Dodaj do ulubionych

DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ?

21.06.05, 09:32
NO WŁAŚNIE, KIERUJE PYTANIE NIE TYLKO DO MŁODYCH MĘŻATEK:)na czym da sie
zaoszcedzic w codziennym zyciu. pytam bo ostatnio musz probowac zaosczedaic,
ale nie wychodzi:(moze wy macie jakies pomysly, rady, doświadczenia, chetnie
skorzystam, zreszta pewnie nie tylko ja.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wielorak Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 09:43
      zęby w ścianę hi hi
      i obgryzać tynki :-)
      Nie mam niestety żadnego pomysłu..
      może coś mi się w trakcie nasunie
      • wielorak Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 09:45
        już mi się przypomniało tylko nie wiem czy aż tak skuteczne i zależne od
        warunków ale ja na tym oszczędzam 80zł. miesięcznie- nie jeżdże komunikacją do
        pracy tylko drepczę. I nawet lepiej się czuję- przyjemne z pożytecznym :-)
        • kacha90 Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 10:12
          A JA oszczędzam na elektryczności jak noie trzeba to nie świecę w
          pomieszczeniu z którego nie kożystam ,kópuję tam gdzie najtaniej przeważnie na
          targowisku ,lub w wybranym (najtańszym sklepie) najtaniej nie znaczy
          najgorzejnp.z jednaego kurczaka potrafię zrobić obiadów 6 lub 8,jak jeszcze cos
          mi się przypomnie to napisze a ztym dreptaniem na piechotkę to dobra sprawa
    • amwaw Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 12:20
      Zdecydowanie najprościej na jedzeniu. Mozna jeśc dobrze za grosze i za wysokie
      kwoty np z 1 mięska można zrobić- zupę, kotlet, sos (i jeszcze zostanie na
      póżniej) i jeszcze do np bigosu, z buraczków i barszcz i chłodnik i buraczki.
      Kwestia przemyślanych zakupów-tak, żeby nic się nie marnowało. Poza tym-
      energii, gazie, telefonie( ja mam akurat takiego dostawce usługi, że wychodzi
      mi za grosze)...no wszystkim- ciężko tak usiąśc i wyliczyć- samo przychodzi z
      czasem, bez specjalnego starania się-inaczej sie po prostu myśli i liczy...
    • aga-ka Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 12:26
      Cześć dziewczyny

Zajrzyjcie tutaj. Dużo fajnych pomysłów
      Pozdrawiam. Agnieszka
      • aga-ka Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 12:27
        A oto zapomniany link :)))))))))))))

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20012
        • orki11 Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 12:31
          Przede wszystkim na zakupy do sklepów mniejszych i tych marketów chodź zawsze
          najedzona !!!!

• martabg Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 13:56
      Uważam na to, co kupuję. Skoro wiem, że potrzebna mi chemia do domu, wybieram
      tylko takie, co są łączone np. gratis w dwupaki. W sumie robię tak z wieloma
      rzeczami. Oststnio to nawet z przyjaciółką wykupiłysmy na stoisku dla
      niemowlaków mydło w płynie Johnsona, bo za 10zł dawali dwa:) A że w sklepie się
      wycwanili i nie można było kupić więcej niż 5 kompletów, to ja, jako niematka
      jeszcze, wspomogłam koleżankę:)

Poza tym, jak się mieszka w mieście, w którym jest np. Makro czy też Metro lub
      inny sklep dla hurtowników, to warto zaopatrzyć się w kartę (jak się prowadzi
      działalność) lub też kogoś, kto takową posiada i raz na miesiąc robić zakupy za
      ceny o wiele, wiele niższe od tych w sklepie. No i te gratisy... Dla mnie
      bomba, i tak korzystam z np. pasty do zębów, więc skoro dają mi jedną za darmo:)

A poza tym, to wszystko z głową.
      I nie wpadajmy też w skrajności, zostawmy dla siebie nasze małe grzeszne
      przyjemności.

• madzialena22 Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 15:54
      Oj Martusiu... Słońce.. to nie jest tak całkiem za darmo... ok pasty to jeszcze
      rozumiem, bo się zużyją..ale nie niektóre "promocje" trzeba uważać. Czasem
      dwupak przewyższa cenowo sumę dwóch artykułów kupowanych odzielnie.

co dalej.. Jedzonko.. chleb za 1,15 a nie za 2.. Jeśli jezdzicie samochodem po
      zakupy to robic je raz w tygodniu... No i zupę można gotować na kręgosłupach
      (korpusach).. ok 1,90 za kg... a jak masz zwierzaki, to one uwielbiają takie
      gotowane mięsko...

A tak serio to mozna oszczędzic tez na ubraniach, kosmetykach no i prądzie.
      • mamakasienki1 Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 16:17
        Hej dziewczyny
        U nas też katastrofa z wydatkami - każdy wyciąg bankowy to porażka.
        W końcu usiadłam spisałam na co ile wydajemy miesięcznie - telefon, czynsz,
        prąd. Podzieliłam też wydatki na jedzenie, chemię, pieluszki bo mamy malutkiego
        bobaska, paliwo do samochodu i te rozdzieliłam na tydzień. Teraz staram się
        zmieścić w tych wyliczonych sumach. Z wyliczeń wyszło mi, że jeszcze uda nam
        się miesięcznie około 200 zł zaoszczędzić. A do tej pory tylko dokładaliśmy z
        oszczędności.
        No i to co nam zostanie to na ubrania i jakiś lepszy kosmetyk czasami.
      • martabg Re: DROGIE PANIE, JAK ZAOSZCZĘDZIĆ? 21.06.05, 20:59
        Tak, wiem, masz całkowitą rację! Nie patrzę na wszystko bezkrytycznie. Dużą
        pomocą jest teraz to, że przy cenie opakowania podają cenę tego produktu za kg
        na przykład. To duże ułatwienie, można wszystko porównać i wybrać to, co
        korzystniejsze. Ja mieszkam od jakiegoś czasu w Niemczech, tam też to jest
        oczywiście, ale tutaj, jak coś dodają gratis, to to tez wlicza się później w tą
        cenę za kg. I wtedy już ma się całkowite rozeznanie w tym, co lepiej kupić.
        Pisze o Niemczech, bo nei wiem, czy tutaj tez tak jest.

A co do moich oszczędności... Chlebek piekę sama. Kupiłam tzw. chlebopieczkę i
        teraz testuję na mężu wszystkie wynalazki:) Co wychodzi taniej nawet wtedy, jak
        doliczymy zużycie prądu.

Niektóre rzeczy kupuję w Polsce. Np. bardzo odpowiada mi żel pod prysznic z
        Biedronki, kosztuje 1,99zł, ma fajny zapach no i ta cena:)
        Ogólnie chemię (tą najtańszą) kupuję w Polsce.
        Rzeczy robocze męża piorę w proszkach gorszej jakości, natomiast na rzeczach
        droższych nie oszczędzam, co w rezultacie i tak daje oszczędności.

Pranie tylko w nocnych taryfach. Pralka jest w piwnicy w pralni, więc nikomu
        nie przeszkadza hałas. Oj, na wielu rzeczach można oszczędzać:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka