Dodaj do ulubionych

Poszukuję..

05.04.14, 18:57
nie, nie chłopatongue_out

sprawdzonego przepisu na ciasto do pizzysmile
Obserwuj wątek
    • margott70 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 19:15
      2 szklanki mąki
      2,5 g drożdży
      niepełna szklanka ciepłego mleka
      1 jajko
      szczypta soli
      Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku. Mąkę zmieszać z solą, jajkiem i drożdżami. Wyrobić cisto aż zacznie odstawać od rąk. Przykryć ściereczką na jedną godzinę.

Prosty jak wszystkie moje. Kurde, jak ja nie lubię gotować.
      • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 19:38
        dziękismile

sprawdzam inny przepis...ale pół jajka w nim mnie powaliło na łopatki...bo rozumiem całe..ale pół?wink..więc go trochę przeformatowałamwink
        zobaczymy co wyjdziebig_grin

a ja od czasu do czasu lubięsmile
        zwłaszcza, gdy się ma zachcianki na coś innego niż to, co w lodówcetongue_out

co jeszcze masz fajnego, szybkiego i prostego...?
        • margott70 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 19:41
          Zeszyt przepisów:"obiad w pół godziny". Poważnie.
          • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:04
            a coś co lubisz...
            co pasuje do czerwonego wina na kolację tongue_out
            • margott70 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:08
              Do czerwonego wina to miły pan pasuje. A lubię a i owszem tylko coś posuchawink
              • margott70 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:16
                Pewnie lazanię bym zrobiła. Dość łatwa, tylko czasochłonna.
                • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:20
                  o nieeeeee...z lazanią mam pewne...nieprzyjemne wspomnieniabig_grin

coś innego?wink
              • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:21
                wiesz, co dobretongue_out
        • szarlotka_ja Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:45
          Ale, że jajko na pół? W sensie 1/2 jajka? suspicious
          Ja nawet sobie nie umiem wyobrazić jak takowe podzielić suspicious
          • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:52
            big_grin big_grin

no w sumie można ...rozbełtać....i potem to rozdzelićtongue_out
            • szarlotka_ja Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:55
              na twardo to i owszem, można (ja biorę żółtko) suspicious
              No też bym jakoś z rozbełtaniem kombinowała ale generalnie wybrałabym najmniejsze z kolekcji i bym uznała, że robi za 1/2 big_grin
              • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 21:01
                a w życiu żółtka nie oddam big_grin big_grin
      • hashimotka88 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 19:51
        Margot, nie jestes sama wink
        a co do sprawdzonego ciasta na pizze, tez mam taki jeden przepis. Raz ciasto na pizze zrobilam, sprawdzilam i .... mi nie wyszlo. Podac Ci ten przepis, Onyksio? big_grin nie wyszlo bo ciasto nie uroslo. hmm jajca tam chyba nie dawalam i byly drozdze w proszku. wtedy ciasto malo dopiescilam. na pewno wyszlo zbyt twarde, spiete w sobie to i urosnac nie moglo. z reszta wtedy dzialalam na dwa fronty. Mlodej sie zachcialo zrobic placek ze sliwkami, wymgajacy, jak na nia. miala robic sama ale juz problemy sie zaczel na odzieleniu bialka od zoltka. placek sie udal. sliwkowy byl a pizza niedopieszczona, ciasto nie uroslo i nieco twardawe bylo ale w sumie dobra byla. moja pizza jedyna. z wlasnymi grzybami z lasu przytaszczonymi smile kiedys ja jeszcze zrobie pizze, z ciastm lepiej dopieszczonym, z urosnietym.

a Ty Onyksia juz robilas ciasto na pizze? nie wyszlo, czy jeszcze nie mialo okazji wyjsc? wink
        Jakby co moge poddac swoj sprawdzony przepis jak sie nie powinno robic wink
        • margott70 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:12
          Bo z drożdżowym ciastem to jest tak,że cierpliwości trzeba. I mąki nie dosypywać a gnieść do skutku aż się od łap odlepiwink
          • hashimotka88 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:41
            hmmm no wlasnie, moje to sie nawet nie bardzo chcialo lepic uncertain
            mysle ze drugi raz bym tak samo (zle) nie zrobila suspicious zbyt szybko chcialam skonczyc. zrzucam to na moje dzialanie na dwa fronty, dwoch ciast nie da sie dopiesci nalezycie. przynajmnien gdy sie nie ma doswiadczenia w kucharzeniu wink
        • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:20
          robiłam..tylko nie do końca byłam zadowolonasuspicious

ale dziś....ten sam przepis.... i już zadowalam się efektem big_grin big_grin

i urosło, że hoho....:p
          • hashimotka88 Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:32
            no to tylko sie rozkoszowac tym urosnietym ciastem, zapychac sie ile wlezie wink
            Smacznego smile

P.S. podzielilabys sie szczegolami, moze nawet pikantnymi wink jak ona wyglada
            bo pizza to sie pewnie nie podzielisz suspicious
            • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:38
              robić sobie dobrze to ja lubię...więc się rozkoszujębig_grin

szczegóły?....misz maszwink...trochę sera żóltego...pieczarki, salami...oliwki....itd...i dużo ziół ...
              pikantnie tak jak lubięsmile
    • witrood Re: Poszukuję.. 05.04.14, 20:55
      Mrożone z supermarketu. Powinno się udać. Chociaż w sumie nie wiem - z mrożonych kupuję tylko francuskie. wink
      • czarny.onyks Re: Poszukuję.. 05.04.14, 21:00
        Witku...a gdzie przyjemność z ...urabiania ciasta...

wink
    • salsa13only Re: Poszukuję.. 07.04.14, 15:38
      Onyksia nie mogłam wcześniej się odezwać ale jak jeszcze poszukujesz tego przepisu, to mam sprawdzony i pyszniutkismile Mogę podesłać.
      • salsa13only Najlepsze ciasto na pizzę 07.04.14, 15:52
        Najlepsze ciasto na pizzę

Składniki:

CIASTO:

- mąka - 3 szklanki
        - drożdże - pół kostki
        - olej lub oliwa z oliwek - 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania) ja daję solidne 3-4 łyżki
        - woda - 1 szklanka (daję gazowaną)
        - szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!) – daj więcej soli

SOS:

- koncentrat pomidorowy - pół słoiczka
        - czosnek - 2 ząbki
        - sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
        - oregano, bazylia - płaska łyżeczka

Jak przyrządzić?

CIASTO

Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i
        dodać wodę. Miksować mikserem a potem chwilkę wyrobić ręcznie im dłużej tym ciasto
        lepsze. Po wyrobieniu ciasto ma się nie lepić do rąk, można je
        podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę
        od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze

wrzucam składniki do miski, miksuję zwykłym mikserem potem chwilę wyrabiam ręcznie.

Następnie rozwałkować ciasto na blaszce z piekarnika, mnie ta porcja ciasta wystarcza

na prawie całą blachę – wsadkę z pieca. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i

wstawić do piekarnika ZIMNEGO!!!

Teraz nastaw piekarnik na 200 stopni i trzymaj ciasto aż lekko zażółci /zbrązowieje/ się od

góry, wyjąć ciasto posmarować sosem położyć składniki

Pamiętaj oryginalna pizza ma mieć ser na sosie a na nim dopiero dodatki.

Następnie zmniejsz temperaturę pieca na 170 stopni i wstaw pizzę na równo 12 minut –

nie dłużej, bo będzie twarda

Nie smaruję brzegów jajkiem, więc nie wiem jak to wygląda, jak się je posmaruje.
        • czarny.onyks Re: Najlepsze ciasto na pizzę 07.04.14, 17:26
          o widzisz......gdzieś raz coś podobnego słyszałam...dziękuję Ci i przetestuję!

tylko trochę niepokoi mnie fakt tego piecyka...z gazowym może różnie przypiekaćsuspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka