01.04.19, 11:18
W Gdańsku przed jednym z kościołów nastąpiło rytualne spalenie wszystkich przedmiotów, które były w domach wiernych a mogły ich odciągać od wiary.
Wśród przedmiotów, przyniesionych przez wiernych były:
- książki: Zmierzch, Harry Potter
- maska afrykańska
- słonik z trąbą do góry.
Przedmioty zostały wrzucone do specjalnie przygotowanego dołu, odbyła się wspólna modlitwa, a następnie zapalono ognisko w celu spalenia owych.
Obserwuj wątek
    • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 12:31
      Mnie urzekł ten słonik...
      Kiedyś byłam bardzo wierząca, o czym pisałam. Ale nie przyszłoby mi do głowy, że postawienie sobie na półce słonika, może zagrozić sile mojej wiary. wink
      Teraz nie mam słonika, a jestem niewierząca. Pewnie zaszkodziło mi czytanie książek...
      • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 14:35
        Się zastanawiam od dłuższego czasu, jakiej ekwilibrystyki umysłowej trzeba, by równocześnie wierzyć w Boga i KK(z rozpędu dopisałem trzecie) skoro ich dzieła, są tak ze sobą sprzeczne
        • obrotowy moze... ? 01.04.19, 15:01
          yubal_wahazar napisał:
          > Się zastanawiam od dłuższego czasu, jakiej ekwilibrystyki umysłowej trzeba, by
          > równocześnie wierzyć w Boga i KK .... skoro ich dzieła, są tak ze sobą sprzeczne...

- moze... w mysl dewizy, ze "Wiara czyni cuda" - ale to tylko domniemanie
          - bo sam jestem ewangelikiem i u siebie tej sprzecznosci nie dostrzegam...
          • gyubal_wahazar Re: moze... ? 01.04.19, 15:09
            Mam nadzieję, że Twoje zuchy grzeczniej się prowadzą od ważniaków KK, ale generalnie, zorganizowane formy religii słabo do mnie trafiają, bo z jednej strony łatwo w nich o patologie (fanatyzm, złodziejstwo, pedofilia), a z drugiej Najwyższemu powinno być najserdeczniej obojętne, czy w niego wierzę indywidualnie czy kolektywnie
            • dolores2222 Re: moze... ? 01.04.19, 15:23
              Jeśli zakładasz, że jest Najwyższy, to nie możesz zakładać nic innego, co się go tyczy. Taka prawda, Gubuś. Najwyższy to Najwyższy i co ty możesz wiedzieć o jego preferencjach? wink
              • gyubal_wahazar Re: moze... ? 01.04.19, 16:02
                No zaraz, przecie w oficjalnej wykładni stoi, żem zmajstrowany na jego podobieństwo, stąd zdaje narzucać się wniosek, że podobnie kombinujemy wink Nie mówiąc o tym, że po coś dał mi czachę, nie ?
                • dolores2222 Re: moze... ? 01.04.19, 16:06
                  Tak, ponieważ dba o twoje zdrowie, więc ci ją dał, żebyś miał na czym beret nosić wink
            • obrotowy Re: moze... ? 01.04.19, 15:28
              patologie sa czescia ulomnosci ludzkiej natury, na co nakladaja sie jeszcze w KK patologie zwiazane z centralizacja ich struktur

ewagelicy sa mniej scentralizowani, a pastorzy maja zony
              - wiec jakos i o patologiach mniej tu sie slyszy, ale pewnie i tu sie zdarzaja...
              • gyubal_wahazar Re: moze... ? 01.04.19, 16:05
                To że są częścią ułomności ma służyć za ich usprawiedliwienie ? Jeśliby szkodziły tylko katabaskom - to ok, ale jeśli działają na korzyść katabasków, ale szkodzą innym, to powinni ponieść konsekwencje
      • margott_2 Re: XXI? 01.04.19, 18:01
        dolores2222 napisała:

>
        > Kiedyś byłam bardzo wierząca.

> Teraz nie mam słonika, a jestem niewierząca.

A ja nie. Jak nie byłam bardzo wierząca tak teraz nie jestem szczególnie niewierząca. Nawet by mi ta letnia temperatura uczuć religijnych nie przeszkadzała, gdybym nie urodziła się z pewną cechą. Nie po drodze mi z organizacjami, wszelakimi. Póki dysputy dotyczą jednostek jest ok, jak zaczyna wkraczać organizacja to ja się odsuwam. Może to jakas odmiana introwertyzmu, kto wie. I tak sobie patrzę na te religijne dysputy, za albo przeciw i myślę po której jestem stronie. Chyba po żadnej.
        • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 18:36
          > Nie po drodze mi z organizacjami, wszelakimi.

Przybij piątkę Margoś, mam tak samo smile Nie lubię nikim dyrygować, ale jeszcze mniej dyrygowania mną
    • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 14:10
      A co miałbym spalić, jeśli to KK mnie odciąga od wiary ?

Zresztą watykańskie katabaski wiarę mają serdecznie gdzieś. Ważne by się hajs zgadzał i frajernia samodzielnie myśleć nie próbowała. Pamiętacie jak Franek cisnął kit, jak to pogoni kota tym puciatym jubaskom (oni wszyscy chyba tacy najedzeni, nie ?) którzy trochę za bardzo ze swoimi latyfundiami się obnoszą ? W trabancie paparackom pozował, żeby rozmodlone babcie kupiły tą baśń i co ?

I nic. Jedną pokazówkę strzelił z jakimś typem z Niemiec a i to nie sprzedał jego pałacu, tylko kazał mu skromniej się prowadzić. Kim trzeba być, by wierzyć w ten cyrk ?
      • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 14:16
        A nie masz choć słonika albo kasztana w kieszeni? wink
        • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 14:23
          To katabasek nawywijał, a kasztanek ma cierpieć ? wink
      • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 14:22
        A parę dni temu, światowe telewizje obiegł obrazek, jaki to skromny chłopina, bo wyrywał łapinę jak go kto chciał w pierścionek cmoknąć. Założę się, że potem wieczorem odpala wiadomości i dojąc mszalniaka po tysiąc baksów flacha, pokłada się ze śmiechu z komentarzy naiwniaków wierzących w jego ascezę.

No chyba, że prawda jest zdecydowanie bardziej prozaiczna. Po prostu któryś nie wykupił kupił opcji 'cmok w pierścionek' i chciał na gape se pocmokać
    • obrotowy nie XXI - tylko XXL - Dolorko. 01.04.19, 14:29
      XXL - bo ta ich Wiara jest Wielka.
    • witrood Re: XXI? 01.04.19, 14:31
      Że nieekologiczne? Na Młyniskach nie mieszkam, to mi w zasadzie obojętne. Maska mogła być ładna, Zmierzch i Potter to straszne bzdury. wink
      • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 15:19
        Co do wątpliwej jakości tej literatury się zgodzę. Nie przebrnęłam, chociaż chciałam bardzo, żeby wiedzieć, co tak rusza miliony. wink
        Ale żeby słonik? Dla mnie to parodia parodii. Młoda właśnie mnie spytała, czy ma zweryfikować swoją kolekcję durnostojek. To i mam dualizm myślowy, bo z jednej strony dobrze by było zyskać wolność półki, a z drugiej co ja tam postawię? Kolejną książkę, która mnie sprowadzi na złą drogę? big_grin
    • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 15:26
      A czy ktoś Was wszystkich nie nabrał na prima aprilis. smile
      • obrotowy sugerujesz, ze... 01.04.19, 15:32
        Dolorka ulegla podszeptom Szatana ? smile
        • dolores2222 Re: sugerujesz, ze... 01.04.19, 15:44
          A kyszszsz! suspicious
          • obrotowy Dolorka, sorry... 01.04.19, 16:07
            to tylko dzisiaj jest Dzien Szatana...

Jutro juz po Bozemu swietujemy:
            .
            www.kalendarzswiat.pl/2_kwietnia/
      • witrood Re: XXI? 01.04.19, 15:51
        Akurat nie, bo to samo podała gazeta i trójmiasto.pl. Acz dzisiaj były newsy zdecydowanie bardziej bulwersujące.
        • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 15:56
          Przytoczysz?
          • witrood Re: XXI? 01.04.19, 16:12
            Choćby to że dźgnięto byłego prezydenta Siedlec. To mnie bardziej niepokoi niż spalenie jakiś dupereli.
            • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 16:28
              We mnie wzbudza lęk. Zaczynam się autentycznie zastanawiać, w jakim kraju za chwilę przyjdzie nam żyć. Tyle się mówi dostępie do broni w Stanach, a przecież wystarczy nóż. I jak twierdzą kryminolodzy użycie noża świadczy o silnej osobistej nienawiści do ofiary i frustracji atakującego. Po śmierci Adamowicza wiedziałam, że nic się nie zmieni. Pisałam o tym. Nadal dźgają się słownymi nożami ile wlezie. A najgorsze jest to, że mam wrażenie coraz większego społecznego przyzwolenia na taki język w życiu publicznym. To jest przerażające.
              • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 18:20
                Dolorka, nawet widelec wystarczy, a przy odrobinie samozaparcia, pewnie i łyżeczka do herbaty, luz.
                Co Wy dziewczyny macie z tym lękaniem. Soki w Was szybciej płyną, że co i raz lubicie się bać ? wink

> A najgorsze jest to, że mam wrażenie coraz większego społecznego przyzwolenia na taki język w życiu publicznym. To jest przerażające.

Co jest przerażające ? Że parę wiąch poleci ? Wiąchy mają walor terapeutyczny. Mało co tak rozładowuje napięcie, jak soczysta wiącha. No chyba że ktoś to potem latami rozpamiętuje. A dla mnie bardziej przerażające jest to, że 30 lat po niby końcu komunizmu, nadal jesteśmy gastarbeiterami, a nasze dzieci pewnie będą jeszcze większymi
                • obrotowy w XXI-szym wieku nie takie rzeczy sa mozliwe... 01.04.19, 18:56
                  gyubal_wahazar napisał:
                  Co Wy dziewczyny macie z tym lękaniem.
                  Soki w Was szybciej płyną, że co i raz lubicie się bać ? wink

Bo To moglo byc tak:
                  wracala kiedys do domu sama poznym wieczorem...
                  i nagle zza krzakow wyskoczyl gosc - i krzyknal:

- wyskakuj z majtek, albo z pieniedzy !

i sama nie wie, czy wybrala lepsza Opcje...
                  • dolores2222 Re: w XXI-szym wieku nie takie rzeczy sa mozliwe. 01.04.19, 21:00
                    To byłeś ty, nie pamiętasz?
                    To może pamiętasz mój lewy sierpowy? suspicious big_grin
                    • obrotowy vidze, ze trafilem w sedno... 01.04.19, 21:42
                      dolores2222 napisała:
                      > To byłeś ty, nie pamiętasz?

vidze, ze trafilem w sedno...
                      ale ja pieniedzy mam dosc...
                      nie dalbym Ci takiego wyboru smile
            • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 18:11
              A mnie zastanawia, dlaczego dźgnięcie byłego prezydenta Siedlec ma być bardziej niepokojące, od dźgnięcia młodszego referenta w punkcie skupu opakowań szklanych. Witek, to nie przytyk do Ciebie, tylko do telewizorów czy gazet.
              Po prawdzie, to bardziej mi szkoda dowolnego prostego człowieka, od niemal każdego polityka
              • witrood Re: XXI? 01.04.19, 18:58
                Dlatego że to się dotychczas nie zdarzało. Zazwyczaj dźgała pijanego męża też pijana żona podczas kłótni lub bijatyki albo dźgali się kompani od kieliszka. Czyli tzw patologia. Jak w grę wchodzą postronne osoby, to znaczy że nie można się czuć bezpiecznie w przestrzeni publicznej nie szukając guza w ciemnym zaułku. Dlatego.
                • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 20:16
                  Politycy to patologia większa od kryminalistów. Kryminalista ryzykuje wolność - polityk nic. Kryminalista okrada pojedyńczych ludzi - polityk tysiące. Kryminaliści są pod społecznym pręgierzem, a polityków sporo ludzi uważa za 'elytę'. Stąd taki ajwaj robią, bo po latach bezkarnego sprzedawania nas, wreszcie poczuli że żaden immunitet nie uchroni ich przed kosą od desperata
                  • witrood Re: XXI? 01.04.19, 20:26
                    Nawet jak kłamią, to ja jednak wolę ich niż szemrane towarzystwo po kryminalnych wyrokach. W sobotę widziałem Suskiego w teatrze (nie jestem fanem) i nic mi nie zrobił. wink
                    • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 20:40
                      Szemrane towarzystwo w najgorszym razie rąbnie ci portfel i ew napędzi trochę stracha. A Tusk z koleżkami ukradł milionom ludzi emerytury na które tyrali dziesiątki lat. Dlatego w porównaniu z politykami, zdecydowanie wyżej stawiam kryminalistów
                      • witrood Re: XXI? 01.04.19, 20:58
                        No jak tam wolisz. Ja tam unikam tego towarzystwa jak tylko mogę. Niedaleko mojej śp babci jedna nożowniczka mieszkała (zadźgała konkubenta, a później dźgnęła faceta w parku). Wzrok miała jakby obłędny. Lepiej było trzymać się z dala. wink
                        • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 21:01
                          Aaaa......... to może wiele tłumaczyć, czemu sama jestem... wink
                          • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 21:14
                            Dźgasz coś wieczorami, żeby nie wyjść z wprawy ? Ale takim rzeźnickim, czy tasakiem ?
                            • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 21:20
                              'Gaskońskie oto są junaki,
                              Przywal mu w łeb i pruj mu flaki' ?
                              • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 21:35
                                Raczej łatam niż pruję, znawco fizjognomii tongue_out
                          • witrood Re: XXI? 01.04.19, 21:14
                            Czemu?
                            W polityce robisz?
                            Czy zadźgałaś kogoś? wink
                            • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 21:34
                              Matyldo Korycińska.... myślałam jedynie o błędnym spojrzeniu big_grin
    • marcepanka313 Re: XXI? 01.04.19, 18:36
      I to są dopiero zabobony.
      Wiara nie jest na pokaz.
      Tak jak spalenie nie umocni, tak posiadanie tych rzeczy nie osłabi.
      • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 19:28
        Wiara w jakiegokolwiek Boga urąga ludzkiej inteligencji. Żal mi tych chłopców w sukienkach. I nie walczę z Bogiem, tylko chcę pojąć, dlaczego???????????????
        • witrood Re: XXI? 01.04.19, 19:37
          Nie żebym był wojującym dewotą, ale póki ludzka inteligencja nie wytłumaczy mi jak powstał wszechświat (pomijam zabawną teorię wielkiego wybuchu, a nic innego dotychczas nie zaoferowano), to ja jednak wolę wersję biblijną. Chyba że kogoś takie pytania nie nurtują, to nie ma z tym problemu. Ja mam. wink
          • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 19:46
            Jesteś wyznawcą kreacjonizmu, to powiedz mi czy jamnika też stworzył Bóg?
            • witrood Re: XXI? 01.04.19, 19:53
              Nie. Podobnie jak papieru toaletowego. wink
              • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 20:10
                Czyli że co, Darwin jednak miał rację?
                • witrood Re: XXI? 01.04.19, 20:15
                  Z tego co mi wiadomo, Kościół nie neguje teorii Darwina. Tyle że jakby nie na temat piszesz, bo ja pisałem o teorii wielkiego wybuchu a nie ewolucji. wink
                  • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 20:22
                    Jeśli dla Ciebie teoria wielkiego wybuchu nie jest prawdziwa, to co jest dla Ciebie prawdziwe? Kreacjonizm, tylko kiedy? Przed dinozaurami, czy po? A może 6 tys. lat temu jak to opisano w Bibli?
                    • witrood Re: XXI? 01.04.19, 20:34
                      Mam znajomego ateistę (Hiszpana zresztą). Dla niego opis biblijny to bajka. Dla mnie teoria wielkiego wybuchu to bajka nie bardziej wiarygodna niż w jego mniemaniu biblijna. Póki nie powstanie nic lepszego (a wątpię), to mnie nie przekona. Nic mnie nie obchodzą cudze przekonania religijne, ale żaden ateista z którym rozmawiałem na ten temat nie potrafił powiedzieć nic mądrego. Większość takimi sprawami się nie interesuje. wink
        • marcepanka313 Re: XXI? 01.04.19, 20:16
          yesterday56 napisał:

. Żal mi tych chłopców w
          > sukienkach.

Ale dlaczego żal. Realizują to co im pasuje wink
          Nie wiem czy to powołanie czy wyrachowanie.
          Być może po pewnym czasie ta wiara i dla nich jest rutyną. Nie mnie to oceniać. Czym innym jest Bóg a czym innym jego pośrednicy.
          Ale żal? Praca jest zawsze, pieniądze, większy czy mniejszy szacunek, nie mówiąc o fankach,które nie mogą niczego oczekiwać, czas w większości nienormowany.....a i pasja rywalizacji o lepszą parafię, układy, jak wszędzie.
          Ale nie generalizuję, bo księża to ludzie tak samo różni jak cywile wink
          • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 20:18
            Kpisz czy o drogę pytasz? Co porównujesz do czego?
            • marcepanka313 Re: XXI? 01.04.19, 20:26
              W którym momencie kpię
              • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 20:32
                <<<<"Ale nie generalizuję, bo księża to ludzie tak samo różni jak cywile">>>>
                Nie są takimi samymi ludźmi jak inni, są psychicznie skrzywieni, wiem bo w najbliższej rodzinie mam księdza.
                • marcepanka313 Re: XXI? 01.04.19, 20:37
                  yesterday56 napisał:

> Nie są takimi samymi ludźmi jak inni, są psychicznie skrzywieni, wiem bo w najb
                  > liższej rodzinie mam księdza.

A nie znasz osób z problemami psychicznymi w cywilu?
                  Na podstawie osoby z Twojej rodziny oceniasz w ten sposób wszystkich?
                  • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 20:53
                    Nie oceniam wszystkich na podstawie tego księdza z mojej rodziny, to jest bardzo świeża sprawa. Dziesiątki lat wcześniej chodziłem do salki katechetycznej na religię, gdy byłem w czasach komunizmu w technikum. Jeden ksiądz zaprosił mnie wtedy do siebie na plebanię pokazał mi swój nowoczesny keybord ( nie, nie próbował mnie dotykać) i do tego zobaczyłem jakie pali papierosy "Marlboro". W tamtych czasach na paczkę "Marlboro" pracowało się w fabryce cały dzień. Wtedy zrozumiałem jaka to jest fucha być księdzem.
                    • marcepanka313 Re: XXI? 01.04.19, 20:57
                      yesterday56 napisał:

Wtedy zrozu
                      > miałem jaka to jest fucha być księdzem.

Dlatego mnie nie jest ich żal.
                      Owszem coś za coś, ale niekoniecznie gorzej. Inaczej.
                      • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 21:04
                        I w tym momencie zgodziłbym się z Tobą (pieniądze za życie rodzinne), gdyby nie to, że połowa księży chce mieć i jedno i drugie.
                        • marcepanka313 Re: XXI? 02.04.19, 07:31
                          yesterday56 napisał:

> I w tym momencie zgodziłbym się z Tobą (pieniądze za życie rodzinne), gdyby nie
                          > to, że połowa księży chce mieć i jedno i drugie.

Ale wcale na chęci się nie kończy. wink
        • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 20:20
          Ale co dlaczego ? Tak jak nie ma sposobu na dowiedzenie że Bóg istnieje, tak nie ma też, że nie istnieje. Zresztą inaczej nie można byłoby mówić o wierze.

> Wiara w jakiegokolwiek Boga urąga ludzkiej inteligencji.

To przedstaw dowód na nieistnienie Boga. Tysiącom filozofów się to wprawdzie nie udało, ale czemu nie spróbować
          • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 20:28
            Dowód na nie istnienie Boga jest bardzo prosty. Pytanie: czy istnieją Cuda? Nie ma cudów, gdyby istniały to człowiekowi odrosłaby ucięta ręka, czy noga. Ale od początku świata taki Cud się nie zdarzył!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 20:44
              To jest ten rodzaj poczucia humoru, który cenię najwyżej wink

PS Też mi się kiedyś picie rozlało na klawiaturę
              • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 21:00
                Nauka i wiara to są całkowicie odmienne dziedziny i nigdy nie da się wytłumaczyć jednej, odwołując się do drugiej. Ja wybieram naukę.
                PS Nie pij tyle, wiesz że samotni mężczyźni żyją krócej od żonatych (jak ja. smile
                • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 21:18
                  Co ? To z nami tu na nielegalu rajcujesz, bo tu sami niesparowańcy wink
                  • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 21:24
                    I właśnie to mnie najbardziej dziwi, dlaczego się nie parujecie, np. ty z marcepanką313? Wsadzacie jeden palec do rzeki i się cofacie, zamiast skoczyć na główkę?
                    • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 21:30
                      A co Cię to obchodzi ? Nowy jesteś, wpadasz od wielkiego dzwonka i oczekujesz że ktoś się będzie przed Tobą spowiadał ? Ludzie tu latami siedzą i takich pytań innym nie zadają, ile ty masz lat ?
                      • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 21:37
                        No czyli mnie wypada:
                        to dlaczego? big_grin
                        • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 21:44
                          No proszę Cię, mam tu publicznie wychlapać najtajniejsze zakamarki mej udręczonej duszy ?
                          Przecież całą mą tajemniczość od razu szlag trafi i nawet weteranki twojejkici.pl na mnie nie spojrzą. Ale jak kiedyś skrzyżujemy odddechi to może uchylę nieco rąbka wink
                          • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 21:48
                            Nie wiem, czy mi orbitów wystarczy? suspicious
                            • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 21:55
                              Jakich orbitów ?
                              • kevinjohnmalcolm Re: XXI? 01.04.19, 22:18
                                Bez cukru tongue_out
                                • dolores2222 Re: XXI? 01.04.19, 22:20
                                  kiss big_grin
                              • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 22:20
                                Aaa tych cuksów miętowych ? Po prawdzie to myję kły 2 razy dziennie, ale może się zabezpiecz wink
                      • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 21:37
                        63 lat i czekam już na koniec, a więc wali mnie to co kto o mnie myśli. Dziwię się tylko, jak młodzi wstydzą się powiedzieć to co naprawdę myślą.
                        • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 21:48
                          To pytanie o wiek było retoryczne po prawdzie, nie miałem zamiaru wnikać. A co do meritu, to ludzie tu są po różnych przejściach i nie chce im się o tym gadać, tym bardziej że różnych czubów netowych nie brakuje
                          • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 21:55
                            No ale nadal nie wiem dlaczego nie odpowiada Ci marcepanka313. (przejścia nie mają tu kompletnie nic do rzeczy). Jest przecież bardzo mądrą i taktowną dziewczyną. Może dlatego, że jest chyba intelektualnie wyżej od Ciebie?
                            • gyubal_wahazar Re: XXI? 01.04.19, 22:06
                              Marcysia jest aniołem, podobnie zresztą jak Dolorka i wszystkie tutejsze dziewczyny. Co do tego że intelektem i życiową mądrością mnie miażdżą, nie ma cienia wątpliwości. Walkę mógłbym nawiązać jedynie na odcinku taktu, a i to nierówną.
                              A że do zaoferowania mam co najwyżej nienaganne maniery i staranne wychowanie, to imaginujesz sobie Waść całą resztę.
                              Tyle musi wystarczyć, bo jak będziesz napierał, to Cię przepytam nt Twojej lubej wink
                              • yesterday56 Re: XXI? 01.04.19, 22:21
                                Tak, imaginuję sobie, że nie stać Cię na wiele, jak każdego intelektualistę (niestety zarobki marne). Ale ja jestem mgr inż. po Politechnice, moja żona identycznie. Nie narzekamy na brak środków.
                                Mnie chodzi o coś zupełnie innego, o to, że warunki nie mogą określać bytu. Nasz byt musi się określać na wyznawanych przez nas wartościach.
                                • obrotowy byt , a wartosci. 02.04.19, 00:31
                                  yesterday56 napisał:
                                  warunki nie mogą określać bytu.
                                  Nasz byt musi się określać na wyznawanych przez nas wartościach.

jusz pomyslalem, ze studiowales teologie na KUL, a nie na Politechnice.

bo ja to jezdem po Universytecie, ale do hollery zmuszony jezdem uwazac, ze byt nie okreslaja wyznawane wartosci - tylko umiejetnosci i sytuacja na rynku pracy...
                            • marcepanka313 Re: XXI? 02.04.19, 07:34
                              yesterday56 napisał:

> No ale nadal nie wiem dlaczego nie odpowiada Ci marcepanka313. (przejścia nie m
                              > ają tu kompletnie nic do rzeczy). Jest przecież bardzo mądrą i taktowną dziewcz
                              > yną. Może dlatego, że jest chyba intelektualnie wyżej od Ciebie?

Miło ale na wyrost.
                              Wiem, wiem. Prima aprilis. wink
          • obrotowy to spor juz dawno udowodniony. 01.04.19, 20:31
            gyubal_wahazar napisał:
            > Tak jak nie ma sposobu na dowiedzenie że Bóg istnieje, tak nie ma też, że nie istnieje.
            Zresztą inaczej nie można byłoby mówić o wierze.

Powtarzasz sie - lub propandujesz.

Nie ma sposobu.

ani na jedno ,ani na drugie.

a udowodniono to juz jakies 100 lat temu.

• gyubal_wahazar Re: to spor juz dawno udowodniony. 01.04.19, 20:46
              Wybieram propandowanie. Nie wiem co to, ale fajniej brzmi
              • obrotowy podpoviem. 01.04.19, 20:56
                gyubal_wahazar napisał:
                > Wybieram propandowanie. Nie wiem co to, ale fajniej brzmi

nie wontpie.
                i dodam:
                to wada starej klawiatury.
                a moze i umyslu.
    • undead.mortis Re: XXI? 02.04.19, 00:31
      zacznijmy tak (choć to zapożyczone)
      istnieją na świecie tylko trzy książki które pochłonęły miliony ofiar (nie te palone akurat)
      pismo święte
      koran
      atlas grzybów heh

teraz po mojemu
      co do reszty tego gdańskiego stosu
      to moim zdaniem zadyma o ACTA2
      bo nie wielu wiadomo że od wieków istniało prawo ACTA ZERO
      obejmowało właśnie prawa autorskie i licencję na pierwszy ebook heh

wiadomo że ludność nie potrafiła czytać więc...
      zbierali się dajmy na to w niedzielę
      w domu Pana B.
      i leciał oficjalny odsłuch
      lektor na początku łaciński potem niemiecki
      ale po kilku latach już można było wybrać polskie napisy
      i co najważniejsze
      po odsłuchu leciał jakiś garbus przez aulę (nazwijmy go ZAIKS imię zmieniane wielokrotnie ale te tak z niemiecka brzmiące)
      i tantiemy do wiklinowego koszyczka zbierał wink

co do ksiąg owych morderczych
      to tylko w atlas jeszcze uwierzyć można
      bo są foty morderców a nie ofiar

i zwykły wybór jaki różni frakcje
      Pan B. tak chciał lub
      czego tłuku nie zrozumiałeś w opisie "kropki są złe"
      wybór Wasz z czym koszyczek poleci big_grin
      • undead.mortis Re: XXI? 02.04.19, 00:41
        www.youtube.com/watch?v=hUY9Wh9n_4I
      • marcepanka313 Re: XXI? 02.04.19, 07:29
        undead.mortis napisał:

> zacznijmy tak (choć to zapożyczone)
        > istnieją na świecie tylko trzy książki które pochłonęły miliony ofiar (nie te p
        > alone akurat)
        > pismo święte
        > koran

A tak na poważnie dodałabym Mein Kamf, mimo że stosunkowo młodsze stażem.

> atlas grzybów heh

Rozśmieszyłeś mnie, ale choć nie znam statystyk to dodałabym Kodeks ruchu drogowego,chociaż to mało zabawne.

• undead.mortis Re: XXI? 02.04.19, 07:33
          oj Marcyś nie kombinuj to taki stan-dup czy jakoś tak tongue_out wink big_grin
          • marcepanka313 Re: XXI? 02.04.19, 07:36
            No raczej jakoś tak. wink big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka