Dodaj do ulubionych

Wampiry emocjonalne

20.08.13, 18:45
Czyli złodzieje energii, pijawki tongue_out

Psycholodzy wyróżnili kilka typów wampirów. Ze mnie energię wysysa jeden suspicious
Nasz psycholog stwierdził, że to jest wampir typu borderline suspicious
Pewnie też znacie taki przypadek w swoim otoczeniu.
Taki opis znalazłam: "interpretuje wszystko jako czarne albo białe, nie ma nic pomiędzy. W jednej chwili idealizuje swoją ofiarę a chwilę później traktuje jako wroga. Ma niesłychany dar skłócania innych ludzi ze sobą."

Właśnie takiego wampira mamy w pracy. Dzisiaj po ośmiu godzinach jestem wypompowana psychicznie, boli mnie głowa i chce mi się ryczeć. Nie odezwała się dzisiaj do mnie ani jednym słowem. Resztę towarzystwa tak skutecznie ze sobą skłóciła, że atmosfera pod koniec dnia była nie do wytrzymania. A do domu wszyscy wychodzili wymęczeni jakby przebiegli maraton. I najlepsze jest to, że nie ma na nią żadnego skutecznego sposobu suspicious

Macie w otoczeniu takie wampiry? suspicious
Jak sobie z nimi radzicie?
Obserwuj wątek
    • organza7 Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 18:51
      Mam taką koleżankę, ale nie mam pojęcia, jaki to typsuspicious Jej ulubioną zabawą jest latanie od Iwana do Pogana i relacjonowanie co kto komu o kim (na kimtongue_out)) powiedziałtongue_out

Na kim, gdyż bardzo często robi za materac (chyba) i wie także kto z kim oraz z jakim skutkiem. Moja najlepsza kumpela przeszła już dwie skrobannki, ja moich nie liczęsuspicioussuspicious Ale chętnie bym mordowała gołymi rękami i niestety obawiam się, czy słowo nie stanie się ciałemsuspicious
      • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 18:53
        Jutro Ci powiem co to za typ wampira tongue_out
    • robert.83 Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 18:55
      > Jak sobie z nimi radzicie?

Mówię prosto między oczy co myślę.
      A poza tym, wampiry emocjonalne nie mają ze mnie pożytku. Jestem analitykiem, modeluję systemy IT - nie mam emocji - rejestruję dane. W moich żyłach zamiast krwi płyną bity informacji big_grin.
      • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:03
        robert.83 napisał:
        > Mówię prosto między oczy co myślę.
        > A poza tym, wampiry emocjonalne nie mają ze mnie pożytku. Jestem analitykiem, m
        > odeluję systemy IT - nie mam emocji - rejestruję dane. W moich żyłach zamiast k
        > rwi płyną bity informacji big_grin.
        >

Zazdroszczę wink
        Co do mówienia w prost niestety nie działa albo działa ale bardzo krótko..
      • ame_belge34 Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:09
        a to ciekawe z tymi bitami big_grin ja mam kofeinę i wredność wrodzoną big_grin wiec się mnie żadne wampiry nie imają wink

ale owszem pracowała ze mną taka osoba, chodzila, smęcila jak jej źle i niedobrze w zyciu , wieczna mina cierpiętnika - jaka była na nią metoda ? nie reagować w żaden sposób. Jak mnie zaczepiła, odpowiadałam krótko na temat, bez wdawania sie w dyskusję.
      • tfu.tfu Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:37
        robert.83 napisał:

> modeluję systemy IT - nie mam emocji - rejestruję dane. W moich żyłach zamiast k
        > rwi płyną bity informacji big_grin.

wszyscy programiści tak mają? czy ja poznaję samych socjopatów od IT? ;-P
    • kira_koslin Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:02
      Tia, pałęta się u mnie w firmie, taka jedna.
      Kompletnie ją ignoruje, namęczy się dziewczyna a i tak chodzi wkurzona, że nie reaguję na jej zachowania, ale czy mnie ma denerować to że ją to do szału doprowadza? No nie, to jest problem.

A więc na te jej intrygi, podejrzewam w jej mniemaniu koronkowe- mam absolutny zieew..

Polecam Ci tę metodę, działa a Ty chodzisz spokojnasmile
      • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:09
        kira_koslin napisała:
        > A więc na te jej intrygi, podejrzewam w jej mniemaniu koronkowe- mam absolutny
        > zieew..
        >
        > Polecam Ci tę metodę, działa a Ty chodzisz spokojnasmile

Tak, generalnie ja ją olewam. Z tym, że ona zawsze znajdzie sposób, żeby jakoś dopiec.
        Nie da się przez siedem godzin nie odezwać do siebie.
        • kira_koslin Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:13
          Nie da, ale jeżeli ustawisz barierę, widoczną dla Niej barierę nie będzie gryzła.

Jeżeli że ona jest bordeline to tak naprawdę odczuwa silny lęk przed odrzuceniem a to oznacza jej słabość.

Ignoruj na każdym kroku poza kontaktem czysto zawodowym, ale tam też nie okazuj emocji.
          • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:19
            kira_koslin napisała:

> Ignoruj na każdym kroku poza kontaktem czysto zawodowym, ale tam też nie okazuj
            > emocji.

No ja ją tylko w pracy spotykam na szczęście. Gdybym się miała z nią poza pracą spotykać to bym już chyba do reszty wykończyła tongue_out
            A jak włączam ignor to jej się w zwojach mózgowych przekręca pałeczka i nagle staje się moją najlepszą koleżanką i zaczyna wciągać w swoje intrygi uncertain
            Jak nie zrobisz tak źle tongue_out
            • kira_koslin Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 19:31
              szarlotka_ja napisała:

> kira_koslin napisała:
              >
              > > Ignoruj na każdym kroku poza kontaktem czysto zawodowym, ale tam też nie
              > okazuj
              > > emocji.
              >
              > No ja ją tylko w pracy spotykam na szczęście. Gdybym się miała z nią poza pracą
              > spotykać to bym już chyba do reszty wykończyła tongue_out
              > A jak włączam ignor to jej się w zwojach mózgowych przekręca pałeczka i nagle s
              > taje się moją najlepszą koleżanką i zaczyna wciągać w swoje intrygi uncertain
              > Jak nie zrobisz tak źle tongue_out

no to tym bardziej ingnoruj, nawet wtedy gdy jest przesłodkasmile...przecież wiesz co dalej będziesmile
              • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 20.08.13, 21:29
                kira_koslin napisała:

> no to tym bardziej ingnoruj, nawet wtedy gdy jest przesłodkasmile...przecież wies
                > z co dalej będziesmile

Z natury jestem dość naiwna tongue_out
    • tapatik Metoda działająca 21.08.13, 00:02
      Wyobraź sobie, że na Twoją głową tworzy się zielona piramidka. Najpierw jest mała, potem robi się coraz większa, coraz większa i coraz większa, aż sięga do podłogi i odcina Ciebie zupełnie od tej osoby.
      Tylko musisz pamiętać, żeby piramida sięgała aż do podłogi, bo inaczej może nie działać.

Zrób jutro i zamelduj o rezultatach.

Jak nie zrobisz, to Cię znajdę i kopnę w dupę.
      • 81belona30 Re: Metoda działająca 21.08.13, 12:53
        -dlaczego zielona?
        • ame_belge34 Re: Metoda działająca 21.08.13, 13:04
          no własnie, mnie też ten zielony zastanawia smile a czerwona być nie moze ? suspicious
          • witamina_b12 Re: Metoda działająca 21.08.13, 13:05
            zielony uspokaja wink
            czerwony pobudza big_grin
            • 81belona30 Re: Metoda działająca 21.08.13, 13:13
              -ale jeśli siedzisz w takiej piramidzie,to jak wydostać się z niej? Podnieść ja do góry-siłą woli ?I co jeszcze,słyszałam ,że w takiej energetycznej piramidzie nie ma potrzeby głodu-hmmm,może tak wsadzę się do takiej piramidy.
              • ame_belge34 Re: Metoda działająca 21.08.13, 13:15
                teraz mi to mówisz ??? idę zakładać piramidę, bo już mi zołądek do kręgosłupa przyrasta big_grin
                • kira_koslin Re: Metoda działająca 21.08.13, 13:18
                  ta Stachurki podobno już rok w piramidzie siedzi i zyjetongue_outP
          • tapatik Re: Metoda działająca 21.08.13, 13:41
            Nie. Ma być tak jak nabazgrałem.
            • 81belona30 Re: Metoda działająca 21.08.13, 15:49
              -lecz to wymaga wcześniejszych prób-tak?np.w domu,czy w parku-nie w chwili stresu ?
              • tapatik Re: Metoda działająca 22.08.13, 14:28
                Jak chcesz możesz sobie poćwiczyć w domu.

O tej metodzie dowiedziałem się od znajomej, która pracuje w sprzedaży bezpośredniej i kiedyś stwierdziła, że jest zawsze zmęczona po wizycie u jednej z klientek.
        • kira_koslin Re: Metoda działająca 21.08.13, 13:17
          > -dlaczego zielona?

leżętongue_outPPP
      • szarlotka_ja Re: Metoda działająca 21.08.13, 18:47
        tapatik napisał:

> Zrób jutro i zamelduj o rezultatach.
        >
        > Jak nie zrobisz, to Cię znajdę i kopnę w dupę.

Nie zrobiłam z dwóch powodów suspicious
        Po pierwsze:
        Dopiero teraz poczytałam posta tongue_out
        Po drugie:
        Wampir aktualnie ma takie zmiany, że nie będzie mi wchodził w drogę. Zobaczę go dopiero w przyszłym tygodniu we wtorek ale to na szczęście tylko przez godzinę tongue_out

• lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 21.08.13, 15:59
      ...a czy nie wydaje wam się, że są ludzie, którzy są specjalnie atrakcyjną pożywką dla wampirów emocjonalnych?...mają to szczęście, że działają jak magnes?
      wink
    • raziel24 Re: Wampiry emocjonalne 21.08.13, 16:03
      Eeee Edward ze Zmierzchu się kwalifikuje? Taki emocjonalny płaczek i do tego wampir więc chyba pasuje;-/
      • kira_koslin Re: Wampiry emocjonalne 21.08.13, 16:12
        ten Koleś jest beznadzejny po prostu
    • raziel24 Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 14:32
      Ale tak na poważnie to to jest głownie problem kobiet, faceci jakoś potrafią się dogadać dać po pysku, pójść na piwo itp.
      • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:18
        Uwierz, ja też czasami mam ochotę dać jej po pysku smile
        • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:26
          ...i może tak trzeba zrobić..wink
          • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:30
            lenny_small napisał:

> ...i może tak trzeba zrobić..wink

Hehe... ale ona jest dużo starsza ode mnie to nie wiem czy wypada suspicious
            • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:43
              ..nie ważne czy starsza, ważne czy większa...wink
              • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:44
                lenny_small napisał:

> ..nie ważne czy starsza, ważne czy większa...wink

No, niestety jednak większa tongue_out
                • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:45
                  ...to pozostaje wyobraźnia...i wirtualna satysfakcja...wink
                  • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:48
                    lenny_small napisał:

> ...to pozostaje wyobraźnia...i wirtualna satysfakcja...wink

Niestety tongue_out
                    • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:50
                      ...zawsze możesz jej napluć do kawy...wink
                      • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:52
                        lenny_small napisał:

> ...zawsze możesz jej napluć do kawy...wink

Chyba bym się z tym źle czuła tongue_out
                        Raz jak już tak wszystkim dopiekła to życzyłam jej żeby ją coś rozbolało i żeby nie przyszła do pracy to wtedy faktycznie zachorowała. Potem miałam wyrzuty sumienia tongue_out
                        • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:58
                          ...z tym pluciem to oczywiście żart...a tak poważnie...to chyba warto dać odczuć takiej osobie jak się zachowuje ograniczając kontakty do niezbędnych...służbowych...chociaż, pewnie ii tak tego nie zrozumie...
                          • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:00
                            lenny_small napisał:

ograniczając kontakty do niezbędnych...służb
                            > owych...chociaż, pewnie ii tak tego nie zrozumie...

Staram się po prostu zachowywać dokładnie tak jak ona. Ona mnie ignoruje, ja ją. Ona się nie odzywa, ja też etc. To wtedy nagle przełącza się na fazę twoja najlepsza przyjaciółka ale i tak wtedy nie odbieram od niej telefonów smile
                            • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:03
                              ...i nigdy nie wiesz jaka będzie jej reakcja?...czasem jedno słowo lu jego brak...może wywołać burzę?
                              • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:06
                                lenny_small napisał:

> ...i nigdy nie wiesz jaka będzie jej reakcja?...czasem jedno słowo lu jego brak
                                > ...może wywołać burzę?

Dokładnie.
                                Studiuję grafik i przygotowuję się do pracy z nią i nigdy nie wiem w jakiej fazie ją zastanę. Jak odpowiada mi cześć to znaczy, że dzień będzie w miarę a jak na mój widok odwraca się plecami to już wiem, że to będzie 7 godzin męczarni tongue_out
                                • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:09
                                  ..Twoje zachowanie ma na to niewielki wpływ, lub nie ma żadnego...ale to pewnie już wiesz...tu pomoże już tylko psychiatra i psycholog ...w duecie...
                                  • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:09
                                    Psychiatra dla mnie czy dla niej? tongue_out
                                    • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:11
                                      ..teraz dla niej...a po pewnym czasie też dla Ciebie...chyba, że potrafisz to olać...wink
                                      • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:18
                                        No wiesz, ja to sobie (jeszcze) z nią radzę, wychodzę za drzwi i jestem szczęśliwa wink
                                        Ale jej towarzystwo inne koleżanki dość ciężko znoszą tongue_out

No i jak jej zaproponować wizytę w psychiatry skoro ona nie widzi problemu? suspicious
                                        • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:23
                                          ...i właśnie w tym problem..już widzę jej reakcję na taką propozycję...to trudne przypadki i chyba nie ma dobrego rozwiązania...o ile nie jesteście od niej zależne służbowo ...pozostaje chyba tylko nie przejmować się jej zachowaniem...wiem, łatwo napisać...
                                          • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:27
                                            Ja osobiście nie jestem od niej zależna. Tyle co kilka konkretów musi mi podać ale jak jest w fazie "nie odzywam się" to i tak se w raportach poczytam.
                                            Gorzej z dziewczynami, które muszą bezpośrednio z nią pracować tongue_out
                                            Wiem, że różnie to znoszą. Zobaczymy co czas pokaże.
                                            Ale przyznam się tak szczerze (wiem, może wyjdę teraz na donosiciela) w zeszłym roku nie wytrzymałam i poszłam z szefową pogadać. Wezwała ją na dywanik i trochę się uspokoiła. W ostateczności skorzystam z tego koła ratunkowego smile
                                            We wrześniu idzie na urlop więc wszystkie dziewczyny stwierdziły, że to będą najszczęśliwsze trzy tygodnie w tym roku big_grin
                                            • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:31
                                              ...udanych wakacji...smile
                                              • szarlotka_ja Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:33
                                                Ale to ona idzie na urlop ja już byłam wink
    • s-t-x Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:48
      kilka lat temu był sobie wątek 'mój kochany borderek" by aglaja
      • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 22:59
        ...nie znam wątku...ale to magiczne słowo może oznaczać ekstremalną jazdę...
        • s-t-x Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:04
          to może być fajne pod warunkiem że jest się jeźdźcem
          • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:07
            ...gorzej, jak uświadamiasz sobie, że jesteś osłem...i do tego osiodłanym, z klapkami na oczach...
            • s-t-x Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:10
              nie kokietuj. mój nick jest bezpłciowy ale jestem samcem.
              • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:11
                ...nie kokietuję, ale chyba różnie rozumiemy słowo "border"
                • s-t-x Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:12
                  borderline
                  • lenny_small Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:13
                    ..jednak tak samo, to skąd podejrzenie o kokietowanie..?
                    • s-t-x Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:15
                      nie pochlebiaj sobie. o nic cię nie podejrzewają
                    • s-t-x Re: Wampiry emocjonalne 22.08.13, 23:16
                      eot

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka