19.09.12, 22:28
Zwisa u nas w robocie plakat.
Taki jaskrawy, co by się w oczy rzucał.
Piszą, że w sobotę będą krew zbierać. Tak bez okazji.
Wyraziłem głośno zainteresowanie plakatem, bo w tę sobotę akurat mam czas.
I dowiedziałem się, że nie warto.
Nie warto, bo to co my uzbieramy to idzie do Afryki na pustynię. I tam jest wylewane na piasek, bo skoro jest za darmo to nikt nie szanuje.
A dla Polaków nic nie zostaje, bo najpierw musimy pomóc innym.

Brrrr....
Nie dość, że boję się igły, to jeszcze taką gadkę słyszę.
Obserwuj wątek
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Krew 19.09.12, 22:39
      omatkoscórkom, gorszego kretyństwa dawno nie słyszałam
      wkurza mnie takie udupianie wszelkiej ludzkiej aktywności, odruchu serca i potrzeby robienia czegoś dla innych
      oby tylko żadnej z tak myślących osób nigdy ta oddana krew nie była potrzebna...

jasne, że idź, zdaj krew, a igły się nie bój
      na pewno będzie miła atmosfera, fajni ludzie, którzy będą wdzięczni, że to zrobiłeś
      i nie wątpię, że żadna kropla się nie zmarnuje
    • poziomkitruskawki Re: Krew 19.09.12, 22:51
      .....to idzie do Afryki na pustynię.....
      o kurcze co za ciemnota !
      Mam znajomego, który oddał juz 50 litrów krwi i nie wyobraża sobie, żeby mogło być inaczej.
      Zazroszczę mu, że może w ten sposób pomóc innym.
      • tdf-888 Re: Krew 20.09.12, 00:43
        a ty czemu zazdrościsz? nie mozesz?
        • poziomkitruskawki Re: Krew 20.09.12, 08:04
          Kiedyś sama potrzebowałam i otrzymałm , niestety sama nie mogę się zrewanżować.
          Po kuracji onkologicznej - szlaban !
        • tapatik Re: Krew 20.09.12, 10:44
          A widział Ty kiedy poziomkową krew? smile
    • kamawi13 Re: Krew 20.09.12, 09:50
      Idź, nie zastanawiaj się i takich głupot nie słuchaj.
      Mam w rodzinie wujka, który całe życie był honorowym krwiodawcą. wink
    • zed-is-dead Re: Krew 20.09.12, 10:47
      Tapatiku - po pierwsze Twoja postawa jest godna pochwały i zdecydowanie ją pochwalam, to raz
      Debilom bredzącym coś o marnowaniu krwi w Afryce możesz odpowiedzieć, że osocze po raz pierwszy wydzielili dwaj ciemnoskórzy lekarze właśnie (nie pamiętam niestety nazwisk) nie myśląc o tym, czy przyda się to w Polskim bantustanie - to dwa.
      Jeśli masz popularną grupę krwi - jednak się zastanów, bo nadwyżki są ordynarnie sprzedawane koncernom farmaceutycznym, ergo - Ty się wykrwawiasz, a ktoś na Twojej (dosłownie) krwawicy się dorabia - to trzy.
      • tygrysgreen Re: Krew 20.09.12, 15:26
        a właśnie ja mam mieszane dane
        bo z jednej strony promuje się i reklamuje oddawanie krwi, a z drugiej, z dość wiarygodnego źródła dowiaduję się, że mamy za dużo krwi i że jest utylizowana. a akcje są tylko po to żeby społeczeństwo nauczyć i utrzymać w gotowości w razie jak by brakło.
        i komu tu wierzyć?
        • zed-is-dead Re: Krew 20.09.12, 18:15
          Nie jest utylizowana, przynajmniej nie w Polsce - jest natomiast sprzedawana koncernom farmaceutycznym, które na preparatach krwiopochodnych trzepią dużą kasę. Te informacje mam od męża pani dyrektor Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach (ów mąż był przez jakiś czas moim dyrektorem), co jest informacją z pierwszej ręki właściwie.
          Moim zdaniem obowiązkowo należy oddawać krew rzadszych grup - bo z tą rzeczywiście są problemy, natomiast, co do popularniejszych grup - warto się przyjrzeć, jaki jest "stan magazynowy", bo można honorowo zasilać konta koncernów farmaceutycznych.
          • tapatik Re: Krew 20.09.12, 19:45
            Gdzie się sprawdza grupę krwi?
            • zed-is-dead Re: Krew 20.09.12, 20:42
              W sensie jaką masz? To przy oddawaniu. A gdzie można sprawdzić zasoby - nie wiem, niestety.
              Najrzadsza jest na pewno grupa "0" - zarówno Rh+, jak i Rh- - jak masz taką, to nie zastanawiaj się, tylko oddawaj. Ja mam najbardziej pospolitą - A Rh+ i tej jest na pewno nadmiar.
              • tdf-888 Re: Krew 20.09.12, 21:22
                troche pierdolisz kolego, bo tak sie sklada, ze mam grupe 0 i jest to jedna z najpopularniejszych grup.
                w ogole to cala dyskusja lekko smieszna, bo tworzycie jakies mity miejskie na temat krwiodawstwa zamiast szukac informacji na fachowych stronach.

dyskusja jest zbedna, krew oddawac trzeba, a co oni tam dalej z tym robia, to mam gdzies, wazne, ze daja czekolade smile
                • czarnamajka75 Re: Krew 20.09.12, 22:06
                  tdf-888 napisał:

> troche pierdolisz kolego, bo tak sie sklada, ze mam grupe 0 i jest to jedna z n
                  > ajpopularniejszych grup.

Wow kto Ci ( mówiąc Twoim słownictwem) takich głupot nakladł że to jest najpopularniejsza grupa?
                  Najpopularniejszą grupą jest grupa A....a Zed ma rację- nadwyżki są sprzedawane za granicę, a le kto rozumny by o tym napisał?
                  > w ogole to cala dyskusja lekko smieszna, bo tworzycie jakies mity miejskie na t
                  > emat krwiodawstwa zamiast szukac informacji na fachowych stronach.
                  >
                  > dyskusja jest zbedna, krew oddawac trzeba, a co oni tam dalej z tym robia, to m
                  > am gdzies, wazne, ze daja czekolade smile
                  • tdf-888 Re: Krew 20.09.12, 22:13
                    ech i po co ja to wklejam, mogłaby zyć w swojej nieświadomości...
                    pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi#Cz.C4.99sto.C5.9B.C4.87_wyst.C4.99powania
                    • czarnamajka75 Re: Krew 20.09.12, 22:22
                      tdf-888 napisał:

> ech i po co ja to wklejam, mogłaby zyć w swojej nieświadomości...
                      > pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi#Cz.C4.99sto.C5.9B.C4.87_wyst.C4.99powania
                      E no dobrze wkeliłeś big_grin to potwierdza moje słowa big_grinD
                • puch_atek Re: Krew 20.09.12, 22:22
                  no pomieszalo mu sie, O Rh minus jest rzadka i pewnie ta mial na mysli smile, i o tyle co z biologii pamietam, jest to uniwersalny dawca, o i jak sie doszukalem, jedyny uniwersalny.
                  • tdf-888 Re: Krew 20.09.12, 22:28
                    nic mi się nie pomieszało, napisałem tylko, że 0 jest jedną z najpopularniejszych (co potwierdza tabelka w wiki) a majka się z tym nie zgodziła. dałem jej linka, coś tam zauważyła, ale chyba nie do końca i teraz mam dylemat czy ona jest taka czy tylko udaje wink
                  • tdf-888 Re: Krew 20.09.12, 22:34
                    ok czaje, ze sie niby zedowi pomieszalo, calkiem mozliwe, ja tez kiedys myslalem, ze mam cudowną i rzadką krew, bo wiedziałem, że mam 0, ale potem się okazało, że mam ten popularny rh. i masz racje 0 - pasuje do wszystkiego, a 0 musi dostac 0, ale i tak kazdemu daje sie dokladnie ten sama grupe
                    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Krew - edukacyjnie będzie ;) 20.09.12, 23:45
                      Hmmm.... każde z was coś napisało dobrze, a częściowo namieszało. Warto pamiętać, że Wikipedia nie jest wiedzą obowiązującą i nie wiem, na ile ktoś fachowy to sprawdza, co tam autorzy haseł wypisują.
                      Np. bajki, jak to "dla człowieka z tą grupą można podać krew od 12% innych ludzi. Zaś jego krew może być podana 46% ludzi." to jest wiedza szkolno-historyczna.
                      Tak w wielkim skrócie, to obecnie zgodność w obrębie grup sprawdza się przede wszystkim dla układu AB0 (A1, A2, B lub brak któregokolwiek z nich, czyli 0), oraz dla antygenu Rh (c, C, d, D, e, E) - czyli o czynniku Rh decydują aż 3 antygeny.
                      Dobiera się krew zgodną grupowo, co ocenia się za pomocą próby krzyżowej - czy przeciwciała obecne w krwi biorcy reagują z antygenami dawcy i na odwrót. Tylko w naprawdę wyjątkowych sytuacjach można stosować takie kombinacje międzygrupowe. Jeśli zachodzi taka konieczność (np. biorca miał już wcześniej leczenie preparatami krwi, to może mieć jeszcze inne przeciwciała) to określa się tę grupę krwi jeszcze bardziej szczegółowo, w zakresie innych układów grupowych - Kell, MN i Kidd.

Zapotrzebowanie na określoną grupę krwi centra krwiodawstwa chyba podają na swoich stronach internetowych. Np. u nas jest to jasno podane na stronie głównej: krwi takiej grupy mamy zapas, a takiej pilnie potrzebujemy.
                      A na stronie krakowskiego centrum krwiodawstwa można np. dowiedzieć się, co z tej krwi się robi - jest tu cała lista leków pochodzących z krwi, ulotki można sobie ściągnąć i poczytać. Część z tych preparatów na pewno przygotowują centra krwiodawstwa same, nie żadne koncerny zachodnie.
                      • 81belona30 Re: Krew - edukacyjnie będzie ;) 21.09.12, 11:23
                        -wyczerpująco,rzeczowo,zachęcająco.Niczego więcej dodać nie można.A radość jaka potem rozpiera serce-nieoceniona. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka