Dodaj do ulubionych

HP fan fiction

08.01.06, 21:38
Mam pytanie - czy ktos z was czytuje fan fiction? Ja nie ukrywam, ze jestem
wielka fanka nie tylko "kanonu", ale wlasnie "wariacji na temat".
Jako, ze ff czytuje od dwoch lat, to przerobilam juz cala mase lepszych i
gorszych tekstow (po polski i po angielsku).
Jezeli i wy sie w to bawicie, dajcie znac - chetnie porozmawiam na ten temat
poza forami scisle sie tym zajmujacymi.
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: HP fan fiction 05.02.06, 20:54
      Co powiesz o tym ff?? Czytuje je i moim zdaniem nie są złe. Zwłaszcza ten drugi.
      1. Seria pamiętnikków - blogów bohaterów HP. Najlepsze są Hermiony i Draco:
      hermionap.blog.onet.pl/ i dracom.blog.onet.pl/
      2. VII część Pottera, czyli co się wydarzyło po HP i Książę Półkrwi:
      harrypotter-cz7.blog.onet.pl/
      Co o nich sądzisz??
      • ewengarda Re: HP fan fiction 07.02.06, 23:35
        Witam!
        Ciesze sie, ze ktos postanowil podyskutowac na temat fan fiction!
        Co do wskazanych przez Ciebie tekstow - ja z zasady czytam opowiadania
        ZAKONCZONE, wiec blogi, z przyczyn oczywistych, odpadaja. Jednakze zaciekawiona
        postanowilam zapoznac sie z tymi, ktore wymienilas.
        Do tej pory udalo mi sie przeczytac dwa pierwsze (Draco i Hermiona). Co moge
        powiedziec? Lekkie, latwe i przyjemne, na kilometr widac mlody wiek autorki.
        Nadaja sie na czytadelko, ale na tle wszystkich, jakie dotychczas przeczytalam,
        wypadaja niestety dosyc blado. Strony strasznie przeladowane grafika - ja
        osobiscie tego nie lubie, ale to subiektywna opinia. To, co razilo mnie
        najbardziej, to bledy - nie tylko jezykowe, ale przede wszystkim w stosunku do
        kanonu.
        Ogolnie - sympatyczne, ale bez szalenstw - choc sila rozpedu przejrze jeszcze
        pamietnik Pottera.

Co do trzeciego rekomendowanego przez Ciebie opowiadania, zapoznam sie z nim
        niedlugo i wtedy napisze, co o nim sadze - choc juz znalazlam na naszym forum
        malo zachecajaca opinie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16511&w=35126948&a=36398180Pozdrawiam.
        • ewengarda Re: HP fan fiction 07.02.06, 23:37
          z niewyjasnionych dla mnie przyczyn, do linka doklejone zostalo slowo, ktore
          umiescilam linijke nizej. Dziwne. Podaje link ponownie:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16511&w=35126948&a=36398180
          • ilianna Re: HP fan fiction 09.02.06, 18:08
            Hmmmm. Ja nawet lubię czytać blogi :) Mi się zdecydowanie bardziej podoba ten
            trzeci link. Pamiętniki Draco i Hermiony są zbyt skoncentorwane na wątkach
            uczuciowych :) hermiona w ciąży z Malfoyem, zaręczona z Krumem. Jakoś srednio
            mi to pasuje. Natomiat ten trzeci (7 część Pottera) rozwija różne wątki. W
            sumie blo jest bardzo młody, ale wydaje mi się, że z każdym kolejnym rodziałem
            jest coraz ciekawszy.
            • simply-bright Re: HP fan fiction 09.02.06, 21:08
              A ja nie lubię tego typu rzeczy bo mi to za bardzo przypomina Tokio Hotel, to
              żenujące co te małolaty potrafią wypisywać :/
              Ale jednocześnie to dobrze że ludzie rozwijają swoje pisarskie umiejętności.
              • ewengarda Re: HP fan fiction 10.02.06, 17:16
                Przeczytalam nareszacie ten blog, majacy byc autorska wersja siodmego tomu -
                musze powiedziec, ze odnioslam dosyc pozytywne wrazenie - mimo dosyc negatywnego
                nastawienia na poczatku. Tresc trzyma sie kupy, nie ma razacych bledow, pomysly
                niezle - mam nadzieje, ze ten poziom sie utrzyma, na pewno bede tam zagladac.

Poswiecilam dwa wieczory na przegladanie blogow, poswieconych HP ff - coz za
                przerazajace przezycie. Te trzy to prawdziwe dziela na tle pozostalych - a sa
                ich setki. Niestety, srednia wieku autorow to koniec podstawowki - blogi sa tak
                zaladowane grafika, ze moj komputer ledwo zipal, dobor barw spowodowal u mnie
                zapalenie spojowek, bledy ortograficzne postawily mi wszystki wlosy na ciele -
                nawet te ogolone. Swoja droga, czy teraz w podstawowkach nie uczy sie ortografii??

Ja siegajac po teksty ff nie szukam ich na blogach, ale na portalach literackich
                poswieconych tego typu pisaninie. To zupelnie inna para kaloszy - wiele tekstow
                jest na najwyzszym poziomie. Jezeli ktos chcisalby cos przeczytac - szczwerze
                polecam.

Co do Tokio Hotel - blogu nie widzialam, ale wlasnie sie dowiedzialam, ze
                wokalista to chlopak!!! Bylam pewna, ze to dziewczyna;) Czego sie czlowiek z
                Teleekspresu nie dowie.
                • ilianna Re: HP fan fiction 11.02.06, 11:54
                  Ja nawet na paru blogach znalazłam tego gościa z Tokio Hotel jako nowego
                  bohatera "Pottera", najczęściej jest nowym uczniem Hogwartu i super kumplem
                  Hermiony :/
                  Może podasz linki do swoich ulubionych ff?? Ostatnio czytam prawie same blogi i
                  coraz bardziej się przekonuję, że w każdym jest to samo.

• ewengarda Re: HP fan fiction 11.02.06, 22:24
                    Cos polecic - no to proponuje na poczatek:
                    mirriel.republika.pl/index.html
                    tu w dziale HP fan fiction jest kilka tekstow z najwyzszej polki, choc nie
                    najnowszych.
                    Jezeli chcesz cos zabawnego - koniecznie siegnij po "Slytheriniade" autorstwa
                    Toroj. Kolejnosc czytania (warto sie jej trzymac, bo sa odniesienia do
                    wczesniejszych):
                    1. Trick or treat, czyli Halloween Severusa Snape'a
                    2. Filozofia węża, czyli zemsta wielkiej Lestrange
                    3. Dla każdego gwiazda - czyli opowieść pod choinkę
                    4. Hapy Niu Jer, albo pojedynek czarnych charakterów
                    5. Expecto Patronum - czyli jasna strona duszy
                    6. Dalia Slytherinu czyli erotyk kulturystyczny

Oprocz ww. jest tam jeszcze opowiadanie spoza tej serii - Róża Gryffindoru czyli
                    Hogwart Love Story - parodia Mniszkowny;) oraz Zodiak Animagiczny (to, na co
                    nazwa wskazuje).

Ok, jak sie posmialas, to moze cos z inne nieco bajki - jeden z najpiekniejszych
                    chytyba polskich fanfikow (przynajmniej moim skromnym zdaniem - ale jestem
                    pewna, ze po lekturze je podzielisz) - "Czarny Kamyk" autorstwa Silene Acaulis.

Koniecznie podziel sie ze mna swoimi opiniami na temat wyzej wskazanych tekstow
                    - jestem ich bardzo ciekawa. Pozniej bardzo chetnie napisze Ci na temat innych
                    tekstow na tej stronie (jezeli bedziesz chciala dalej czytac) - te inne sa
                    ZNACZNIE dluzsze, dlatego zeby Cie nie zniechecic, proponuje zaczac od tych
                    krotszych.
                    Pozostaje mi tylko zyczyc przyjemnej lektury!!!
                    • ilianna Re: HP fan fiction 13.02.06, 18:54
                      Jestem pod wrażeniem! Te teksty są świetne!!! Nie mam za duzo czasu, więc na
                      razie tylko przejrzałam, a przeczytałam pierwsze dwa. Rewelacja. śmieszne,
                      inteligentne i ten Snape... :)
                      • ilianna Re: HP fan fiction 13.02.06, 22:26
                        Czytam i czytam!!! Nie mogę przestać. "Hapy Niu Jer" powalił mnie na kolana,
                        przy "polerowaniu różdżki" oplułam monitor :/ Bardzo Ci dziękuję za ten link!!!
                        Aha, no i Hogwart Love Story... Piękne!
                        • ilianna Re: HP fan fiction 14.02.06, 21:04
                          Wrobiłaś mnie! Nie mogę się oderwać od tej strony :)Przeczytałam "Czarny Kamyk"
                          i w pełni się z Tobą zgadzam. To jest naprawdę najlepszy ff, jaki do tej pory
                          przeczytałam. Zwłaszcza, że uwielbiam Lupina :)Świetny klimat ma to
                          opowiadanie, a już scena jak Lupin rozprawił się z Lestrange była niesamowita.
                          Bardzo podobało mi się też "7 lat i 50 dni", co o nim sądzisz?
                          Pozdrawiam
                          • ewengarda Re: HP fan fiction 15.02.06, 17:56
                            ilianna napisała:

> Wrobiłaś mnie! Nie mogę się oderwać od tej strony :)

Wiedzialam, ze tak bedzie;) Jestem pod wrazeniem, ze tak szybko Ciu poszlo.
                            Teraz na temat pozostalych opowiadan na tej stronie - zwlaszcza tych dlugich:

na samej gorze znajdziesz opowiadania Enahny, autorki przeslawnej trylogii SDwP
                            (od tytulu pierwszej czesci). Kolejne czesci to: Szczesliwe Dni w Piekle,
                            Przecinajac Wiezy i Poprzez Mury (plus jednorozdzialowy dodatek z retrospektywa
                            "Nawet Strach Mnie Opuscil"). Calosc to o ile pamietam grubo ponad 600 stron
                            wydruku w formacie a4 (mimo malej czcionki i minimalnych marginesow).
                            Opowiadanie "kultowe", w polskiej wersji jezykowej dzieki tlumaczeniu Mirriel i
                            korekcie Toroj. Powstalo dosyc dawnio temu, po wydaniu 4. tomu. Co ciekawe,
                            autorka nie wiedzac o tym, wykorzystuje zupelnie inaczej ten sam watek, ktory
                            rozwinela JKR w piatym tomie. OSTRZEZENIE - tekst Enahny jest mroczny i
                            brutalny, zawiera drastyczne sceny i opisy tortur. Zdecydowanie nie dla
                            czytelnikow maloletnich lub/i o slabych nerwach.
                            Pozostale opowiadania Enahmy, czyli dwa krotkie i "Glupiec" nie sa az takj
                            drastyczne, tym niemniej smutne - opisuja rowniez wariacje na temat ulubionych
                            bohaterow autorki - rowniez warte uwagi. Zdecydowanie Enahma jest autorka warta
                            polecenia, ale powtazam raz jeszcze - nie jest to literatura lekka, latwa i
                            przyjemna - wrecz przeciwnie.

Naja Snake - jedna z moich faworytek, choc nie za sprawa opowiadan, ktore
                            znajdziesz tu (to dwie kolejne czesc tej samej historii). Autorka opowiadan
                            "wampirzych". Uwielbiam jej opowiadanie "Skrzydlaci".

Artur Weasley - tutaj jest tylko jedno z jego opowiadan, czyli "Wigilia w Norze"
                            - zdecydowanie warto ja czytac w zestawie z reszta jego opowiadan, bo sie ze
                            soba lacza.

Gdzie znalezc te opowiadania? Odpowiedzi sa dwie, w oba miejsca trafisz ze
                            strony Mirriel.
                            Pierwsze miejsce to forum literackie Mirriel mirriel.ota.pl/forum/
                            - najlepsze forum z HP ff, teksty na wysokim poziomie literackim i jezykowym -
                            wszelkie bledy i glupoty sa bezwzglednie pietnowane i tepione - i chwala im za
                            to - znajdziesz tu wiele znakomitych opowiadan, skonczonych i nie, wraz z
                            komentarzami do nich.
                            Drugie to polaczona z forum Wirtualna Biblioteka im. Irmy Pince
                            www.biblioteka-mirriel.prv.pl/
                            - tutaj znajdziesz ZAKONCZONE opowaidania z forum, gotowe do sciagniecia jako
                            pliki zip.

Mam nadzieje ze mnie nie znienawidzisz za podanie Ci tych linkow - zapewnione
                            TYGODNIE ze znakomita lektura;))

Jako ze znam wiekszosc zamieszczonych tam tekstow, chetnie podyskutuje na ich temat.
                            Pozdrawiam i dobrej zabawy zycze;))
                            • ilianna Re: HP fan fiction 15.02.06, 18:41
                              Czytalam już 'Gdzie żyje krew twej matki', 'Schowek' i 'Głupiec'. Absolutnie
                              fanatstyczne zwlaszcza ze uwielbiam Snape'a i chcialabym, zeby on sie w koncu
                              jakos dogadal z HArrym. A poza tym pasuje mi taki mroczny styl. Wiec teraz
                              zabieram sie do czytania tego dlugiego... Jak skoncze to dam znac :)
    • minerwamcg Re: HP fan fiction 15.02.06, 20:47
      Naprawdę dobre forum fanfiction jest tutaj twoj.net/index.php?
      s=3094bd4f21dd5d01c520e5f98ac35cf6&showforum=58

Publikuje tam wielu autorów z Mirriel, m.in. Toroj, Arthur Weasley, Silene,
      Irytek, Leszek, a i nie chwaląc się ja, Minerwa.

Głupio się reklamować, ale jak chcecie poczytać coś z moich starych opowiadań,
      to są tu: weasley.sf-f.pl/minerwa.html
      A komplet dzieł Arthura Weasleya jest tutaj: weasley.sf-f.pl/arthur.html
      • ewengarda Re: HP fan fiction 15.02.06, 20:56
        Nie podawalam forum twoj.net, bo sa na nim dokladnie te same teksty, co na
        Mirriel, z ktorego to forum ja czytuje - a w koncu polecamy innym to, co nam
        najblizsze.
        Choc nie ukrywam, ze od ponad roku na polskie fora zagladam nieczesto, bo juz
        wszystko "przerobilam" (z zakonczonych opowiadan, bo tylko takie staram sie
        czytac). Znam tez oczywiscie Twoje teksty.
        • ilianna Re: HP fan fiction 18.02.06, 22:54
          Przeczytalam dzieło Enahny :) Szczesliwe Dni w Piekle,Przecinajac Wiezy i
          Poprzez Mury i jestem zachywcona. Pododbało mi się bardzo. Brutalne bardzo, ale
          jendocześnie tak pełen pozytywnych emocji, że ta brutalność nawet mi nie
          przeszkadzała. Harry, w przeciwieństwie do ksiązek Rowling, zachowuje sie jakoś
          normalnie. Nie jak pępek świata, boi się, okazuje jakieś głębsze emocje. No i
          ten Snape ;D. Jakoś moim zdaniem niepotrzebnie zginął Dumbledore i Lupin. I ten
          wątek z Quietusem, Hermioną i tym gwałtem... jakiś taki naciągany trochę. Ale
          ogólnie jestem pod dużym wrażeniem. Bardzo mi się podobało!
          • ewengarda Re: HP fan fiction 19.02.06, 00:11
            Nie ma sie co dziwic, ze trylogia SDwP jest tekstem kultowym - odniesienia do
            niej widzialam w wielu ff. Sama nie wiem, co Ci dalej polecic - jest masa
            znakomitych tekstow - postaram sie wrzucic pare propozycji, wszystklie
            znajdziesz tu: www.biblioteka-mirriel.prv.pl/ (pliki zip). Moj wybor jest
            calkowicie przypadkowy i subiektywny:

1. wspominany juz Artur Weasley - opowiadanie "glowne" to "Oswoic Smoka",
            "Wigilia w Norze" jest uzupelnieniem, ktorego akcja dzieje sie w srodku -
            "Pogrzeb i stypa" - po jego zakonczeniu. Mi sie bardzo podobalo.

2. Thingrodiel - "Bracia W. rozrabiaja" - czyli blizniacy Weasley w akcji i
            "Kronika poetycko-sledcza" - tym razem Luna. Oba zabawne.

3. Vilandra1 - "Oczy demona" - o dorastaniu Toma Marvolo.

4. Naja Snake - moja osobista faworytka, polecam "Skrzydlatych" - wymagana duza
            tolerancja na dalekie odejscie od kanonu i sympatia do wampirow;)

5. Sadzac po blogach, ktore mi polecilas, pasuje Ci para Hermina-Draco (mnie
            osobiscie nie przekonuje, ale czytac moge;), to dwa teksty na ten temat, ktore
            zawsze mi sie wydawaly bardzo podobne (nie obrazajac autorek, tym bardziej, ze
            zdaje sie pisuja tez w kooperacji). Sonka "Szlama" i Kitiara uth Matar
            "Everytime" (skojarzenie z piosenka Britney Spears jak najbardziej sluszne).
            Urocze;)

Ok, to teksty wybrane przypadkowo z wielu, ktore warto przeczytac. Oczywiscie
            nie musisz sie sugerowac moimi wskazaniami, a wybierac cokolwiek (nawet pierwszy
            z brzegu tekst, czyli "Era Wodnika" Agi, dostarczy Ci pewnie sporo rozrywki;)
            Cokolwiek wybierzesz - koniecznie napisz jak Ci sie podobalo! Moze polecisz mni
            cos, czego jeszcze nie czytalam, albo pozwolisz mi spojrzec na znanyu tekst pod
            innym kontem. Baw sie dobrze!
            • simply-bright Re: HP fan fiction 19.02.06, 11:15
              Najlepsze opowiadania są o Lily i Jamesie. I wcale nie jest ich mało.
              • ewengarda Re: HP fan fiction 19.02.06, 20:21
                Kwestia gustu. Osobiscie mam alergie na Huncwotow.
    • tissana1 Re: HP fan fiction 11.03.06, 13:16
      hej ja tez uwielbiam niestandardowe opowiesci fanó, zdaje sie że przeczystałam
      już większość na polskich i zagranicznych stronach i bardzo chętnie wymieniłabym
      sie poglądami na temat.Moj mail tissana@wp.pl
      • maly_jelen Re: HP fan fiction 11.03.06, 14:31
        Kilka świetnych:
        wnuczka-voldemorta.mylog.pl/
        james-vs-lilka.mylog.pl/
        knuje-cos-niedobrego.mylog.pl/
        • maly_jelen Re: HP fan fiction 11.03.06, 14:31
          I najlepsze:
          hermiona-corka-czarnego-pana.mylog.pl/
          • ewengarda Re: HP fan fiction 11.03.06, 20:46
            Zajrze do tych tekscikow, zobaczymy - choc z zasady nie czytuje blogow, bo:
            1. nie maja konca i ciagna sie bez sensu
            2. sa tak zaladowane grafika, ze ledwo sie otwieraja (cale szczescie mam blokady;)
            3. jezeli o stronie graficznej mowa, to autorzy najczesciej wybieraja mase
            wymyslnych kolorow, ktore albo raza w oczy, albo powoduja, ze tekst jest
            nieczytelny
            4. akcja krazy zazwyczaj wokol problemow sercowych bohaterow i w 8 przypadkach
            na 10 koncza sie ciaza
            5. jest masa szczegolowych i przedlugich opisow strojow bohaterow - oczywiscie
            wg. najnowszej mugolskiej mody - no i oczywiscie wszyscy sluchaja najnowszych hitow
            6. teksty roja sie od przerazajacych bledow jezykowych i potworkow typu "boshe"
            lub "koffsm" - a moje filologiczne serce wyje z rozpaczy

Oczywiscie nie odnosi sie do do wszystkich blogow z ff, ale do wiekszosci tych,
            ktore przejrzalam (a swojego czasu odwiedzilam grubo ponad setke - moze to jakas
            forma automasochizmu??). Zbalazlam ze trzy niezle, w tym jeden calkiem dobry.
            Chetnie przejrze te, do ktorych linki zamiescilas i wtedy sie na ich temat
            wypowiem. Mam nadzieje, ze mnie pozytywnie zaskocza. Ale w tej chwili mam
            jeszcze ze 200 stron calkiem niezlego opowiadanka z fanfiction.net, wiec blogi
            musza poczekac.
            • eeela Re: HP fan fiction 11.03.06, 21:10
              Fanfiction ogolnie sa na tak katastrofalnym poziomie, ze to zniecheca do
              poszukiwan i kolejnych prob. Poza zarzutami, ktore juz wymienilas:
              - BLEDY ORTOGRAFICZNE (ale to straszne i w strasznej ilosci, nie jestem w stanie
              czytac czegos tak niedbale pisanego)
              - stylistyka zazwyczaj prymitywna do bolu
              - zazwyczaj pisane (wybaczcie, 3/4 uzytkownikow tego forum) przez smarkaczy nie
              majacych zielonego pojecia o literaturze i z czym to sie je

W swoich niegdysiejszych probach natknelam sie na 1 (slownie: jedno) dosc
              interesujace opowiadanie. Ewidentnie pisane bylo przez osobe starsza, i choc
              troche bledow ortograficznych sie zaplatalo, narracja byla przyzwoita, akcja w
              miare wciagajaca, niektore fragmenty bardzo pomyslowe, kilka zartow doprowadzilo
              mnie do glosnych wybuchow smiechu. Calosc nieco przesentymentalizowana, ale
              ogolnie ok, na 4 z malym minusem.

twoj.net/index.php?s=83b19939d80ea5be047db1101881addf&showtopic=7526&st=0
              (Blad w tytule jest zamierzony).

Gdyby ktoras ze starszych uzytkowniczek tego forum miala gdzies w otchlaniach
              zakladek cos przynajmniej na tym poziomie, bylabym wdzieczna za podzielenie sie
              informacja :-)
              • ewengarda Re: HP fan fiction 11.03.06, 21:30
                A, oczywiscie - "Koham Lune Lovegood" - usmialam sie przy tym do lez. W tym
                temacie w kilku swoich postach podaje linki do dobrych opowiadan - w zasadzie
                wszystkie moge polecic z czystym sumieniem. A specjalnie dla Ciebie, link do
                mojego osobistego faworyta sprzed dwoch lat z okladem - albo i trzech (dawno nie
                czytalam): www.koticzka.boo.pl/catsways.htm.
                Dluuugie, troche sentymentalne, o Mistrzu Eliksirow (romans), druga strona
                Hogwartu (od strony pokoju nauczycielskiego), pisane zdecydowanie przez autorke,
                ktora nastrolatka nie jest pewnie od dekady - czykli wszystko to, co tygryski (i
                ja;) lubia najbardziej. Mi sie bardzo podobalo - ciekawa jestem Twojej opinii
                (niestety, nie jest tak zabawne jak Luna).
                A - opowiadanie zostalo napisane daaawno temu, wiec oczywiscie mocno rozmija sie
                z "rzeczywistoscia" ukazana w 5 i 6 tomie - nie jestem nawet pewna, czy zgadza
                sie z tomem 4.
                • eeela Re: HP fan fiction 11.03.06, 21:43
                  Katastrofa! Strona not found, blad 404, czyli juz jej nie ma :-(((
                  • ewengarda Re: HP fan fiction 11.03.06, 21:54
                    Niemozliwe! Przed chwila sprawdzalam, bo zawsze to robie, nim podam jakis link.
                    Ale ok, sprawdz poczte na koncie gazetowym za pare minut (tylko cyt;) - jako ze
                    pare dobrych tekstow mi przepadklo z powodu likwidacji stron, od mniej wiecej
                    poltora roku gromadze sobie archiwum na dysku)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka