magda_100 14.11.16, 11:20 Zastanawiam się czy faktycznie działa tak jak to opisuje producent - podpieka na chrupko i z góry i z dołu. Warto na ty dołożyć kasy? Będę wdzięczna za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowaczek1 Re: mikrofalówka z funkcją Crusty - ma ktoś? 16.11.16, 09:43 Mam taką w pracy. Czasem ktoś sobie przełączy na tryb grill/crusty, żeby sobie zrobić jakąś kiełbasę. Wietrzenie smrodu trwa dłuższą chwilę, za każdym razem. Moim zdaniem, konstrukcja mikrofalówki dostosowana jest do niskich temperatur przy użyciu mikrofal. Natomiast bardzo gorący grill powoduje dymienie i śmierdzenie plastików, które do takich temperatur najwyraźniej nie są dostosowane. W piekarniku, dla odmiany, masz solidne metalowe obudowy, które spokojnie dają radę wysokim temperaturom, zazwyczaj są nawet dodatkowo chłodzone wentylatorami. W mikrofalówce tego nie masz, jest obudowana lekkimi plastikami i stalą i po prostu wysokich temperatur nie wytrzymuje. Przy okazji, kiełbasa po 10 minutach w mikrofalówce, wyjęta jest praktycznie zimna i surowa, a kuchenka upiecze się w tym czasie tak, że aż w oczy szczypie. I to, co piszę, to nie kwestia wygrzania, bo pomimo wielu prób (tych, którzy uważają, że w końcu musi się udać), dalej śmierdzi tak samo, jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_100 Re: mikrofalówka z funkcją Crusty - ma ktoś? 16.11.16, 13:26 A jakiej firmy (model) jest ta mikrofalówka? Dzięki za informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: mikrofalówka z funkcją Crusty - ma ktoś? 16.11.16, 14:43 To nasze to Samsung, modelu nie znam - jedna z prostszych w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: mikrofalówka z funkcją Crusty - ma ktoś? 20.11.16, 21:26 Crusty to chyba inaczej Crisp, bo moja mikrofalówka ma funkcję Crisp. I powiem tak - nie wyobrażam sobie mikrofalówki bez tej funkcji. Talerza używam do frytek - są rumiane i chrupiące, do odgrzania pizzy mrożonej - jest chrupiąca, kiełbasę tez mi się zdarza ale rzadko bo nie przepadam ale na pewno nie trwa to 10 minut i nie jest surowa. U mnie nic nie śmierdzi, kuchenka tez nie nagrzewa się jakoś dramatycznie. Oczywiście mogę to wszystko zrobić w piekarniku ale trwa to dużo dłużej - ok. 15 minut nagrzanie piekarnika plus pieczenie potrawy. W mikrofali nagrzanie talerza to 1 minuta, pizza - 4.5 minuty, frytki 8-10 minut, kiełbasa ok. 4. Kuchenka to jakiś stary Whirlpool. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_100 Re: mikrofalówka z funkcją Crusty - ma ktoś? 22.11.16, 08:56 Chyba tak - chodzi o to, że ma specjalny talerz, który powoduje, że opieka się też od dołu. A od góry opieka grill. U Whirpoola nazywa się to crisp a u Samsunga crusty. Czyli jednak działa? To świetnie bo czasem trzeba szybko przygotować małą porcję i nie ma co bawić się z piekarnikiem. Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś