Dodaj do ulubionych

jak sadzicie kiedy wymyslono jezyk

29.07.03, 23:56
czy byl to proces dlugotrwaly?

czy byl wymyslony raz i sie rozprzestrzenil?

Jaka jest szybkosc rozprzestrzeniania sie jezyka? w jakich warunkach

Ile czsu potrzeba od powstania jezyka do powstania pisma?

Jak przekazywanie jezyka na sluch zmienia jego brzmienie?

Czy sa roznice genetyczne powodujace roznice wymowy? Rap angielski

Czy jezyk ewoluuje od trudnijszego do latwiejszego (dla innych) czy odwrotnie?
Znamy przypadki dosc dlugiej ewolucji jezyka. jak to wyglada?

czy im jezyk bardziej starodawny tym ma wiecej slow ktore lacza sie miedzy
soba tworzac zwiazki slowotworcze.

Czy mogly byc spolecznosci ktore nie posiadaly jezyka grupy niporuzumiewajace
sie mowa a naprzyklad na migi. Tance niektorych ludow najwyrazniej sluza do
opwiadania zdarzen. Pamietam z Dicovery chanel jak gdzies w Geinei mieli
taniec ktory przekazywal juz na drugi pokolenie katastrofe Amerykanskiego
bombowca ktora w czasie 2 wojny swietowej zdarzyla sie nad ta wyspa.

Obszary swiata o malym zroznicowaniu jezykowym i obszary o duzym.
Obszar slowianszczyzny male zroznicowanie nowa gwinea na jednej wyspie
tysiace jezykow. w ktora strone plynela mowa. Jezeli w ogole plynela jezeli w
ogole powstala. jak wytlumaczyc gradient roznorodnosci jezykowej?

Prosze zglaszajcie dalsze mozliwe pytania.
Nich lingwisci maja cos do roboty.

Slawa!
Obserwuj wątek
    • borebitsa jakie warunki stymuluja powstanie pisma 30.07.03, 00:06
      najwieksze epopeje powstaja na emigracji

Harpany docieraja do Indi niosac swoj jezyk i juz w kilkaset (moze krocej) lat
      maja pismo.

Zydzi wygnani(moze potop ich wygonil) z raju pisza bilie.

zaluzmy ze wszechzswiat pozera wielka czarna dziura. cywilizacja przeskakuje z
      galaktyki na galaktyke. Coraz mniej materii ktora mozna uzyc na paliwo zeby
      uciec od wszechpoteznej grawitacji. Co zostanie wyslane w ostaeczna podroz. W
      ostania probe wyrwania sie od ostaecznej zaglady. Opis swaita jki istnial
      maksymalnie bogata informacja. Gdzy zniknie informacja o starym bedzie nowy
      wszechswaiat. e=mc2=ih/t

Slawa!
    • borebitsa rola kobiety w tworzeniu jezyka 30.07.03, 00:56
      Jak wszyskim, co to już wiedzą, wiadomo żeny dużo więcej gadają.

moze jezyk jezeli byl kiedys stworzony zostal wymylony przez albo dla kobiet.
      Jak istotny byl z punktu widzenia militarnego czy organizacji grupy?
      Na ile byl potrzebny pomocny przy zdobywaniu żeny jko żony?
      "dobra gadka pol roboty"
      "chodź, ale moze bysmy najpierw porozmawiali"

ech ile to sie musial czlowiek w dziejach nagadac smile?

• eliot Pogadaj z Chomskim... może znajdzie dla Ciebie... 30.07.03, 14:58
      wolniejszą chwilkę, w przerwie walki z kapitalizmem...
      wink
      • borebitsa Re: Pogadaj z Chomskim... może znajdzie dla Ciebi 30.07.03, 16:07
        eliot napisał:

> wolniejszą chwilkę, w przerwie walki z kapitalizmem...
        > wink
        A kto to? historia intereseje sie od niecalych dwoch misiecy 7 tygodni.
        Daj mi jego numer zawsze wole gadac niz pisac.
        Dzieki.
        • eliot Re: Pogadaj z Chomskim... może znajdzie dla Ciebi 30.07.03, 16:53
          borebitsa napisała:

> eliot napisał:
          >
          > > wolniejszą chwilkę, w przerwie walki z kapitalizmem...
          > > wink
          > A kto to? historia intereseje sie od niecalych dwoch misiecy 7 tygodni.
          > Daj mi jego numer zawsze wole gadac niz pisac.
          > Dzieki.

CHOMSKY NOAM AVRAM
          Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA

CHOMSKY NOAM AVRAM (ur. 1928), językoznawca amer.; od 1954 prof. Massachusetts
          Institute of Technology w Cambridge; twórca gramatyki transformacyjno-
          generatywnej, mającej przełomowe znaczenie dla rozwoju nowocz. teorii
          lingwistycznych; opisując model gramatyki generatywnej wprowadził pojęcie
          transformacji (Syntactic Structures 1957), którym objął prawa regulujące
          zależności między znaczeniową stroną języka (struktura głęboka) a wyrażeniową
          (struktura powierzchniowa); koncepcje struktur głębokich (układów myślowych)
          ujawniających w wypowiedziach podświadomą warstwę racjonalności (racjonalizm
          genetyczny) spowodowały rozwój psycholingwistyki; Zagadnienia teorii składni
          (1965, wyd. pol. 1982).
          J. LYONS Chomsky, Warszawa 1975.

Jak chcesz pogadać to zadzwoń na MIT, chociaż on już emeritus to kontakt
          złapiesz...
          wink
          • borebitsa Re: Pogadaj z Chomskim... może znajdzie dla Ciebi 30.07.03, 17:03
            eliot napisał:

> borebitsa napisała:
            >
            > > eliot napisał:
            > >
            > > > wolniejszą chwilkę, w przerwie walki z kapitalizmem...
            > > > wink
            > > A kto to? historia intereseje sie od niecalych dwoch misiecy 7 tygodni.
            > > Daj mi jego numer zawsze wole gadac niz pisac.
            > > Dzieki.
            >
            >
            > CHOMSKY NOAM AVRAM
            > Nowa encyklopedia powszechna PWN © Wydawnictwo Naukowe PWN SA
            >
            >
            > CHOMSKY NOAM AVRAM (ur. 1928), językoznawca amer.; od 1954 prof.
            Massachusetts
            > Institute of Technology w Cambridge; twórca gramatyki transformacyjno-
            > generatywnej, mającej przełomowe znaczenie dla rozwoju nowocz. teorii
            > lingwistycznych; opisując model gramatyki generatywnej wprowadził pojęcie
            > transformacji (Syntactic Structures 1957), którym objął prawa regulujące
            > zależności między znaczeniową stroną języka (struktura głęboka) a wyrażeniową
            > (struktura powierzchniowa); koncepcje struktur głębokich (układów myślowych)
            > ujawniających w wypowiedziach podświadomą warstwę racjonalności (racjonalizm
            > genetyczny) spowodowały rozwój psycholingwistyki; Zagadnienia teorii składni
            > (1965, wyd. pol. 1982).
            > J. LYONS Chomsky, Warszawa 1975.
            Tak ale czy on ujmuje logike pierwotna . Swiata naturalnego ktora znajduje
            wyraz w wyrazach smile.

Bo co innego jest dokonywac transformacji a co innego odkrywac prawa przyrody i
            na ich podstawie budaowac jezyk.

a moze sie orintujesz czy byly przypadki lingwistyki rozwojowej lingwistyki
            eksperymentalnej. wiem ze to troche nie fer (dla rodzicow , dla dzieciakow
            frajda) ale nie takie robili skazy moralne dala nauki. Czy ktos moze wziol
            grupe dzieceiako i odizoloal je od mozliwosci uczenia sie jezyka? Jak sie one
            wtedy porozumiewaja . sadze ze w ciagu jednego pokolenia maja swoj rozwiniety
            jeszyk.

>
            > Jak chcesz pogadać to zadzwoń na MIT, chociaż on już emeritus to kontakt
            podaj mi numer prosze ? to zaraz zadzwonie.

• eliot Re: Pogadaj z Chomskim... może znajdzie dla Ciebi 31.07.03, 09:13
              borebitsa napisała:

> a moze sie orintujesz czy byly przypadki lingwistyki rozwojowej lingwistyki
              > eksperymentalnej. wiem ze to troche nie fer (dla rodzicow , dla dzieciakow
              > frajda) ale nie takie robili skazy moralne dala nauki. Czy ktos moze wziol
              > grupe dzieceiako i odizoloal je od mozliwosci uczenia sie jezyka? Jak sie one
              > wtedy porozumiewaja . sadze ze w ciagu jednego pokolenia maja swoj rozwiniety
              > jeszyk.
              >
              >
              Podstawy są genetyczne, wedle Chomsky'ego, więc gówniarstwo sobie coś wymyśli,
              oczywiście nie będzie to język tak złożony i rozwinięty jak we wspólczesnym
              społeczeństwie. Ale ich świat będzie opisywał...
              wink
              >
              > >
              > > Jak chcesz pogadać to zadzwoń na MIT, chociaż on już emeritus to kontakt
              > podaj mi numer prosze ? to zaraz zadzwonie.
              >

Poszukaj sobie strony www (choćby MIT, akurat nie mam pod ręką...), to kontakt
              złapiesz...
              Możesz też przez różne lewactwo, czy innych antyglobalistów, bo Dziadziowi na
              stare lata odpaliło i walczy z SYSTEMEM, oraz z USA, kapitalizmem i czym sie
              tam da...
              Pozdrawiam i więcej inicjatywy!!!
              wink))
              • borebitsa dja mu muj numer 31.07.03, 09:31
                > złapiesz...
                > Możesz też przez różne lewactwo, czy innych antyglobalistów, bo Dziadziowi na
                > stare lata odpaliło i walczy z SYSTEMEM, oraz z USA, kapitalizmem i czym sie
                > tam da...
                > Pozdrawiam i więcej inicjatywy!!!
                > wink))

Moze on sie do mnie odezwie.wink zreszta nie siegal w kierunku logiki
                funkcjonalnej w lingwistyce wiec chyba by sie musial uczyc a materialy ni
                zebrane. A dodtkowo czy on mowi po Polsku?
                nie zabardzo mi zalezy na swiatowym rozglosie. Czce tylko zrobic pajecza
                demokracje. O! dobra nazwa.

Zobacz slowo onomatopeje = ono ma to peje = (to ten objekt) ma ten odglos
                peje = odglos. kodut peje a Rosjanie jak spiewaja to tez mowia ze peja.
                teraz robie zbior materialow.
                To mi wystarczy bym wiedzial ze mam racje.
                Bo tu to pojdzie w niebyt za jakis czas.
                A moja lingwistka to tylko tymczasowe hobby. Moj telefon internetowy (dzwonieni
                nic nie kosztuje) 01 847-934-3221

Pozdrowienia

Slawa!
                • eliot Re: dja mu muj numer 31.07.03, 10:07
                  borebitsa napisała:

>>
                  > Moze on sie do mnie odezwie.wink zreszta nie siegal w kierunku logiki
                  > funkcjonalnej w lingwistyce wiec chyba by sie musial uczyc a materialy ni
                  > zebrane. A dodtkowo czy on mowi po Polsku?
                  > nie zabardzo mi zalezy na swiatowym rozglosie. Czce tylko zrobic pajecza
                  > demokracje. O! dobra nazwa.
                  >
                  To rozmawiaj z nim po cichu.... ale raczej po angielsku...
                  wink
                  >
                  > Zobacz slowo onomatopeje = ono ma to peje = (to ten objekt) ma ten odglos
                  > peje = odglos. kodut peje a Rosjanie jak spiewaja to tez mowia ze peja.
                  > teraz robie zbior materialow.
                  > To mi wystarczy bym wiedzial ze mam racje.
                  > Bo tu to pojdzie w niebyt za jakis czas.

No coś tu kręcisz, bo jak moja Żona egzaminuje studentów płci obojej i trafi
                  Jej się jakaś niekoniecznie rozgarnięta to woła na nią: "a to głupia peja..."
                  TYo ja już cholera nie wiem, czy Ona ma na myśli odgłos? koguta? czy
                  Ruskiego...?
                  I jaką rolę gra w tym wszystkim nierozgarnięta studentka...?????

P.S.
                  Noam powiedział, ze to Ty musisz do niego zadzwonić, jak się nagrasz i Cię
                  sprawdzi to się odezwie...
                  On ma obsesję odkąd zaczął zwalczać Wuja Sama...
                  wink

> A moja lingwistka to tylko tymczasowe hobby.> Pozdrowienia
                  >
                  > Slawa!

A ta lingwistka to ładna chociaż? W jakich językach się specjalizuje???
                  Francuski też...?
                  wink
                  Pozdr.
                  • borebitsa Re: dja mu muj numer 31.07.03, 11:08
                    eliot napisał:

> borebitsa napisała:
                    >
                    > >>
                    > > Moze on sie do mnie odezwie.wink zreszta nie siegal w kierunku logiki
                    > > funkcjonalnej w lingwistyce wiec chyba by sie musial uczyc a materialy ni
                    > > zebrane. A dodtkowo czy on mowi po Polsku?
                    > > nie zabardzo mi zalezy na swiatowym rozglosie. Czce tylko zrobic pajecza
                    > > demokracje. O! dobra nazwa.
                    > >
                    > To rozmawiaj z nim po cichu.... ale raczej po angielsku...
                    > wink
                    > >
                    > > Zobacz slowo onomatopeje = ono ma to peje = (to ten objekt) ma ten odglos
                    > > peje = odglos. kodut peje a Rosjanie jak spiewaja to tez mowia ze peja.
                    > > teraz robie zbior materialow.
                    > > To mi wystarczy bym wiedzial ze mam racje.
                    > > Bo tu to pojdzie w niebyt za jakis czas.
                    >
                    > No coś tu kręcisz, bo jak moja Żona egzaminuje studentów płci obojej i trafi
                    > Jej się jakaś niekoniecznie rozgarnięta to woła na nią: "a to głupia peja..."
                    > TYo ja już cholera nie wiem, czy Ona ma na myśli odgłos? koguta? czy
                    > Ruskiego...?
                    > I jaką rolę gra w tym wszystkim nierozgarnięta studentka...?????
                    moze twoja zona to jest homosesualista co mowi po rosyjsku ?
                    Nie wiem? co ma piernik do merytoryki ?
                    >
                    > P.S.
                    > Noam powiedział, ze to Ty musisz do niego zadzwonić, jak się nagrasz i Cię
                    > sprawdzi to się odezwie...
                    > On ma obsesję odkąd zaczął zwalczać Wuja Sama...
                    Hej wydaje mi sie ze ty masz obsesje. Jest wielu prykow lingwistow co siedza na
                    uniwersytetach i nie dopatrzyli sie tego ze baskijskie slowa zlozone to 90%
                    ze zbitek slowianskich slow. Czyli ze cala koncepcja lingwistyczna to jedno
                    wielkie klamstwo sluzace polityce.
                    Czy to jest wystarczajacy powod by dla kogos kto mowi po polsku pomyslec ze
                    nasz jezyk jest podstawa wiekszosci myslacego swiata. A roznice wynikaja z
                    niedoslyszenia.
                    ba nawet te twoje watpliwe paje slowo mozna prosto wyprowadzic z pa + je
                    ale ty pewnie nie widzisz dlaczego ?
                    otoz papa to pozegnanie ale zanim nastapi zroznicowanie na pavitac i pazegnac
                    jest tylko pa na dwie okolicznosci Pa buzia na obje okazje.

otaz jak zie ludzie witaja normalka ze sprawdzaja czy sie rozumieja
                    A je to naturalny dziek jezyka. Sprobuj cokolwiek jeczec i wywalic jezyk.
                    Bedzie to +/- je (w zaleznosci od twojej dociekliwosci badawczej)

czyli masz paje czy peje . poprawny dowod?
                    chocaz pisze poeia co jeszcze bardziej zblizone do slowa pojet
                    mozesz to ocenic?

Ma to znaczenie ze slowo ktorym kazdy lingwista ma za jedno z podstawowych
                    narzedzi badawczych nie wiedza skod sie wzielo i pisz ze z laciny albo z greki
                    a nie ze z Polskiego.

> wink
                    >
                    >
                    > > A moja lingwistka to tylko tymczasowe hobby.> Pozdrowienia
                    > >
                    > > Slawa!
                    >
                    >
                    > A ta lingwistka to ładna chociaż? W jakich językach się specjalizuje???
                    > Francuski też...?
                    jeszcze jestem za mlody zeby sie zadawac z kobietami.
                    nie spieszy mi sie. Ojczyzna wazniejsza!
                    Nie chce jakiejs tam z brzegu. Tylko najpiekniejsza!

> wink
                    > Pozdr.
                    copyright TB2003
                    • eliot Re: dja mu muj numer 31.07.03, 15:11
                      borebitsa napisała:

> eliot napisał:
                      >
                      > > borebitsa napisała:
                      > >
                      > > >>
                      > > > Moze on sie do mnie odezwie.wink zreszta nie siegal w kierunku logiki
                      > > > funkcjonalnej w lingwistyce wiec chyba by sie musial uczyc a material
                      > y ni
                      > > > zebrane. A dodtkowo czy on mowi po Polsku?
                      > > > nie zabardzo mi zalezy na swiatowym rozglosie. Czce tylko zrobic paje
                      > cza
                      > > > demokracje. O! dobra nazwa.
                      > > >
                      > > To rozmawiaj z nim po cichu.... ale raczej po angielsku...
                      > > wink
                      > > >
                      > > > Zobacz slowo onomatopeje = ono ma to peje = (to ten objekt) ma ten od
                      > glos
                      > > > peje = odglos. kodut peje a Rosjanie jak spiewaja to tez mowia ze pej
                      > a.
                      > > > teraz robie zbior materialow.
                      > > > To mi wystarczy bym wiedzial ze mam racje.
                      > > > Bo tu to pojdzie w niebyt za jakis czas.
                      > >
                      > > No coś tu kręcisz, bo jak moja Żona egzaminuje studentów płci obojej i tra
                      > fi
                      > > Jej się jakaś niekoniecznie rozgarnięta to woła na nią: "a to głupia peja.
                      > .."
                      > > TYo ja już cholera nie wiem, czy Ona ma na myśli odgłos? koguta? czy
                      > > Ruskiego...?
                      > > I jaką rolę gra w tym wszystkim nierozgarnięta studentka...?????
                      > moze twoja zona to jest homosesualista co mowi po rosyjsku ?
                      > Nie wiem? co ma piernik do merytoryki ?
                      > >

Mniej więcj tyle ile merytoryka do piernika

> > P.S.
                      > > Noam powiedział, ze to Ty musisz do niego zadzwonić, jak się nagrasz i
                      > Cię
                      > > sprawdzi to się odezwie...
                      > > On ma obsesję odkąd zaczął zwalczać Wuja Sama...
                      > Hej wydaje mi sie ze ty masz obsesje. Jest wielu prykow lingwistow co siedza
                      na
                      >
                      > uniwersytetach i nie dopatrzyli sie tego ze baskijskie slowa zlozone to 90%
                      > ze zbitek slowianskich slow. Czyli ze cala koncepcja lingwistyczna to jedno
                      > wielkie klamstwo sluzace polityce.
                      > Czy to jest wystarczajacy powod by dla kogos kto mowi po polsku pomyslec ze
                      > nasz jezyk jest podstawa wiekszosci myslacego swiata. A roznice wynikaja z
                      > niedoslyszenia.
                      > ba nawet te twoje watpliwe paje slowo mozna prosto wyprowadzic z pa + je
                      > ale ty pewnie nie widzisz dlaczego ?
                      > otoz papa to pozegnanie ale zanim nastapi zroznicowanie na pavitac i pazegnac
                      > jest tylko pa na dwie okolicznosci Pa buzia na obje okazje.
                      >
                      > otaz jak zie ludzie witaja normalka ze sprawdzaja czy sie rozumieja
                      > A je to naturalny dziek jezyka. Sprobuj cokolwiek jeczec i wywalic jezyk.
                      > Bedzie to +/- je (w zaleznosci od twojej dociekliwosci badawczej)
                      >
                      > czyli masz paje czy peje . poprawny dowod?
                      > chocaz pisze poeia co jeszcze bardziej zblizone do slowa pojet
                      > mozesz to ocenic?
                      >
                      > Ma to znaczenie ze slowo ktorym kazdy lingwista ma za jedno z podstawowych
                      > narzedzi badawczych nie wiedza skod sie wzielo i pisz ze z laciny albo z
                      greki
                      > a nie ze z Polskiego.
                      >
                      >
                      Borebisto pomyłuj! Toż ja tylko stary pryk-lingwista, który na te stare lata
                      dowidział sie od Ciebie, że ma Żone homoseksualistę! To dla mnie zamądre...wink))
                      Daj pożyć! W moim wieku można dostać zawału po takich wieściach!
                      > > wink

> >
                      > >
                      > > > A moja lingwistka to tylko tymczasowe hobby.> Pozdrowienia
                      > > >
                      > > > Slawa!
                      > >
                      > >
                      > > A ta lingwistka to ładna chociaż? W jakich językach się specjalizuje???
                      > > Francuski też...?
                      > jeszcze jestem za mlody zeby sie zadawac z kobietami.
                      > nie spieszy mi sie. Ojczyzna wazniejsza!
                      > Nie chce jakiejs tam z brzegu. Tylko najpiekniejsza!
                      >
                      > > wink
                      > > Pozdr.
                      > copyright TB2003

"Ojczyzna to zbiorowy obowiązek"...
                      Ligwistka to osobista przyjemność... wink
                      Zastanów sie nad tym...
                      wink))
                      Pozdr.
                      • ignorant11 Re: dja mu muj numer 31.07.03, 15:37
                        eliot napisał:

> borebitsa napisała:
                        >
                        > > eliot napisał:
                        > >
                        > > > borebitsa napisała:
                        > > >
                        > > > >>
                        > > > > Moze on sie do mnie odezwie.wink zreszta nie siegal w kierunku log
                        > iki
                        > > > > funkcjonalnej w lingwistyce wiec chyba by sie musial uczyc a mat
                        > erial
                        > > y ni
                        > > > > zebrane. A dodtkowo czy on mowi po Polsku?
                        > > > > nie zabardzo mi zalezy na swiatowym rozglosie. Czce tylko zrobic
                        > paje
                        > > cza
                        > > > > demokracje. O! dobra nazwa.
                        > > > >
                        > > > To rozmawiaj z nim po cichu.... ale raczej po angielsku...
                        > > > wink
                        > > > >
                        > > > > Zobacz slowo onomatopeje = ono ma to peje = (to ten objekt) ma t
                        > en od
                        > > glos
                        > > > > peje = odglos. kodut peje a Rosjanie jak spiewaja to tez mowia z
                        > e pej
                        > > a.
                        > > > > teraz robie zbior materialow.
                        > > > > To mi wystarczy bym wiedzial ze mam racje.
                        > > > > Bo tu to pojdzie w niebyt za jakis czas.
                        > > >
                        > > > No coś tu kręcisz, bo jak moja Żona egzaminuje studentów płci obojej
                        > i tra
                        > > fi
                        > > > Jej się jakaś niekoniecznie rozgarnięta to woła na nią: "a to głupia
                        > peja.
                        > > .."
                        > > > TYo ja już cholera nie wiem, czy Ona ma na myśli odgłos? koguta? czy
                        > > > Ruskiego...?
                        > > > I jaką rolę gra w tym wszystkim nierozgarnięta studentka...?????
                        > > moze twoja zona to jest homosesualista co mowi po rosyjsku ?
                        > > Nie wiem? co ma piernik do merytoryki ?
                        > > >
                        >
                        > Mniej więcj tyle ile merytoryka do piernika
                        >
                        > > > P.S.
                        > > > Noam powiedział, ze to Ty musisz do niego zadzwonić, jak się nagra
                        > sz i
                        > > Cię
                        > > > sprawdzi to się odezwie...
                        > > > On ma obsesję odkąd zaczął zwalczać Wuja Sama...
                        > > Hej wydaje mi sie ze ty masz obsesje. Jest wielu prykow lingwistow co sied
                        > za
                        > na
                        > >
                        > > uniwersytetach i nie dopatrzyli sie tego ze baskijskie slowa zlozone to 90
                        > %
                        > > ze zbitek slowianskich slow. Czyli ze cala koncepcja lingwistyczna to jedn
                        > o
                        > > wielkie klamstwo sluzace polityce.
                        > > Czy to jest wystarczajacy powod by dla kogos kto mowi po polsku pomyslec z
                        > e
                        > > nasz jezyk jest podstawa wiekszosci myslacego swiata. A roznice wynikaja z
                        >
                        > > niedoslyszenia.
                        > > ba nawet te twoje watpliwe paje slowo mozna prosto wyprowadzic z pa + je
                        > > ale ty pewnie nie widzisz dlaczego ?
                        > > otoz papa to pozegnanie ale zanim nastapi zroznicowanie na pavitac i pazeg
                        > nac
                        > > jest tylko pa na dwie okolicznosci Pa buzia na obje okazje.
                        > >
                        > > otaz jak zie ludzie witaja normalka ze sprawdzaja czy sie rozumieja
                        > > A je to naturalny dziek jezyka. Sprobuj cokolwiek jeczec i wywalic jezyk.
                        > > Bedzie to +/- je (w zaleznosci od twojej dociekliwosci badawczej)
                        > >
                        > > czyli masz paje czy peje . poprawny dowod?
                        > > chocaz pisze poeia co jeszcze bardziej zblizone do slowa pojet
                        > > mozesz to ocenic?
                        > >
                        > > Ma to znaczenie ze slowo ktorym kazdy lingwista ma za jedno z podstawowych
                        >
                        > > narzedzi badawczych nie wiedza skod sie wzielo i pisz ze z laciny albo z
                        > greki
                        > > a nie ze z Polskiego.
                        > >
                        > >
                        > Borebisto pomyłuj! Toż ja tylko stary pryk-lingwista, który na te stare lata
                        > dowidział sie od Ciebie, że ma Żone homoseksualistę! To dla mnie zamądre...;-

+++Ignorant: A co Twoja zona leci na facetów, woli niż kobiety?
                        A ja odwrotnie, bo jestem 100%les...

))
                        > )
                        > Daj pożyć! W moim wieku można dostać zawału po takich wieściach!
                        > > > wink
                        >
                        > > >
                        > > >
                        > > > > A moja lingwistka to tylko tymczasowe hobby.> Pozdrowienia
                        > > > >
                        > > > > Slawa!
                        > > >
                        > > >
                        > > > A ta lingwistka to ładna chociaż? W jakich językach się specjalizuje?
                        > ??
                        > > > Francuski też...?
                        > > jeszcze jestem za mlody zeby sie zadawac z kobietami.
                        > > nie spieszy mi sie. Ojczyzna wazniejsza!
                        > > Nie chce jakiejs tam z brzegu. Tylko najpiekniejsza!
                        > >
                        > > > wink
                        > > > Pozdr.
                        > > copyright TB2003
                        >
                        >
                        > "Ojczyzna to zbiorowy obowiązek"...
                        > Ligwistka to osobista przyjemność... wink
                        > Zastanów sie nad tym...
                        > wink))
                        > Pozdr.
                        • eliot Re: dja mu muj numer 01.08.03, 14:42
                          ignorant11 napisała:

>
                          > +++Ignorant: A co Twoja zona leci na facetów, woli niż kobiety?
                          > A ja odwrotnie, bo jestem 100%les...
                          >

To znaczy Ona jest 100% homo, bo leci na facetów... wink))
                      • borebitsa Re: dja mu muj numer 31.07.03, 15:52
                        eliot napisał:

> borebitsa napisała:
                        >
                        > > eliot napisał:
                        > >
                        > > >
                        > > > >>
                        > > > > Moze on sie do mnie odezwie.wink zreszta nie siegal w kierunku log
                        > iki
                        > > > > funkcjonalnej w lingwistyce wiec chyba by sie musial uczyc a mat
                        > erial
                        > > y ni
                        > > > > zebrane. A dodtkowo czy on mowi po Polsku?
                        > > > > nie zabardzo mi zalezy na swiatowym rozglosie. Czce tylko zrobic
                        > paje
                        > > cza
                        > > > > demokracje. O! dobra nazwa.
                        > > > >
                        > > > To rozmawiaj z nim po cichu.... ale raczej po angielsku...
                        > > > wink
                        > > > >
                        > > > > Zobacz slowo onomatopeje = ono ma to peje = (to ten objekt) ma t
                        > en od
                        > > glos
                        > > > > peje = odglos. kodut peje a Rosjanie jak spiewaja to tez mowia z
                        > e pej
                        > > a.
                        > > > > teraz robie zbior materialow.
                        > > > > To mi wystarczy bym wiedzial ze mam racje.
                        > > > > Bo tu to pojdzie w niebyt za jakis czas.
                        > > >
                        > > > No coś tu kręcisz, bo jak moja Żona egzaminuje studentów płci obojej
                        > i tra
                        > > fi
                        > > > Jej się jakaś niekoniecznie rozgarnięta to woła na nią: "a to głupia
                        > peja.
                        > > .."
                        > > > TYo ja już cholera nie wiem, czy Ona ma na myśli odgłos? koguta? czy
                        > > > Ruskiego...?
                        > > > I jaką rolę gra w tym wszystkim nierozgarnięta studentka...?????
                        > > moze twoja zona to jest homosesualista co mowi po rosyjsku ?
                        > > Nie wiem? co ma piernik do merytoryki ?
                        > > >
                        >
                        > Mniej więcj tyle ile merytoryka do piernika
                        A picie szczawnicy do szczanie w piwnicy?
                        saso stara nazwa wody morza. stad Scy czy szczy.
                        bo mi sie przydalo do znalezinia powizan z jezykim Baskow. Starszym niz
                        sumeryjski.
                        www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=12217&w=7203606&a=7203633

>
                        > > > P.S.
                        > > > Noam powiedział, ze to Ty musisz do niego zadzwonić, jak się nagra
                        > sz i
                        > > Cię
                        > > > sprawdzi to się odezwie...
                        > > > On ma obsesję odkąd zaczął zwalczać Wuja Sama...
                        > > Hej wydaje mi sie ze ty masz obsesje. Jest wielu prykow lingwistow co sied
                        > za
                        > na
                        > >
                        > > uniwersytetach i nie dopatrzyli sie tego ze baskijskie slowa zlozone to 90
                        > %
                        > > ze zbitek slowianskich slow. Czyli ze cala koncepcja lingwistyczna to jedn
                        > o
                        > > wielkie klamstwo sluzace polityce.
                        > > Czy to jest wystarczajacy powod by dla kogos kto mowi po polsku pomyslec z
                        > e
                        > > nasz jezyk jest podstawa wiekszosci myslacego swiata. A roznice wynikaja z
                        >
                        > > niedoslyszenia.
                        > > ba nawet te twoje watpliwe paje slowo mozna prosto wyprowadzic z pa + je
                        > > ale ty pewnie nie widzisz dlaczego ?
                        > > otoz papa to pozegnanie ale zanim nastapi zroznicowanie na pavitac i pazeg
                        > nac
                        > > jest tylko pa na dwie okolicznosci Pa buzia na obje okazje.
                        > >
                        > > otaz jak zie ludzie witaja normalka ze sprawdzaja czy sie rozumieja
                        > > A je to naturalny dziek jezyka. Sprobuj cokolwiek jeczec i wywalic jezyk.
                        > > Bedzie to +/- je (w zaleznosci od twojej dociekliwosci badawczej)
                        > >
                        > > czyli masz paje czy peje . poprawny dowod?
                        > > chocaz pisze poeia co jeszcze bardziej zblizone do slowa pojet
                        > > mozesz to ocenic?
                        > >
                        > > Ma to znaczenie ze slowo ktorym kazdy lingwista ma za jedno z podstawowych
                        >
                        > > narzedzi badawczych nie wiedza skod sie wzielo i pisz ze z laciny albo z
                        > greki
                        > > a nie ze z Polskiego.
                        > >
                        > >
                        > Borebisto pomyłuj! Toż ja tylko stary pryk-lingwista, który na te stare lata
                        > dowidział sie od Ciebie, że ma Żone homoseksualistę! To dla mnie zamądre...;-
                        ))
                        > )
                        > Daj pożyć! W moim wieku można dostać zawału po takich wieściach!

hehe (sorki) ale mozna tak wnioskowac . smile)

logika lognie no tak jak jedno do drugiego lgnie to to ma sens a jak nie lgnie
                        czy sie nie łozy to nie ma logiki.

Ale sie nie bede upieral ze mam racje bo bym nie godal a żikał.
                        z żikanie to chyba pochodzi od żygania i dlatogo w sądach sie sklada orzygane
                        orzeczenia a ni po prostu mowi prawde.

> > > wink
                        >
                        > > >
                        > > >
                        > > > > A moja lingwistka to tylko tymczasowe hobby.> Pozdrowienia
                        > > > >
                        > > > > Slawa!
                        > > >
                        > > >
                        > > > A ta lingwistka to ładna chociaż? W jakich językach się specjalizuje?
                        > ??
                        > > > Francuski też...?
                        > > jeszcze jestem za mlody zeby sie zadawac z kobietami.
                        > > nie spieszy mi sie. Ojczyzna wazniejsza!
                        > > Nie chce jakiejs tam z brzegu. Tylko najpiekniejsza!
                        > >
                        > > > wink
                        > > > Pozdr.
                        > > copyright TB2003
                        >
                        >
                        > "Ojczyzna to zbiorowy obowiązek"...
                        > Ligwistka to osobista przyjemność... wink
                        > Zastanów sie nad tym...
                        > wink))
                        > Pozdr.
                        hehe wszysko w pożasiu troche smile)
                        • eliot Re: dja mu muj numer 01.08.03, 14:46
                          borebitsa napisała:

> > Borebisto pomyłuj! Toż ja tylko stary pryk-lingwista, który na te stare la
                          > ta
                          > > dowidział sie od Ciebie, że ma Żone homoseksualistę! To dla mnie zamądre..
                          > .;-
                          > ))
                          > > )
                          > > Daj pożyć! W moim wieku można dostać zawału po takich wieściach!
                          >
                          > hehe (sorki) ale mozna tak wnioskowac . smile)
                          >
                          > logika lognie no tak jak jedno do drugiego lgnie to to ma sens a jak nie
                          lgnie
                          > czy sie nie łozy to nie ma logiki.
                          >
                          > Ale sie nie bede upieral ze mam racje bo bym nie godal a żikał.
                          > z żikanie to chyba pochodzi od żygania i dlatogo w sądach sie sklada orzygane
                          > orzeczenia a ni po prostu mowi prawde.
                          >
                          >
                          Toś mi życie uratował zbawco...!
                          wink))
                          Pozdr.
                      • borebitsa Profesorze. 31.07.03, 16:10
                        >stary lingwista.

Oswiec prosze niniejszego acana i ocen cos serio.

Ostanio jak puscilem na forum profesjonalistow ze to jezyk
                        z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu i ze moj program sam znajduje korelacje

atmosphere tego nie bylo
                        at mos phera at mos teraz

filosophy
                        filo so phie wilo zowie

onomatopoei
                        ono ma to poey

To sie zaczeli interesowac. I chca konicznie wiedziec ktora to wioska.
                        Ale im napisalem ze jego zycie bylo by zagrozone i musza poczekac az wroci.

Tak wiec jest zainteresowanie.
                        Jak wczesniej pod inna ksywa dalem podobne jako relacje do polskieg to
                        powiedzieli ze to nie "poetry discusion group".

Tak ze sie juz poskarzylem i czekam na cos fachowego.

• eliot Re: Dobroczyńco...!!! 01.08.03, 14:52
                          borebitsa napisała:

> >stary lingwista.
                          >
                          > Oswiec prosze niniejszego acana i ocen cos serio.
                          >
                          > Ostanio jak puscilem na forum profesjonalistow ze to jezyk
                          > z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu i ze moj program sam znajduje korelacje
                          >
                          >> Tak ze sie juz poskarzylem i czekam na cos fachowego.
                          >
                          >
                          Zainteresowali sie bo to nie z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu, tylko
                          Zciwgnal Kyzej w Myjamarze !
                          Pozdr.
                          • borebitsa Mickniewicze góra! 01.08.03, 15:01
                            eliot napisał:

> borebitsa napisała:
                            >
                            > > >stary lingwista.
                            > >
                            > > Oswiec prosze niniejszego acana i ocen cos serio.
                            > >
                            > > Ostanio jak puscilem na forum profesjonalistow ze to jezyk
                            > > z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu i ze moj program sam znajduje korelacje
                            > >
                            > >> Tak ze sie juz poskarzylem i czekam na cos fachowego.
                            > >
                            > >
                            > Zainteresowali sie bo to nie z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu, tylko
                            > Zciwgnal Kyzej w Myjamarze !
                            ać mos tera !!! smile)

Slawa!

• eliot Re: Mickniewicze góra! 01.08.03, 15:20
                              borebitsa napisała:

> eliot napisał:
                              >
                              > > borebitsa napisała:
                              > >
                              > > > >stary lingwista.
                              > > >
                              > > > Oswiec prosze niniejszego acana i ocen cos serio.
                              > > >
                              > > > Ostanio jak puscilem na forum profesjonalistow ze to jezyk
                              > > > z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu i ze moj program sam znajduje korelacj
                              > e
                              > > >
                              > > >> Tak ze sie juz poskarzylem i czekam na cos fachowego.
                              > > >
                              > > >
                              > > Zainteresowali sie bo to nie z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu, tylko
                              > > Zciwgnal Kyzej w Myjamarze !
                              > ać mos tera !!! smile)
                              >
                              > Slawa!
                              >
                              >
                              Ać mos !!!
                              wink))
                              • borebitsa Re: Mickniewicze góra! 01.08.03, 16:06
                                eliot napisał:

> borebitsa napisała:
                                >
                                > > eliot napisał:
                                > >
                                > > >
                                > > > > >stary lingwista.
                                > > > >
                                > > > > Oswiec prosze niniejszego acana i ocen cos serio.
                                > > > >
                                > > > > Ostanio jak puscilem na forum profesjonalistow ze to jezyk
                                > > > > z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu i ze moj program sam znajduje kor
                                > elacj
                                > > e
                                > > > >
                                > > > >> Tak ze sie juz poskarzylem i czekam na cos fachowego.
                                > > > >
                                > > > >
                                > > > Zainteresowali sie bo to nie z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu, tylko
                                > > > Zciwgnal Kyzej w Myjamarze !
                                > > ać mos tera !!! smile)
                                > >
                                > > Slawa!
                                > >
                                > >
                                > Ać mos !!!
                                > wink))
                                bo mi sni zrobić expedycje w Góry Dawrpu
                                tylko potrzeba wicej ydraków
                                idziesz ?
                                • eliot Re: Mickniewicze góra! 01.08.03, 16:34
                                  borebitsa napisała:
                                  >
                                  > > >
                                  > > Ać mos !!!
                                  > > wink))
                                  > bo mi sni zrobić expedycje w Góry Dawrpu
                                  > tylko potrzeba wicej ydraków

Ydraków najlepiej szukac w olchowym lesie, nad wodą.
                                  Siedzą i mudrują!

> idziesz ?

Ale jak sniegi zejdą!
                          • borebitsa Re: Dobroczyńco...!!! 01.08.03, 15:42
                            eliot napisał:

> Zainteresowali sie bo to nie z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu, tylko
                            > Zciwgnal Kyzej w Myjamarze !

Bo moj kolega jest zapalonym Himalaista. Na wyprawie pod Kaktamdulo cos ukradlo
                            chlebak. Napewno nie szerpa bo to prawie 8k. szerpowie mówia ze to albo ipulg
                            albo yrdam. Ale jak znajdzie yrdąma to on wie gdzie sa iplugi. No i poszedl w
                            Góry Dwarp.
                            Ba ale czy znajdzie ?

Hej!
                            • eliot Re: Dobroczyńco...!!! 01.08.03, 16:29
                              borebitsa napisała:

> eliot napisał:
                              >
                              > > Zainteresowali sie bo to nie z wioski Kyzej Ikslop w Nepalu, tylko
                              > > Zciwgnal Kyzej w Myjamarze !
                              >
                              > Bo moj kolega jest zapalonym Himalaista. Na wyprawie pod Kaktamdulo cos
                              ukradlo
                              >
                              > chlebak. Napewno nie szerpa bo to prawie 8k. szerpowie mówia ze to albo ipulg
                              > albo yrdam. Ale jak znajdzie yrdąma to on wie gdzie sa iplugi. No i poszedl w
                              > Góry Dwarp.
                              > Ba ale czy znajdzie ?
                              >
                              > Hej!

Bo wszystko przez ten chlebak. Chlebaka nie zabiera się w góry tylko na poligon!
    • borebitsa Re: jak sadzicie kiedy wymyslono jezyk 30.07.03, 16:31
      borebitsa napisała:
      i sam odpowiada . ciekawe co sadza inni.
      Hej moze wiecej luzu?

> czy byl to proces dlugotrwaly?
      etapowy . radiacja adaptatywna.

> czy byl wymyslony raz i sie rozprzestrzenil?
      Ostania faza IE kodujaca abstrakcje i precyayjna logike. wymyslona jeden raz i
      rozprzestrzniona po calym swiecie. Swij jezyk wynyslaja blizniaki. Teoretycznie
      grupa 2+x izolowanych dzieci bez kontaktu z doeroslymi tworzy swoj jezyk. Gdzy
      sa wystarczajco inteigentne.

> Jaka jest szybkosc rozprzestrzeniania sie jezyka? w jakich warunkach
      Jezyk daje ogromna przewage (zgola boskie atrybuty) jezeli bylby wymyslony a
      inni by go wcale nie posiadali.
      Wtedy zakladajac komunikacje wodna i piesza .ok 2000 km na pokolenie.
      szybkosc stopniowo maleje jako ze kolejne pasarze sa mniej dokladne i nie daja
      przewagi.

> Ile czsu potrzeba od powstania jezyka do powstania pisma?
      jedno tesknace pokolenie. Jednego skenre uzurpatora.

> Jak przekazywanie jezyka na sluch zmienia jego brzmienie?
      istotnie. Roznice w rodzinie IE maga z tego wynikac. Ze tez nikt tego nie
      analizowal. a wszyscy zakladaja ze malpy mowily.

> Czy sa roznice genetyczne powodujace roznice wymowy? Rap angielski
      Niewim ale to ciekawe. Do powtarzania jezyka stjuz stworzonego nie potrzeba az
      takiej inteligencji jak do jego wymyslenia

> Czy jezyk ewoluuje od trudnijszego do latwiejszego (dla innych) czy odwrotnie?
      > Znamy przypadki dosc dlugiej ewolucji jezyka. jak to wyglada?
      Coraz latwiejszy. W znanej nam historii. Teoretycznie niekoniecznie

> czy im jezyk bardziej starodawny tym ma wiecej slow ktore lacza sie miedzy
      > soba tworzac zwiazki slowotworcze.
      Tak jezyk przyswojony na papuge lapie tylko slowa ale nie ich logike. Te drobne
      znieksztalcenia. Cyba ze jest przyswajany od urodzenia. (wtedy tylko roznice
      gen)

> Czy mogly byc spolecznosci ktore nie posiadaly jezyka grupy niporuzumiewajace
      > sie mowa a naprzyklad na migi. Tance niektorych ludow najwyrazniej sluza do
      > opwiadania zdarzen. Pamietam z Dicovery chanel jak gdzies w Geinei mieli
      > taniec ktory przekazywal juz na drugi pokolenie katastrofe Amerykanskiego
      > bombowca ktora w czasie 2 wojny swietowej zdarzyla sie nad ta wyspa.
      teoretycznie tak. teraz jest trodno znalezc bo jezyk sie upowszchnil .

> Obszary swiata o malym zroznicowaniu jezykowym i obszary o duzym.
      > Obszar slowianszczyzny male zroznicowanie nowa gwinea na jednej wyspie
      > tysiace jezykow. w ktora strone plynela mowa. Jezeli w ogole plynela jezeli w
      > ogole powstala. jak wytlumaczyc gradient roznorodnosci jezykowej?

tak zamo jak populacje ale to nie musi byc powiazane. Tam gdzie male rozniczka
      roznorodnosci obszary ekspansji i kreacji jezyka. Tam gdzie wicej drobnych
      jezykow obszary wymierania , obszary graniczne .
      Przeplyw jezyka mozna porownac do cieczy. laminarny przeplyw poczatkowy. Lepiej
      patrzec na dym z papierosa. Poczatkowo plynie rowno rrwnologole mala
      turbulencja.
      Potem chaotyczne mieszania powduja tysiace jezykow. Papua nowa gwinea.
      Jest to chyba trafne wytlumaczenie tej tak tam olbrzymiej roznorodnosci.

> Prosze zglaszajcie dalsze mozliwe pytania.
      > Nich lingwisci maja cos do roboty.

> Slawa!

Czy ktos to w ogole czyta ?
      nawet jak mi to zniknie to mam backup.

A prawda i tak niezaginie

Slawa!

• eliot Re: jak sadzicie kiedy wymyslono jezyk 31.07.03, 10:14
        borebitsa napisała:
        >
        > Czy ktos to w ogole czyta ?
        >
        > Slawa!
        >
        >
        Są odpowiednie służby...
        Jak chcesz zwiekszyć krąg odbiorców dodaj parę słów w rodzaju Saddam, ben
        Laden, dzihad, Dżazira, Pepsi, Coca...
        wink
        • borebitsa Re: jak sadzicie kiedy wymyslono jezyk 31.07.03, 11:09
          eliot napisał:

> borebitsa napisała:
          > >
          > > Czy ktos to w ogole czyta ?
          > >
          > > Slawa!
          > >
          > >
          > Są odpowiednie służby...
          > Jak chcesz zwiekszyć krąg odbiorców dodaj parę słów w rodzaju Saddam, ben
          > Laden, dzihad, Dżazira, Pepsi, Coca...
          > wink
          A dlaczego pepsi ?
          • ignorant11 Re: jak sadzicie kiedy wymyslono jezyk 31.07.03, 14:32
            borebitsa napisała:

> eliot napisał:
            >
            > > borebitsa napisała:
            > > >
            > > > Czy ktos to w ogole czyta ?
            > > >
            > > > Slawa!
            > > >
            > > >
            > > Są odpowiednie służby...
            > > Jak chcesz zwiekszyć krąg odbiorców dodaj parę słów w rodzaju Saddam, ben
            > > Laden, dzihad, Dżazira, Pepsi, Coca...
            > > wink
            > A dlaczego pepsi ?

Sława!

Nie wiem może., ale mossad to ma udziały chyba raczej w coca coli..?

Pozdrawiam!

Ignorant
            +++
            • borebitsa Entymlogiczna geneza tajnego sadownictwa :) 31.07.03, 14:59
              > > > Są odpowiednie służby...
              > > > Jak chcesz zwiekszyć krąg odbiorców dodaj parę słów w rodzaju Saddam,
              > ben
              > > > Laden, dzihad, Dżazira, Pepsi, Coca...
              > > > wink
              > > A dlaczego pepsi ?

> Nie wiem może., ale mossad to ma udziały chyba raczej w coca coli..?

Entymologicznie to mossad wszkazuje ze mo = ma ale i mo w moze wiec nie tak na
              pewno. A sad to albo ze usiadl albo sad owocowy. Ale zajzyjmy im do papierow.

a bylo to dawno temu. Z odleglych czasow kiedy to nasi ich wygnali z denu. bo e
              = ne =nie a den to doina.
              Wszysko wzielo sie od tej jablonki co adam chcial ukrasc pestki (naisnie) bo
              efe go o to prosila. I w to wszyscy wiemy ze wierzymy.

Adam polknal ogryzek ale jak to dozorca zobaczyl i tak mu dal po zebrach ze
              pestki mu sie cofnely.

Tak wiec maja sad ale nie maja nasienia na piekne jabluszka.

I kombinuja jkby je tu potajemnie i skrycie pocichucku komus wykrasc. A
              pocichucku to dlatego zeby ich dozorca znowu nie zobaczyl i jaki ar_ma_ge_don
              na ich pustynie nie zeslal.

Hej

ar_ma_ge_don . kto ma ten don ? ar ma ten don.
              tak wiec you be nie krasc jablek ! Bo sie dozorca dowie to posle hary na
              drzewo obciac chora galazke.

pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi pepsi
              a ta linijka to zeby se poczytali smile
              psi psi

• eliot Re: jak sadzicie kiedy wymyslono jezyk 31.07.03, 15:14
            borebitsa napisała:

> eliot napisał:
            >
            > > borebitsa napisała:
            > > >
            > > > Czy ktos to w ogole czyta ?
            > > >
            > > > Slawa!
            > > >
            > > >
            > > Są odpowiednie służby...
            > > Jak chcesz zwiekszyć krąg odbiorców dodaj parę słów w rodzaju Saddam, ben
            > > Laden, dzihad, Dżazira, Pepsi, Coca...
            > > wink
            > A dlaczego pepsi ?

A dlaczego nie???????

Dla utrudnienia...
            Niech wiedzą, że biorą za coś pieniądze...
            A tak po za tym to czymś trzeba gasić pragnienie w taki upał...
            wink
    • borebitsa Zobaczymy co na to experci 01.08.03, 04:50
      Mie da ale musisz wyglosic toast. *1
      Nasz vieloZow wstaje i gada.
      Wać mos tera i sie robi waćmosttera (Grecy to nazwali atmosfera)

Ale z grekami to sie dosc ciezko gadalo ale wina mili przednie totez
      chocaiz "udawali greka" i nie bylo z nimi wiekszej dyskusji nasi chetnie tam
      pływali. Jeden z nimi problem to byl taki ze nie pamietali co sie im wczesniej
      powiedzialo. No ale jak zaczeli pisac to juz bylo jako tako. Jasiu, tak jest
      panie majster, Piszcie se. Wezykiem?

natomiast greczynkom to sie nasz Pon tak spodobal ze wstawily go w swoich
      gadkach do firmamentu bogow obok innych naszych bohaterow.
      A wszyscy oni siedzieli na gorze i popijali z rogow ambrozje.
      heh dobry bajer pol roboty.
      Ciekawe gdzie nasi bajarze jeszcze nie dotarli w poszukiwaniu kom_pany do
      rożmowy. Com =przybywac Pany -smile a comm kommen to koMnie kumnie k'mnie.

Ale co by mi kto nie rzyknoł kończ_dłuzy przechodze do kon_kluzji.

zobaczymy co powiedza eksperci
      Tylko nie mowie im ze to jest polski jezyk a jezyk
      z wyspy kyzej isklop (czytaj od tylusmile
      bo oni dzis wszyscy tez udaja greka !!smile
      mowy niechca, nieznaja
      Eh gdzie ta tyśput atmosfera ?
      tak sie lingwisci blakaja
      a my ?

___
      ad 1
      *rożprawa prawi z rogiem (rożem) w reku.
      a rożen to rozen
      jak sie juz kruwe zkruwiło *2
      i kiedy rożen żaży (plonie ognisko i szumia knieje)
      zjadlo i pogawedzilo ba i z rożow popilo.
      A roże byly dwa i dwóch mędrych gadało
      Panie słuchaly i Pany
      słowa zaPaniali

dzisiaj wspomniec możem
      polecam jak jest rożen
      to_aści dobrze godasz (toast)
      a jak kto stanie w rożmowie
      to i jemu

Sława

Tak podsumowujac slowianskie wydedukowane (moze nie az tak bardzo dukam: ale)
      obyczaje:
      Siwęte gaje w ktorych sie świeci (ścina) ofiarowuje zwierzeta.
      Ofiarowuje sie je bogom, bogami sa wszycey uczestnicy obrzedu
      Obrzed to obrzedolenie (obciecie) i skruwienie (skrwawienie) kruwy (krowy)
      Krowa idzie na rozen. I jak sie piecze to
      Panie i Panowie siadaja wokol zaru (ognisko)
      Oderwane od krowy dwa rogi zajmuja poczesne miejsce.
      Najpierw dla atmosfery. napelniony miodem rog kraży (k' roży)
      1 )w lewa strone i kazdy z niego polewa (, prosto w gardlo higiena, hindusi tak
      pija wode nie dotykajac naczynia, no ale ich tam tyle ze naszym miodu by nie
      starczylo, moze z dolu rogu?) Pozostaloscia rogu jest jescze kulawka. Kielich
      bez nuki ktorego nie mozna postawic bo sie wyleje.
      2) kazdy ma swoj rog wbity w ziemie zaostrzonym koncem .

Do rożmowy sie wstaje, podczas gdy wszyscy siedza. Jak Kto dobrze prawi to inni
      mowia to_asci albo asci. sa dwa rogi a wic dwóch mowcow. Aczkolwiek kazdy moze
      zabrac glos szczegolnie jak kto ży(i?)ka

jak kto mowi prawde to goda słowi. I stad slowo god , a bon boh bog to synonim
      Pan ale borny gorny ten ktory wstaje prawi czyli bog a ten dluzej jest bogiem
      ktory wilo_zowi (flizof). Jak jusz nie goda tylko siada albo sie polozy to juz
      pan.

Ten ktróry scina na scierwo (swięci) jest odziany w modre odzienie.
      A modry t tem co ostanio byl najbardziej mądry. I zostal za godanie wybrany.

Muchy nie leca do niebieskiego co eidza lekarze i biskupi.

Ponie i Panowie maja biale spodnice czy spodnie z linu (lnu) a na wierzchu co
      tam zalezry od wichrzu (pogody). Zima zwykłe futra albo za splaszczonej
      (filcowanie) siersci płaszcze. Pany nosza harne bo to chlopy pasy a Panie
      żapaski jak to żeny. Żeny siedza poliewo Muze po prawo. A ńezy (Co im z pod
      nich golenie gołe wystaja a wstydu nie ma bo dzi(przyroDZenie) odziane. jak sie
      konczy juz praznik (pramien znikł) i wszycy pojedli popili pogodali to mowia
      pa. Harne jeszcze se harno czasem potancza

Czasem udaja sie w oscienne strony bo wiele ich i wiele swietych gajow.
      A to suną lidzią (łodzia) po rzekach, jeźorach czy nawen za żano (może). Bardzo
      miluja Ra(slonce) co goni po LI(nibo) i oni tez jak gonia w odwiedziny to mowia
      ze ku li gonia (kulig).

Ctn 2003 mozna kopiowac ino by to sie ostalo

A jak kto chce tłumaczyc tłumoka to niech spyta borabitsa

--
      Ad 2

obrzad obzyna to nie nasze ale co mieli scinac skrawiac rolnicy co sie im
      trzoda zgubila .
      • borebitsa A dlaczego to musi byc krowa? tur 01.08.03, 08:53
        Slow roż róg jest jednym z kluczy powyzszego odkrycia.
        No tak zostalo przykryte i przez czas i zlosliwcoa co chcieli bysmy zapomnieli.

ale co
        me merzi tu (meritum) Ale żar smile
        czy na pewno krowa ?
        mogly byc inne zwierzeta scinane.
        np Celtowie moze cholubili dzika?
        renifer, zobr, bobr, swinia, kon, slon, owca czy pies
        Ale prawda jest ze tylko zobr, krowa i owca maja poste rogi.
        Zobr i owca maja je zbyt krete bylo wetknac je z zimie a dlaczego w ziemie.
        A co sie mowi. No jozek podnies!
        Otoz wnioskuje ze ten kto schodzil wbijal rog w zimie by nastepny mowca mogl go
        podniesc.
        To jeszcze zostalo jako podniszeie rzuconej rekawicy.
        Z tym ze nasze pojedynki okresu wyslawianiw byly raczej wlasnie slowne.
        ktos sie wyrożył(wyraził) a ktos inny wyłozył bo plo ło to płaskie, niskie.
        I to pewnie wystarczalo
        a jak ktos sie całkiem wyłozyl tak ze była to hańba, no coz odchodził hań
        prwada da. hańda ~ hańba. A to ze nasi byli wapaniałomyslni i pomagali innym
        ścierwem (mieso ściętego żwierza porwane na czesci) wiedzieli dookola mowiac ze
        szlache_tny i da miło śćierwa (miłośćierwny > miłośierny)
        Oj byli nasi boh_a_teraz miłośćierwni ale bas_tam.

Sława!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka