maciej_florek 03.08.03, 17:55 Podczas Nocy Świętojańskiej wykrzykiwano słowa łado, łado - czy ktoś wie co dokładnie one znaczą. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: Łado, łado 04.08.03, 14:33 Łado to jakiś bożek słowiański. Mam to w jednej książce, ale nie mam jej teraz pod ręką. Aha, przypomina mi się jeszcze, że to jakiś ważny bożek, nietuzinkowy rzekłbym. Odpowiedz Link
reptar Re: Łado, łado 04.08.03, 14:37 Poszukaj tutaj: klub.chip.pl/wsd/slownik.html To jest mniej więcej elektroniczna wersja książki, o której wspominałem. Ale nie wiem, czy tam jest wszystko. Odpowiedz Link
maciej_florek Łado, łado, tańce i obrzędu świętojańskiej nocy 04.08.03, 20:10 Dziękuję bardzo Mam kłopot z otwarcie na tej stronie którą mi podałeś słownika, ale spróbuję raz jeszcze. Jesli ktos mógł mi podać gdzie mógłbym znaleźć informacji o nocy świętojańskiej, oraz o tańcach i obrzędach Słowian tej nocy to był bym wdzięczny za informację. Odpowiedz Link
reptar Re: Łado, łado, tańce i obrzędu świętojańskiej no 04.08.03, 22:33 Książka ma tytuł "Stworze i zdusze". Jej autorem jest Czesław Białczyński. Wydało to wydawnictwo Kraina Księżyca, może w 1992. Mam tę książkę, ale chwilowo jest w wypożyczeniu, więc stąd te niedomówienia. Strona rzeczywiście otwiera się długo i co gorsza, chyba tam tego nie znajdziesz. Patrzę po rozdziałach i o Ładzie chyba było w takim, co go w Internecie jeszcze nie ma. Jak książka do mnie wróci, to dam znać więcej, ale raczej nie będzie to przed październikiem   Odpowiedz Link
borebitsa Re: Łado, łado, tańce i obrzędu świętojańskiej no 05.08.03, 23:56 maciej_florek napisał: > Dziękuję bardzo > > Mam kłopot z otwarcie na tej stronie którą mi podałeś słownika, ale spróbuję > raz jeszcze. > > Jesli ktos mógł mi podać gdzie mógłbym znaleźć informacji o nocy > świętojańskiej, oraz o tańcach i obrzędach Słowian tej nocy to był bym nasze slowo o swietowaniu . Obrzedy to mieli ci co sobie obrzynali... a co nie ? > wdzięczny za informację. > Odpowiedz Link
borebitsa Slowianie nie mili bozkow, sami byli bogami ! 05.08.03, 23:53 I preparing more on this , now linguist sholars get stack Zobacz ze w Bogurodzicy Rycerstwo nie spiewa o matce boga tylko o swoich dziewicah (o laskach spiewa) dla obrony, ochrony ktorych staje do walki. A boze to naczelnik rodu. Wiekszej rodziny do kilkudziesięciu+ osob. Tylu ilu je krowe w czasie takim zeby sie nie zepsula. Prawdopodobnie w sobote odbywaly sie sobotki, sciecie i nastepne pieczenie. To barano pasy modlili sie do nas ajko do bogow, i mazyli ze kiedys zrobia sobie taka impreze, Wykopia zlotego cielca i bedzie u nich wesolo. Nie czujesz roznicy. Te wszyskie ruchy sciemniajce z kalamburami to baranopasów sciema. Uwazaj na takich. A jakby sie musiał pomodlic to sie poloz i patrz na zachd slonca, A najlepiej zrob zwiad do lasu i popacz dookoła. Nasi lezeli pod drzewem i patrzyli sie na zachodzace slonce. Ot takie byly ich modly swize stejki i popitka, a obok kobitka. A kontemplujac (ano bo jesli pieczyste to czasem kontem pluli) w ciszy zastanawiali sie jaki jest świat. Ruże sa dwa więc byla to naukowa dyskusja a nie jak ty sugerujesz balwochwalstwo | Słowa tego dowodza a moze nie czujesz ich siły?. (boze róże druhna dróżba) to mas tera! I'm pan i'm harr im very very arr i'm whithe im blue chrąbrny wąż praud as is the sun jam pan yjam harr yjam bardzo bardzo jarrr y jam chrabry jestem biały chrąbrny wąż dumne cyrwne słońce boza rodzica dziewica bazem nazwana ma Aria zysci nam spusci nam chrąbrneanie liso sci roże Slowa ! dzwik slowa arain pochodzi od dzwieku orła zrozumcie potęga arian to MY!! brzmi arijaann. Wlasciwie najbardziej aryjskie imie to Maryijaha. Serio dopiero piszac zdalem sobie z tego spwawe. Moze ktos znajdzie okrzyki orlow i podrzuci tu. >reptar napisał: ale sie poprawi ? > Łado to jakiś bożek słowiański. Mam to w jednej książce, ale nie mam jej teraz > pod ręką. Aha, przypomina mi się jeszcze, że to jakiś ważny bożek, nietuzinkowy za te gadanie moze dostaniez roży lisc ale na dupe! S > > rzekłbym. > Odpowiedz Link
borebitsa Re: Slowianie nie mili bozkow, sami byli bogami ! 06.08.03, 00:11 Wyobaz sobie rzeke w dole, zachód slonca, ognisko po prawej stronie ktore zaplonie tam gdzie zgasnie slonce. Piczyste zaraz juz na roznie. Krazace ponad sloncem orly nadlatuja po resztki. Do rozmowy kompania, laska opdal cala rozmarzona Gora miesa i miodu tona... Sława i Słowa ! Odpowiedz Link
borebitsa Re: Slowianie nie mili bozkow, sami byli bogami ! 06.08.03, 00:15 mowi Wodz to drozby i zebys mi innych bożow nie mnial przedemną. Prysiegasz? Asci boze na słowa Waści idziesz zdruzyną ! Sława! Odpowiedz Link
reptar Re: Łado, łado - z książki Białczyńskiego 21.11.03, 08:55 Ładowie (liczba mnoga) są wymienieni w rozdziale 2 "O narodzeniu Przestworzy i Przedstworzów": „Bogowie Mocy (Wielkomoce) Przeplątowie i Mokosze pognali za umykającymi ku Pierwnicy Ziemią i Welą. Przeplątowie pochwycili je w swoje sieci, a następnie z Mokoszami złączyli je kirem, welonem i bają utkanymi w jednolitą materię wszechświata, tak że przestały się oddalać. Dażbogowie (Żywioły Światła i Nieba) oraz Weselowie (Moce Zaświatów) i Ładowie (Moce Porządku Rzeczy) ułożyli w należytym porządku warstwy niebiańskie (...)”. W późniejszych fragmentach pojawia się niejaki Łado-Łagoda („Najszybciej jak to było możliwe ułożono bojowe szyki i prowadzeni przez Peruna, Ładę-Łagodę i Dziewannę Stworze opuścili usłaną białym kwieciem Łąkę Stokrotną, na której dokonało się Ustokrotnienie”. W ostatnim rozdziale jest też taki fragment: „Owego Białego Skrzydlatego Byka dosiada któryś z Wielkich Bogów (Perun, Łado, Łado-Łagoda, Kupała albo Dziewanna) podczas Wielkiej Bitwy Wiosennej, kiedy to przez Stworze i Wielkobogów pokonany zostaje stary, zeszłoroczny Czarny Skrzydlaty Byk, dosiadany przez wodza Zduszów, czyli któregoś z Małych Bogów (Dzieldzieliję, Zmorę, Sowicę lub Smęta-Lelija)”. Ja przyznaję, że biegły w tych sprawach nie jestem, więc wybrałem takie trzy fragmenty jakie wybrałem, ale niewykluczone, że w tej książce są jeszcze jakieś lepsze. Odpowiedz Link
osse Re: Łado, łado - z książki Białczyńskiego 21.11.03, 11:27 CZŁOWIEKU! (grrr) Nie powtarzaj takich głupot za Białczyńskim. On plecie trzy po trzy. W skrócie: książki Białczyńskiego mają tyle wspólnego z mitologią Słowian, co Tolkien z mitologią germańską ! BO TO LITERATURA! Pewne rzeczy nie staną się prawdziwe tylko przez częste ich powtarzanie. Ignorancie. Łado znaczy "luby", "oblubieńcu", w ostateczności "narzeczony", i tak też jest rozumiany w "Słowie o wyprawie Igora". Nie róbcie z wypocin Jana Długosza mitologii, plisss! Łada, Jesza, Lel byli bogami, ale tylko w jego i w pana Białczyńskiego, wyobraźni. Lal-la, lal-la, aut dormi, aut lacta! :0 Odpowiedz Link
zorianx Łado, Boda, Leli... trochę szacunku dla Długosza.. 21.11.03, 19:41 osse napisał: > CZŁOWIEKU! > Łado znaczy "luby", "oblubieńcu", w ostateczności "narzeczony", i tak też > jest rozumiany w "Słowie o wyprawie Igora". Nie róbcie z wypocin Jana Długosza > mitologii, plisss! Łada, Jesza, Lel byli bogami, ale tylko w jego i w pana > Białczyńskiego, wyobraźni. Te nazwy są i w innych dawnych zapisach, łado moze być ładny przystojniaczek- narzczony, ale nie oznacza to, że nie ma i innego znacznia ład-porządek, z przedrosniętym w'ład'ny, Władca... A nazywanie kronik Długosza wypocinami dyskwalifikuje twoja ossi wypowiedź, jako niedorzeczną i mało uzasadniną. Uważasz, że pyskując na Długosza, jesteś od niego większy Odpowiedz Link
l4l0 nasze polskie słowo 21.11.03, 20:31 maciej_florek napisał: > Podczas Nocy Świętojańskiej wykrzykiwano słowa łado, łado - czy ktoś wie co > dokładnie one znaczą. wszystkiego co dobre po trochu )) ŁADny ŁADa (w Rosji miła/kochana lub samochód) LADacznica ŁAD jak porządek, mir, pokój, zgoda bezŁAD czyli chaos po grecku ukŁAD kŁAŚĆ kŁODa ŁÓDź czyli ŁÓDka ŁODyga wŁADca wŁADać wŁADza wŁODzimierz Odpowiedz Link
l4l0 im dalej w las tym więcej drzew 21.11.03, 21:20 ogLĄDać po(d)gLĄD gLĘDzić LĄD LÓD LUD LUDzie bŁĄD bŁĄDzić ŁUDzić uŁUDa obŁUDa Odpowiedz Link
borebitsy Re: nasze polskie słowo 22.11.03, 12:57 takie poszukiwania połaczeń słow mają sporosensu. Ciekawejest też porównywanie obecnych form jak brzmią w róznych polskiech dialektach i ościennych językach. na podstawiegenetyki dochodzimy do wniosku że jesteśmy trzonem Arian. Jednakże polski język znajduje się na marginesie badań językoznawców poszukujących prajęzyka indoeuropejskiego wszędzie oprócz polskiego języka. Szybki rozwuj ludów aryjskich spowodował wiele modyfikacji w językach słowińskich i faktycznie peryferyjne języki mogą zawierać archaiczne zamrożoneformy językowe. Jednakże odniesienie i rekonstrukcja proto indo- europejskiego języka powinna się opierać w dużejmierze na słowińskich językach a nie zkreolizowanych germńskich. Odpowiedz Link
l4l0 Re: nasze polskie słowo 22.11.03, 19:27 borebitsy napisał: > takie poszukiwania połaczeń słow mają sporosensu. Ciekawejest też porównywanie > obecnych form jak brzmią w róznych polskiech dialektach i ościennych językach. > > na podstawiegenetyki dochodzimy do wniosku że jesteśmy trzonem Arian. Jednakże > polski język znajduje się na marginesie badań językoznawców poszukujących > prajęzyka indoeuropejskiego wszędzie oprócz polskiego języka. > Stara to prawda że byt kształtuje świadomość,a najlepsze stanowisko bytowe i najszersze wpływy na bieg wydarzeń mają anglosasi, germanie, a zwłaszcza pewien odłam semitów. Kroją więc naukę i swiatopogląd na swoje rozmiary."Świat jest rządzony przez zupełnie innych ludzi, niż wyobrażają sobie osoby nie mające wglądu za kulisy władzy" -mawiał pewien angielski polityk. I dodawał: "mogą być tylko trzy formy rządów: tradycyjna monarchia, dyktatura oparta na wojsku i aparacie terroru służb specjalnych oraz niby jawne rządy parlamentarne, a w rzeczywistości opanowane przez krecią działalność tajnych związków i potentatów finansowych". > Szybki rozwuj ludów aryjskich spowodował wiele modyfikacji w językach > słowińskich i faktycznie peryferyjne języki mogą zawierać archaiczne > zamrożoneformy językowe. Jednakże odniesienie i rekonstrukcja proto indo- > europejskiego języka powinna się opierać w dużejmierze na słowińskich językach > a nie zkreolizowanych germńskich. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: nasze polskie słowo 24.11.03, 04:53 l4l0 napisał: > borebitsy napisał: > > > takie poszukiwania połaczeń słow mają sporosensu. Ciekawejest też > porównywanie > > obecnych form jak brzmią w róznych polskiech dialektach i ościennych język > ach. > > > > na podstawiegenetyki dochodzimy do wniosku że jesteśmy trzonem Arian. > Jednakże > > polski język znajduje się na marginesie badań językoznawców poszukujących > > prajęzyka indoeuropejskiego wszędzie oprócz polskiego języka. > > > > > Stara to prawda że byt kształtuje świadomość,a najlepsze stanowisko bytowe i > najszersze wpływy na bieg wydarzeń mają anglosasi, germanie, a zwłaszcza pewien > > odłam semitów. Kroją więc naukę i swiatopogląd na swoje rozmiary."Świat jest > rządzony przez zupełnie innych ludzi, niż wyobrażają sobie osoby nie mające > wglądu za kulisy władzy" -mawiał pewien angielski polityk. I dodawał: "mogą być > > tylko trzy formy rządów: tradycyjna monarchia, dyktatura oparta na wojsku i > aparacie terroru służb specjalnych oraz niby jawne rządy parlamentarne, a w > rzeczywistości opanowane przez krecią działalność tajnych związków i potentatów > > finansowych". > > > > > > Szybki rozwuj ludów aryjskich spowodował wiele modyfikacji w językach > > słowińskich i faktycznie peryferyjne języki mogą zawierać archaiczne > > zamrożoneformy językowe. Jednakże odniesienie i rekonstrukcja proto indo- > > europejskiego języka powinna się opierać w dużejmierze na słowińskich > językach > > a nie zkreolizowanych germńskich. Odpowiedz Link
reptar Re: Łado, łado 28.11.03, 13:19 Tym razem cytuję leksykon "Bogowie, Demony, Herosi", wydany przez Wydawnictwo Znak: ŁADA (słow. "Panna Młoda") - domniemana zachodniosłowiańska bogini płodności i wegetacji. Matka Lelum Polelum. Nazwę Łada, występującą u Długosza, próbuje się dostosować do śladów archeologicznych kultu bóstwa żeńskiego (tzw. Bogini z Rybą). Odpowiedz Link
ignorant11 A może jakieś słowiańskie szarady? 28.11.03, 14:51 reptar napisał: > Tym razem cytuję leksykon "Bogowie, Demony, Herosi", > wydany przez Wydawnictwo Znak: > > ŁADA (słow. "Panna Młoda") - domniemana zachodniosłowiańska bogini płodności > i wegetacji. Matka Lelum Polelum. Nazwę Łada, występującą u Długosza, próbuje > się dostosować do śladów archeologicznych kultu bóstwa żeńskiego (tzw. Bogini > z Rybą). > > Odpowiedz Link
zorianx Szarada jest też alfabet indyjski Siarada... 28.11.03, 18:49 ... a może tribondy (chyba tak to się nazywa), dlaczego chorw. imię Goran (pol. Gorzan od gorzeć?)jest ortograficznie kalką szwedzkiego Goran od parcuś? Podobnie angielski Hary, czeskie harat (płonąć), polskie harować(haruś- pracuś). Odpowiedz Link
lacietis Łada, ładuszka 29.11.03, 10:49 Sam się zastanawiałem, co znaczy "Łada" - spopularyzowana w Polsce przez nazwę samochodów WAZ-2101 - 2107. Tyle, że te samochody w Rosji, wcale się "Ładą" nie nazywają - tylko "Żyguli" - od nazwy zalweu Żyguliowskiego, nad którym stoi fabryka (patrz.Żaglówka w herbie zakładów). Natomiast była jeszcze w czasach sowieckich popularna piosenka, której słowa wskazywały by rzeczywiście, na znaczenie "łady" - jako oblubienicy (-ca), narzeczonej. Idzie to jakoś tak "daże jesli staniesz staruszkoj, dlia mienia Ty budiesz Ładuszkoj, Łado_Łado...". Czyli, że jak już będzie babcią dla podmiotu lirycznego, nadal będzie młodą atrakcyjną erotycznie kobietą. Zastrzegam, że to tylko przyczynek, a nie róba odpowiedzenia na pytanie "co znaczy Łada?". Odpowiedz Link
osse Re: Łado, łado 18.12.03, 18:27 Akurat posąg postaci trzymającej w rękach rybę ze znakiem ukośnego krzyża ( "X' ) była męska, więc jak to może być Panna Młoda? Jeżeli już, to był to Daćbóg-Swarożyc, a nie Łada. Odpowiedz Link
borebitsy Re: Łado, łado 05.01.04, 03:56 osse napisał: > Akurat posąg postaci trzymającej w rękach rybę ze znakiem ukośnego krzyża ( "X' > ) była męska, więc jak to może być Panna Młoda? > Jeżeli już, to był to Daćbóg-Swarożyc, a nie Łada. mój dziadek mawał ale to LADACO takż łada miła i swój męski odpowiednik ladaco ladaco to dzieciak który cos zbrojił narozrabiał, samo słowo zbrojił jakze oreżne to tradycja z Bochorodczan z kołeji na Mazowszu zbrojło czy brojiło się też wtedy było fajnie i była frajda sądzę ze te słowa nie są zapożyczone tylko pozostłości słowiańsko-germańskiej wsolnoty językowej. Kochanowski używa frasować. Może wec frajda młokośów była frasunkiem gurusu, starych, ojców "co ojce chcieli", rodziccieli jaka jest pozyczj słow checa chycać Odpowiedz Link
osse Re: Łado, łado 12.01.04, 12:10 > Akurat posąg postaci trzymającej w rękach rybę ze znakiem ukośnego krzyża > ( "X' ) była męska, więc jak to może być Panna Młoda? > > Jeżeli już, to był to Daćbóg-Swarożyc, a nie Łada. i powiem więcej: na Ślęży jest postać z rybą, tak, ale z utrąconą głową. W jakiejś ksiażce widziałem jak ktoś to zlepił z głową przechowywaną w jakimś muzem niedaleko, pasowało idelanie i to był facet. > > mój dziadek mawał ale to LADACO Twój dziadek mówił: leda - co, czyli byle co, nic warty, nicpoń itd. Odpowiedz Link
borebitsy LADACO 12.01.04, 12:26 osse napisał: > > Akurat posąg postaci trzymającej w rękach rybę ze znakiem ukośnego krzyża > > ( "X' ) była męska, więc jak to może być Panna Młoda? > > > Jeżeli już, to był to Daćbóg-Swarożyc, a nie Łada. > > i powiem więcej: na Ślęży jest postać z rybą, tak, ale z utrąconą głową. > W jakiejś ksiażce widziałem jak ktoś to zlepił z głową przechowywaną w jakimś > muzem > niedaleko, pasowało idelanie i to był facet. > > > > mój dziadek mawał ale to LADACO > Twój dziadek mówił: leda - co, czyli byle co, nic warty, nicpoń itd. Zauważ olbrzymi teren zajęty przez słowian. Dzisiaj patrzyłem na prawie słowińskie języki tybetu 25% hg3. Wnioskuję że stan polskich słowników jest bardzo okrojony. Zaważyła pewnie cykliczna sciema historyczna i syjo centrizm który okazał się podwójnym przekrętem. Mojżeszowym i koło jezusowym. wracając do dziadka: Jawyraźnie pamiętam ladaco LADACO. Jednocześnie pewne słowa przechodzą pewną pojęciową zmianę . Np pojęcia żępolić czy rzępolić dawniej nie znaczyły pewnietak często takiej sobie muzyki. Zapwne słowo lżyć uległo o 180o przewartościowaniu a lżenie boga było jego wychwalaniem tak jak w lulajże lulajże moja perelłko. Odpowiedz Link
osse Re: LADACO 12.01.04, 14:25 ... twój dziadek mówił ladaco, czyli leda co, czyli ledwie co, czyli zobacz wyżej... Tak, " pewne słowa przechodzą pewną pojęciową zmianę", i nie tylko pojęciową, w wymowie też sie zmieniały jak to ladaco (pewnie ze stpol.). Niestety nie zajmowałem się językami tybetu choć to na pewno fascynujące, ani też nie wiem co to hg3... Odpowiedz Link
borebitsy Re: LADACO 13.01.04, 21:42 osse napisał: > ... twój dziadek mówił ladaco, czyli leda co, czyli ledwie co, czyli zobacz > wyżej... > Tak, " pewne słowa przechodzą pewną pojęciową zmianę", i nie tylko pojęciową, > w > wymowie > też sie zmieniały jak to ladaco (pewnie ze stpol.). > Niestety nie zajmowałem się językami tybetu choć to na pewno fascynujące, ani > też > nie wiem co to hg3... prosze bardzo HG3 tu jużbyło omawiane sporo wyszukiwakra tego forumpodaje: szukaj.gazeta.pl/szukaj/806956,31023.html?VE_szukaj_a=HG3&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=12217&poz=0&tablicaS zukaj=forum_tresc&zywe=2 Niestety serwer gw działa bardzo powili, jest też www Odpowiedz Link
borslaw Re: Łado, łado 13.01.04, 22:01 lad lad"ny chodyi chyba o bostwo urody,pokoju,spokoju,zdrowia? Odpowiedz Link
osse Re: Łado, łado 15.01.04, 16:33 borslaw napisał: > lad > lad"ny > chodyi chyba o bostwo urody,pokoju,spokoju,zdrowia? Porównaj sobie: zaŁADować, przyŁADować, zaPakować (nie to nie to ) A więc raczej chodzi o załadowanie ci w czache, borslaw... A więc byłoby to bóstwo kopiące po tyłku i głowie takich świrów jak ty... (?) Nie! Albo może inaczej: o bóstwo ŁADujące się ŁADą w dwoje cztery litery, borslawie. Sława Ładonowi! Odpowiedz Link