Dodaj do ulubionych

omeprazolum

07.02.12, 19:41
czy to prawda, że jest najsilniejszym blokerem wydzielania kwasu żołądkowego z dostępnych w lecznictwie?

w moich doświadczeniach w lekach przepisywanych przez gastrologa, mogę teraz powiedzieć, że helicid był skuteczny jak brałam 2 razy dziennie.

najskuteczniejszy był nexium 40 ze stanów, nasz "polski" miał inną formę tabletki",

jest to esomeprazolum, ale jest drogi.

nieskuteczny to pantoprazolum, teraz biorę i mam spowrotem okropny bol żołądka itp

jak długo można brać leki na refluks?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: omeprazolum 08.02.12, 14:58
      pantoprazol 40 mg bralam przez pol roku.
      • z2006 Re: omeprazolum 10.03.12, 18:11
        Mnie z inhibitorów pompy protonowej pomaga tylko lanzoprazol. Ostatnio zażywam 30 mg rano co njamnije 40 minut przed jedzeniem. Od tego czasu nie czułem kwaśnego smaku w ustach (chyba że z nadmiaru kwaśnych potraw), ale czasem mnie coś "w dołku" zakłuje. Czy to wsytarczy, by zminimalizować ryzyko raka przełyku?
    • m.kierzkiewicz Re: omeprazolum 09.03.12, 12:08
      cccykoria napisała:

> czy to prawda, że jest najsilniejszym blokerem wydzielania kwasu żołądkow
      > ego z dostępnych w lecznictwie?
      >
      > w moich doświadczeniach w lekach przepisywanych przez gastrologa, mogę
      > teraz powiedzieć, że helicid był skuteczny jak brałam 2 razy dzienni
      > e.
      >
      > najskuteczniejszy był nexium 40 ze stanów, nasz "polski" miał inną fo
      > rmę tabletki",
      >
      > jest to esomeprazolum, ale jest drogi.
      >
      > nieskuteczny to pantoprazolum, teraz biorę i mam spowrotem okropny bol
      > żołądka itp
      >
      > jak długo można brać leki na refluks?
      >
      Rzeczywiście grupa inhibitorów pompy protonowej najsilniej hamuje wydzielanie żołądkowe. Każdy z tych preparatów charakteryzuje się jednak pewną osobniczą odmiennością działania, dawka powinna być indywidualnie dobrana. Czas terapii zależy od stopnia utrzymywania się dolegliwości i może trwać nawet latami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka