Dodaj do ulubionych

codzienny bol glowy:(

05.11.08, 00:07
Wiatam:) dreczy mnie pewien problem...od pol roku boli mnie prawie codziennie
glowa...kiedys mialam takie bole ale o wiele zadziej i nie ciagnely sie one
nawet do 2 tygodni dzien w dzien tylko dwa dni mnie pobolalo gora trzy i bol
minal...byla ostatnio i neurologa i dostalam skierowanie na tomografie
komputerowa ktora nic nie wykazala wiec z medycznego punktu jestem zdrowa:P
wiem,ze bol glowy moze byc rowniez spowodowany bolem kregoslupa ,wada
wzroku,cisnienia..itp ale z racji mojego mlodego wieku te alternatywy chyba
odpadaja...a bol glowy sie nasila i uprzykrza mi zycie...czy mam podstawy
myslec,ze to jest migrena?? jak ja leczyc i czy wogole mozna ja wyleczyc??
licze na Was:) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • neoarti Re: codzienny bol glowy:( 05.11.08, 21:12
      podobny problem dręczy mnie od ok 4 lat wiec wszystko jeszcze przed tobą :( a
      tak poważnie to mogą być napięciowe bóle głowy ja mam właśnie taką diagnozę
      również głowa boli mnie całe dnie też miałem wiele badań w tym Tk i Mri ale nic
      nie wykazały no cóż podobno trzeba się do tego przyzwyczaić ale ja jakoś nie mogę
      • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 05.11.08, 23:50
        hmmm ale zanim dali ci jakakolwiek diagnoze to pewnie wysylali cie do
        roznorodnych lekarzy i zajelo to kupe czasu zeby mogli stwierdzic co ci tak
        naprawde jest...wlasnie tego sie obawiam-lazenie po gabinetach,wiekszosc z nich
        wysle mnie na badania ktore wyjda pomyslne i znowu znajde sie w punkcie
        wyjscia...i znowu trzeba bedzie szukac przyczyny-to musi byc zenujace:( a z w
        koncu po jakims dlugim czasie trafie na jakiegos blyskotliwego specjaliste ktory
        mi pomoze...ale zanim do niego trafie to minie troche czasu a bol glowy bedzie
        sie nasilal a ja juz przez to robie sie nieznosna...:p a jak u ciebie doszli do
        takiej diagnozy? i czy da sie to leczyc a najlepiej wyleczyc?:) i gdzie moge
        liczyc na fachowa pomoc-bo znajac zycie to pewnie ta pani neurolog do ktorej
        teraz chodze stwierdzi,ze skoro mi tomografia dobrze wyszla to jestesm
        zdrowa...pozdrawiam
        • minniemouse Re: codzienny bol glowy:( 06.11.08, 02:08
          Zawsze lepiej przebadac sie wzdluz i wszerz aby miec pewnosc ze bole
          glowy sa samoistne a nie z innej przyczny.

niestety zdarzaja sie takie chroniczne codzienne bole glowy,
          specjalnie sposobu na to nie ma. mozna testowac rozne leki
          profilaktyczne jak antydepresanty, leki p/padaczkowe rozne blokery
          a na dorazne silne bole leki p/bolowe i inne.

rzeczywscie przecietny neurolog ma za malo doswiadczenia z takimi
          przypadkami dobrze wiec wybrac sie do takiego co specjalizuje sie
          w bolach glowy.

Minnie
          • margonka Re: codzienny bol glowy:( 06.11.08, 08:04
            Jakis czas temu, kiedy po raz pierwszy zwrocilam sie do neurologa o
            pomoc w zwiazku z migrena, ostrzegl mnie, abym nie brala w razie
            napadu bolu (migreny) "zwyklych" lekow przeciwbolowych (np.
            pareacetamolu), bo tego typu leki raczej mi nie pomoga w ataku
            migreny. Ponadto, jak stwierdzil, czeste stosowanie lekow
            przeciwbol. moze spowodowac pojawienie sie tzw. codziennego bolu
            glowy.
            A w moim przypadku czeste bole glowy glowy (codzienne, napieciowe)
            pochodza od kregoslupa, odcinka szyjnego, tak wiec moze dobrze
            byloby przebadac i kregoslup?
            Pozdrawiam cieplo w ten ponury dzien (u mnie z poczatkiem migreny).
            m.
            • neoarti Re: codzienny bol glowy:( 06.11.08, 08:19
              dokładnie sporo się nalatałem po lekarzach i to w większości prywatnie bo
              wiadomo że na wizytę czeka się czasem kilka miesięcy większość badań i tak
              musiałem zrobić prywatnie w moim przypadku mam również problemy z kręgosłupem
              robiłem mri szyjnego i wyszło mi jakieś zaniżenie wysokości międzykręgowych czy
              coś takiego ogólnie wszystko po trochu się kumuluje i stąd ten ból przynajmniej
              tak to sobie tłumaczę jak na razie to nie mam działającego leku próbuje a
              właściwie na mnie testują leki anty depresyjnye ale na razie bez skutku
              najgorsze jest to że głowa boli codziennie raz mniej raz bardziej ale boli
              zawsze :( bóle wzmagają się przy pochylaniu więc problem zaczyna stanowić praca
              to z czasem po prostu utrudnia życie
              • Gość: kajteczek Re: codzienny bol glowy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 09:03
                Pokontroluj sobie ciśnienie, może masz wahania.
                Ja mam to samo od dwóch tygodni (boli mnie codziennie), mierzę
                ciśnienie i mam duże skoki, więprzy niskim piję mocną kawę, a przy
                wysokim krople na obniżenie i jakoś telepię się do przodu.

Pozdrawiam
                Kajteczek
                • neoarti Re: codzienny bol glowy:( 06.11.08, 20:47
                  czasami mam skoki dolnego ciśnienia biorę leki na wyrównanie i zwolnienie akcji
                  serca ale to nie pomaga wiec bóle głowy są raczej nie nie od skoków ciśnienia
                  głowa boli mnie całe dnie jak tylko wstanę z łóżka co dziwne w nocy mnie nie boli
                  • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 07.11.08, 00:08
                    tez to zauwazylam u siebie...w nocy mnie nie boli ale jak wstane to zaczyna
                    pobolewac tak leciutko i z czasem ten bol narasta-wieczorem jest juz nie do
                    wytrzymania:( to ty masz naprawde mase tych dolegliwosci...wspolczuje i lacze
                    sie w bolu:) pozdrawiam
                • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 07.11.08, 00:04
                  Dzieki:) tak tez zrobie...w koncu nie mam nic do stracenia...tonacy sie chwyta
                  nawet brzytwy:) problem polega na tym,ze mnie calymi dniami w domu nie ma wiec
                  chyba bede musiala brac cisnieniomierz na wyklady i do pracy...dam rade:) to nie
                  dobrze,ze masz takie wahanki...bo to pewnie jest bardzo uciazliwe-ciagle pomiary
                  i raz dzialanie wjedna strone raz w druga. a co ci na to powiedzial lekarz?
                  pozdrawiam/ Basia
              • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 06.11.08, 23:59
                No to pewnie sie wykosztowales...dobrze,ze przynajmniej stwierdzili co ci jest
                chociaz z tego co piszesz to wynika,ze diagnoza wcale nie oznacza poprawe i tego
                sie obawiam rowniez w swoim przypadku:( oj tak...tu ci przyznam racje-co prawda
                mnie glowa boli krocej niz ciebie a ja juz widze jaki to ma negatywny wplyw na
                moje funkcjonowanie...mnie tez czasami kregoslupek pobolewa ale zeby od razu to
                bylo przyczyna mojego stanu glowki?! dokladnie mowiac mam skolioze(skrzywienie
                kregoslupa).pozdrawiam
            • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 06.11.08, 23:53
              Dzieki za ostrzezenie:) chociaz staram sie nie brac zbyt nadmiernej ilosci lekow
              przeciwbolowych z racji tego,ze po co sie faszerowac chemikaliami...takze
              zazywam jak juz naprawde bol jest nie do zniesienia:P pytanie tylko ile jescze
              tak wytrzymam...bo glowa coraz bardziej boli...:( przyszla mi na mysl pewna
              mysl...mam skrzywienie kregoslupa(skolioze) ale czy ona moze byc przyczyna bolu
              glowy? pozdrawiam
          • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 06.11.08, 23:48
            W sumie racja...ale zanim sie przepadam w wzdluz i wszerz to pewnie mi leb
            odpadnie z bolu:):P hmmm mozna probowac z lekami ale podejrzewam,ze sa one na
            recepte...najpierw neurolog musi miec pewnosc a potem dopiero zacznie sie
            testowanie...znajac zycie to sa one szkodliwe i poprzez ich zazywanie moge miec
            duzo nieporzadanych skutkow:( tak przynajmniej mi sie wydaje...Masz swieta
            racje-neurolodzy zdecydowanie maja za male pojecie o glowce,niestety na wlasnej
            skorze sie o tym przekonalam. Znasz jakiegos specjaliste od bolu
            glowki?:)-pojade za nim nawet na koniec swiata hehhe pozdrawiam:)
            • neoarti Re: codzienny bol glowy:( 19.11.08, 19:47
              no i tego się obawiałem :( leki od neurologa skutkują biorę je od ok 2 tygodni i
              jest zdecydowanie lepiej (jeśli chodzi o głowę) lecz niestety negatywnie
              odbijają się na układzie pokarmowym ostatnio ciągle mam nudności i bóle żołądka
              i co tu wybrać ból głowy czy brzucha ? :) nie wiem czy dociągnąć z lekami do
              następnej wizyty u neurologa 27-11 i tak biorę połowę zalecanej dawki bo nie
              mogłem wytrzymać z bólu brzucha czy je odstawić już sam głupi jestem :)
              • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 20.11.08, 02:45
                a jaki lek?? niestety nie jestem specjalista zebym ci mogla powiedziec-wiesz,ze
                od niedawna mam ten sam problem co ty i jeszcze jestem zielona w tek kwesti:P
                ale moge ci powiedziec co ja bym zrobila bedac na twoim miejscu... a wiec
                odstawilabym te leki wychodzac z zalozenia,ze skoro glowke mam chora to brzuszek
                nie musi dolaczyc do listy bolacyh czesci ciala:P podczas wizyty u neurologa
                powiedzialabym jaki jest problem i napewno wypisze ci taki lek ktory w twoim
                wypadku zadziala...byc moze podobny do poprzedniego jezeli chodzi o skutecznosc
                ale juz o innych skladnikach:) nie jestes glupi-kazdy na twoim miejscu mialby
                podobny dylemat:) p.s brales moze kiedys divascan? bo mi wlasnie przepisali ten
                lek... pozdrawiam:)
                • minniemouse Re: codzienny bol glowy:( 20.11.08, 07:51
                  ""tak biorę połowę zalecanej dawki bo nie
                  mogłem wytrzymać z bólu brzucha czy je odstawić już sam głupi
                  jestem :) ""

a czy to jest lek ktory nalezy brac z jedzeniem czy nie ma
                  szczegolnych zalecen? bo moze nie powinienes brac na pusty zoladek?
                  chyba ze boli po pelnym...

ale skoro juz cie tak czy siak brzuch boli to poniewaz moze ten lek
                  powoduje np wrzody, to na twoim miejscu JUZ zadzwonilabym do
                  lekarza zapytac czy mozesz juz przerwac bo lek daje ci silne bole
                  brzucha.

nie kazdy lek mozna nagle przerwac wiec zapytaj tez czy mozesz
                  odstawic z dnia na dzien czy tez zmniejszac stopniowo dawki.
                  podaj nazwe albo sam wrzuc w Googla i zobacz skutki uboczne i sposob
                  uzycia.

Minnie
                  • neoarti Re: codzienny bol glowy:( 20.11.08, 08:03
                    brałem divascan kiedyś, teraz biorę depakine chrono 300,cilon 20,propranolol
                    powinienem brać 2x dziennie po 1 tabletce ale biorę 2x dziennie po 1/2 tabletki
                    niestety w każdej z ulotek od tych leków jest napisane że może powodować silne
                    bóle brzucha do lekarza zadzwonić się nie da bo jest na urlopie w zaleceniach
                    lekarza nie było mowy czy mam prać przed czy po posiłku faktycznie rano biorę te
                    leki na pusty żołądek może to jest powodem dolegliwości
                    • sowa016 Re: codzienny bol glowy:( 20.11.08, 18:02
                      no widzisz...moze to jest rzeczywiscie przyczyna:) dobrze,ze takie osobki jak
                      minniemouse sa jescze na tym forum bo z penwoscia wiedza odemnie lepiej co i jak:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka