ice_flower 19.08.14, 12:24 George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie. Hm..? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lesher Re: Hm..? 19.08.14, 12:33 A co jeżeli te nasze niezbyt piękne cechy są immanentnie ludzkie? Odpowiedz Link
ice_flower Re: Hm..? 19.08.14, 12:37 Zwierzę zabija, kiedy musi, człowiek niekoniecznie? Odpowiedz Link
ice_flower Re: Hm..? 19.08.14, 12:48 Pojęcia nie mam, jak dla kogoś może to być rozrywką.. Stąd właśnie taka myśl mnie naszła, że w świecie zwierząt to wszystko jest jakoś tak ułożone.. kody są czytelne, a my ludzie podobno dostaliśmy wyobraźnię po to, żeby było lepiej.. I co nam po niej? Odpowiedz Link
green.amber Re: Hm..? 19.08.14, 14:13 lesher napisał: > A co jeżeli te nasze niezbyt piękne cechy są immanentnie ludzkie? nie pyta - są czy nie są, pyta - kiedy się nauczymy... mnie się widzi, że wtedy, kiedy zechcemy, kiedy zaczniemy szukać sposobów zamiast wymówek, kiedy zechcemy zacząć od siebie... Odpowiedz Link
raziel24 Re: Hm..? 19.08.14, 15:11 O powiedział: "Wy, śmiertelnicy, jesteście jak osy. Budujecie swoje gniazda-życia z najcieńszych gałązek, a kiedy wiatr zrzuca je z gałęzi, chcecie go zażądlić na śmierć. Zamiast zdawać sobie sprawę ze swoich głupich błędów i próbować naprawić zniszczenia, które sami wyrządziliście, oraz brać naukę z doświadczenia, ranicie każdego, kto miał nieszczęście znaleźć się obok was, kiedy doświadczaliście bólu. Moja rada dla ciebie - i dla wszystkich śmiertelników - jest taka: Przestań zachowywać się jak robak i zacznij działać rozumnie." Odpowiedz Link
ice_flower Re: Hm..? 19.08.14, 16:18 Pamiętam taką mniej więcej refleksję jednego faceta.. Zawsze wszystko starałem się racjonalizować.. nie podejmować pochopnych decyzji, nie działać pod wpływem emocji, nie kierować się zarządem chwili. Przyszła Ona i wszystko wzięło w łeb.. Odpowiedz Link
wyszeptany-o-zmroku Re: Hm..? 19.08.14, 20:31 Yhy,powiedziala co przeczytala,,the end. Odpowiedz Link
ice_flower Re: Hm..? 19.08.14, 20:33 A tak.. Lubię się pozastanawiać nad życiem. Czytam i myślę. Słyszę i myślę. Myślę, że jeśli mam w sobie gotowość do refleksji, to jeszcze żyję.. Odpowiedz Link
wyszeptany-o-zmroku Re: Hm..? 19.08.14, 20:38 No no,Ci co wiele tracą mają to do siebie ze zbyt wiele myślą, a myślą bo tracą zbyt wiele???nieważne. Odpowiedz Link
torado Re: Hm..? 19.08.14, 20:51 ice_flower napisała: > A kto jest autorem Twojej złotej myśli? Ważne. czyżby w pytaniu zawierała się odpowiedź Odpowiedz Link
torado Re: Hm..? 19.08.14, 20:59 ice_flower napisała: > Hm..? pytasz wyszeptanego, kto jest autorem jego myśli czyli dajesz sobie sama odpowiedź.... Odpowiedz Link
torado Re: Hm..? 19.08.14, 20:57 ice a tak apropo refleksyjności ...to ja się właśnie czasem też tak zapędzę w tym myśleniu, że ludzie jako gatunek bywają nieludzcy ( ale jacy hm...bo nie zwierzęcy...nieważne), ale wtedy sprowadzam się na ziemię i se mówię, nie myśl o wszystkich ludziach, jak postępują...pomyśl jak ty postępujesz. Całego świata nie zbawię, nie naprawię, ale ten maleńki kawałek co jest wokół mnie już troszku mogę....właśnie swoją postawą wobec innych, dobrą energią, empatią itd... Odpowiedz Link
ice_flower Re: Hm..? 19.08.14, 21:07 Też bym chciała być taka bla bla dobrze postawiona wobec innych.. i czasem nawet się udaje.. Odpowiedz Link
torado Re: Hm..? 19.08.14, 21:11 ice_flower napisała: > Też bym chciała być taka bla bla dobrze postawiona wobec innych.. i czasem nawe > t się udaje.. e tam no bez przesady...nie zawsze, bo som tacy, którzy mię wkurzają i wobec nich takam dobrze postawiona już nie jest...ale chodzi o ogólne nastawienie do ludzkości Odpowiedz Link