Dodaj do ulubionych

Jak często i kiedy sprzątacie ?

27.08.05, 21:45
Mieszkamy w trzypokojowym mieszkaniu + krata + balkon - sporo jest tego. Ja
się zwyczajnie nie moge wyrobić ze sprzątaniem !
Niby jest nas tylko dwoje, nie ma dzieci, ale pracujemy do 16.00 czasami
dłużej. W domu jestem później. Staram się zmusić męża do porządków ale dla
niego jest wiecznie czysto :)
Dziś zdążyłam umyć wszystkie okna, poprasować część prania i wybrac się do
sklepu i to wszystko.... Czy ja nie jestem za wolna ?
Przecież musze kiedyś odpocząć.
Obserwuj wątek
    • maya2006 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 21:54
      ja mam to samo wrazenie u mnie. a teraz to juz w ogole rozpacz, bo mi sie
      zmywarka zepsula. i chyba niegdlugo, to zaczen miec "niskie" marzenia i bede
      wolac przez sen: "sprzataczke chce, sprzataczke!":-))
    • chiara76 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:28
      o rety, okna...przypomniało mi się, że powinnam umyć.
      I znowu w plecy;)
      Nie pytaj, kiedy ostatnio myłam...;)
      • wojtow Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:37
        Ja nie miałam za bradzo wyboru.... mój blok był remontowany - odnawiany i na
        przeciwko mam budowę innego bloku.... Okna były już szare.
        • chiara76 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:40
          znam ten ból, dopiero niedawno zakończyły się nareszcie! budowy naprzeciw nas...
          Powiem Ci, że okna, to okna, ale tak ,jak się kurzyło. Praktycznie powinnam
          latać codzień ze szmatą i ścierać, a na to nie miałam siły i ochoty. Dobrze, że
          już koniec.
          Ale z tymi oknami, to mi Przypomniałaś i teraz to "wisi" nade mną...a mam tych
          okien dość dużo, więc robota się szykuje...
        • wojtow Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:43
          Grzebali się z tym remontem chyba 2 miesiące. Już nie miałam do nich
          cierpliwości, hałas, brud i zaglądanie do okien.... brrr
          Poza tym ci murarze z budowy naprzeciwko jak się tylko wyjdzie na balkon,
          wieszają się na barierce więc sobie poczekałam aż pójdą do domu !!!
          Tragedia - cholera nie można mieć nawet prywatności.
          • chiara76 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:44
            u nas w domu teraz naprawiają usterki w ramach gwarancji, to samo;(( czekam, aż
            skończą. bo niezręcznie się czasem człowiek czuje na własnym balkonie...
            • wojtow Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:46
              absordualne ale trochę mnie krępują - wyposzczeni dawno u swoich żon nie byli
              więc łypią
              • chiara76 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:47
                hehe mówisz? Ci u nas to chyba ze spółdzielni, to chyba te żony widują.
                Obserwacja ich pracy a raczej unikania takowej , to osobny temat;)
                A czy Ty może mieszkasz gdzieś na Ursynowie? Pytam z ciekawości, bo chyba
                widziałam niżej jakiś post o Powsinie.
      • ani25 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 11.09.05, 10:19
        Ja sprzątam zawsze w sobote.Kurze, podłogi, łazienka, kuchnia, pranie,
        prasowanie, 1 raz w miesiacu okna.zakupy robimy razem, mąż wynosi smieci i
        trzepie dywany jak trzeba.Czasu zawsze brakuje, ale jakoś sobie z tym
        radzimy.Tez pracujemy do 16, ja czesto wracam do domu około 18.mamy małe
        mieszkanko około 40 m2, ale i tak siadając do sobotniego obiadu czuje sie
        utyrana jak mały konik.Satysfakcja jest, czyściutki i pachnący dom.Pozdrawiam i
        zyczę duzo siły.Pa ;-))))
    • wojtow Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:48
      nie Stegny :)
      racja to ja napisałam o Powsinie
      może dasz się skusić na babski wypad ?
    • moboj Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 22:55
      od sprzątania mamy niedzielę. sprzątamy wspólnie, ale bez przesady. dom to nie
      sala operacyjna, nie musi być sterylnie.
      • wojtow Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 23:00
        to to ja wiem :)
        popieram nie jestem typem pedantki
        ale powinno byc schludnie
        • titicaka Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 23:21
          Ja niestety jestem pedantka , niestety dla mnie i dla moich bliskich ,sprzatam
          dosc czesto ,hm zbyt czesto . Poza mna sprzata jeszcze pani 1 raz w tygodniu
          po 5 godzin oraz od tego tygodnia mam dziewczyne do pomocy codziennie. Maz tez
          jest czysciochem.
          Jezu przeczytalam to i brzmi fatalnie ...
          Pozdrawiam wszystkie brudasy ;))

Bea
          • chiara76 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 27.08.05, 23:30
            ja nie czuję się zupełnie brudasem.
            Przyznam się też Wam, że nie chciałabym brać nikogo do sprzątania, jakoś nie
            chciałabym , żeby mi się ktoś obcy kręcił po mieszkaniu. Poza tym, to chyba
            wynik obejrzanego kiedyś programu "Usterka" na TVN, ale jak sobie przypomnę,
            jak te panie, czy ekipy sprzątały, a raczej, jak nie, to mi się odechciewa.
            Śmieję się, że domu przez to pewnie nigdy nie wybudujemy.
            A koty z kurzu się u mnie nie walają, więc brudu nie ma.
    • 18lipcowa1 codziennie, non stop 28.08.05, 01:14
      wojtow napisała:

> Mieszkamy w trzypokojowym mieszkaniu + krata + balkon - sporo jest tego. Ja
      > się zwyczajnie nie moge wyrobić ze sprzątaniem !
      > Niby jest nas tylko dwoje, nie ma dzieci, ale pracujemy do 16.00 czasami
      > dłużej. W domu jestem później. Staram się zmusić męża do porządków ale dla
      > niego jest wiecznie czysto :)
      > Dziś zdążyłam umyć wszystkie okna, poprasować część prania i wybrac się do
      > sklepu i to wszystko.... Czy ja nie jestem za wolna ?
      > Przecież musze kiedyś odpocząć.
      >
      Lubie to. Sprzątanie mnie relaksuje.
      • titicaka Re: codziennie, non stop 28.08.05, 10:17
        Chara jesli chodzi o panie to ja mialam / mam wielkie szczescie ,a raczej nosa
        do takich wyborow . Ja sprzatam dobrze i czesto ,ale gdy wychodzi ode mnie pani
        do sprzatania dom wrecz lsni ... , wszystko od a do z . Jest niesamowita !

Beata
    • pandora_ Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 28.08.05, 11:29
      Codziennie :) Non-stop i wieczorem. I rano. Mam 15-tomiesięczny tajfun :)
      A tak serio, to kurze i podłogi codziennie przecieram wieczorem, parapety tak
      raz na 3 dni, okna tlyko szyby w soboty, raz na jakis czas pelne mycie. No i
      czyszcze mazy z kredek swiecowych :)
      • titicaka Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 28.08.05, 12:27

Ja mam 17,5 miesieczny tajfun plus kot (leniacy sie non stop), no i duze
        mieszkanie.
        Beata
    • andorinha Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 28.08.05, 14:30
      my sprzatamy jak maja przyjsc goscie
      ostatnio przychodza ciagle :)
      w wakcje sporo gosci nocuje. jak zostaja na dluzej to tez wlaczaja se w
      sprzatnie. moja przyjaciolka wyczyscila kiedys cala kuchnie lacznie z lodowka -
      po prostu to lubi. ja nie przeszkadzam :)
      • inka28 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 28.08.05, 18:45
        Ja sprzątam w porywach. Czasem budzę się w takim nastroju, że sprzątam wszystko, szoruję łazienkę, podłogi doprowadzam do porządku, rozmrażam lodówkę, kurze ścieram dokładnie. Poza tym to nie mam terminu. Sprzątam kiedy widzę, że jest brudno, a poza tym mam żelazną zasadę, żeby zostawiać po sobie porządek (np. po robieniu jedzenia, czy po kąpieli) i wymagam tego od mojego mężczyzny:)
    • iirishh Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 28.08.05, 19:51
      ja sprzatam na biezaco. oprocz tego kurze,podlogi jak widac,ze brudno :P lubie
      miec wszystko poukladane, ale nie cierpie ukladac, to czasem jest problemem. za
      to naprawde staram sie zeby mieszkanie wygladalo, ale nie zarzynam sie z tego
      powodu. jak to mowia - dom jest dla ludzi a nie ludzie dla domu :)
    • olxlo Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 29.08.05, 00:37
      jak was czytam, to zastanawiam sie, co jest ze mna nie tak. sprzatam rzadko, jak
      juz uznam, ze trzeba.
      teraz wlasciwie wlasnie jestem w trakcie sprzatania, podloga schnie,zaraz bede
      ja pastowac (drewno, buuu). ale jak juz - to na wysoki polysk cala chalupa. w
      porywach przejechac meble pronto codziennie, zamiesc lub odkurzyc - jak nie
      zapomne to codziennie. podlogi - raz na pare dnie (no, lazienka - kilka razy
      dziennie)
      • eandrys Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 29.08.05, 23:08
        to patrze, że odstaję od normy... Ja nie lubię domowych prac i nie uważam, że
        należy nad nimi spędzać dużo czasu, chociaz lubie jak jest czysto.
        Jak wychodzilam za maz, to myslalam, wchodze w taki kierat- jaki wiedzialam u
        siebie w domu rodzinnym- wiecznie umeczona matka, sterty prania, gotowanie,
        prasowanie itd. Tymczasem jak dotad- nie jest zle. Sprzatanie- 2h w tygodniu, w
        sobote rano. Pranie- pare razy w tygodniu, ale to zadna robota. Prasowanie-
        odpuscilismy z wyjatkiem koszul meza do pracy- 15 min dziennie. Gotowanie-
        odpuscilismy, jemy na miescie- jest drozej, ale oszczednosc czasu niesamowita-
        gotuje tylko na weekend i wtedy moge poszalec bo nie jestem zmeczona codziennym
        przygotowaniem posilkow. Zakupy- 2 razy w miesiacu hipermarket, (automatycznie
        sa mniejsze, bo nie gotujemy) plus jakies tam pieczywo i warzywa po drodze z
        pracy. Zmywanie- wlasnie kupujemy zmywarke. Rachunki placa sie same przez net.
        Co prawda, nie mamy jeszcze dzieci- a przy nich jest duzo wiecej obowiazkow,
        ale i tak jestem jak dotad pozytywnie zaskoczona tak mala iloscia czasu, ktore
        spedzam na obowiazkach wszelakich- w koncu mieszkanie jest dla mnie, a nie ja
        dla mieszkania?
    • ola9615 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 30.08.05, 13:52
      Dziewczyny a nie macie problemu z znalezieniem czasu na sprzątanie. Bo ja
      ciągle jestem rozdarta i na wszystko brakuje mi czasu. Mam malutkie dziecko,
      własną firmę, chciałabym jeszcze robić wiele innych rzeczy, (uczyć się języków,
      uprawiać sport) i nie wiem jak to wszystko pogodzić, sprzątanie zazwyczaj
      schodzi na drugi plan.
    • olik35 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 08.09.05, 13:50
      Ty chyba jakas maniaczka jestes. Zal mi twojego meza. Sprzata sie jak jest
      brudno, a nie z zasady ze trzeba. My sprzatamy tylko w weekandy, a takie
      szczegoly jak okna to dopiero jak widzimy ze jakies takie brudne sa. I nie
      uwazam ze z okazji Swiat trzeba wszystko przewrocic do gory nogami. Wystarczy
      normalne sprzatanie.
      Nasze mieszkanie jeste male, ale weekandowe sprzatanie jest podzielone, ja
      lazienka i pokoje, on salon i kuchnie. I w godzine wszystko sie blyszczy.
      • grubsiu Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 10.09.05, 08:15
        Ja mam 2 dzieci,studia zaoczne,a mąż pracuje do16 więc wraca nie wcześniej jak
        przed 17 cały dzień jestem sama i sama musze się ze wszystkim uporac jakoś sobie
        radzę chociasz dzieci mam jeszcze malutkie sprzątan na bierząco kiedy mam
        czas,kiedy go niemam niesprzątam czekam aż mąż wróci z pracy ,a kiedy jestem
        zmęczona bimbam na wszystko i wolny czas poświęcam na odpoczynek np. teraz mąż
        odsypia cały tydzień(rano praca po południem remont ubikacji),synek ma 2 miech
        więc większośc dnia przesypia a niunia moja córeczka 4l. jak codzień z rana
        szuka mamy jak śpię wchodzi mi do łóżka i zasypia wtulona we mnie jak siedze
        przy komputerze wchdzi mi na kolana i myzia.W wekandy tzn.w piątki i soboty mam
        studia czasu zero sprzątam tyko to co musze i to co zdąże niedziela jest po to
        żeby się byczyc "zasłużony odpoczynek"
        • maya2006 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 11.09.05, 11:53
          grubsiu, podziwiam:-)
          • anulaaa Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 11.09.05, 12:30
            nie pracuję ale nie spędzam nie iwme ile czasu na sprzątaniu:)
            raz w tygodniu takie "większe" z kurzami,myciem podłóg itp i zajmuje mi to około
            2-3godz.jeśli się nie streszczam:D
            a tak staram sie codziennie coś zrobić-tzn.staram się żeby na bieżąco
            drobniejsze rzeczy były zrobione:)

i tak jak w domu rodzinnym sobot abyła znienawidzonym dniem sprzatania tak teraz
            nawet to lubię:D
    • mikams75 Re: Jak często i kiedy sprzątacie ? 11.09.05, 19:57
      konczac prace o 16 - to macie kupe czasu na wszystko lacznie ze sprzataniem.
      My wracamy duzo pozniej do domu, czesto po prostu padamy (wczesniej rzucamy sie
      na zarcie i balaganimy w kuchni) i juz na nic nie mam sily. Staram sie
      utrzymywac porzadek w miare na biezaco i wychodze z zalozenia ze jak nikogo nie
      ma w domu caly dzien to niby jak sie mialo nabrudzic?
      Wole spedzic czas przyjemniej niz ze sciera, sprzatanie nie zajac, nie
      ucieknie. A w domu mam czysto i tak. Dodam tylko, ze odkad mieszkam w domu,
      gdzie sa bardzo szczelne okna to sie prawie wcale nie kurzy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka