantron 24.04.12, 08:52 Ludzie mówią, że świństwo, ale spotkałam dziewczynę, którą właśnie tym, wyciągnęli z EDSS 8 (słownie OSIEM) do EDSS 1,5. Więc skuteczność, nie powiem, imponująca. A miała postać remisyjno-rzutową, tylko powalił ją jeden rzut. Jak nic innego nie działa albo nie ma czasu na sprawdzanie, czy interferon będzie uprzejmy powstrzymać postęp choroby, wtedy podają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: Mitoksantron IP: *.satfilm.pl 03.05.12, 23:06 Przyjmowałam przez dwa lata . Chodzę .Po ostatniej dawce w lutym tego roku 7 dawka nie moge dojść do siebie ale przyplątało mi się jeszcze RZS co podobno tez jest skutkiem ubocznym ale chwale sobie Mitoxsantrum Mój organizm dobrze zareagował.W plynie Mózgowo rdzeniowym pojawiły się śladowe ilości produkcji betaferonu co jest już ogromnym sukcesem a ja się z tego ciesze . Odpowiedz Link Zgłoś
hanatol Re: Mitoksantron 07.05.12, 23:56 @Maja A samo przyjmowanie jak wygląda? Chodzi mi głównie o to jak się czujesz po podaniu, czy masz jakieś dolegliwości itp. Trochę się tego boję. Odpowiedz Link Zgłoś
belanna_torres Re: Mitoksantron 13.07.12, 19:31 Odpowiadam na wypadek, gdyby pytanie było jeszcze aktualne. Mitoksantron biorę od jesieni 2010 i jestem bardzo zadowolona. Choruję dopiero od 2009 roku, na początku brałam betaferon, potem copaxone, ale nic mi nie dawały, a rzuty miałam jeden za drugim, właściwie bez remisji (bo remisja trwająca tydzień to chyba nie remisja), głównie zapalenia nerwu wzrokowego, ale nie tylko. Odkąd biorę Mitoksantron, nie miałam ani jednego rzutu Wzrok mi się systematycznie poprawia, niedowład dłoni minął prawie całkowicie. Nie zdarzało mi się w ogóle, aby choroba o sobie przypomniała (tylko na początku leczenia jeszcze zdarzały mi się drętwienia, sztywnienia i zawroty głowy). Na podawanie kroplówek z Mitoksantronem chodzę do szpitala co 3 miesiące. Pierwszego dnia dostaje kroplówkę z Solu, drugiego z Mitoksantronem. Przez ok. tydzień jestem dość słaba, nie mam apetytu, męczą mnie mdłości, ale potem czuję się zupełnie normalnie. Można powiedzieć, że odkąd biorę Mitoksantron, nie pamiętam o chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś