moonlight5 25.01.07, 08:20 Witam!!mam do Was pytanie.Czy ginekolog podczas normalnego badania bez USG moze stwierdzić czy jest sie w ciąży czy nie?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalina81 Re: ginekolog 25.01.07, 09:33 może, nie zawsze, ale może. Konsystencja macicy się zmienia, inaczej układa szyjka itd. Odpowiedz Link
kreola7 Re: ginekolog 25.01.07, 10:11 Tzn. macica się rozpulchnia to miałaś na myśli? Ale nie jest to 100% diagnoza. Badania hormonów i USG transwaginalne to 100% pewności. Odpowiedz Link
mb800 Re: ginekolog 25.01.07, 10:18 Jeśli jest to wczesna ciąża to nie ma szans by rozpoznał ja ginekolog bez USG. Macica jest rozpulchniona i zasiniaczona jednak taka sama jest tuż przed miesiączką. Także chyba USG i badania BETY dają gwarancję ciąży Odpowiedz Link
annubis74 Re: ginekolog 25.01.07, 11:56 Badanie USG nie ma na celu stwierdzenia ciąży, tylko określenia jak ciąża sie rozwija. takie badanie stosuje sie dopiero od któregoś tam tygodnia ciąży, zeby sprawdzić czy jesteś w ciąży czy nie lepiej zrobić test lub badanie krwi Odpowiedz Link
agnrek Re: ginekolog 25.01.07, 14:38 Badanie usg transwaginalne robi się po to, aby stwierdzić, czy zarodek jest w macicy, czy bije serce i czy się rozwija. Można czasem już w 4-5 tygodniu je zrobić. Odpowiedz Link
annubis74 Re: ginekolog 25.01.07, 20:40 czyli tak jak napisałam powyżej, aby zbadać stan i rozwój ciąży (ewentualnie wykluczyć ciąże pozamaciczną) a nie po to by stwierdzic fakt ciązy jako takiej Odpowiedz Link
dr_kaczusia Re: ginekolog 25.01.07, 21:46 No nie zgodze sie z Toba. Pierwsze bad USG ma odpowiedziec na 3 pytania: - czy zarodek znajduje sie w jamie macicy - czy jest akcja serca - wielkosc zarodka poniewaz tylko uwidocznienie zarodka i akcji serca jest tzw. "pewnym" obawem ciazy, wszystkie inne sa tylko "prawdopodobnymi" objawami i mozna na ich podstawie podejrzewac ciaze, ale bez 100% pewnosci. Odpowiedz Link
agnrek Re: ginekolog 25.01.07, 14:37 Mam w rodzinie siostry ginekologa i zadałam mu to pytanie. Powiedział, że owszem, pewne oznaki są (konsystencja macicy, wygląd i kolor szyjki), ale to nie zawsze jest jednoznaczne. Odpowiedz Link
moonlight5 Re: ginekolog 25.01.07, 15:43 dziekuje Wam za odpowiedzi.zrobilam sobie test i wszystko jasne;-). Odpowiedz Link