Dodaj do ulubionych

alkoholizm?????

01.06.07, 18:57
Pewnie niektórzy stwierdzą, że przesadzam ale nie potarfię tego zaakceptować.
Mój mąż często po pracy sięga po piwko, czasami jest to 1,2 puszki ale zdarza
się też 3. Twierdzi, że to go odpręża i relaksuje. W weekendy chętnie spotyka
się ze znajomymi, oczywiście nalega abym również wszędzie z nim chodziła
(chociaż ja nie zawsze mam ochotę) a przy takich spotkaniach też oczywiście
jest alkohol. Wiele razy mu tłumaczyłam, przekonywała i prosiłam, że
przesadza, że za często sięga po wyskokowe napoje ale on twierdzi, że robię z
igły widły. Strasznie mnie to denerwuje, sprawia przykroś i bezustannie mu o
to suszę głowę ale nic się nie zmienia, więc może powinnam przestać się
czepiać? Poza tym mąż we wszystkim mi pomaga, sprząta w domu, zmywa naczynia,
prasuje swoje koszule, czasami ugotuje extra obiad. Zaczęłam się już
zastanawiać czy to on ma problem czy ja?
Obserwuj wątek
    • maja1116 Re: alkoholizm????? 01.06.07, 21:34
      moj też po pracy( ok 19 godz) wypija 1-2-3 piwa.
      tez sie przejmuje,chociaz po nic mocniejszego nie siega bo nie lubi( 2-3 razy w
      roku sie zdarza ale nie za duzo) rowniez pomaga mi we wszystkim,
      sprzata,gotuje,pierze,robi wszystko z checia , nie musze go o nic prosic.
      ale nie wiem czy te 3 piwa to nie przesada.
      za to co sie wydaje na piwo mozna kupic cos bardziej pozytecznego ,np. cos do domu.
      • maja1116 Re: alkoholizm????? 01.06.07, 21:39
        Z drugiej strony, to chyba lekka przesada, mamy takie czasy ,ze trzeba sie
        odprezyc, i chociaz sa inne sposoby ,to zadko ktory facet po nocach bedzie
        chodzil na basen czy joge.lepiej posiedziec(w naszym przypadku) na balkonie i
        piwko wypic spokojnie.
        • akseinga Re: alkoholizm????? 01.06.07, 21:53
          No napewno to dobra droga do alkoholizmu.
          • akseinga Re: alkoholizm????? 01.06.07, 21:57
            Nierozumiem łączenia piwa z relaksem to również może prowadzić do uzależnienia.
            Piwko raz na jakiś czas nawet w większych ilościach ok można sobie na to
            pozwolić, ale systematyczne picie napojów alkoholowych nawet w małych ilościach
            prowadzi do uzależnienia.
            • anula36 Re: alkoholizm????? 01.06.07, 22:18
              moze jakis spacer albo basen zamiast stalego drinkowania?
              Najlepszym sposobem na sprawdzian uzaleznienia to odciecie od piwa np na tydzien, jesli bedzie ciagnal po kryjomu- uzalezniony jak nic.
    • stokrotka000 Re: alkoholizm????? 04.06.07, 17:56

u nas jest odwrotnie, ja nie codziennie, ale jak mam dola, okres, po egzaminie,
      ogolnie ciezkim dniu wypijam piwko, dwa...moj narzeczony nie pije i tez krzyczy
      na mnie w zartach ze jestem alkoholoczka ..:(...sama nie wiem czy to problem,
      na imprezach tez pije, ale wodki nie znosze...chyba ze jakies kobiece slodkie
      drinki, ale dodam co mam nadzieje mnie usprawiedliwia, jestem studentka i wiem
      ze studenci pija baaaardzo duzo :)
    • ania_1609 Re: alkoholizm????? 04.06.07, 18:21
      Kiedyś pracowałam jako wolontariusz w punkcie dla osób uzaleznionych. Tam, na
      wielkiej tablicy było wypisane sześć podstawowych objawów uzależnienia i jeśli
      występowały przynajmniej trzy, terapeuta rozpoznawał uzależnienie.
      1. GŁÓD - silna, nieodparta chęć napicia się, połączona z narastającym
      napięciem i niepokojem w przypadku braku alkoholu. POjawia się w sytuacjach i
      miejscach związanych z alkoholem, a także po wypiciu niewielkiej ilości środka.
      2. UTRATA KONTROLI - trudność w kontrolowaniu zachowań związanych z piciem,
      inaczej mówiąc, nie kontroluje się tego, ile się wypije, jak długo się będzie
      piło, kiedy się zacznie pić i ile się wyda pieniędzy.
      3. OBJAWY ABSTYNENCYJNE - objawy fizyczne pojawiające się po zaprzestaniu picia.
      4. ZMIANA TOLERANCJI - potrzeba picia coraz więcej alkoholu w celu wywołania
      takiego efektu powodowanego poprzednio mniejszymi dawkami, trzeba pić więcej i
      więcej, żeby się "wstawić"
      5. ZANIEDBYWANIE INNYCH ALTERNATYWNYCH PRZYJEMNOŚCI I ZAINTERESOWAŃ - dodałabym
      tu również zaniedbanie obowiązków i relacji z ludźmi, poświęcanie coraz
      większej ilości czasu na picie alkoholu.
      6. PICIE MIMO OCZYWISTEJ WIEDZY O SZKODLIWOŚCI NADUŻYWANIA - czyli o szkodach
      fizycznych, psychicznych i społecznych.
      Na podstawie tych objawów diagnozowało się uzależnienie i kierowało ewentualnie
      na detoksykację, terapię lub grupy AA.

Często zgłaszały się do nas rodziny i na tej podstawie upewniały się co do
      choroby współmałżonka lub rozwiewali swoje obawy.
    • danusis Re: alkoholizm????? 05.06.07, 18:04
      Kiedyś wyczytałam w jakiejś broszurce PARPA, że przy uzależnieniu wcale nie
      chodzi o ilość wypijanego alkoholu, a o regularność picia, nawet jeśli dawka
      jest minimalna. Codzienne picie piwa to najlepsza droga do uzależnienia. Od razu
      mam w głowie obraz mojego sąsiada, przystojnego faceta, za którym oglądały się
      tabuny kobiet. Też zaczynał od "piwkowania" jakieś 30 lat temu. Teraz
      przekroczył 50 i jest wrakiem :/ 3 dzieci, ciągły brak kasy, ale parę piw
      codziennie musi być. Nawet w niedzielę dobija się do sąsiadki, która ma sklep w
      domu. Koszmar...
    • kaatrin Re: alkoholizm????? 05.06.07, 18:48
      1 piwko dziennie do obiadu jest ok, jesli o mnie chodzi. 2-3 dziennie by mnie
      zaniepokoilo, to juz jest duzo. W wielu krajach pije sie codziennie wino w
      umiarkowanych ilosciach i ludzie nie sa alkoholikami.
      Moze namow go na jakis sport po pracy, takie piwko codziennie obniza kondycje i
      brzuch tez rosnie...
    • ninka_p Re: alkoholizm????? 05.06.07, 19:15
      rozmawialam z psychologiem, ktory uwaza, ze picie alkoholu codziennie to
      poczatki alkoholizmu:( niesety...sa inne "odprezajace" metody
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka