Dodaj do ulubionych

Pytanie do WAs:D

04.11.10, 12:53
ile jesteście w stanie poświęćić dla miłości, jeśli juz jesteście pewnie,. że ten to ten lub ta to ta???
np zmienić miejsce zamieszkania, wywrócić swój świat do góry nogami ??
Obserwuj wątek
    • uny Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 12:55
      spotkaj tą swoją miłość to sie dowiesz.
    • robert.83 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 13:10
      Wywrócić świat swój i dowolny inny z uśmiechem na ustachsmile.
    • aretah Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 13:30
      jestem w stanie poświęcić wszystko to co wymieniłeś
    • d3144 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 13:31
      odpowiedź jest tylko jedna... wszystko
      • your_atrakcyjna Re: Pytanie do WAs:D 05.11.10, 09:02
        poświęciłabym absolutnie wszytkosmile już raz tak zrobiłam i nie żałuję mojej decyzji, choć po wielu latach wszystko runęło, a kasa? raz jest raz jej nie ma. wierzę w to, ze jeśli Osoby bardzo się kochają Ona/On mają pasję, którą realizują wspierajac się.... to będzie trawało i trwało.... i trwało...smilesmile i bedzie choć przez moment w naszym życiu bardzo piękniesmilesmile

czego Wam i sobie życzęsmilesmile
    • nula8 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 13:44
      Straszni z Was idealiści... Albo kłamczuchy, albo głupcy (za przeproszeniem).
      Nigdy nikomu nie zaufam na tyle, żeby się stać od niego całkowicie zależna finansowo. Dlatego nie poświęciłabym możliwości zarobkowania w zawodzie, który mi umożliwi życie na jakim takim poziomie (na szczęście mam dwa zawody i obydwa wolne smile).
      Gdyby zamieszkanie "gdzie indziej" oznaczało np. Barcelonę, poświęciłabym się bez wahania smile, gdyby jednak chodziło o np. Bejrut, małą wioskę w okolicach Kalkuty, Irkuck, małą wieś w Afryce - nie bardzo sobie jestem w stanie wyobrazić miłości, która mogłaby mnie skłonić do przeprowadzki tam na stałe.
      Nie zafarbowałabym włosów na życzenie ukochanego, nie schudłabym (bezcelowe - już zawsze łączyłabym jego miłość i wzajemność z tymi atrybutami fizycznymi).
      Nie zerwałabym kontaktów z moją rodziną. Nie oddałabym kotów, musiałby to być przypadek zabijającej ukochanego alergii, której nie da się powstrzymać farmakologicznie. Nie pojechałabym z namiotem do krajów, gdzie żyje żrące robactwo, gady itp.
      Co więcej, gdyby ktoś oczekiwał ode mnie dopasowania się do niego, nie biorąc pod uwagę moich potrzeb i przyzwyczajeń, mam nadzieję, że miałabym siłę kopnąć go w dupę na pożegnanie.
      • waganiemama Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:09
        > Straszni z Was idealiści... Albo kłamczuchy, albo głupcy (za przeproszeniem).

do tego ostatniego się przyznaję smile
        miłość jest głupia
        • ane-tal Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:14
          miłość jest głupia
          Nieeee...

"Miłość sama w sobie jest "nie do pojęcia", ale dzięki miłości możemy pojąć wszystko" J.Tischner
        • d3144 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 15:00
          waganiemama napisała:
          > miłość jest głupia

niestety...
      • robert.83 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:14
        To może łatwiej będzie powiedzieć co byś dla niego zrobiła. Krócejsmile.
        • nula8 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:28
          Ciągle jeszcze dużo zostało, nie przesadzaj. W Polsce mogę się przeprowadzać bez ograniczeń. W sumie nawet za granicę, bo będę sobie próbować czegoś innego. Ale nie chcę zdecydowanie być zmuszona zarabiać na życie sprzątaniem. Chciałabym mieszkać na wsi, ale mogę mieszkać w mieście. Mogę jeździć na wakacje do Rosji. Mogę nawet gotować regularnie, o ile nie będzie tego stawiał jako wymagania smile, a to jest baaardzo duża zmiana. Mogę nawet uprawiać jakiś sport. Poza wspinaczką. Ale nawet wspinaczkę będę wspierać smile
          Mogę jeździć z nim na narty, tylko po to, żeby stać w kolejce do wyciągu, żeby on sobie mógł komfortowo wjeżdżać i zjeżdżać bez kolejki.
          Mogę rzucić palenie.
          Mogę oglądać mecze piłkarskie, chociaż nienawidzę.
          Widzisz, ile mogę, a to nie koniec smile
      • aretah Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 18:04
        akurat w swojej wypowiedzi zawarłam jeden, konkretny, aktualny przypadek

więc wiem, ze nie musiałabym przenosić się na małą wieś w Afryce,
        nie pisałam też, ze chciałabym być uzależniona finansowo od faceta - pracę można znaleźć
        no i nie powiedziałabym, ze zmieniam adres już, teraz?

nic na szybko, nic na siłę...

o innych przypadkach się nie wypowiadam smile
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 13:51
      No cóż, ja to już raz zrobiłam - przeprowadziłam się 200 km, zostawiłam nieźle płatną, a przede wszystkim pewna pracę, najbliższą rodzinę, krewnych i znajomych.
      Zrobiłam to bez większego wahania, przekonana, że się uda.
      No i się nie udało z miłością. Okazało się, że to nie jest dla wybranego zbyt wiele warte.

Potem po paru latach znowu był taki moment, że trzeba by wszystko wywrócić w życiu do góry nogami. Byłam gotowa to powtórzyć. Jednak nic z tego nie wyszło.
      I nie wiem, czy teraz (jeśli hipotetycznie bym kogoś spotkała) po raz kolejny chciałabym zmieniać.
      Może już nie?
    • ane-tal Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 13:59
      Kiedyś dawno temu zadałam podobne pytanie tu na Forum...
      Raz poświeciłam wszystko- nie wyszło...
      Teraz sie boje - fajnie jakby ktoś sie dla mnie poświecił smile albo razem gdziś spróbować. Ale początki w nowym środowisku mogą być ciężkie bardzo.
      Boje sie zmian...
      "Kop" by sie jakiś przydał smile
      • aretah Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 18:09
        zmian to i ja się boję. panicznie.
        myślę sobie jednak, że jest taki moment, że bardzo chcesz, mimo strachu, mimo wszystko

jest to przestawienie poukładanego jakoś tam życia o 180 stopni
        jest ryzyko, bo nigdy nie masz pewności że się uda
        ale...

jak będę gotowa, jak będę musiała, jak będę chciała
        dam radę smile
    • waganiemama Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:07
      zrobiłam to wszystko i więcej
      podobno to był błąd, bo nie należy się poświęcać
      • ane-tal Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:10
        waganiemama napisała:

> zrobiłam to wszystko i więcej
        > podobno to był błąd, bo nie należy się poświęcać

To jaki jest złoty środek? Ciągły dystans? , gubię sie ...
        • robert.83 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:17

Dobre pytanie, Anetka. Dużo można 'osiągnąć' trzymając się zimnej kalkulacji... Pytanie tylko czy to 'dużo' to dużo w Twojej kategorii. Można na zimno tresować tą drugą stronę... tylko po co?

The games we play.
          • ane-tal Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:26
            Ja tak nie potrafię właśnie...Drugi człowiek to i jego uczucia i moje. Bez względu na życiowe doświadczenia - nie potrafię tak przedmiotowo. Ale jest we mnie dużo strachusad
            • robert.83 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 15:16

Twoim strachem musi się zająć ta druga strona.... i wzajemnie.
              • ane-tal Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 15:19
                Chyba sama muszę sie tym zająćsmile
        • waganiemama Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:39
          też chciałabym wiedzieć... indifferent

utrzymywać ciągły dystans musi być męczące
          bo jak? non-stop kontrola, napięcie, ciągłe bilansy zysków, strat i zwrotu inwestycji?
          gdzie tu miejsce na spontaniczność, bycie sobą, ufność, zwykłą radość, wolność po prostu...?

tak, być może głupie jest oddawanie wszystkiego i nie żądanie niczego w zamian, ale myślę sobie, że z tą miłością, to ktoś gdzieś tak zaplanował, że każda ze stron będzie mieć takie podejście - wtedy dając wszystko, otrzymuje się takie samo wszystko, wszyscy zadowoleni, nikomu nic nie brakuje smile
          tylko coś nam ludziom nie bardzo to wychodzi... jak już coś dostaniemy, to tylko patrzymy, jak się wymigać od dawania samemu, bo może wtedy będziemy mieć więcej... i wtedy przegrywamy zostając z niczym
          • ane-tal Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:49
            tylko coś nam ludziom nie bardzo to wychodzi... jak już coś dostaniemy, to tylko patrzymy, jak się wymigać od dawania samemu, bo może wtedy będziemy mieć więcej... i wtedy przegrywamy zostając z niczym

U mnie to trochę inaczej działa - ja sie zastanawiam na ile TO jest prawdziwe.
            Dać sama mogę dużo a nie wiem czy wymagam dużo...pewnie trochę tak.
          • nula8 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:53
            To nie do końca chodzi o to, żeby dostawać tyle samo. Chodzi o to, żeby nie być jedyna stroną, która daje - bo to znaczy, że ta druga osoba po prostu nie kocha. Chodzi o wspólne zaangażowanie. Nie chodzi ani o dystans, ani o targowanie się, ani nawet o dominację, ale o to, żeby pozostać sobą. Żeby nie rzucać komuś w twarz, że się dla niego z czegoś zrezygnowało. Bo nawet kiedy - podejmując decyzję o rezygnacji - robi się to zupełnie bez podtekstów, to mimo wszystko ludzie oczekują czegoś w zamian. Im większe poświęcenie, tym większe rozczarowanie, tym większe oczekiwanie odwzajemnienia. To zawsze kiedyś dojdzie do głosu.
            • waganiemama Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:59
              zgadzam się, Nula, z wszystkim
              na razie jednak ta wiedza mi nie pomaga, w niczym sad
              • nula8 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 16:09
                Ja również nie jestem zbyt dobra w robieniu użytku z tej całej wiedzy smile, ale lubię sobie tłumaczyć, że uchroniła mnie ona przed paroma głupimi błędami.
            • ane-tal Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 15:00
              dokładnie
          • robert.83 Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 14:55

Jest gdzieś w nas taka, w sumie naturalna, chęć dominacji.
            Sęk w tym, żeby tego nie przekładać na życie bardzo prywatne.
            • krolowa_potepionych Re: Pytanie do WAs:D 04.11.10, 19:31
              Przestańcie, bo się rozmyślę;p
    • zimna_alaska Re: Pytanie do WAs:D 05.11.10, 16:00
      tyle, ile byłoby to warte.
      nie zrozumcie mnie źle, miłość miłości nierówna.
    • peterro27 Re: Pytanie do WAs:D 07.11.10, 22:27
      Miłość, jeśli to słowo ma jeszcze jakiekolwiek znaczenie i nie kojarzy się tylko materializmem i seksem, moim zdaniem nie polega na poświęceniu. Nigdy jej nie miałem okazji spotkać, ale jeśli jedna i druga osoba darzy się czymś głębokim to żadna ze stron nie musi się wobec siebie poświęcać. Samo 'jestem' wystarczy. Trochę idylliczne podejście, ale wg mnie miłość polega właśnie na tym. Jeśli ktoś walczy o kogoś, o to aby po jakimś czasie obudzić w tej drugiej osobie uczucie, to może uzyskać na jakiś czas w miarę silną więź, ale nigdy prawdziwą miłość.
    • very.martini Re: Pytanie do WAs:D 07.11.10, 22:33
      Raczej niewieletongue_out

16%VOL
      22%VAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka