Dodaj do ulubionych

Przekleństwa

05.12.11, 10:29
Widziałem niedawno złorzeczenia pełne "mięsa, łaciny, wulgaryzmów". Kończyły sie kasowaniem,
a nawet banowaniem. A przecież są piękne przekleństwa pozbawione niecenzuralnego języka!
Rozpocznę wzywając do kontynuacji:

żeby ci wyrosły parchy na głowie, a ręce żebyś miał takie krótkie, żebyś nie mógł się podrapać!
Obserwuj wątek
    • green.amber Re: Przekleństwa 05.12.11, 10:35
      źle życzyć komukolwiek w jakiekolwiek słowa to ubierając... zupełnie nie rozumiem po co...
      ale nazwać kogoś pepiszem korconymwink to już zupełnie co innegowink niż używane nagminnie...
      • tygrysgreen Re: Przekleństwa 05.12.11, 16:17
        pepisz korcony? pierwsze słyszę, fajne smile

najpiękniejsze, może nie przekleństwo, ale dosadne wyrażenie to:
        "nie ma w języku ludzi kulturalnych słów, które mogłyby dostatecznie obelżywie określić pańskie postępowanie"
        www.youtube.com/watch?v=lKQFPahVfOs
        • staruszek_0 Re: Przekleństwa 05.12.11, 17:31
          Kiedyś mój przyjaciel nauczył mnie uniwersalnej ODPOWIEDZI WYMIJAJĄCEJ:
          - pocałuj mnie w dupę!

Nie kieruję do nikogo personalnie. Ale do wykorzystania.
        • zed-is-dead Re: Przekleństwa 05.12.11, 18:28
          Ach, ach! Cmok, cmok!
          Takich aktorów, jak Zapasiewicz już dzisiaj nie robią. Mam tą scenę w pamięci, cały czas. Cały film jest bardzo dobry, ale duet Pokora-Zapasiewicz, to jest jakieś metaaktorstwo, zdecydowanie wyrastające ponad zwykłe ramy tego, co zazwyczaj nazywamy grą smile
    • zed-is-dead Re: Przekleństwa 05.12.11, 18:30
      Mnie zawsze rozczulało morcinkowskie "basma teremtete za kućki!", które to było szpetnym przekleństwem rozbójnika Ondraszka smile
      • tygrysgreen Re: Przekleństwa 05.12.11, 22:18
        gdybym rozumiała może i mnie by rozczulało
        • staruszek_0 Re: Przekleństwa 06.12.11, 12:57
          Zamiast wypierdalaj, szef do pracownika:
          - łaskawy panie, doprawdy nie wiem, jak sobie bez pana poradzimy, jednak od jutra będziemy
          próbowali.
        • zed-is-dead Re: Przekleństwa 06.12.11, 13:14
          Najbliższe (bo jednak kontekstowe) tłumaczenie, to chyba "a niech to szlag trafi!". Po prostu przekleństwo.
          • staruszek_0 Re: Przekleństwa 06.12.11, 13:50
            Wypada przypomnieć: "niech cię dunder świśnie".
            • zed-is-dead Re: Przekleństwa 06.12.11, 13:56
              Tak też w zasadzie można owo przekleństwo przetłumaczyć - jeśli było spersonalizowane smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka