24.07.20, 22:12
seksizm, mobbing?
zastanawiam się, czy to się zmieni..
bo istnieje wciąż

www.youtube.com/watch?v=LI4ueUtkRQ0
Obserwuj wątek
    • witrood Re: seksizm 24.07.20, 22:18
      Ameryka wyrosła z trochę innej historii, akurat protestanckiej w tym przypadku i ma to znaczenie.
      • abc_meee Re: seksizm 24.07.20, 22:25
        ja wiem, że wszystko można wytłumaczyć.... dzieciństwem.
        Pytanie jak to zmienić ..
        • witrood Re: seksizm 24.07.20, 22:29
          W USA? Poza moimi kompetencjami. W Polsce raczej jest z tym lepiej.
          • abc_meee Re: seksizm 24.07.20, 22:35
            tak, w USA w stanie Delaware.
            W Polsce lepiej. Yhy.
            • witrood Re: seksizm 25.07.20, 08:45
              No chyba lepiej. W Polsce prawa wyborcze dostały razem z mężczyznami w 1918 roku, a w Szwajcarii jakoś 40 parę lat temu. Chyba jedynym seksizmem był zakaz pracy pod ziemią (chyba od połowy lat 50-tych do wczesnych dwutysięcznych) w kopalniach. Wcześniej było można i teraz też można. No i może brak obowiązkowego poboru do armii (chyba poza zawodami medycznymi). wink
            • witrood Re: seksizm 25.07.20, 10:18
              Aaaa... u nas bardziej bym się skupił na przemocy domowej i to z obu stron (faktycznie jednak częściej ze strony mężczyzn). Z tym faktycznie jest problem. A nie jakieś parytety i inne bzdety. wink
    • nerw_rdzeniowy Re: seksizm 24.07.20, 22:52
      A co to jest ten seksizm?
      • abc_meee Re: seksizm 24.07.20, 22:56
        uznajmy, że to co wiki gada plus pomroczność jasna.
    • szarlotka_ja Re: seksizm 25.07.20, 10:11
      Nie wiem co jest w tym filmie, bo mi się nie wyświetla.
      Napiszę tylko tyle, że seksizm ma się świetnie i z roku na rok coraz bardziej się nasila. I boli mnie, jak czasami słucham, że kobiety się na to godzą...
    • prawda_we_mgle Re: seksizm 25.07.20, 12:55
      Z mojego doświadczenia (duży urząd warszawski): za mobbing bardziej odpowiedzialne są kobiety (zwłaszcza w stosunku do innych kobiet). Odbijają sobie swoje niepowodzenia życiowe, a czsem niszczą inne kobiety psychicznie całkiem bezinteresownie tongue_out
      Kobiety na stołkach lubią facetów podwładnych (znacznie mniejsze wymagania), bywa, że podrywają swoich podwładnych. Zdarza się, że jak koleś nie ulegnie - jest przenoszony albo pod byle pretekstem traci pracę.
      Seksizm widać głównie u starych urzędasów, którzy, najarani swoim stołkiem, nie wiedzą jak się zachować, robią głupie/ordynarne żarciki w kierunku kobiet, bo myślą że to takie fajne i im wolno... powymierają i będzie z głowy, bo młodsi faceci już trzymają klasę. Ale te seksualne zabawy sa zwykle tak trochę "za zasłoną" - jak się człowiek tym nie interesuje i nie wkręca - to można tego nie widzieć. Tylko trzeba unikać szkoleń ze starymi dziadami.
      A najbardziej odczuwalny seksizm w mojej rzeczywistości to to, że nadal na dane stanowisko jeśli jest wybór - rekomendowany jest mężczyzna... oraz to, że kobiety jednak na tych samych stanowiska zarabiają wciąż mniej (facet dostaje trochę więcej jakby z automatu, bo nosi spodnie). Ale oficjalnie są widełki zarobków i można dać w granicach widełek trochę więcej lub trochę mniej - i facet dostaje więcej.
      Co do seksu za posadę/stanowisko/wyższą pensję - to kobiety często same inicjują takie akcje - więc faceci nawet nie muszą rozwijać wachlarza swej obleśności, bo trofea pchają się same a nawet bywają kolejki. Smutne, ale prawdziwe.
      • witrood Re: seksizm 25.07.20, 13:30
        Jak poszedłem do pierwszej roboty, to na dzień dobry koleżanki po 50 rzucały sprośnym kawałem. wink
        U mnie za płeć nie płacą więcej. Ile ko wynegocjuje, to ma. I czasami przez długie lata nic więcej. wink
        • prawda_we_mgle Re: seksizm 25.07.20, 14:10
          witrood napisał:

> Jak poszedłem do pierwszej roboty, to na dzień dobry koleżanki po 50 rzucały sp
          > rośnym kawałem. wink

Tak już jest, że ludzie 50+ (często niezależnie od płci, choć mężczyźni chyba bardziej) stają się takimi erotomanami gawędziarzami... tongue_out
          No nic, dobrze że to widzimy... i w odpowiednim czasie trzeba pilnować się, aby nie podzielić ich losu... big_grin
      • baenzai Re: seksizm 25.07.20, 14:26
        prawda_we_mgle napisała:

> jednak na tych samych stanowiska zarabiają wciąż mniej (facet dostaje troch
        > ę więcej jakby z automatu, bo nosi spodnie). Ale oficjalnie są widełki zarobków
        > i można dać w granicach widełek trochę więcej lub trochę mniej - i facet dosta
        > je więcej.

Różnica jest minimalna i wynika głównie z tego, że mężczyźni rzadziej biorą zwolnienia na dzieci, rzadziej korzystają z urlopów rodzicielskich, częściej biorą nadgodziny i są odważniejsi przy żądaniu podwyżek.
      • szarlotka_ja Re: seksizm 25.07.20, 14:27
        prawda_we_mgle napisała:

> Seksizm widać głównie u starych urzędasów, którzy, najarani swoim stołkiem, nie
        > wiedzą jak się zachować, robią głupie/ordynarne żarciki w kierunku kobiet, bo
        > myślą że to takie fajne i im wolno...

Chyba nigdy nie miałaś do czynienia z górnikami, tutaj im młodsze pokolenie tym gorsze "żarciki" smile
        • prawda_we_mgle Re: seksizm 25.07.20, 15:01
          szarlotka_ja napisała:

> Chyba nigdy nie miałaś do czynienia z górnikami, tutaj im młodsze pokolenie tym
          > gorsze "żarciki" smile

to prawda, nie miałam wink ... u mnie ci młodzi, co przychodzą, to jacyś tacy grzeczni, nawet sztywni, aż do przesady smile
          • obrotowy i hierarchia... 25.07.20, 15:49
            prawda_we_mgle napisała:
            u mnie ci młodzi, co przychodzą, to jacyś tacy grzeczni, nawet sztywni, aż do przesady smile

od razu czuc, ze pracujesz w Wysokim Urzedzie...
    • baenzai Re: seksizm 25.07.20, 14:21
      Największym przejawem seksizmu w Polsce jest wyższy wiek emerytalny dla mężczyzn.
      • prawda_we_mgle Re: seksizm 25.07.20, 15:02
        a z tym to się akurat zgadzam... zwłaszcza że mężczyźni statystycznie krócej żyją...
      • obrotowy i jeszcze, 25.07.20, 15:47
        baenzai napisał:
        > Największym przejawem seksizmu w Polsce jest wyższy wiek emerytalny dla mężczyzn.

a malutkim, chociaz dokuczliwym przejawem - jest to, ze tylko mezczyzni musza placic za wstep na dyskoteke...

moze chodzi o to, by juz od wczesnej mlodosci wiedzieli, ze. seks kosztuje...
    • e-zybi Re: seksizm 25.07.20, 16:39
      Seksiści, tyle się o nich mówi złego, a oni tylko troszczą się o zdrowie kobiet wink
      • obrotowy i o swoje. 27.07.20, 16:45
        e-zybi napisał:

> Seksiści, tyle się o nich mówi złego, a oni tylko troszczą się o zdrowie kobietwink

i o swoje smile

a to jest egoizm ocierajacy sie o altruizm - wic godny pochwaly.
    • searam Re: seksizm 26.07.20, 22:38
      "Seksizm..." Definicja i tryumf brzydkich,grubych,farbowanych,podstrzyzonych feministek...Wrzeszczacych, piskliwych i nienawidzacych urodziwych, szczuplych i zadbanych kobiet wzbudzajacych "seksizm" w mezczyznach...ktore my meskie szowinistyczne swinie baaaardzo lubimy...-smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka