Dodaj do ulubionych

Chyba jestem w ciąży! - a może nie....?

20.06.07, 20:21
dziewczyny.....
spóźnia mi się okres o 3 dni i zastanawiam się czy jestem w ciąży. Zawsze mam
co
29-30 dni okres, a teraz jakoś go nie ma :)
zastanawiam się, czy mogę już iść do lekarza? Jak to jest? Powiedźcie, jestem
w tej kwestii zielona. A może zrobić test ciążowy przed pójściem do
ginekologa. A do tego dzisiaj dostałam kataru i fatalne się czuję.
Obserwuj wątek
    • mareszka Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 20.06.07, 20:32
      Trzy dni jeszcze wiosny nie czynią. Do lekarza nie masz na razie po co iść – nic
      Ci nie powie. Ja poszłam do gina dopiero pod koniec pierwszego trymestru – wtedy
      lekarz może coś więcej niż zwykły test ciążowy. A test, żeby wynik był
      miarodajny robi się ok dwa tyg. po spodziewanej miesiączce. Test bada obecność
      hormonu ciążowego, który właściwie w organizmie pojawia się 7-10 dni po
      zapłodnieniu. Jeśli chcesz, to zrób sobie test od razu (nie są drogie), ale
      jeżeli wyjdzie ujemny, powtórz go za kilka dni, jeśli wyjdzie pozytywny to masz
      już prawie pewność :) – rzadko się zdarza, że hormon jest we krwi, choć ciąży
      nie ma.
      • yoga22 Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 20.06.07, 20:46
        dziękuję, za baaardzo cenne informacje. Tylko trochę posmutniałam, że ewentualnie
        jeszcze tyle dni muszę czekać przed ostatecznym werdyktem mojej ciąży. Ale test
        ciążowy zapewne i tak zrobię. :)
        • dr_kaczusia Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 20.06.07, 23:08
          bzdura, wcale nie musisz czekac, test jest miarodajny po uplywie terminu
          miesiaczki wiec mozesz spokojnie go juz zrobic. Jesli wynik bedzie niepewny (np.
          blada kreska) zrob w laboratorium (odplatnie bo nie ma refundacji) beta hCG z
          krwi. Wtedy juz bedzie czarno na bialym. Ale najpierw test, szybko i tanio, a
          juz cos bedziesz wiedziala. Poza tym w razie pytan zapraszam na "ciaza i porod" :)
      • irazone jestes!! - a może nie....? 21.06.07, 11:16

• pajonkzabujca Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 21.06.07, 03:19
      Puknij się najpierw w głowę, a później w brzuch - szkoda, żeby urodziło się
      dziecko mające głupią matkę. Zamiast oczekiwać, że internet powie ci, czy jesteś
      w ciąży, kup sobie test i przeczytaj dołączoną ulotkę.
    • zosiaczek25 Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 21.06.07, 08:11
      Po pierwsze, to tylko 3 dni. Chociaz jezeli zawsze mialas regularny, to cos jest
      faktycznie nie tak. Ale wcale nie musi to byc ciaza. Moze to jakas infekcja.
      Moze bylas chora ostatnio, bralas jakies leki, moze gdzies wyjezdzalas itd.
      Dlatego zanim od razu polecisz do ginekologa, najlepiej zrobic test ciazowy. I
      wcale nie musisz z nim czekac nie wiadomo ile dni. Sa teraz wczesne testy
      ciazowe, ktore wykrywaja ciaze nawet w pierwszym dniu po spodziewanym terminie
      pojawienia sie miesiaczki. I sa tak samo skuteczne, jak wszystkie inne. Zapytaj
      w aptece. Jesli wynik bedzie pozytywny, wtedy wybierz sie do lekarza. Jesli
      bedzie negatywny, a okres dalej bedzie sie spoznial, tez trzeba isc, bo moze cos
      innego jest nie tak z Twoim organizmem. Pozdrawiam!
    • mrowka05052007 Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 21.06.07, 09:01
      3 dni to jeszcze nic pewnego. Pamiętam jak kiedyś sama miałam strachulca, bo
      miesiączka spóźniła się o tydzień (a w ciąży nie jestem). Do lekarza trafiłam,
      a Ona powiedziała, że na razie nie ma się jeszcze czym martwić.
      (ciąża - aż tak bardzo by wcale mnie nie zmartwiła, chociaz planujemy jeszcze
      trochę poczekać)
      Aby rozwiać wątpliwości proponuję test ciążowy (z apteki), ewentualnie
      wspomniane betaHCG. I w razie czego radzę od początku oddać się pod opiekę
      lekarza - tzry pierwsze miesiące to prawdziwa burza w organizmie!
    • agnrek Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 21.06.07, 09:46
      Po pierwsze należy zrobić test, do lekarza zdecydowanie za wcześnie. Pierwsze
      jego pytanie będzie właśnie o wynik testu. Tak wczesnej ciąży w badaniu raczej
      na 100% nie stwierdzi. Możesz również zrobić badanie beta HCG z krwi, ale test
      apteczny wystarczy.
    • yoga22 Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 21.06.07, 10:45
      dzięki dziewczynki za odpowiedzi, lecz niestety dostałam dzisiaj okresu. Jest mi
      strasznie przykro. Wiem, że 3 dni to bardzo krótko, lecz właśnie te 3 dni
      powodowały, że byłam szczęśliwa i uśmiechnięta. Zawsze ale to zawsze miałam okres
      regularnie a tu nagle małe spóźnienie. Mam 24 lata a mój mąż 27, staż małżeński
      10 miesięcy, staż narzeczeński prawie 7 lat, dla tego już chcemy mieć dzidziusia :)
      Przed ślubem sądziliśmy, że poczekamy kilka lat, lecz nasze poglądy diametralnie
      się zmieniły. Tylko oby natura nie figlowała nam pod nosem i dała nam wspaniałe
      dziecko.
      • zosiaczek25 zabawna sprawa 21.06.07, 10:55
        Smiac mi sie chce, bo wlasnie dzis wstalam z tym samym problemem, co Ty. I
        niestety wlasnie tez okazalo sie, ze mam okres. A te mdlosci i zawroty glowy, to
        tylko byly spowodowane migrena, ktora mam juz od kilku dni. Wiem, co czujesz. U
        nas bylaby to tylko wpadka, ale mimo wszystko tez juz sie zaczelam cieszyc.
        • yoga22 Re: zabawna sprawa 21.06.07, 11:01
          widzisz.... oj my biedne żuczki, które chcą mieć dzieci to nie mają, a ci co ich
          nie chcą to mają gromadkę fantastycznych bobasów. Oj to życie jest bardzo
          dziwne. :(
          - ale spokojnie, w tym miesiącu nie dam żyć mojemu mężowi. Do roboty! hihihihi
          • zosiaczek25 Re: zabawna sprawa 21.06.07, 11:27
            No to powodzenia. Chociaz wspolczuje juz Twojemu mezowi. My teraz jednak
            poczekamy, tak jak to bylo w planie, do nastepnego roku. Rozkrece sie w mojej
            podyplomowce, przeprowadzimy sie i zobaczymy, moze wtedy klapnie, jak sie na
            serio do tego zabierzemy. Ale czasami zazdrosc czlowieka bierze, gdy sie widzi
            takie slodkie bobasy na ulicach.
            • wielorak Re: zabawna sprawa 21.06.07, 13:25
              yoga zastanawiam się jak taka kobieta jak ty, ktora chce dziecko i robi wszystko
              żeby zajść w ciążę jest taka zielona??? przecież gdy podejmujesz deycje o
              dziecku to najpierw zbierasz informacje- jeszcz kwas foliowy czy jakoś tam,
              konsultujesz z lekarzem, zdrowo się odżywiasz itp
              a ty nic, ty dopadasz mężczyznę a przy okresie pytasz co masz zrobić i czy
              najpierw lekarz czy test
              ile ty masz lat? 16?

każda kobieta- nawet ja (nie planuje narazie dzidzi) wie, że w pierwszej
              kolejności robi się test

dziwna
              • yoga22 Re: zabawna sprawa 21.06.07, 16:56
                moja droga...
                specjalnej, bogatej diety nie muszę stosować, gdyż zdrowo odżywiam się na
                codzień. Ty widocznie tego nie robiłaś, więc rozumiem, że dla Ciebie to jest
                nowość. Co do kwasu foliowego to o czym mowa? Biorę go od 2 miesięcy!
                A moje pytanie było spowodowane tym, że tak jak napisałam: 3 dni spóźnia mi się
                okres!!!! I byłam ciekawa czy po tych kilku dniach już "ewentualnie" można coś
                stwierdzić. Ze względu na to, że nigdy nie spóźniał mi się okres nie
                orientowałam się czy 3 dni wystarczą aby dowiedzieć się czy nosze pod sercem
                małego bąbla. Oczywiste jest, że po dłuższym czasie można spokojnie udać się do
                ginekologa na badanie, ale po trzech dniach to niestety nie wiedziałam.
              • lena_lodz do wielorak 22.06.07, 13:44
                Lecz się na nogi, bo na głowę już za późno....
      • anetina ps. w ciąży @ również może wystąpić :) 22.06.07, 14:58

• literka82 Re: Chyba jestem w ciąży! - a może nie....? 22.06.07, 17:30
      Witam, wiem ze moze to zabrzmi glupio i troche jak ze sredniewiecza ale czy
      zastanawialas sie na metodami naturalnymi planowania ciazy?? Chodzi o te
      propagowane przez kosciol katolicki:) jak sie dobrze o tym poczyla to wcale nie
      jest to takie glupie. Ja o tym troche poczytalam, troszke poszukalam w necie, i
      wiesz co, radze sprobowac Najprosciej mowiac,mierzysz przez caly cykl
      temperature, w ustach, pochwie lub odbycie( rano, zaraz po obudzeniu, bez
      wstawiania na siku), i z tego tworzysz wykres Gdy temperatura skoczy z nizszego
      poziomu na wyzszy, to znaczy ze masz wlasnie owulacje, a dzien jajeczkowania
      mozna okreslic z najprawde duzym prawdopodobienstwem:) Po tym skoku
      temperatury, jezeli przez 20 dni temperatura pozostanie na wysokim poziomie juz
      mozecie sobie gratulowac:) bedziecie rodzicami:) a 21 dnia zaczyna bic
      serduszko dzidziusia:)I to jest w tym takie wspaniale, ze zaden lekarz i zaden
      test Ci tego nie pokaze Namawiam do poczytania na ten temat I udanego starania:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka